Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

(Hvordan) bringer Peer-støtte recovery ind i organisationerne

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "(Hvordan) bringer Peer-støtte recovery ind i organisationerne"— Præsentationens transcript:

1 (Hvordan) bringer Peer-støtte recovery ind i organisationerne
(Hvordan) bringer Peer-støtte recovery ind i organisationerne? Regionaltræf – Peer Netværket 1. september 2017

2 HVAD VAR FEDT DA DU KOM DIG?!!

3 Hvem er jeg Tidl. patient & førtidspensionist
Klavs Serup Rasmussen Tidl. patient & førtidspensionist Projektleder for Peer-støtte partnerskabsprojekt i Region Hovedstaden Arbejder med recovery både erfaringsbaseret og teoretisk Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

4 Peer-støtte i Region Hovedstaden
Satspuljeprojekt Et partnerskab mellem: Region Hovedstadens Psykiatri Rudersdal, Helsingør og Københavns Kommune, Psykiatriforeningernes Fællesråd Det Sociale Netværk Projektets overordnede mål: Projektet skal uddanne mennesker, der er kommet sig af en psykisk lidelse, til at støtte andre med psykiske vanskeligheder i at komme sig Satspuljeprojekt Et partnerskab Projektets overordnede mål Status: På nuværende tidspunkt er der 12 peers ansat i regionale og kommunale indsatser. Det drejer sig specifikt om Distriktspsykiatriske Centre i Region Hovedstadens Psykiatri, og bo- og aktivitetstilbud i kommunerne. Alle peers har gennemført et uddannelsesforløb fra november 2015 til april i år, hvor de er blevet klædt på til arbejdet som peer. Uddannelsen har foregået sideløbende med at peers er startet op på de forskellige arbejdspladser for at styrke koblingen mellem uddannelse og praksis. Til januar starter et nyt uddannelsesforløb op for lønnede og frivillige peers samt deres kollegaer. Det kan jeg fortælle mere om, hvis I skulle have lyst til det, og jeg har også taget noget informationsmateriale med, så I kan læse mere.

5 Bringer peers noget ind?
Hvor skal I hen: ”Det er lige før man skal ansætte peers for organisationens skyld – og ikke for borgernes” (leder, 2017) Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

6 Hvad er anderledes nu end før
Vi må konstatere, at mennesker kommer sig. Der er stadig tvivl i Vi bliver nødt til at spørge, hvad det betyder for det vi gør Recovery er (for mig) et udgangspunkt, mere end et mål Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

7 Recovery-orienteret praksis skal
Hvor skal I hen: Fremme medborgerskab Sikre kultur og rammebetingelser som muliggør forandringer Støtte borgernes egne recovery-mål Samarbejde baseret på partnerskab og ligeværd [Kilde: REFOCUS] Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

8 Hvad er recovery i praksis:
Hvor skal I hen: Hvad er recovery i praksis: Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud. Kilde: Brief INSPIRE

9 En recovery-orienteret organisation skal kunne:
Fremme medborgerskab Sikre kultur og rammebetingelser som muliggør forandringer Støtte borgernes egne recovery-mål Samarbejde baseret på partnerskab og ligeværd [Kilde: REFOCUS] Jeg ved ikke om jeg er recovered, men jeg ved, at det jeg siger i dag, ikke nødvendigvis er det samme man ville høre, hvis man gik ud i et af jeres tilbud.

10 Hvad kan peer-støtte: Borgere, kollegaer og ledere oplever det som særligt værdiskabende, at en peer kan: Gå til borgerne uden et specifikt mål Tage udgangspunkt i borgernes aktuelle behov og ønsker Møde borgerne som en ligemand Tilbyde et anderledes fortroligt rum Være et lidt anderledes (og fleksibelt) tilbud til borgerne

11 Modtagere af peer-støtte
Borgere fremhæver: Genkendelse og ligeværd Håb og tro på fremtiden og egne muligheder Rollemodel (i peer – medarbejderen og i gruppesammenhænge med andre borgere) ”Jeg tænker hele tiden, hvis hun kan, så kan jeg også. Så jeg spejler mig lidt i hende. Og det er det, der er meget anderledes fra så mange andre” (modtager af peer-støtte) Ansættelsen af en peer kan skabe værdi på mange forskellige måder, og det kan have effekt for både modtagere af peer-støtte, på arbejdspladsen og for peer-medarbejderen selv. I Projekt Peer-støtte kan vi se en række positive forandringer som følge af peer-støtten, og disse potentialer bakkes op af litteraturen fra udlandet (se fx oplæg af Julia Repper og Lisa Korsbek). Borgerne, der modtager peer-støtte fremhæver særligt: Genkendelse Håb og tro på fremtiden og egne muligheder Ligeværd ImROC: Implementing Recovery through Organizational Change (Britisk peer- organisation)

12 Arbejdspladser/organisationer
Arbejdspladser fremhæver: Øget recovery-fokus Større opmærksomhed på sprogbrug Mindre os/dem mentalitet Større åbenhed i medarbejdergruppen omkring egne erfaringer med sårbarhed eller kriser Genkendelse: at kunne genkende sig selv i den anden ”Peer-støttemedarbejderen gør, at man bliver mere opmærksom på de gode historier og på håb og udvikling. Til dagligt kan de negative historier fylde meget, så det er godt at få nuanceret billedet.” (afdelingssygeplejerske, Region H.)

13 Fra midtvejsrapporten 2017
De resultater vi finder i kommuner og regioner er sammenlignelige med undersøgelser i ind- og udland Peer-støtten skaber værdi for brede målgrupper på tværs af indsatsområder og behov – er uafhængig af kontekst

14 Peer-uddannelsen For lønnede og frivillige peers samt kollegaer.
Deltagerne klædes på til at arbejde med peer-støtte – enten direkte i kontakten til borgerne eller som kollegaer til en peer. Gennemføres sideløbende med ens arbejde

15 Kontakt:


Download ppt "(Hvordan) bringer Peer-støtte recovery ind i organisationerne"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google