Projekt Nyt syn på fremtiden Anne Bjørkmann, Studievejleder IBOS Nordisk inklusionskonference, Middelfart 6. September 2108.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Værktøj 3: Personlige og kollektive strategier Vi forebygger stress sammen.
Advertisements

Hold gejsten - det motiverende frivilligmiljø. Hvad skaber motivation for en aktivitet/opgave? En oplevet følelse af;  Kontrol og forudsigelighed  Indflydelse.
Overgange ind og ud af efterskolen Unge i udsatte positioner skal have gode overgange. Både ind-på-ud af efterskolen. Men hvordan hjælper vi dem bedst.
Ved overlæge Jes Gerlach
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Vejledning af eleven 1.
Del 2:Rammer for en professionel samtale med en patient ETABLERE EN RELATION, ANERKEND E OG SKABE TRYGHED 2 LEDE OG SKABE STRUKTUR 1 Indlede samtalen,
Motivation Forældregruppe 2014 Jane Christoffersen & Birgit Lykke Hansen.
Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Nytteindsats V/ Anne Riis.
1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer.
Workshop 4 Anerkendelse i praksis Psykolog Susanna de Lima Aarhus Kommune Ungdomscentret Socialforvaltningen.
Arbejdsmiljø i vandløbene Problemer og løsninger v/ Tine Eggertsen, HedeDanmark Natur og Vand.
ERFARINGER MED AT STØTTE DET TVÆRSEKTORIELLE SAMARBEJDE MELLEM DANSKE KOMMUNER OG POLITI Oplæg NFBO 22 – 25 maj 2016 Birgitte Roth Hansen, specialkonsulent.
 Siden sidst – gennemgang af planer og ideer  Oplæg: modellering / observation  Opgave: afprøvning af spørgsmålstyper ud fra et oplevet dilemma, problem,
Systemisk samtaleteknik og håndslag Ilulissat den 11. februar 2016 Jakob Munk Jensen Danmarks Lærerforening Organisationsuddannelsen – modul 11.
Emner: Store barrierer og lille erhvervsevne hvordan håndterer vi de situationer? Personlig assistance og fleksjob Hjælpemidler. LAB/SEL. - ligheder.
S perleder Sammen om sport Et 3-årigt projekt støttet af Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold ʊ.
Målgrupper for ressourceforløb Beskæftigelsesregion Midtjylland 13. juni 2014.
NETVÆRKSMØDE 19. MAJ 2016 BRITT JENSEN. FÆLLES SAMTALERNE ”3 DELTAGERE OG 3 VINDERE”
Inddragelse af børn og unge med særlig fokus på det udviklingsstøttende perspektiv Work shop 2 Socialrådgiver, lektor Birthe Elholm, Institut for Socialt.
Løsningsfokuseret samtale - Pause, tilbagemelding og opgaver Undervisning PKR 5. nov Psykolog Morten Halberg.
Psykisk sårbare og arbejdsmarkedet Vivi Imer Hansen, socialrådgiver/projektleder ”Stress-sygemeldt tilbage til arbejdet”
ADHD Forstyrrelse af aktivitet og opmærksomhed. Diagnostiske kriterier – Kernesymptomer Opmærksomhed Hyperaktivitet Impulsivitet.
Børn og Unge Århus Kommune 1 Børn /unge med særlige behov Oplæg d til Projekt KRUT Alice Klinge,psykolog.
Kognitive strukturerede samtaler. Hvem er jeg Uddannet lærer i 1995 Langagerskolen 1995 – 2009 Skolevejleder / kurator 2003/04 Bagland 2009 – Ikke psykolog!
CSR - HR Beskæftigelsesrådets handicapkonference december 2008  Præsentation af Coop/CSR  Erfaringer med ansættelse af personer med.
Randers Kommune Jalousi Temadag om menneskets følelser v. Cand. Scient og Sundhedskoordinator Mie Reihs.
Samtalen Fokus på handleplan og delmål. Indhold Indledning Nysgerrighed Positionering Styrkelse af motivation Gennem samtalen Som mål Arbejde med tro.
Anne Bjørkmann, studievejleder, IBOS Synsfaglige netværksdage 2016
Paradokser og Dilemmaer
Krop og bevægelse for de 3-6 årige
Præsentation af resultaterne fra
En nordjysk investering – Vejle
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
- for samarbejdspartnere
Dagens program Vi skal tale om: Hvornår og hvordan du træffer valg?
THY Business Breakfast.
INTENSIV GRUPPEVEJLEDNING - et kursus på 8 dage
Arbejdsmiljø og ledelse går hånd i hånd
Læring gennem registrering og indberetning
Forberedelse til eksamen
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Det gode møde i folkeskolen
DTHS synsfaglige netværksdage 2017
Sammenhæng: Eleverne bliver ikke bedre til at skrive og arbejder ikke med deres fejl. Eleverne snyder: bruger oversættelsesmaskiner eller henter stile.
Anerkendende pædagogik
Skriv ansøgning 10 gode råd.
FRA DIAGNOSE TIL DØD Tidlig palliation
Sprog og praktik på virksomheden
SFI’s forskning i handicap og beskæftigelse
Walt Disneys kreativitetsmodel
Netværksmøder - Drejebog
Kommunikation - trykstil
Sund Mund til Byens børn
1. dag - Modul 1A Velkomst og præsentation Indflydelse og interessevaretagelse Frokost (kl ) Områdeopdeling kommunal / privat Overraskelse (kl )
Kognitive udfordringer - og de nødvendige forudsætninger
Boostcamp for unge med autisme – erfaringer og refleksioner
Status Projekt Ældremilliard, Træningsbaner og Fleksjobpulje
Sådan bruger du præsentationen
Få succes med jeres næste projekt Et udviklings-forløb med DGI og DIF
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Danmarks Vejlederforening
Kursus for personer med demens og pårørende
Velkommen Dagens program.
Livskvalitet Hvem ved, hvad der er livskvalitet? Et liv med eller uden smøger, overvægt, inaktivitet….. Hvem ved, hvad der er livskvalitet? Et liv med.
Mental sundhed Beskrivelse: Da Socialtilsynet var på tilsyn i august. 2017, blev begrebet ‘mental sundhed’ drøftet. Vi blev optaget af at identificere.
Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst
Undervisningsplanlægning
Værktøj 4: Aktiverende APV
Hvordan motiverer vi de unge?
Vejledning - og vejen til at bryde det svære ned i små bidder
Præsentationens transcript:

Projekt Nyt syn på fremtiden Anne Bjørkmann, Studievejleder IBOS Nordisk inklusionskonference, Middelfart 6. September 2108

Kendetegnende for målgruppen var lært hjælpeløshed og passivitet samt manglende kompensationsstrategier

Hvordan får vi styrket deres handletillid og gjort dem mere foretagsomme? Og hvordan får vi sikret at de er synskompenseret og tager ansvar?

Projektet kort fortalt 2 årigt projekt I samarbejde med Dansk Blindesamfund (DBS) Mål: at udvikle metoder til at bringe unge tættere på uddannelse eller arbejdsmarked Gennem synsfaglige udredninger Gennem netværksaktiviteter

Målgruppen 18 -30 år DBS synskriterier Ikke andre væsentlige handicap Ikke i gang med uddannelse eller erhverv Uddannelseshjælp eller lign som forsørgelse Motiveret for udvikling

Målgruppens udfordringer Manglende samfundshensyn til eller kendskab til den unges udfordringer pga. synshandicappet Manglende evne til formidling af synshandicap og de løsninger, der er brug for Manglende accept af synshandicap og dermed kompetencer til at bruge synskompensation Manglende handletillid (self-efficacy) Brug for hjælp til struktur og planlægning frem mod mål Opmærksomhedsproblemer, koncentrationsbesvær, fastholdelse, træthed og manglende energi Præget af usikkerhed, manglende selvværd Manglende sociale kompetencer

Målgruppens udfordringer Problemer med fremmøde til aftalte aktiviteter Går fra uddannelse til uddannelse, frafald fra uddannelse Manglende realisme omkring uddannelses-/erhvervsvalg Manglende erhvervspraktik/forståelse for arbejdsmarkedet, frafald fra job forløb Værdier, der adskiller sig fra traditionelle danske i kraft af anden etnisk herkomst Udfordringer med at få hverdagsliv (med børn) til at hænge sammen før ressourcer til uddannelse/job Diabetes, overvægt, fedme Psykisk overbygning (depression, neuropsykiatriske lidelser, spiseforstyrrelse) Kognitive vanskeligheder  Ensomhed

SKUB modellen Styrker og interesser Anerkendelse for handling Kirketerp, 2011, Kirketerp 2016 Anerkendelse for handling Fokus på næste bedste skridt Rollemodeller Styrker og interesser Lært Hjælpeløshed Succes-oplevelser Mod til at fejle Foretagsomhed

Succesoplevelser Den vigtigste forudsætning for alle de andre virkemidler i modellen Det at lykkes med noget svært Skal forstås udfra psykologen Albert Banduras begreb Self-efficacy

Self-efficacy ”Individets forventning om egen kompetence til at gennemføre en bestemt handling.” (Albert Bandura) Handletillid

Succesoplevelser - eksempler Praktikker Ringe op til arbejdsgiver eller sagsbehandler Færdes uden hjælpere (fx via DBS handicapservice eller via tillært mobility

Case En ung mand med to studiestop bag sig var blevet usikker på egne muligheder. Ringe kendskab til arbejdsmarkedet, men havde dannet meget faste overbevisninger om, hvordan verden er, hvilket var blevet til en barriere i forhold til erhvervsvalg. Han havde overvejelser om opstart som selvstændig væver, men uden at have undersøgt muligheden. Der blev etableret praktik indenfor erhvervet, hvor der blev skabt et trygt rum hvor den unge kunne afprøve sig selv. Der blev desuden arrangeret et virksomhedsbesøg hos en producent, hvorefter tankerne om selvstændig virksomhed blev skrinlagt. Der blev etableret flere virksomhedsbesøg, hvor den unge fik lov til at udspørge rollemodeller om deres uddannelse og arbejdssituation. Herved kunne han sætte sig selv, og sine kompetencer ind i en arbejdssituation, så han kunne vurdere egne muligheder for en arbejdsmæssig fremtid. Virksomhederne blev fundet indenfor områder hvor den unge følte han havde styrker og interesser. Et af arbejdsområderne var i overensstemmelse med ønsker og kvalifikationer, hvorfor der efterfølgende blev etableret en 14 dages praktik, som kunne afklare jobønsket. Den unge blev bekræftet i sit ønske om arbejdsområdet og der blev derefter taget skridt til at søge kommunens opbakning til en kortere praktisk uddannelse, med mulighed for at få og fastholde ordinært arbejde.

Fokus på næste bedste skridt Andre ting var presserende først (økonomi, bolig, kompensation, overvægt mm) Kan bedre gennemføre når de får styr på de faktorer som står i vejen Hjælp til kontakt til synskonsulent, henvise til udredning, hjælp til boligsøgning

Styrker og interesser Hvis vi kender os selv har vi større klarhed om hvad vi er indremotiveret for, hvor vi har vores styrker og hvad vi skal undgå I alt for meget arbejde med målgruppen er der fokus på problemer

Udfordring i inklusionsarbejdet Lav handletillid og lavt selvværd (så ser man ikke sig selv som en der har kvaliteter som færdigheder og interesser Manglende kontakt til mainstreamkultur betyder at almindelige spørgsmål bliver meningsløse

Rollemodeller Fremhæves af Bandura som vigtig kilde til udvikling af self-efficacy

Rollemodeller - eksempler IBOS mentorkorps DBS mentor Kurser og netværksarrangementer Gav indsigt i nye handlemuligheder Skabte håb Viste første trædesten på vej Mulighed for at spejle sig i andre i samme situation

Det dobbelte SKUB - metode SKUB modellen – unge med lært hjælpeløshed og lav self-efficacy + Synsfaglig viden Koordinator Udredning Behov for længerevarende forløb

Hvad kan vi ellers lære af det? Have fokus på mennesket først, men uden at glemme synshandicappet Stille spørgsmål der inkluderer isf. at ekskludere Konstant udfordre vores egne antagelser og se på om det vi gør virker

Tak for opmærksomheden Anne Bjørkmann, mail: ab7l@kk.dk