Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Paradokser og Dilemmaer

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Paradokser og Dilemmaer"— Præsentationens transcript:

1 Paradokser og Dilemmaer
Januarkonference 2016

2 Dobbelt paradoks FØRSTE PARADOKS:
Samfundet fordrer, at man tager ansvar for eget liv ansvarspådragende Diagnoser har en logik der gør, at individet ikke kan drages til fuldt ansvar ansvarsfritagende/umyndiggørelse ANDET PARADOKS Det kommunale system har en strategi om den aktive borger. Borgeren skal tage ansvar for eget liv … så langt som muligt ansvarspådragende Tilbud giver i hovedsagen kompenserende støtte = rum for ’ansvarsløshed’ for borgeren. ‘Systemet’ tager ansvaret for og fra borgeren, medfører ‘tillært hjælpeløshed’ ansvarsfritagende/umyndiggørelse

3 Kompenserende <-> selvhjulpenhed
Dilemma: Skal vi fortsat give støtten som kompenserende eller udvikle selvhjulpenhed? Udfordring: At Servicelovens principper primært er kompenserende Spørgsmål: Handicapområdet er i dag præget af ‘metodemylder’ og der er brug for en bevægelse fra omsorg til øget selvhjulpenhed. Hvordan styrker og udvikler vi de faglige kompetencer, så de systematisk understøtter og dokumentere borgerens selvhjulpenhed? Netværk og lokalsamfund bør inddrages langt mere i løsningerne for den enkelte. Hvordan kan dette ske, så det både er borgerens behov der tilgodeses, og at netværket tager et medansvar?

4 Medindflydelse <-> selvbestemmelse
Dilemma: Skal vi vælge medindflydelse frem for selvbestemmelse? Udfordring: At vores hidtidige tilgang til borgerne har resulteret i ”tillært hjælpeløshed” (kompensation/omsorgsprincippet) Spørgsmål: Hvordan styrker vi borgerne til at kunne at tage selvbestemmelsen over eget liv? Hvordan understøtter vi omverdenen til at se borgerne som en ressource ” og ikke kun som ”en der har brug for hjælp”? Er der risiko for omsorgssvigt, og hvordan minimeres risikoen?

5 Beskyttet <-> støttet
Dilemma: Er fremtiden beskyttet eller støttet beskæftigelse? Udfordring: At modvirke isolation og modstand Spørgsmål: Hvordan udvikler og vedligeholder vi borgerens kompetencer? Hvordan støtter vi borgeren i virksomheden? Hvordan får vi et endnu bedre samarbejde med virksomhederne? Er dette vejen til ”selvforsørgelse”?

6 Borddrøftelse 1. Halvleg (10 min):
En drøftelse og udfoldelse af dilemmaet ved jeres bord Noter kendetegn og udfordringer i den inderste cirkel 2. Halvleg (10 min): En drøftelse af, hvordan vi håndterer dilemmaet og de udfordringer, der er knyttet an til det. Noter jeres idéer i den yderste cirkel


Download ppt "Paradokser og Dilemmaer"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google