IFS Socialpsykiatriske Seminar

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Projektleder: Klavs Serup Rasmussen Oplæg ved Kirsten Elise Hove
Advertisements

Psykoedukation til unge i OPUS
Værktøj 3: Personlige og kollektive strategier Vi forebygger stress sammen.
Projekt: Fælles indsats på psykiatriområdet i Haderslev Kommune og Region Syddanmark.
Når sammenhæng er bundlinje. Det glade budskab! Driftstal fra Sherpa 0-2 års ledighed Sammenlignelige tal fra andre forskningsdesign 1 år39 %4-12 % 2.
SPOT på dansk v/ Uddannelsesleder Helle Rasmussen Sundhed og Omsorg – Aarhus Kommune.
VELFÆRDSTEKNOLOGI & INNOVATION KOMPETENCEMÅL 23: ELEVEN KAN SELVSTÆNDIGT ANVENDE RELEVANT VELFÆRDSTEKNOLOGI SAMT DELTAGE VED IMPLEMENTERING AF VIDEN OG.
Brugerinddragelse i sundhedsvæsenet HVAD SKAL VI MED ET BRUGERRÅD? Alexandra B. R. Jønsson Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet.
+ Hold af dig selv - en workshop om at finde styrken I sig selv. Marie-Louise Wegener.
Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Sociale Forhold og Beskæftigelse Når de unge er psykisk syge Det regionale beskæftigelsesråd 4. april 2011 v/ Niels Schwartz,
Hvad skal I huske fra i dag! Viden, erfaringer, råd og redskaber.
Aulum-foredrag 4. okt. 2015: at være pårørende til psykisk sårbare
MARTS 2011 DET FÆLLES ANSVAR II Title slide EVALUERING AF DET FÆLLES ANSVAR II ERFARINGER OG PERSPEKTIVER.
Kvalitet i Sundhed Pressemøde den 11. februar 2011.
Emner: Store barrierer og lille erhvervsevne hvordan håndterer vi de situationer? Personlig assistance og fleksjob Hjælpemidler. LAB/SEL. - ligheder.
Integrationsrådskonference 24. marts 2012 Demokratisk Medborgerskab.
Borgerinddragelse, motivation og progression, når borgeren har en psykisk lidelse Forskningsoverlæge, ph.d. Lene Falgaard Eplov Forskningsenheden Psykiatrisk.
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
Hvad er jeres kerneopgaver? Institutionen? Hvordan oplever du, at kerneopgaven i din organisation har ændret sig de sidste 5 år – og hvordan vil den forandres.
SÅRBARHED OG HANDLEKRAFT. Borgere og praktiserende lægers opfattelser af sociale forskelle i sygdom og sundhed” Temamøde om social ulighed Middelfart d.
PEER-STØTTE I REGION HOVEDSTADEN Et partnerskab mellem: Region Hovedstadens Psykiatri, Rudersdal Kommune, Helsingør Kommune, Københavns Kommune, Psykiatriforeningernes.
1 INDSATSEN FOR PERSONER MED KRONISK SYGDOM I REGION SYDDANMARK - ET SAMARBEJDE MELLEM REGION SYDDANMARK, REGIONENS KOMMUNER OG ALMEN PRAKSIS Charlotte.
Hvis Fagligt Begrundet Arbejdsdeling er svaret Hvad er så spørgsmålet?
CSR - HR Beskæftigelsesrådets handicapkonference december 2008  Præsentation af Coop/CSR  Erfaringer med ansættelse af personer med.
Hvem er jeg? Indlægsholderen præsenterer sig selv og kører bordet rundt.
Paradokser og Dilemmaer
Forslag fra arbejdsgrupperne
Høje-Taastrup Kommune er kendt for sine stærke lokalsamfund, hvor det er attraktivt at være frivillig, og hvor borgerne er aktivt engagerede, har indflydelse.
Ungdommens Folkemøde
CfL 2016 INDIKATOR™ om Organisation og HR
Velfærdskommunen under forandring – kultur, kompetencer og komplekse problemer Kommunens (næst)største arbejdsplads.
(Hvordan) bringer Peer-støtte recovery ind i organisationerne
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Oplæg for personale Udskrivningsguiden TITEL – DATO - STED
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Arbejdsmiljø og ledelse går hånd i hånd
Velkommen til næstformandsmøde
Arbejdsmiljørundering /tjeklister
Handleplaner psykiatri
DTHS synsfaglige netværksdage 2017
Katrine Schepelern Johansen Leder, seniorforsker, ph.d.
Fælles ledelsesgrundlag
Dit samarbejde med Center for Socialpædagogik og Psykiatri Oplysning om Tæt på Familien i CSP – udarbejdet i samråd med ForældrePanelet i CSP november.
Frivillige og ufrivilligt frivillige
UDDANNELSE OG JOB 8. klasse
Inklusion i Folkeskolen
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
- Fokus på hvordan vi sammen kan styrke løsningen af kerneopgaven.
VISIONSSEMINAR – PÅ VEJ MOD STRATEGI 2022
Akutberedskabet i Region Hovedstaden
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
Informationsmøde 23. april Særlige pladser
Det rette tilbud fra første kontakt.
Boostcamp for unge med autisme – erfaringer og refleksioner
Hvad er vigtigt for dig? Onsdag den 6. juni stiller sundhedsprofessionelle dette spørgsmål til patienter, beboere, klienter, brugere og borgere Den.
Hvad er recovery og peerstøtte?
MUNDTLIG FREMSTILLING
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Børn som vores vigtigste ressource – fra dokumentation til relation
Der tages udgangspunkt i trekantens 4 hovedtemaer.
1½ times arbejde i gruppen
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Og hvordan de kan påvirke top- og bundlinje
STEMMEHØRING Samsø ved stemmehører Lisbeth og Chris
På tværs af region og kommune – og med borgeren i centrum
Efterbyggelse.
Mental sundhed Beskrivelse: Da Socialtilsynet var på tilsyn i august. 2017, blev begrebet ‘mental sundhed’ drøftet. Vi blev optaget af at identificere.
Individ At være et hjerte.
Værktøj 10: Forandringer og stress - Individet
Ældre Sagens Distriktsdag, den
Præsentationens transcript:

IFS Socialpsykiatriske Seminar Klavs Serup Rasmussen chefkonsulent Det Sociale Netværk, Styregruppen for Peer-Netværket Danmark, Formand for Foreningen Outsideren

Kort om mig Tidligere patient & førtidspensionist Klavs Serup Rasmussen Tidligere patient & førtidspensionist Fokus på samarbejdet mellem brugere og medarbejdere Ledet peer-projektet i Region Hovedstaden (2015-2018) Metodeudvikler peer-støtte som en del af §82 – et samarbejde mellem Det Sociale Netværk og SIND Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

60 minutter Peer-støtte som en del af fremtidens recovery indsats Hvilken fremtid taler vi om? Hvordan passer peer-støtte ind Snapshot af mine levede erfaringer Hvad får man øje på, når man ikke er faglig? Hvis ikke peers, hvad så? Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Dilemmaet: Metoder & fancy stuff Tid til den enkelte &

Fra toppen Hvor mange herinde har læst regeringsgrundlaget ”For et friere, rigere og mere trygt Danmark” ? (Regeringen, 2016) Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Fra toppen Hvor mange herinde har læst regeringsgrundlaget ”For et friere, rigere og mere trygt Danmark” ? (Regeringen, 2016) ”Flere skal reelt hjælpes videre til en selvstændig tilværelse” (Regeringen, 2016 pp.65) Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Fra toppen Hvor mange herinde har læst regeringsgrundlaget ”For et friere, rigere og mere trygt Danmark” ? (Regeringen, 2016) ”Flere skal reelt hjælpes videre til en selvstændig tilværelse” (Regeringen, 2016 pp.65) ”Vi skal sikre, at alle bliver en del af fællesskabet. Ingen må stå udenfor” (Regeringen, 2016 pp.64) Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

(Frivillighedsundersøgelsen, 2017) Fra toppen Hvor mange herinde har læst regeringsgrundlaget ”For et friere, rigere og mere trygt Danmark” ? (Regeringen, 2016) ”Flere skal reelt hjælpes videre til en selvstændig tilværelse” (Regeringen, 2016 pp.65) ”Vi skal sikre, at alle bliver en del af fællesskabet. Ingen må stå udenfor” (Regeringen, 2016 pp.64) Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud. ”Et særligt potentiale i at inkludere borgere i den frivillige indsats via peer-to-peer” (Frivillighedsundersøgelsen, 2017)

Når vi taler udvikling & fremtid Hvilke fremtid taler vi om? Hvad er målet for socialpsykiatrien? Hvad er behovet? En fremtid, hvor mange er sat udenfor, allerede i en tidlig alder

Når vi taler udvikling & fremtid ”De udfordringer, som samfundet står overfor, er så komplekse og ressourcekrævende, at det er nødvendigt at supplere den traditionelle myndighedstilgang med nye veje, hvor statslig patentering af samfundsproblemer og deres løsninger er utilstrækkelig.” Jocelyne Bourgon ”Den nye syntese for offentlig værdiskabelse” En fremtid, hvor mange er sat udenfor, allerede i en tidlig alder

Traditionel ekspertise Samskabelse, brugerinddragelse, medborgerskab Hvad forsøger man Traditionel ekspertise Sammen om løsninger Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud. Samskabelse, brugerinddragelse, medborgerskab

Det giver mening, fordi: Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Peers som katalysator Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud. Peers er det mest effektive skridt til nye roller

Kilde: Socialstyrelsen PEER STØTTE ER: “Støtte til forandring mod et bedre liv, som finder sted mellem to eller flere personer, der forbindes af fælles erfaringer i livet - i denne sammenhæng erfaringer med psykiske vanskeligheder” Kilde: Socialstyrelsen I projektet arbejder vi ud fra Socialstyrelsens definition af peer-støtte, som er: “Støtte til forandring mod et bedre liv, som finder sted mellem to eller flere personer, der forbindes af fælles erfaringer i livet - i denne sammenhæng erfaringer med psykiske vanskeligheder” Med andre ord: ”Been there – done that!”

Når man har været der Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Peers… Er en unik og virksom ressource Skaber tydelig progression i forhold til menneskers recovery-proces Fremmer især håb, empowerment og recovery Lisa Korsbek, som er Seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, har udarbejdet et oversigt-studie af den eksisterende forskning på området, og hun konkluderer at: - Mindst samme effekt - Nogle gange større effekt – og en større effekt ses i langt højere grad der, hvor peer-støtten har særlige peer-roller og opgaver. Nu vil jeg dykke ned i, hvad vores erfaringer siger omkring, hvordan arbejdspladser forbereder sig bedst muligt på at ansætte en peer.

Forskningen om effekt Peer-støtte indsatser har mindst samme effekt som de traditionelle faggrupper Nogle gange større effekt Dette gælder især, når peers indgår med særlige peer roller og funktioner eller varetager særskilte peer-støtte indsatser Lisa Korsbek, som er Seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, har udarbejdet et oversigt-studie af den eksisterende forskning på området, og hun konkluderer at: - Mindst samme effekt - Nogle gange større effekt – og en større effekt ses i langt højere grad der, hvor peer-støtten har særlige peer-roller og opgaver. Nu vil jeg dykke ned i, hvad vores erfaringer siger omkring, hvordan arbejdspladser forbereder sig bedst muligt på at ansætte en peer. Kilde: ”Peerstøtte i de etablerede psykiatriske og psykosociale indsatser - hvad siger litteraturen om effekten?” Lisa Korsbek og Lone Petersen

Organisationer m. peers Bedre til at understøtte recovery Større forståelse for borgerens perspektiv Skellet mellem borgere og behandlingssystem reduceres Sprogbrugen og mødet med den enkelte borger i mere positiv og ligeværdig retning. Lisa Korsbek, som er Seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, har udarbejdet et oversigt-studie af den eksisterende forskning på området, og hun konkluderer at: - Mindst samme effekt - Nogle gange større effekt – og en større effekt ses i langt højere grad der, hvor peer-støtten har særlige peer-roller og opgaver. Nu vil jeg dykke ned i, hvad vores erfaringer siger omkring, hvordan arbejdspladser forbereder sig bedst muligt på at ansætte en peer.

Når peers bliver ansat Hitliste over spørgsmål & bekymringer ”Skal vi tale anderledes sammen, nu hvor vi har en bruger iblandt os?” Lisa Korsbek, som er Seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, har udarbejdet et oversigt-studie af den eksisterende forskning på området, og hun konkluderer at: - Mindst samme effekt - Nogle gange større effekt – og en større effekt ses i langt højere grad der, hvor peer-støtten har særlige peer-roller og opgaver. Nu vil jeg dykke ned i, hvad vores erfaringer siger omkring, hvordan arbejdspladser forbereder sig bedst muligt på at ansætte en peer.

Når peers bliver ansat Hitliste over spørgsmål & bekymringer ”Skal vi tale anderledes sammen, nu hvor vi har en bruger iblandt os?” ”Skal de også høre hvad vi taler om til supervision?” Lisa Korsbek, som er Seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, har udarbejdet et oversigt-studie af den eksisterende forskning på området, og hun konkluderer at: - Mindst samme effekt - Nogle gange større effekt – og en større effekt ses i langt højere grad der, hvor peer-støtten har særlige peer-roller og opgaver. Nu vil jeg dykke ned i, hvad vores erfaringer siger omkring, hvordan arbejdspladser forbereder sig bedst muligt på at ansætte en peer.

Når peers bliver ansat Hitliste over spørgsmål & bekymringer ”Skal vi tale anderledes sammen, nu hvor vi har en bruger iblandt os?” ”Skal de også høre hvad vi taler om til supervision?” ”Skal jeg være bekymret for, om min nye kollega bliver syg?” Lisa Korsbek, som er Seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, har udarbejdet et oversigt-studie af den eksisterende forskning på området, og hun konkluderer at: - Mindst samme effekt - Nogle gange større effekt – og en større effekt ses i langt højere grad der, hvor peer-støtten har særlige peer-roller og opgaver. Nu vil jeg dykke ned i, hvad vores erfaringer siger omkring, hvordan arbejdspladser forbereder sig bedst muligt på at ansætte en peer.

So far, so good

Primære peer-opgaver 1:1 Peer-støtte - borger & peer Gruppeforløb - kun peers eller sammen med kollegaer Recovery-undervisning - på fx Skolen for Recovery Peer-Advocacy Dine rettigheder Imødekommer støtten dine behov? Lovgivning, krav & pligter

Primære peer-opgaver 1:1 Peer-støtte - borger & peer Gruppeforløb - kun peers eller sammen med kollegaer Recovery-undervisning - på fx Skolen for Recovery Peer-Advocacy Dine rettigheder Imødekommer støtten dine behov? Lovgivning, krav & pligter

Recovery Fortalere - Lige meget? Informanter …er en måde at leve et tilfredsstillende liv, der er præget af håb og aktiv medvirken selv med de begrænsninger, der er forårsaget af sygdom. Recovery indebærer udvikling af ny mening og nyt formål i ens liv. »Uanset hvor mange gange jeg foreslog løsninger, var de altid forkerte. Nu er det de samme ting de tilbyder mig, men jeg tror ikke længere på mine egne svar« »Enten skal man kunne alt, eller også kan man ingenting« »Hvis jeg viser initiativ, får jeg ingen hjælp«

Med andre ord Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud. Troen på at man gør det borgerne har brug for, er så indgroet, at det slet ikke betvivles

Da jeg var lille og verden stor Lidt om at være dér En god indlæggelse er grundlæggende Man skal føle man får det bedre Man skal lære noget man kan have med sig hjem, måske bare en simpel ugeplan – skabe orden i kaos (genskabe hverdagen)

Da jeg var lille og verden stor Gik på psykiatrisk skadestue - 26 år gammel - Troede det ville tage 24 timer (max) - Var indlagt i tre år En god indlæggelse er grundlæggende Man skal føle man får det bedre Man skal lære noget man kan have med sig hjem, måske bare en simpel ugeplan – skabe orden i kaos (genskabe hverdagen)

100% skør – eller? 1, 2, 3 års indlæggelse Førtidspension - for at passe på mig Hvad skal den stærke side af mig lave? Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Efter udskrivelsen Kofoeds Skole Møde klokken 8 Forelsket & fattigere Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Min brugererfaring Man kan mere end man tror – når man selv vil det Ingen ved hvad man kan om fem år Det koster at få det bedre Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Mine & andres erfaringer Når du skal Udskrives (Udskrivningsguiden) Guide til et godt hverdagsliv Guide til et godt hverdagsliv for pårørende Återhämntningsguiderne Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Efter 120.000 guider + Der er et eller andet galt i samarbejdet mellem medarbejdere og borgere Det er endnu ikke lykkes at bryde med patenteringen af løsninger Det reducerer borgernes handlekraft Peers er en nødvendighed, men slet ikke nok Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

Drøft 2 & 2: Fremtidens recoveryindsats Peers – ja/nej – hvorfor? Hvad mere skal der til?

Fælles opsamling Hvad går igen? Hvad bliver nødvendigt? Hvem går i gang?