Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

UDDANNELSE OG JOB 8. klasse

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "UDDANNELSE OG JOB 8. klasse"— Præsentationens transcript:

1 UDDANNELSE OG JOB 8. klasse
Formål: Fodbolddrømme o.l. må ”omsmeltes” Ikke en uddannelsesplan – men et ”spil” der fører frem til sammenhæng mellem personlige kompetencer og forskellige jobs.

2 Hvordan vil en verden uden uddannelser se ud?

3 a Hvilke jobs er der her? Information til lærer:
Målet med de følgende tre billeder er, at eleverne kommer med bud på de meget forskellige jobs der findes på de tre arbejdspladser. (Det kan være en god opvarmningsøvelse, at man tager udgangspunkt i skolen – hvilke jobs findes der her, udover lærere?) Des flere jobs eleverne kan komme på, des bedre er det. Eleverne må gerne udfordres i deres bud. Eksempelvis er det ikke nok at sige ”computermand” – men spørg ind til, hvad computeren bruges til på arbejdspladsen. Forslag til arbejdsform: Eleverne arbejder to-og-to. Lad hvert billede stå i 3-4 minutter og lad eleverne udarbejde lister med erhverv. Gennemgå efter hvert billede de foreslåede erhverv. Forsøg evt. finde lighedspunkter og forskelle mellem de forskellige arbejdspladser. Start gerne i det overordnede perspektiv med fokus på identiteter og dernæst mere jobspecifikt, fx dag/nat arbejde – stort ansvar – vigtighed af samarbejde/ kunne arbejde selvstændigt. Er der jobs, som går igen på alle tre arbejdspladser (fx elektrikere, køkken/kantinepersonale, ingeniører, maskinmestre mv. Inddrag så vidt muligt også elevernes egne fortællinger om arbejdspladser for at nuancere billederne mest muligt.

4 … og her???

5 Og hvad med her?

6 Hvad indeholder et godt job for dig?
Det gode job for dig Hvad indeholder et godt job for dig? Uforudsigelighed Omsorg ”ved hvad jeg skal” Ansvar Samarbejde ”ole-opfinder” Find selv på flere sammen med eleverne! Forslag til arbejdsform: Hver elev udvælger mindst tre ord, som passer på deres jobtanker. Dagarbejde uniform Servicere Natarbejde håndværk Fysisk arbejde Stillesiddende arbejde Bestemmer selv

7 Søg et job Ud fra elevens valg på forrige slide, skal eleverne vælge hvilket af de tre steder, de bedst kunne tænke sig at søge et arbejde og hvilket job de her kunne drømme om. Det er ikke nødvendigt, at eleverne laver en skriftlig ansøgning (men ansøgningen kunne være en danskaflevering) – derimod er det centralt, at eleverne i stikordsform forholder sig til, hvordan og hvorfor de passer ind i netop det valgte job.

8 Hvem har vi brug for? Der skal nu dannes tre lederteams med to ledere i hvert – et team for hver af de tre arbejdspladser Hvert team skal skiftes til at vælge medarbejdere til deres arbejdsplads. Dette sker ved, at I tager en seddel med påført job. Forklar hvorfor I ansætter netop de faggrupper, som I vælger Forslag til arbejdsform: Der skal dannes et lederteam på to personer for hver arbejdsplads. Disse lederteams skal ansætte et antal medarbejdere. Det er vigtigt, at disse ”ledere” varetager deres rolle med stor forståelse for, at de skal optræde på en måde, som sikrer, at det bliver ordentligt og ikke fører til, at svagere elever føler sig udstillet. Drøft evt. på klassen hvad en god leder kan. Alle de skrevne jobs fra sidste runde, lægges på et bord med forsiden opad. Hvert lederteam udvælger derefter på skift en medarbejder med det givne job, (det er IKKE eleven man vælger – men jobbet) som de skønner der vil være brug for på netop deres arbejdsplads. Dette gentages indtil alle jobsedlerne er taget. Som lærer stiller du opklarende spørgsmål til deres valg – ”hvorfor en elektriker på boreplatformen? Hvorfor en advokat i lufthavnen ? Osv. Der kan også opstå sankke om mangel af specifik arbejdskraft, eller det modsatte: hvad hvis der er for mange af en faggruppe.

9 Hvem er hvem – og hvem ka´ hva´?
Hvert lederteam har nu et antal stillinger, som I skal have besat med elever fra klassen I har fx valgt at ansætte to elektrikere – hvem i klassen tror I kan blive gode elektrikere? Peg på to elever i klassen, der ville passe på det job og begrund hvorfor. Hør herefter om valget stemmer overens med elevens faktiske jobønske. Lærerinfo I denne øvelse er lærerrollen at facilitere de processer der er i denne afsluttende øvelse. Støt evt. lederteamsene i deres begrundelser i valg af ”elever”/medarbejdere – hvorfor synes ”lederne” at den pågældende elev ville være god som elektriker? Er der evt. forskel på at være elektriker på en boreplatform og et sygehus? Hjælp med at få uddybet kendskabet til de forskellige jobs og elevernes faktiske kompetencer. (jf. slide 6) – lad evt. eleverne selv søge på

10


Download ppt "UDDANNELSE OG JOB 8. klasse"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google