Tomms spørgsmålstyper - Du får svar som du spørger!

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skabelse af dialogiske rum ”
Advertisements

Nørremarkskolen 30. oktober 2013
Den Danske KvalitetsModel i institutionskøkkener
Vejledning og spørgsmålstyper ift. børn, kolleger og forældre
Karl Tomms Spørgsmålstyper Coaching øvelse Frokost
- et udviklings- og dialogværktøj
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Værktøj 3: Personlige og kollektive strategier Vi forebygger stress sammen.
Projektkonsulent June Højgaard Simonsen Krop & kompetencer Kommunalt kompetenceløft i idræt og bevægelse.
Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Vejledning af eleven 1.
Del 2:Rammer for en professionel samtale med en patient ETABLERE EN RELATION, ANERKEND E OG SKABE TRYGHED 2 LEDE OG SKABE STRUKTUR 1 Indlede samtalen,
1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer.
Trivsel i hverdagen. Redskaber til positive samspil Børnestyret leg Coaching Ros Belønning Problemløsning Klare beskeder Rutiner Regler Ignorering Afledning.
Systemisk samtaleteknik og håndslag Ilulissat den 11. februar 2016 Jakob Munk Jensen Danmarks Lærerforening Organisationsuddannelsen – modul 11.
TATIONpRÆSEN AARHUS UNIVERSITET HVAD ER REFLEKSIONSKOMPETENCE? AMU EPOS, 13. AUGUST, 2015 PER FIBÆK LAURSEN.
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
Europæiske Kulturbørn gentænk Kunst og kultur i dagligdagen med de 0-8 årige børn A developing and research project of Nordic/Baltic and European dimensions.
VSBs Værdier: Kvalitet Vi gør os umage i alt, hvad vi gør. Vi følger VSBs formål og principper. Vi tilsikrer en høj standard i driften af klubben. Udvikling.
Oplæg om indre og ydre motivation Selvreflektionsopgave Torben Keller opgave E-laerning program omhandlende Maslows behovspyramide Foredrag Torben Keller.
Lav din egen funktionskæde Fokuser først på et væsentligt indsatsområde som du er med til at realisere i dit daglige arbejde Nævn de 3 vigtigste interessenter.
Løsningsfokuseret samtale - Pause, tilbagemelding og opgaver Undervisning PKR 5. nov Psykolog Morten Halberg.
1 Projektopgaven 8. årgang. 2 Projektopgavens vej 1.Overordnet emne er xxxx 2.Brainstorm over delemner. 3Gruppedannelse omkring delemner 4Problemformulering/opstilling.
Hvis Fagligt Begrundet Arbejdsdeling er svaret Hvad er så spørgsmålet?
ADHD Forstyrrelse af aktivitet og opmærksomhed. Diagnostiske kriterier – Kernesymptomer Opmærksomhed Hyperaktivitet Impulsivitet.
Børn og Unge Århus Kommune 1 Børn /unge med særlige behov Oplæg d til Projekt KRUT Alice Klinge,psykolog.
Samtalen Fokus på handleplan og delmål. Indhold Indledning Nysgerrighed Positionering Styrkelse af motivation Gennem samtalen Som mål Arbejde med tro.
Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 2 – Topskattelettelser
Karrierelæring på egen krop
Hotel Nyborg Strand 28. oktober 2016
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
- Metode til etnografisk undersøgelse
INTENSIV GRUPPEVEJLEDNING - et kursus på 8 dage
ÅBNE RUM Metode og Praksis.
FRONTERNE (Til citatet) Mener du stadig det?.
Efter Karl Henrik Flyums modeller
NLP Master Coach Skab enestående forandringer
Inspiration spørgsmål og Billeder
Kært barn har mange navne
45. Konflikthåndtering Indhold: Man får redskaber til at tackle konflikter med forældre på kanten, i en anerkende og nedtrappende facon. Du vil lære,
Anerkendende pædagogik
Dokumentation.
Det man ikke ser har man ikke ondt af
Chefkonsulent Cand.psych. Tue Isaksen
UDDANNELSE OG JOB 8. klasse
Walt Disneys kreativitetsmodel
Bestilling af spåner Kære alle
Kommunikation - trykstil
PROJEKTLEDERENS PERSPEKTIV
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
1. dag - Modul 1A Velkomst og præsentation Indflydelse og interessevaretagelse Frokost (kl ) Områdeopdeling kommunal / privat Overraskelse (kl )
En god start på lægelivet
Hvordan kan Sønderskov-Skolen være anderledes?
Det rette tilbud fra første kontakt.
Klik på knapperne for at komme rundt i materialet SÅDAN GØR I! Gå ind på samtalematerialet via linket:
SMTTE modellen Sammenhæng Tiltag Mål Evaluering Tegn
Demokrati og medborgerskab
Igangsættelse af tankeprocesser – at formulere spørgsmål i forbindelse med flerfaglige projekter 7-trinsmodellen Karl Henrik Flyums model.
Om feedback til terapeutisk arbejde på SEOP
Dialogen med klubben SPØRGEGUIDE UNDERVISNINGSMETODER
Hvad er meningen med dit liv?
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Innovation i Naturfaglige fag
Igangsættelse af tankeprocesser – at formulere spørgsmål i forbindelse med flerfaglige projekter 7-trinsmodellen Karl Henrik Flyums model.
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Toksikologi med agenter – et forløb i matematik (og bioteknologi)
BRUG FACEBOOK TIL AT SKABE STÆRKE, FRIVILLIGE FÆLLESSKABER
Anerkendelse og Ressourceorientering
Præsentationens transcript:

Tomms spørgsmålstyper - Du får svar som du spørger!

Appreciative inquiry Normalt kommer vi nemt til at:  Tale om det vi ikke vil have  Tale om det der ikke virker  Tale om det vi vil undgå  Tale i mangelsprog (”Vi kan ikke”)  Kun at lære af vores fejl  Se uenighed som konflikt  Se forandring som noget der kommer senere Normalt kommer vi nemt til at:  Tale om det vi ikke vil have  Tale om det der ikke virker  Tale om det vi vil undgå  Tale i mangelsprog (”Vi kan ikke”)  Kun at lære af vores fejl  Se uenighed som konflikt  Se forandring som noget der kommer senere I AI vil vi hellere:  Tale om det vi gerne vil have  Tale om det der virker  Tale om den fremtid vi ønsker  Tale i ressourcesprog (”Vi kan godt”)  Lære af vores succeser  Anerkende at vi er forskellige  Se forandring som noget der sker i selve samtalen I AI vil vi hellere:  Tale om det vi gerne vil have  Tale om det der virker  Tale om den fremtid vi ønsker  Tale i ressourcesprog (”Vi kan godt”)  Lære af vores succeser  Anerkende at vi er forskellige  Se forandring som noget der sker i selve samtalen

Karl Tomm  Karl Tomm (systemisk terapeut) har udviklet en model med spørgsmålstyper til terapeutisk brug (1992). Modellen har vundet genklang indenfor coaching og procesledelse – og undervisning.

Tomms spørgsmålstyper DETEKTIV: -Afklarende spørgsmål -Hvem, hvad, hvor, hvornår? -Effekt: Sammenhæng, årsag og virkning bliver klar Afklaring Udvikling FortidFremtid OPDAGELSESREJSENDE: -Udforskende/ perspektiverende spørgsmål -Hvad tænker andre? Hvilke andre perspektiver er der? -Effekt: Nye vinkler, kompleksitet KUNSTNER: -Reflekterende/nytænkende spørgsmål -Hvad nu hvis? Kunne man ikke? -Effekt: Kreativitet, flere handlemuligheder KAPTAJN: -Retningsgivende spørgsmål -Hvad gør du nu? Hvad skal du bruge? Hvem skal du inddrage? -Effekt: Fokus på handlinger

Tomms spørgsmålstyper  Hvilke spørgsmålstyper skal vægtes mest i et ’anerkendende interview’? Afklaring Udvikling FortidFremtid

Hvad er et godt spørgsmål?  Det er interessant at svare på  Det opleves relevant at svare på  Det bliver forstået  Det er timet  Det har en effekt

De tre domæner Intervieweren skal gøre sig klart ud fra hvilket af følgende tre domæner man taler sammen:  Det personlige domæne  Refleksionens domæne  Produktionens domæne De tre domæner eksisterer i løbet af en samtale, men et af dem fremtræder som styrende, da ikke alle tre kan optræde på én gang. Ifølge systemisk tænkning: Et problem kan ikke løses i det domæne, det er opstået i. Man skal derfor sammen bevæge sig rundt i domænerne og udnytte de forskellige domæners kvalitet.