Kunnskapsløftet som proces Sven Erik Nordenbo Institut for uddannelse og pædagogik Aarhus Universitet Utdanningsdirektoratet, Hotel Radisson Blu, Oslo,

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Cand. techn. soc. Pia Bille Konsulent i Lepla
Advertisements

Hvem er jeg? Hvor bor jeg? Hvem bestemmer over mig?
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Partnerskabsdag: Skolereform Tirsdag d. 10
Inspirationstema: Børns rettigheder
Hvad er LP- modellen? En model til pædagogisk analyse og tiltagsudvikling udviklet ud fra forskningsbaseret viden. Lærerne tager udgangspunkt i udfordringer.
1 Trekant-drama i et UM perspektiv – en sammenligning af ’The Change Triangle’ og formuleringer i UMs ’Generelle principper’
Kunnskapsløftet i et internasjonalt perspektiv
Folkeskolereform 2014 En gennemgang af hvor vi på TDS er nu i forhold til forliget om ny folkeskolereform.
5 IT-didaktiske principper
Hvis inklusion er lig retten til deltagelse som forudsætning for udvikling og læring er inklusion principielt grænseløs.
Pia Koustrup, adjunkt. Sygeplejerskeuddannelsen i Århus
MÅL-KATEGORIER FOR LÆRING OG UDDANNELSE
Kunnskapsløftet i fag- og yrkesoplæring Vibe Aarkrog IUP, Aarhus Universitet 31. oktober 2012.
Baggrunden for indførelsen af PALS
Møde for bygdeskoleledere i Qaasuitsup Kommunea Ilulissat den november 2011 Midtvejsevalueringen.
Hvor meget må kvaliteten i et robust og forsvarligt beredskab koste?
Undervisningsplanlægning
Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde
Introduktion til Sprogpakken
Styringsnetværk som middel til at skabe lokal og kommunal udvikling
Introduktion til Sprogpakken
Slutkonferencen Vartov d ved Anders Bech Thøgersen, UC Syd
Merlivs seminar 27. August 2008
Skolereform august 2014………………
Fokus LedelsenBestyrelsen Klar til skolelivet Andelen af skolestartere, der ikke har behov for særlige sprogstøttende foranstaltninger (herunder modtageklasser)
Skolebestyrelsen  7 forældrerepræsentanter  2 medarbejderrepræsentanter  Alle skal udfylde en tavshedserklæring  2 elevrepræsentanter  Alle har stemmeret.
Arne Kvist Rønnest, Aktørernes ønsker til beslutningsgrundlaget - politikere - bureaukratier - offentligheden Arne Kvist Rønnest,
Kultur i organisationer
Kvalitet Latin ”Qualitas” betyder beskaffenhed, art eller egenskab. At noget har den egenskab, der passer til de opgaver, det skal bruges til. I mødet.
En dansk personlig kommentar til forslag til læreplan i naturfag og til fysikk 1 og 2 Albert Chr. Paulsen, IMFUFA, Roskilde Universitet.
Skolen skal være mere rummelig, både hvad angår de svageste elever og de dygtigste "Regeringen har en klar målsætning om, at den almindelige folkeskole.
Most Significant Change I workshopform - erfaringer fra Ibis- Sydamerika København, juni 2005.
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Kompetanseutvikling av voksenlæreren 1 Nye tanker gjennom erfaringsdeling og gjensidig inspirasjon.
Læringsstile i Friskolen Surfer…. Læringsstile i Friskolen Program: Oplæg om Læringsstile i friskolen Workshop Workshop.
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
Pædagogisk brug af test – Et systematisk review
Velkommen til dag 2 på AUs vejlederuddannelse!
Bedre udbytte af it i skolen Noter fra lærernes selvevaluering af tema 1.
. Præsentation af Handicapområdets udviklingsproces.
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
Inklusion med læring Hvilke navne??.
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Etterutdanningskurs for lærere og ledere Kristiansand.
Evaluering af dagtilbud Oplæg til DLO’s konference København 25. april 2007 Anne Kjær Olsen og Pia Vinther Dyrby konsulenter på Danmarks Evalueringsinstitut.
Lærerkompetencer 6. oktober 2014 Caroline Kearney Projektleder & Uddannelsesanalytiker.
Standardiserings- organisationernes åbenhed OIO- komitémøde den 16. april 2008 Søren Klostergaard Pedersen It-arkitekturkontoret.
1 Marianne Tewes, Hjertecentret Implementering af en klinisk retningslinje – effekt af et uddannelses- & træningsforløb for erfarne sygeplejersker Dokumentationskonference.
Barrierer i og for forbedringsprojekter Udenom, indenom, henover eller igennem barriererne Hvilken vej vil du? 12. oktober C2E netværk.
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
Quality Management Systems
Velkommen til inspirationsdag Kompetencestrategi – hvordan?
Integration af undervisning om kliniske retningslinjer i professionsbacheloruddannelsen - ideer og tanker Lea D. Nielsen, Cand. Cur, Adjunkt, UC Syddanmark,
Forskningsenheden for Almen Praksis Århus Universitet Kvalitetsudvikling i almen praksis Marianne Rosendal & Peter Vedsted.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Velkommen til Temamøde i SCKK den 8. oktober 2008 Kompetencestrategi - hvordan?
Introduktion til Analyseenheden under FPC Oplæg for FSE den 7. februar 2008 Anette Dørge Jessen Lotte Faurbæk.
Helhedsorientering & Tværfaglighed
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Kulturens plads – central eller decentral styring af kulturopgaverne?
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Voksne i videregående opplæring – tilrettelegging,
Ledelses- og Styringsgrundlag. Oplæg v. Bo Johansen – 20. aug
Studieområdet på hhx Præsentation af EVA’s følgeprojekt vedr. studieområdet på hhx og htx og almen studieforberedelse på stx Konference om Studieretningsprojektet.
1 Temamøde om Social Ulighed i Sundhed Erfaringer med at sætte social ulighed i sundhed (SUS) på dagsordenen i Københavns Kommune Disposition: - Begreber.
SAMMEN GØR VI DIG BEDRE 1 SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling.
Arne Kvist Rønnest, Aktørernes ønsker til beslutningsgrundlaget - politikere - bureaukratier - offentligheden Arne Kvist Rønnest,
Temadag for TR.
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
SUF - gevinstrealisering
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Præsentationens transcript:

Kunnskapsløftet som proces Sven Erik Nordenbo Institut for uddannelse og pædagogik Aarhus Universitet Utdanningsdirektoratet, Hotel Radisson Blu, Oslo, 31. oktober 2012

Disposition Opgaven og dens præmisser Kunnskapsløftet som reformproces Anbefalinger

OPGAVEN OG DENS PRÆMISSER 1.

Opdrag Hva var intensjonene med reformen? Hvilke verktøy, strategier og virkemidler er valgt for å implementere reformen? I hvilken grad er reformen implementert? Kan det påvises noen effekter av reformen? Kilde: Oversigt over temaet: Reformimplementering som prosess (Utdanningsdirektoratet, 2012, p. 1)

Opdrag - speciel Er strategier og virkemidler som i Kunnskapsløftet, utformet og dimensjonert i tråd med reformens intensjon? Er strategiene og virkemidlene utformet slik at det kan sies å være sammenheng og konsistens i reformen? Er det sammenheng mellom reformens strategier og virkemidler og andre rammevilkår og utviklingstrekk som påvirker og styrer utdanningssystemet? Kilde: Oversigt over temaet: Reformimplementering som prosess (Utdanningsdirektoratet, 2012, p. 1)

Syntese eller Syntese eller jig-saw-puzzle ?

KUNNSKAPSLØFTET SOM REFORMPROCES 2.

To måder at beskrive en reformproces på Den klassiske gennemførelse af en reform er en proces, der styres fuldt rationelt minder den om den rationelle beslutningsteoris faser: beslutning, planlægning, udførelse og evaluering Den internationale reformforskning bygger på empiriske undersøgelser af faktisk forekommende reformprocesser det kan vises, at uddannelsesreformer sjældent får lov til at udspille sig som isolerede, dvs. afgrænselige, størrelser, og at mange andre forhold end rationalitet er med til at forme reformprocessen

Implementering af uddannelsesreformer - tre perioder Kilde: Honig, M. I. (2006):Complexity and Policy Implementation. Challenges and Opportunities for the Fields I 1960’erne beskæftiger man sig med, hvad der faktisk bliver implementeret Et klart top down-perspektiv Hovedinteressen er på resultatsvigt I 1970’erne opmærksomheden mod, hvad der implementeres over tid. Man ved nu, at realiseringen af en policy tager tid Der bliver udviklet omfattende tjeklister, der betjenes af reformkonstruktørerne med henblik på bedste fremgangsmåde for at sikre mod afvigelser Den tredje periode opmærksomhed på, hvad der virker Policyimplementering anskues som forhandlede processer mellem forskellige aktørniveauer Fokus på hvorledes man øger reformdeltagernes evne til at indgå i reformen

Uddannelsesreformers fire elementer – Levins model 1 Origins [Oprindelse] Den politiske baggrund for at den pågældende reform bliver til regeringens dagsorden. Hvad antager aktørerne om uddannelse. Hvor kommer inspirationen fra? 2 Adoption [Antagelse] Hvordan bliver policy til konkret lov og styredokumenter. Hvorledes påvirkes de oprindelige ideer af de politiske forhandling? 3 Implementering Hvordan indføres reformen. Hvilke modeller for implementering? 4 Outcomes/virkninger Hvilke resultater eller virkninger har reformen? Kilde: Levin, B. (2001). Reforming Education. From origins to outcomes. London & New York: Routledge & Falmer

1 Oprindelse - tanker Målet for Kunnskapsløftet Alle elever skal udvikle grundlæggende færdigheder og kompetencer for at kunne tage aktivt del i videnssamfundet Norsk skole skal være en inkluderende skole med plads til alle og med vægt på den faglige indlæring Alle skal have de samme muligheder for at udvikle sine evner, derfor ’tilpasset opplæring’ for alle elever Begrundelser for disse mål Vi lever i et videnssamfund. Behovet for ufaglært arbejdskraft vil blive mindre og at kravene til faglige kompetencer vil stige Skal Norges konkurrence- og innovationsevne og velfærdsniveau opretholdes er det nødvendigt at flere end i dag i Norge har gode kund­ skaber og færdigheder Samfundet bliver i stigende grad et kulturelt, etnisk og religiøst mangefold Det ses altså, at argumentationen for – og dermed intentionen med – Kunnskapsløftet overvejende er af økonomisk karakter

1 Oprindelse – virkemidler/mål Kunnskapsløftet Læreplan (LK06) Styringsreform Lokal læreplan Læringsstrategier Udjævning af social ulighed Grundlæggende færdigheder Resultatmål  Kompetencemål Tilpasset opplæring Metodefrihed Underveisvurdering Sluttvurdering Lærende organisation Vidensbaseret professionsudøvelse Accountablity Kvalitetsvurderingssystem En skitse over Kunnskapsløftets hovedelementer

1 Oprindelse – tre bemærkninger De foreslåede virkemidler/mål er tidstypiske Der er ikke nogen nødvendig logisk sammenhæng mellem de for forskellige virkemidler Det fremgår ikke, at de bygger på forskning, der sikrer en evidensbaseret praksis

2 Antagelse En skolelov Opplæringsloven Ny læreplan Generell del Prinsipper for opplæringen Fagplaner for de enkelte fag Centrale styredokumenter Lokale strategidokumenter Styringsreformen Den politiske intention er, at der vil skje en oppmykning av nasjonale regler om fag- og timefordelingen som vil gi skolene større mulighet til lokal og individuell tilpassing. Samlet sett skjer det et systemskifte i styringen av skolen Kilde: St. meld. nr. 17 ( ) Makt og demokrati

2 Antagelse – fire bemærkninger 1. Antallet af styredokumenter som man skal forholde sig til hvis man troværdigt skal kunne følge proskriptioner og tolkninger, er overvældende 2. Kunnskapsløftets læreplan har, ifølge følgeforskningen, et konsistensproblem: L97 – indholdsorienteret læreplan LK06 – læreplan med kompetencemål 3. Ambitionsniveauet i den nye læreplan Den stiller krav om øgede kognitive kvalifikationer samtidig med, at opplæringens inkluderende funktion (tilpasset opplæring) skal øges

2 Antagelse – fire bemærkninger Skematisk oversigt over Berlinerdidaktikkens strukturanalyse 4. Interdependens-tesen: [vedr. forholdet mellem læreplan og styringsreform] Når de centrale styringsinstanser (politikere og statslige organer) har fastlagt kompetencemålene, fastlægges dermed også det virkefelt, som de lokale myndigheder, skole og lærere kan bevæge sig indenfor. Fastlagt intentionalitet og metodefrihed kan ikke forenes

3 Implementering – ”policy levers” Bemyndigelser (mandates) bygger på den legale autoritet og inkluderer lovgivning og andre juridiske reguleringer Overtalelsesmidler (inducements) omfatter strategier der har til formål at fremme opmærksomheden om de politiske mål som betones i en reform, ofte ved hjælp af ekstra økonomiske tilskyndelser Kapacitetsopbygning (capacity-building) går ud fra den antagelse at skal de politiske mål nås, er det nødvendigt at opbygge nye kompetencer hos skoler og lærere Systemændring (system-changing) fokuserer på systemiske forandringer, der kan underbygge en bestemt policy Følgeforskning som et redskab både til monitorering og kvalitetsvurdering af implementeringen af en policy, men følgeforskning kan også have andre virkninger Kilde: McDonnell, L., & Elmore, R. (1987). Getting the job done: alternative policy instruments.

Bemyndigelser (mandates) 1 Bemyndigelse, mandatet, udgør det måske vægtigste implementeringsinstrument i Kunnskapsløftet. Vigtigst er LK06 Vurdering af dette instrument i følgeforskningen: ”De sentrale styringssignalene må for en stor del bli karakterisert som vage, diffuse og mangetydige” (ARK-1, p. 189) Man kan ” finne steder for å begrunne nesten ethvert pedagogisk standpunkt og nesten enhver form for opplæringspraksis” (ARK-1, p. 178)

Bemyndigelser (mandates) 2 Vellykket implementering er afhængig af at der er viden og erfaring, robuste strukturer, etc. på det lokale plan Resultatet kan bedre beskrives som læring end som outcomes Kilde: Matland, R. E. (1995). Synthesizing the Implement Literature: The Ambiguity-Conflict Model of Policy Implementation

Tilskyndelser Kapacitetsopbygning - 1 Informationer på direktoratets hjemmeside, ved bestemte strategier og udviklingsprogrammer (Underveis i Kunnskapsløftet, Artikkelstafett, Informationsark, Skoleporten.no, etc.) Underveisvurdering, sluttvurdering, nationale test, internationale test, tilsyn ”Kompetanse for utvikling. Strategi for kompetanseutvikling i grunnopplæringen ” bevilget cirka 1,4 mia. til kompetenceudvikling i det lokale regi Vurderingen i følgeforskningen Om virkninger på undervisningspraksis siges ”endringen er ganske liten” (Fafo-S, p. 158)

Kapacitetsopbygning - 2

Systemændringer I Kunnskapsløftets styredokumenter tales der både om mål- og resultatstyring i tilknytning til overførelse af beslutningsmyndighed Målstyring forudsætter, at målene kan formuleres i forvejen (ex ante) Resultatstyring indebærer at man på baggrund af allerede gjorde erfaringer (ex post) træffer beslutninger om forandringer

Følgeforskning Er primært motiveret med de statslige myndigheders behov for at monitorere og kvalitetsvurdere reformprocessen Den lokale praksis Følgeforskning De centrale myndigheder

4 Outcomes/Virkninger Kunnskapsløftet som en intervention? Det giver ikke mening at betragte Kunnskapsløftet, fx som ”One group-pretest-post-test” forsøgsdesign: (O 1 X O 2 ) Dvs. outcomes/resultater kommer ikke på tale I stedet: Kan følgeforskningen påvise ”virkninger”?

Virkninger påvist i følgeforskningen-1 Elevens læring Reformens indvirkning på social ulighed ” … de – forholdsvis små – endringene vi kan observere, peker stort sett i retning av økende sosial ulikhet under Kunnskapsløftet” (NOVA-S, p. 250) Målet/midlet grundlæggende færdigheder ”… bare et fåtall av instruktørene i lærebedriftene mener at Kunnskapsløftet har styrket lærlingenes grunnleggende ferdigheter” (FIRE-S, p. 299) Læringsstrategier udtaler følgeforskningen sig ikke Har indføringen af strategien kompetencemål medført bedre læring? Lærere mener, at de måske er blevet bedre til at planlægge undervisning med udgangspunkt i kompetencemål (SMUL-S)

Virkninger påvist i følgeforskningen-2 Undervisningens planlægning, tilrettelæggelse, gennemførelse og vurdering Har tilpasset opplæring ført til bedre læringsresultater? ”Når det gjelder hvorvidt LK06 gir støtte til å realisere tilpasset opplæring, så finner vi ikke noe entydig svar på det” (SMUL-S, p. 184) Hvilke ændringer har metodefrihed medført? Med unntak av at lærerne beskriver at det nå foregår mindre tverrfaglig arbeid gjennom temaarbeid og mindre prosjektarbeid, sammenlignet med foregående læreplaner, så beskriver de ikke andre vesentlige endringer i praksisen sin som følge av den metodefriheten de nå har” (SMUL-S, p. 189) Om udarbejdelse af lokale læreplaner kan påvises at have virkninger på læringen giver følgeforskningen intet svar. Om underveisvurdering eller sluttvurdering har bidraget til bedre læring henvises til Rolf Vegar Olsens rapport

Virkninger påvist i følgeforskningen-3 Lærerens og lærerkollegiets kompetenceudvikling. Hverken om tiltaget lærende organisationer eller vidensbaseret professionsudøvelse udtaler følgeforskningen sig Vi ved derfor ikke, at disse tiltag har haft gavnlige virkninger Det centrale niveaus monitorering og kvalitetskontrol ”Det er et spørsmål hva som kan komme til å skje med læreres praksis dersom en kultur med fokus på måling av læringsutbytte og redegjørelse for resultatene, det vi kan kalle en accountability kultur, får lov til å utvikle seg. […]. Hvorvidt de mer direkte metodene, som ser ut til å ha forrang nå, er mer effektive, kan imidlertid diskuteres, og vil være avhengig av hvilke type kunnskap, ferdigheter eller holdninger som vektlegges”. (SMUL-S, p. 189). Om kvalitetsvurderingssystemet har medført øget elevlæring, udtaler følgeforskningen sig ikke

ANBEFALINGER 3.

Det kan anbefales, at fremtidige reformer … Bygger på mål, tiltag og pædagogiske principper, som gennem forskning er påvist at sikre en evidensbaseret praksis Bygger på mål, tiltag og pædagogiske principper, som gensidigt støtter hverandre som et kohærent system Opbygger systemer til evidensbaseret efteruddannelse af reformnødvendige kompetencer, og Lader reformprocessen være objekt for følgeforskning som inddrager registrering af, om reformmål, tiltag og pædagogiske principper har virkninger, der fremmer en bedre lærerpraksis og elevlæring

Tak for opmærksomheden!