Optimal anvendelse af STU i forhold til førtidspension

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Barrierer for solidaritet i velfærdssamfundet
Advertisements

Arbejdet med ICF på Kommunikationscentret i Hillerød ?
UUUC årskonference januar 2011 Nyt fra KL Chefkonsulent Jan Bauditz, KL.
Love og regler på beskæftigelsesområdet
Mor På Vej •Fokus på faglige og sociale kompetencer.
Introduktion Values Interweave ™. Når virksomhedens sætter fokus på sine værdier, så er ord sjældent nok til at få værdierne forankret.
Nr. Vesterskov - Et lille sted - Med store muligheder
EN HELHEDSORIENTERET UNGEINDSATS? ERFARINGER FRA NULPUNKTSANALYSEN AF ROUTE 25 V/ANNE MØLGAARD, RAMBØLL Alternative title slide.
Ny Førtidspension og fleksjob reform
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
Psykoedukation til unge i OPUS
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
Lærerprofessionen.
ProNet Konference – Korsør 29. november 2011 Udfordringer set fra et dansk Jobcenter 2011 Anette Steffensen Arbejdsmarkedsområdets Tværfaglig unge- og.
Opgaven jeg fik stillet
FKO og Masterplanens Resultatdokumentation
Projekt ’fra barriere til karriere’ DSI (De Samvirkende Invalideorganisationer) ogArbejdsmarkedsstyrelsen.
Tværgående indsats for unge årige
Kvalitet i arbejdet med anbragte børn og unge
Hold fast, hold ud eller hold igen
Sundhedsprofessionelles forståelser af patientinddragelse
”Vi når målet – men hvordan?”
Uddannelsesvejledning – hvorfor og hvordan? Alle unge gennemfører en uddannelse Vejledningen skal differentieres eVejledning for unge med alm. vejledningsbehov.
Arbejdsevneafklaring på AU-Centret i Holstebro Dorte Frejo Rasmussen, ergoterapeut og jobkonsulent Vita Hagelskjær, afdelingsleder Dorte.
Arbejdsmarkedsperspektivet i en behandlingsmæssig kontekst Succes i intensiv behandling KABS Viden, døgnkonference 3. november 2009 Marika Sabroe Vejle.
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Kontanthjælpsreformen
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Tema 3 Samarbejde om indsatsen for barnet Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
1 Erhvervsgrunduddannelsen (egu). 2 Erhvervsrettede ungdomsuddannelser Uddannelsesbilledet Grundforløb (eud) Hovedforløb (eud) Grundskole – (introduktionsforløb)
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Velkommen til forældremøde
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Forandringsteori for Lektiehjælpscafeer under Red Barnet Ungdom
Klik her for at komme videre
Uddannelse for udviklingshæmmede
UU Ringkøbing Fjord August 2008 Lov nr. 171 Der skal tilrettelægges en særlig indsats for elever fra 6. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde.
Velkommen til forældremøde
Sundhedsfremme og forebyggelse i kommunen
De socialt udsatte, match 4 og 5 Ingen uddannelse Lidt eller ingen arbejdsmarkedserfaring Mangelfuld skolegang Kriminalitet Dårlige boligforhold – eller.
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Drømmeskolen i fremtiden fra et lederperspektiv 10. Juni 2015 Thomas Smidt, skoleleder.
Sammenhænge og dilemmaer i en reform tid… UU DK´s årskonference 2015 Overskrift.
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
Rehabiliteringsteam og ressourceforløb.
SOF.  Den 1. januar 2013 trådte reformen af førtidspension og fleksjob i kraft.  Reformen betyder, at ansøgninger om ressourceforløb, fleksjob og førtidspension.
Kort introduktion til rammerne i Brug for Alle. Målgruppen Alle kontanthjælpsmodtagere, der pr. 1. april 2012 er i match 3 og modtager kontanthjælp: Midlertidigt.
Sanktioner – manglende medvirken LAS §§ 69 a-69I Fradrag i, nedsættelse af, eller ophør af ressourceforløbsydelsen er betinget af, at kommunen samtidig.
Hvordan arbejder jobcentrene med afklaring af arbejdsevnen/arbejdsprøvning? Jobcenter Roskilde Birthe Haastrup Anette Perós.
Små fleksjob i Aarhus Jobcenter Aarhus. Fællesinformationsmøde: Struktur fra Nyfleks Virksomheds kontakt Kompetence afklaring Netværks café Samtale Jobsøgning.
/Bent Storgaard Etablering af UU-Vestegnen Mange opgaveudvidelser siden 2004 ”Uafhængig af sektor- og institutionsinteresser” UU-Vestegnen:
Nord-als Rideklub. N.A.R Eksisteret i mere end 50 år i samme faciliteter. Velfungerende klub Godt forankret i lokalsamfundet.
UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse.
Næstved Rehabiliteringsteamets arbejde.. l  Optaget i forsøgsperioden på ca. 10 uger har været 19 i deltagergruppen og 24 i kontrolgruppen. 30 i deltagergruppen.
Minister mål og beskæftigelsesplan JC Frederiksberg 2012: Færre skal på varige forsørgelsesordninger = flere personer med varigt nedsat arbejdsevne skal.
Rehabiliteringsteam Organisation og erfaringer ”Den gode indstilling”
Parallele indsatser i Frederikssund - målgruppen med problemer udover ledighed.
Netværksmøde for teamledere 11. september 2013, Roskilde Erfaringer med akutindsatsen i Jobcenter Lyngby-Taarbæk.
Personer med psykiatrisk handicap er også en HR-udfordring Stig Langvad, formand 2. oktober 2008 Fastholdelse og integration af handicappede i virksomhederne.
Dato: 5. december 2007 Dok.nr Titel: Udvikling af indsatsen for matchgruppe 4 og 5 borgere Ungeindsatsen i Hedensted Kommune Jobcenter Hedensted.
Udfordringer i Region Syddanmark Jobcentre Job til personer med handicap Stig Langvad, formand, DSI.
Mulighederne i Jobcentret for unge med Aspergerdiagnose
Skanderborg Én indgang – fælles adgang – job som udgang Om at begrænse tilgangen til førtidspension.
UU Danmarks perspektiver på anbefalingerne
Ny målsætning som afløsning af ”den gamle” 95% målsætningen.
ArbejdsMarkedsCenter Fleksjob og ledighedsydelsemodtagere
Socialpolitisk statusmøde 2017 LO
LO’s udspil ”Bedre overgange fra grundskole til ungdomsuddannelse”
EGU – hvad virker? EGU – et godt redskab til inklusion af unge til
Præsentationens transcript:

Optimal anvendelse af STU i forhold til førtidspension

Min baggrund Uddannet økonom med speciale i strategisk ledelse og udvikling Ansat i Landsforeningen LEV som politisk konsulent Arbejder med uddannelse og beskæftigelse for mennesker med udviklingshæmning Deltaget i baggrundsgruppen der udformede udkastet til lov om ungdomsuddannelse Deltaget i udviklingsprojekter om anvendelsen af STU i forhold til beskæftigelse og førtidspension Bror til en voksen mand med udviklingshæmning.

Mit afsæt er Loven om ungdomsuddannelse for unge udviklingshæmmede og andre unge med særlige behov Lov om førtidspension Førtidspensionsreformen Mit udgangspunkt er ikke En kommunal selvfortolkning af muligheder for begrænsninger i lovgivningen Kommunale regler, der ikke er juridisk forankret

Den gode STU starter i folkeskolen Den gode STU starter i folkeskolen med dialogen om, hvad den unge godt kunne tænke sig at blive Det betyder, at ungdommens uddannelsesvejledning skal være aktivt involveret Det betyder, at den unge bør gives mulighed for at benytte sig af erhvervspraktik i 8 klasse Det er ikke en uddannelsespraktik, men en erhvervspraktik til at skabe billeder på, hvad man kan blive

Jeg vil være pilot, men det er svært, når… …jeg ikke kan læse, …jeg ikke kan skrive, …jeg ikke taler engelsk, …og når jeg måske har brug for briller Skal pilotdrømmen så afskrives ? Claus, 23 år og udviklingshæmmet

Det bliver nok ikke pilot, men drømmen er pilot… Det vi i Claus’ netværk skal forstå er, hvorfor Claus siger pilot frem for noget, der måske er mere realistisk Det handler om den ”indre referenceramme”, så som: Lufthavn Store maskiner Noget vigtigt Der sker altid noget Og det skal i hvert fald ikke være et ”pigejob” (stewardesse)

Fang drømmen… Vi skal hjælpe Claus med at oversætte drømmen til noget han kan matche og magte, det kunne være: Laste/losse på standpladsen Rengøring i lufthavnen Bagagehåndteringscentral Cargocentralen Indsamling af trolleyvogne osv.

Lovgivningen er på plads… Det handler om at bruge lovgivningen aktivt Lov om ungdomsuddannelse for unge med særlige behov Tildeling af førtidspension Lov om aktiv beskæftigelsesindsats Handleplan jf. lov om Social service

Det helt normale forløb Hvor: Specialbørnehave Specialskole Særlig ungdoms- uddannelse Førtidspension Beskyttet værksted Hvem: Socialforvaltning Skoleforvaltning Ungdommens uddannelses- vejledning Arbejdsmarkedsafdeling Hver forvaltning optimerer ud fra sin egen algoritme

Der er en anden måde: Helhedstilgangen Handicapafdeling Skolen og uddannelsessystemet Viden om udviklings-hæmning Viden om eksisterende tilbud Faglig ekspertise Langt kendskab til borgeren Førtidspension Særligt design af en uddannelses-plan, der imødekommer ønskerne til voksenlivet Praktik, forlagt undervisning og udviklingsmuligheder Det hele liv Skole Uddannelse Arbejde Bolig Far og Mor Tryghed om barnet klarer sig Viden om kompetencer Socialt netværk for den unge Kommunalt beskæftigelsescenter Job med løntilskud Personlig assistance

Behov for nytænkning… I forhold til de unge mennesker handler det om at starte med et helhedsorienteret tankesæt I forhold til landets beskyttede værksteder hand- ler det ikke om at se job med løntilskud som en trussel, men som en mulighed, som en udviklings- platform. STU er ikke et legitimt afklaringsforløb i forhold til førtidspension

Den enkelte vej Det unge menneske Arbejdsevne Jobafklaring Jobcenter Uddannelses-vejlning Førtids-pension Nej Ja Måske Aktivering af ressourcer i rehabiliterings team Målsætning: jobaktivering

Det står der om førtidspension ”Personer, der er så syge eller har så betydelige funktionsnedsættelser, at det er helt åbenbart formålsløst at forsøge at udvikle arbejdsevnen, er undtaget fra ressourceforløb og skal stadig kunne tilkendes førtidspension. Det kan fx være borgere med en betydelig nedsat funktionsevne som følge af udviklings-hæmning, personer med en alvorlig hjerneskade eller en person med alvorlige lidelser, hvor de medicinske behandlingsmuligheder er udtømte eller formålsløse, og hvor prognosen er kort levetid, eller at sygdommen er hastigt accelererende”

Intet vokser ind i himlen

Det handler om at…. Kombinere viden fra folkeskolen om den enkeltes interesser og forudsætninger Den individuelle uddannelsesplan skal også i virke- ligheden være individuel, målbar og præcis Bruge ungdomsuddannelsen som specifik og mål- rettet kompetenceudviklingsplatform, der skal give adgang til et job tættest muligt på det ordinære arbejdsmarked, eventuelt via job med løntilskud