Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Det man ikke ser har man ikke ondt af

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Det man ikke ser har man ikke ondt af"— Præsentationens transcript:

1 Det man ikke ser har man ikke ondt af
API Det man ikke ser har man ikke ondt af 17. september 2018

2 Agenda Lægemiddelstyrelsens API projekt hvad fik vi ud af det.
Lægemiddelstyrelsens rolle når det drejer sig om API. Forventninger til API audits. Inspektioner af API fremstillere hvad har Lægemiddelstyrelsen oplevet Valg af API leverandør - hvad skal vi i medicinalindustrien være opmærksomme på?

3 Lægemiddelstyrelsens API projekt 2009
Formålet var at forsøge at lave en risiko baseret tilgang til udvælgelsen af de API fremstillingssteder der bør inspiceres. Området havde hidtil været administreret således at størsteparten af API inspektionerne var udført hos API leverandører som rekvirerede inspektioner. Erfaring var at de udenlandske virksomheder der rekvirerede inspektion i væsentlig grad levede op til EU GMP. Inspektioner udført sammen med EDQM viste at der var nogen API virksomheder der ikke levede op til EU GMP.

4 Lægemiddelstyrelsens API projekt 2009
Formålet var også at se om Fremstillere af lægemidler levede op til Audit kravet af deres API fremstillere. Der havde inden projektet været tilfælde hvor lægemiddelstyrelsen havde karantæneret API fordi der ikke var udført audit.

5 Lægemiddelstyrelsens API projekt 2009
Der var også et formål med at se om der kom forfalsket API ind i API leverancerne. Der havde på inspektioner hos API fremstillere været fundet at der var kreativ mærkning af fustager. Der havde på API inspektion været fundet API der ikke levede op til specifikationer.

6 API projekt 2009 Der blev udvalgt et antal lægemidler som
Blev frigivet i Danmark. Havde Ph Eur monografi. Hvor lægemiddelstof var mest sælgende i Danmark. API skulle være produceret i DK eller udenfor EU.

7 API projekt 2009 / Resultater
Danske lægemiddelfremstiller virksomheder har auditeret API fremstillere, ingen produkter blev karantæneret. Ikke alle audit rapporter viste at alle områder af EU GMP Part 2 var auditeret. (delvist mangelfulde rapporter)

8 API projekt 2009 / Resultater
Det kan være forvrængende at anvende 3’die parts auditører. Især hvor der kan stilles spørgsmål ved 3’die parts auditørens habilitet.

9 API projekt 2009 / Resultater
Ved sammenligning af rapporter fra Audit og Inspektion af den samme virksomhed, kunne det ses at lægemiddelfremstillere i visse tilfælde vurderer afvigelser mindre kritiske end inspektører. Der blev ikke i alle tilfælde fulgt op på at afvigelser der var noteret blev rettet. Ikke alle audit rapporter var godkendt/kommenteret af den sagkyndige person (QP).

10 Efter API Projektet Lægemiddelstyrelsen er i EMA regi med i en gruppe der skal forsøge at udarbejde en vejledning til industrien over hvad man skal sikre bliver kigget på

11 Andre tiltag på API området
Der er p.t. et projekt mellem EU, USA og Australien, hvor et forsøg på fælles inspektion og anerkendelse af hinandens inspektioner er på dagsordenen. Formålet er at kunne stikprøvevis inspicere flere API fremstillere.

12 Lægemiddelstyrelsens rolle når det drejer sig om API.
Lægemiddelstyrelsen fører stikprøvevis kontrol med API fremstillere. Udvælgelse af API fremstillere ud fra data opsamlet under inspektioner. Udvælgelse af API fra andre kilder, som f.eks. Lægemiddelstyrelsens Database Har en API leverandør haft inspektion fra en anden EU myndighed laves der normalt ikke inspektion, hvis der er set på en for Danmark relevant API.

13 Lægemiddelstyrelsens rolle når det drejer sig om API.
Lægemiddelstyrelsen vil gerne støtte Dansk API fremstilling til at være GMP compliant. Inspektion af Danske API fremstillere kan ske efter forespørgsel af inspektion

14 Lægemiddelstyrelsens rolle når det drejer sig om API.
Lægemiddelstyrelsen kommer IKKE til at blive ansvarlig for kvaliteten at et produkt hos en API fremstiller. Et GMP certifikat er IKKE det samme som en blåstempling af en API virksomhed.

15 Bliver API fremstillere ”certificerede”
API fremstillere bliver ikke certificerede. Og der kommer ikke et inspektions program for API fremstillere som det findes for lægemiddelfremstillere Har en API fremstiller haft Inspektion og fået et GMP certifikat, vil den som udgangspunkt ikke blive inspiceret mere i en kommende årrække, med mindre det skulle vise sig at der er behov for verificering af de oplysninger der haves om produktions stedet.

16 Lægemiddelstyrelsens samarbejde med EDQM
Lægemiddelstyrelsen forsøger at deltage årligt på nogle EDQM inspektioner. Lægemiddelstyrelsen overvåger EDQM inspektioner og stopper anvendelse af API i lægemidler i Danmark fra API der har fået trukket dets CEP.

17 Hvor finder man info om tilbagetrækning af CEP’er

18 Forventninger til API audits.
Der er forskellige forventninger til en API audit afhængig af hvornår den udføres. Ved ibrugtagning af en API (anvendelse af produkt i et lægemiddel) SKAL API fremstilleren være auditeret, og auditten dække alle aspekter af EU GMP Part 2

19 Forventninger til API audits.
Der SKAL udføres audit af en API fremstiller baseret på en risiko vurdering, (antal afvigelser fundet, lægemidlets anvendelses område, el. lign.) Audit frekvensen må maksimalt blive 3 år (vejledende) Er en API leverandør en fast leverandør kan man ved hver kigge på dele af områderne i EU GMP Part 2, under forudsætning af at der kan dokumenteres at alle områder kommes igennem i løbet af en periode.

20 Valg af API leverandør - hvad skal vi i medicinalindustrien være opmærksomme på?
Have en holdning til hvornår produktion SKAL foregå i lukkede bygninger, eller det er nok med en overdækning. En API fremstillers blanding af aktiviteter som fremstilling af API intermediates, og færdigt API Foretager virksomheden alle fremstillingstrin for en API eller er noget udlagt i kontrakt.

21 Valg af API leverandør - hvad skal vi i medicinalindustrien være opmærksomme på?
Indien Rengøring udstyr / lokaler. De vil gerne, og er konkurrence dygtige. Rettelser sker OMGÅENDE (OBS) Dokumentation er tilforladeligt. Den hierarkiske opbygning af kulturen

22 Valg af API leverandør - hvad skal vi i medicinalindustrien være opmærksomme på?
Kina Skyggefabrikker Sproget Flere GMP niveauer Profit styrer


Download ppt "Det man ikke ser har man ikke ondt af"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google