Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst"— Præsentationens transcript:

1 Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst
Udviklet på baggrund af teori og terapi til voksne (Wells, 2009) Introduktion til forældre Forældreworkshop 1 © Center for Angst

2 Dagsorden Velkomst og introduktion til hinanden.
Hvad ved man om angst hos børn? Hvordan påvirker angsten jeres familie? Hvilke ændringer ønsker I? Hvordan arbejder vi med angsten? Hvad kan man forvente, når barnet er i terapi? Introduktion til den metakognitive model.

3 Velkomst og introduktion
Velkommen fra terapeuterne Introduktion til hinanden Eget navn Barns navn og alder Kort om barnets vanskeligheder Forventninger til behandling

4 Særlige karakteristika ved GAD
Overdreven bekymringstendens og frygt for en lang række situationer. Bekymringerne er ‘flydende’ og ligesom bølger på havet. De kommer og går. Den ene afløser den anden. Bekymringer er ofte rettet mod fremtiden og egne evner. Barnet kan blive en ‘lille voksen’ og tage for meget ansvar, som ikke er alderssvarende. Barnet har: Svært ved at kontrollere angst og bekymring. I stedet prøver det at kontrollere sine omgivelser. Fysiske symptomer. F.eks. kvalme, ondt i maven, koncentrations- og søvnproblemer. Åh nej, hvad nu hvis…

5 Hvad ved man om angst hos børn?
Børn med generaliseret angst Prøver at forudse mulige trusler. Prøver at undgå situationer/tanker/følelser, der udløser angst. Prøver at undertrykke tanker/følelser. Søger bekræftelse hos andre, f.eks. forældre eller lærere. Forældre til børn med generaliseret angst Prøver at forudse mulige trusler for barnet. Kommer let til at være overbeskyttende. Taler meget om bekymringer med barnet.

6 Forældre har en særlig opgave
Det er en stor og svær opgave at være forældre til et angst barn. Det kræver en ekstra indsats af forældrene, at hjælpe barnet med at overvinde angsten MEN forældrene har GODE MULIGHEDER for at hjælpe barnet med at overvinde angsten. Vi vil vise jer hvordan og give jer et rum til at dele jeres tvivl.

7 Forældre har en særlig opgave
Eksempler fra jeres hverdag Kan I genkende det, vi har talt om, fra jeres hverdag? Del gerne konkrete eksempler.

8 Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst
Udviklet på baggrund af teori og terapi til voksne (Wells, 2009) Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst Hvordan arbejder vi med angsten?

9 Metakognitiv terapi Antagelser i metakognitiv terapi
Oprindeligt udviklet til voksne af Professor Adrian Wells (Metacognitive Therapy for Anxiety and Depression, 2009, Guilford Press). Metakognitioner betyder tanker om tanker. Metakognitioner holder øje med, tænker om og styrer tanker, følelser og adfærd. Antagelser i metakognitiv terapi Det er ikke tankerne og følelserne, der er problemet. Det er, hvordan man forholder sig til dem. Problemet ligger i metakognitionerne.

10 Begge typer er uhensigtsmæssige
Metakognitiv terapi Metakognitioner er en slags tankeprogrammer, der styrer vores opmærksomhed og måder at tænke på. Når man skal forklare metakognitioner til børn, kan man kalde dem for ”ideer om bekymring”. Børn, der har generaliseret angst, har typisk to former for metakognitive antagelser, positive og negative: Bekymring kan hjælpe mig med at være forberedt. Bekymring kan ikke kontrolleres. Bekymringer er skadelige. Begge typer er uhensigtsmæssige

11 Wells (Metacognitive Therapy for Anxiety and Depression, 2009, Guilford Press, s. XX )

12 Øvelse Vi vil bede en forælder om at hjælpe med at prøve øvelsen.
DE TO HÆNDER Nordahl (personlig kommunikation, 2014)

13 Når opmærksomheden KOKS’er
Når opmærksomheden KOKS’er, vil barnet udvikle: Uhensigtsmæssige måder at tænke på og forholde sig til sine tanker, følelser og erfaringer. Selvfokusering og trusselovervågning. Uhensigtsmæssig mestring, f.eks. bekymring, lede efter beviser, undgåelse og søge beroligelse. Dette fastholder bekymringer og fastlåser opmærksomheden på negative tanker. Selvfokuseret og trusselovervågning forklares: tænker for meget over hvad der sker i hovedet og kroppen. Holder øje med trusler for at være på forkant.

14 Metakognitiv behandling til børn
Behandling anvender følgende elementer: Introduktion til modellen Øget forståelse for tanker, metakognitioner, følelser og adfærd Træning i opmærksomhedsstyring Træning i at lade tanker komme og gå uden at tilskrive dem betydning (DM-teknik) Træning i at stoppe bekymringsrækken Udfordre ideer om, at bekymringer har en positiv eller negativ betydning Træning i, at bekymringer er tanker, og tanker er bare tanker.

15 Når børn går i terapi INFORMATION 1
Terapien er ofte ikke selvvalgt. Motivationen skal skabes hos barnet. Vi skaber motivation hos barnet ved ros, belønning og engagement i det enkelte barns oplevelser og udvikling. HVAD KAN I GØRE? I kan øge motivation ved at være positive og engagerede i jeres barns terapi. I kan ROSE fremgang og modig adfærd. I kan købe små ‘præmier’, som deles ud i gruppen.

16 Når børn går i terapi INFORMATION 2
Terapi involverer, at man udfordrer sig selv og lærer at håndtere sine bekymringer. Det er HÅRDT arbejde og følelsesmæssigt krævende. HVAD VI GØR Vi hjælper med at udfordre barnet. Vi støtter og motiverer barnet. Vi viser, at vi som rollemodeller ikke giver op, men tror på, at barnet kan klare opgaven.

17 HUSK ros for indsats, ikke resultat
Når børn går i terapi HVAD KAN I GØRE? Rose og belønne jeres børn, når de udfordrer sig selv. Give små belønninger, I alligevel ville give. Huske KUN at belønne, når barnet har arbejdet for det. Det kan være: biograftur alenetid med forældre vælge aftensmad være længe oppe HUSK ros for indsats, ikke resultat

18 Når børn bekymrer sig… INFORMATION 3
Barnet holder fast i angste vaner ved at prøve at kontrollere sine omgivelser, f. eks. ved at bestemme, hvad forældre og søskende skal og ikke skal. HVAD KAN I GØRE? Tag magten tilbage! Der er børneting og voksenting. Delagtiggør kun barnet i børneting. Vis, at I som forældre har kontrol. Barnet behøver og skal ikke bekymre sig om voksenting. Beløn, når barnet viser tillid og overlader voksenting til voksne.

19 Når børn bekymrer sig… INFORMATION 4
Børn vil gerne tale om deres bekymringer og søger mange svar for at få beroligelse og stoppe tankerne. De vil gerne indrette verden efter deres bekymringer. HVAD KAN I GØRE? Pas på med bjørnetjenester. Lad være at bekræfte eller diskutere. Luk snak om bekymring af: Sig: “Prøv at lade bekymringerne være for nu.” Mind dem om DM-teknikkerne.

20 Evaluering Hvad tager I med jer fra i dag? Spørgsmål?
For spørgsmål i fremtiden, kontakt os på: (indsæt terapeuts kontaktoplysninger)


Download ppt "Metakognitiv behandling til børn med generaliseret angst"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google