Medborgerskab – på sporet

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
At forholde sig professionelt Anne Skov
Advertisements

3. seminar om afklaring og vurdering af realkompetencer 20.maj 2010 Silkeborg Ulla Nistrup Velkommen.
Lidt om vejleder rollen
SÆT MEDBORGERUNDERVISNING PÅ SKOLESKEMAET!
Program – 10.00: opsamling på cases og innovationsdage - hvor er vi med vores cases? - hvad mangler vi for at komme videre? – 11.00: Innovation.
Projektleder: Klavs Serup Rasmussen Oplæg ved Kirsten Elise Hove
Workshop 5.
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
De næste 3 timer skal I Til gavn for jeres mission - beboerne
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Breddeidrætsudvalgets betænkning •Foreningsidræt •Kommerciel idræt •Selvorganiseret idræt •Institutionsidræt •Offentlig idræt.
Projekt 5 i 12 Laboratorium 9: 26. februar 2013 ”At holde udviklingsgejsten oppe i en travl hverdag” ”At holde udviklingsgejsten oppe i en travl hverdag”
Censorformandskabets møde 25. oktober 2012
Projektbeskrivelse 10. Marts 2006 Carl P. Knudsen.
- Et interaktivt kursus i forandringsledelse
G4S og Erhvervsakademi Aarhus
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Evaluering af ”Røgfrihed for alle”
TJEK PÅ TEAMET.
Formidling og forankring i organisationen – hvordan
Når beboerne sætter dagsordenen
Vejledningsforløb med læringskontrakt
Brug af progressionstræ i fagteam og netværk Martin K. Sillasen
Hvad skal en vision kunne? Kommunalbestyrelsesmøde Hørsholm Kommune 8. oktober 2012.
Socialpsykiatrien i ny organisering Velkommen til Dialogmøde i Socialpsykiatrien HTK.
HR afdelingens bidrag til arbejdsmiljøarbejdet og visa versa ….. og hvilken betydning har det at topledelsen er engageret Annette Gaard.
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
Øjeblikkets kunst Facilitering af tværfaglighed
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Uden mål, ingen plan. Uden plan, ingen Rehabilitering. Serviceskift i et rehabiliteringsperspektiv.
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Roller og ansvar i forandringsnetværket
Projekt Læringsmiljøer i Arbejdstilsynet
Kodeks for offentlig topledelse
Vejlederens kommunikation
Problemstilling Hvordan tilrettelægges et læringsforløb der understøtter lærens kompetenceudvikling ved implementering af ipads i undervisningen Lærerne.
Hvad ved vi om socialt udsatte borgeres rygevaner? v/ projektmedarbejder Jane Brinch.
FORMÅL MED TUPVAK – OG KONKRETE EFFEKTMÅL Projektets hovedformål er følgende: 1.Formulering og forankring af en styrket strategisk prioritering af IKV-indsatsen.
Dagsorden 1.netværksmøde matematik
Refleksioner og opsamling ift. i går
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Hvorfor netværk? Det er en udfordring for ledelsen at: -kunne give fagspecifikke råd -samle alle god erfaringer og give dem videre -Formidle alle aktiviteter.
Tilføj hjælpelinjer: 1.Højreklik et sted i det grå område rundt om dette dias 2.Vælg "Gitter og hjælpelinjer" 3.Vælg "Vis hjælpelinjer på skærm"
v/ Jakob Harder, vicedirektør Undervisningsministeriet
Pædagogik & kompetenceudvikling i SPIDO-forløbene Knud Erik Jensen, konsulent og underviser på SPIDO
DUBU Superbrugerrollen
Den digitale kløft Professor Birgit Jæger Institut for Samfund og Globalisering Roskilde Universitet.
Uddannelse til elever med særlige kompetencer - en perspektivering set ”udefra” Slutkonference i Projekt ”Kan og Vil” 21. september 2009, Vartov, København.
Inspireret af 4 F’er: Foretagsomhed, Fusk, Fordybelse, Finjustering Et projekt om selvstudieaktivitet af: Mia Andersen og Eva Thestrup Overvad, VIA Viborg/Midt-vest.
Velkommen Første seminardag om RKV Den 23. februar 2010 i Silkeborg.
Børneområdet blev kommunalt – åbner det for en spændende ny fortælling Socialrådgiverdage d. 25. september 2007 Ved formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Dialogmøde om socialt netværk og handicap Silkeborg 4. november 2009 Velkommen Servicestyrelsen byder velkommen til dialogmøde om socialt netværk og handicap.
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Rehabilitering Samordningsudvalgsmøde
Et spejl til frihed Mennesket er social
Drømmeskolen i fremtiden fra et lederperspektiv 10. Juni 2015 Thomas Smidt, skoleleder.
Præsentation af studieordning /vejledning. Studievejledning 2 Modul Vf8: Mentorskaber og mentorordninger ECTS-point: 5 Læringsmål: Viden Skal have indsigt.
FÆLLES OM FRITIDEN Oplæg på temadagen ‘Veje til deltagelse’ Cecilie Friis / projektmedarbejder SUMH – Sammenslutningen af Unge Med Handicap.
ET SAMARBEJDSPROJEKT MELLEM GAMMEL ESTRUP – HERREGÅRDMUSEET, PADERUP GYMNASIUM, MUSEET PÅ SØNDERSKOV OG VEJEN GYMNASIUM Partnerfællesskaber på tværs.
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
Kontakt mellem borgere med handicap og den kommunale forvaltning GAP-analyse af Det Centrale Handicapråd.
Konklusioner fra MTVén set ud fra en kommunal synsvinkel.
1. 2 Odense Kommunes Integrationspolitik Hvorfor en ny integrationspolitik? -Integrationsindsatsen har ikke været tilstrækkelig succesfuld på en række.
Dialogmøde om træningspakker målrettet mennesker med demens
Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen
Livsførelse – handleplan - pædagogik
Naturfag.
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
25. december 2018 Nationale retningslinjer til forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på bosteder for hjemløse ”Først og fremmest handler.
Mere sundhed i det nære På borgernes præmisser Vision:
Præsentationens transcript:

Medborgerskab – på sporet Velkommen til Dialogseminar Medborgerskab – på sporet

Ønsker fra udviklingshæmmede Respekter mig og mine valg Tro på mig Stil krav Hjælp mig den vej, jeg vil Glem dine egne normer og behov Sagt af udviklingshæmmede Fredericia 2006

Medborgerskab – hvad er det ? Hvad betyder medborgerskab for dig? Skriv de tre vigtigste ord på en post-it Find en person, du ikke kender og tag en kort dialog om de tre ord I har valgt

Hvordan komme på sporet? Strategi for implementering af medborgerskabet

Hvordan komme på sporet - implementeringsstrategi Ressourcepersonuddannelse i medborgerskab Målet med forløbet er, at ressourcepersonerne erhverver sig kompetencer til at støtte udviklingen i de kommunale tilbud til udviklingshæmmede, så de i højere grad understøtter grundlaget for reelt medborgerskab og selvbestemmelse både i og uden for boligen

Hvordan komme på sporet - implementeringsstrategi Der er udviklet er hel del metoder til understøttelse af udviklingshæmmedes medborgerskab …. Men der mangler fortsat implementering og forankring af Viden og metoder – som reelt kan understøtte et skifte Fra en (institutionel) hverdag præget af strukturer, arbejdsformer og holdninger, der gør det svært at tage selvstændige beslutninger og deltage i samfundet som reelle medborgere Til et reelt medborgerskab med samme grundlæggende rettigheder og retssikkerhed som alle andre. 6

Hvordan komme på sporet - implementeringsstrategi Mål - ambition: Implementering af eksisterende viden i kommunerne I uddannelsesinstitutioner Udvikling af ny viden og metoder Afprøvning af uddannelses- og udviklingsforløb Undervisnings og formidlingsmetoder Undervisnings- og formidlingsmaterialer Opsamling af materialer – værktøjskasse

Hvordan komme på sporet - implementeringsstrategi Væsentlige fokusfelter Borgerkompetencer Personalekompetencer Tilrettelæggelsen af hjælpen Reel adskillelse mellem bolig og ydelser Samspil mellem myndighed og borgerens hverdag 8

Hvordan komme på sporet - implementeringsstrategi Viden og metoder i forhold til Medborgerskab – begreber og perspektiver Rettigheder og retssikkerhed - Demokrati og demokratiske processer - Håndtering af etiske dilemmaer / faglige udfordringer Medborgerskab i og uden for boligen Den professionelle rolle og indsats i relation til ejerskab, råderet og råderum Boligen som afsæt for sociale relationer – også udenfor boligen Den professionelle rolle i relation til deltagelse og inklusion i samfundet selvbestemmelse, medbestemmelse og brugerinddragelse I kan se mere om indhold og metode i foøbet i uddannelsesplanen

Hvordan komme på sporet - implementeringsstrategi Viden og metoder i forhold til Udvikling af borgerkompetencer Anerkendelse (re)habilitering Empowerment Samspil mellem myndighed og praksis Formidling – hvordan formidle til medarbejder / borger Dokumentation og effekt af socialt arbejde 10

Implementeringsstrategi Borgerkompetencer Viden om rettigheder Mestring af rettigheder Beslutningskompetencer Hvad skal der til for at kunne træffe en beslutning? Demokratikompetencer Hvad skal der til for at kunne indgå i demokratiske processer? 11

Implementeringsstrategi Udviklings- og uddannelsesforløbet retter sig imod Borgerne Ressourcepersonerne Kommunerne Uddannelsesinstitutioner Borgerne Understøttes i deres muligheder for reelt medborgerskab og selvbestemmelse både i og uden for boligen – implementering af viden om rettigheder – og metoder som har fokus på mestring af medborgerskabet Ressourcepersonerne erhverver sig kompetencer Til igangsætte/initiere processer i egen kommune- implementere viden og metoder Kommunerne får implementeret og forankret viden forankret viden Uddannelseinstitutionerne får afprøvet et uddannelseforløb mulighed for forankring og implementering af viden til

Implementeringsstrategi Nøgleord: Samarbejde Videndeling og erfaringsudveksling Brug af eksisterende viden, metoder og materialer Omsætning i praksis Dokumentation Evaluering Forankring Tegn ideen på tavlen

Implementeringsstrategi Samarbejde med kommuner - ledelsesmæssig opbakning Pointen i det krav Fremmer mulighed for at være forandringsagenter Bedre gennemslagskraft (autoritet) Ejerskab 14

Implementeringsstrategi Ressourcepersonerne har udviklet og gennemført projekt i egen kommune som en del af uddannelsen Pointen i det krav er at forene generel viden med lokal viden konkret omsætning og implementering i det praktiske arbejde – højere grad af indlæring

Implementeringsstrategi Videndeling og erfaringsudveksling Pointen med det krav Udvikling af kompetencer Kvalificering af udviklingsforløb i de 5 kommuner Udvikling af metoder For os, der arbejder på det sociale område, er det irriterende, at man i offentligheden og fra politisk hold kan drage stort set alt, hvad vi gør, i tvivl, fordi vi mangler ordentlig dokumentation. Det er ikke nok at henvise til gode resultater – derfor skal vi simpelthen blive bedre til at vise, hvad vi gør, hvorfor vi gør det, og hvordan det virker…

Implementeringsstrategi Formidling Pointen med det krav Videregivelse af viden og metoder Skabe forståelse for medborgerskabet For os, der arbejder på det sociale område, er det irriterende, at man i offentligheden og fra politisk hold kan drage stort set alt, hvad vi gør, i tvivl, fordi vi mangler ordentlig dokumentation. Det er ikke nok at henvise til gode resultater – derfor skal vi simpelthen blive bedre til at vise, hvad vi gør, hvorfor vi gør det, og hvordan det virker…

Implementeringsstrategi Dokumentation, evaluering og Effektmåling Pointen med det krav Vise hvad vi gør, hvorfor vi gør det og hvordan det virker For os, der arbejder på det sociale område, er det irriterende, at man i offentligheden og fra politisk hold kan drage stort set alt, hvad vi gør, i tvivl, fordi vi mangler ordentlig dokumentation. Det er ikke nok at henvise til gode resultater – derfor skal vi simpelthen blive bedre til at vise, hvad vi gør, hvorfor vi gør det, og hvordan det virker…

Hvad sker der herfra? Bo – Liv Medborgerskabsprojekter A :omfattende kommunikative og kognitive funktionsnedsættelser B: Brugervejleder uddannelse og Basismodul i medborgerskab

Hvad sker der herfra? Ressourcepersonuddannelsen Processerne i kommunerne fortsætter Netværk Implementering i eksisterende uddannelse Grunduddannelser Efteruddannelser