P0-erfaringsopsamling

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Medarbejderudviklingssamtalen
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Børns udvikling – et fokus på børn og sprog
Metode i AT Religion.
Uddannelsesdag for kursusledere og efteruddannelsesvejledere Fra viden på kursus til handling i praksis Møde om God læring.
Undervisningsplanlægning
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
(I bedes sætte jer gruppevis) © SLP-gruppen, Aalborg Universitet
Værktøjskassen Anvendelsesorienteret undervisning
Kollegavejledning Læringscentrene Roskilde. Program • Velkommen igen! Vejledningsværktøjer i teori og praksis – kort oplæg Praksisrefleksioner fra igangværende.
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Ved psykolog Lena Højgård Isager Psykologhuset Kognitivt Fokus
Dansk med it © Duncker & Ruus DIT-systemet Dansk med it Generel præsentation for studerende Dorthe Duncker og Hanne Ruus Institut for Nordiske Studier.
Jette Egelund Holgaard © SLP-gruppen, Aalborg Universitet
SLP 4 Samarbejde med vejleder Planlægning og styring
P0 erfaringsopsamling Program 8.15: Introduktion
Vejledning i projektarbejde
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
Introduktion til vejledning i projektarbejde Anette Kolmos og Søren Hansen 30/8 og 20/
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Blogging i projektarbejde? E-learning: ”Eleverne lærer mest om IT uden for skolen.” E-learning: ”Eleverne lærer mest om IT uden for skolen.” Blogging inddrager.
Refleksionsmodel – hvad går det ud på?
aktionslæring En metode til arbejdet med og i praktikfaget Helen Nyboe
Humanistisk fagsprog og læringsstile Dagens program
Læring i et vejledningsperspektiv
Vejlederens kommunikation
Innovation i AT/SO.
P0 erfaringsopsamling Program 9.15: Introduktion
PROCESANALYSE 7 mm i SLP Lars Peter Jensen Indhold:
1 PROJEKTFORMIDLING 6 mm i SLP Lars Peter Jensen © SLP-gruppen, Aalborg Universitet.
P0 erfaringsopsamling Program 8.15: Introduktion
1. MM SLP- kursus Jette Egelund Holgaard © SLP-gruppen, Aalborg Universitet Introduktion til problemorienteret projektarbejde.
SLP foråret 2011 MedIS og Medicin Lars Peter Jensen,
Organisation/ledelse, procesanalyse
Læreprocesser i naturvidenskabelige fag - I erhvervsuddannelses-kontekster Ole Ravn Christensen Paola Valero Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi.
Samarbejde, læring og projektstyring (SLP)
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Introduktion til PBL og kurset 9 september 2011 Lars Peter Jensen og Christina Grann Myrdal
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Få godt begyndt på P0 projektet PV 1Efteråret 2013 Bachelor i IT og informatik Datalogi og Software Lars Peter Jensen, Lone.
INNOVATIV KIRKE Et forløb for menigheder, der ønsker at være mere kreative og nyskabende.
Filmen er tænkt som et debatoplæg og et forsøg på at skabe fokus på om det vi gør faktisk virker! Filmen viser 5 forskellige undervisningssituationer med.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Introduktionsperioden 1.
Læringstrekanten Hvad er læring?.
PV4 Efteråret 2012 Software, Datalogi, Bachelor i IT og Informatik Lone Stub Petersen Lars Peter Jensen © SLP-gruppen, Aalborg Universitet.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
1 Organisation/ledelse, procesanalyse Introduktion til kommunikation og samarbejde 4: Lars Peter Jensen.
1 PV3: P0-erfaringsopsamling og P0-procesanalyse Kursusholder: Mette Mosgaard.
Introduktion til PV kurset 3 september 2012 Lars Peter Jensen og Lone Stub Petersen © SLP-gruppen,
Velkommen tilbage modige opdagelsesrejsende! Troværdige observationer fra xx modige opdagelsesrejsende ved hjemkomsten fra fem dage på [arbejdspladsens.
OPLÆG TIL PRAKTIKVEJLEDERTRÆF SOSU NORD, EFTERÅR 2016.
Introduktion til PV kurset 3 september 2012 Lars Peter Jensen og Lone Stub Petersen © SLP-gruppen,
SPEAM, stress, august 2017 Jytte Dahlstrøm, speciallæge i psykiatri
Digital præsentation som grundlag for den faglige samtale om projektarbejdet ved eksamen i dramatik.
Company programme - Veda
SLP foråret 2011 MedIS og Medicin Lars Peter Jensen,
Feedback Lægedage 2015.
Vidensbaseret praksis i botilbud
Kompetenceudvikling af pædagoger i skolen
Naturfag.
SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
Gathering of experience From the P0-project
Læringstimer med kliniske sygeplejelærer i
Tværgående vejledermøder Juni 2019
Værktøj 10: Forandringer og stress - Arbejdsgruppen
Præsentationens transcript:

P0-erfaringsopsamling PV3 Efteråret 2011 Software, Datalogi, Bach. IT og Informatik Jette Egelund Holgaard Kirsten Krogh Hansen jeh@plan.aau.dk © SLP-gruppen, Aalborg Universitet

Introduktion til kurset - Indhold i kurset – alt 12 kursusgange 1. Del: problembaseret projektarbejde 2. Del: samfundsmæssig relevans PV1: Introduktion kurset og PBL PV4: Introduktion til STS PV2: Professionel projekt-formidling PV3: Erfarings-opsamling fra P0 PV5: Datavirksomheder i kontekst PV7: Projektplanlægning og målgrupper PV6: Få styr på samarbejdet PV10: Videnskabsteori og metode PV8: Modeller og sociologisk metode PV11: Teknologi-vurdering PV9: Kreativ problemløsning PV12: Softwaresystemer i kontekst

© SLP-gruppen, Aalborg Universitet Forelæsning om Refleksion Læreprocesser Procesanalyse-skrivning P0-erfaringsudveksling i tværgrupper Gruppearbejde: Skrivning af procesanalyse © SLP-gruppen, Aalborg Universitet Billede: perso.wanadoo.fr/ primitive/agenda.html

Dagens læringsmål Kendskab til refleksion som en integreret del af en læreproces Forståelse for hvad en procesanalyse er, hvorfor du skal skrive en sådan og hvordan en procesanalysen kan skrives. Have et overblik over gruppens erfaringer med P0-perioden. Få nye ideer til udvikling af arbejdsprocessen. Billede: http://home.online.no © SLP-gruppen, Aalborg Universitet © SLP-gruppen, Aalborg Universitet © SLP-gruppen, Aalborg Universitet

Hvad er refleksion…. Refleksion betyder spejling, tilbagekastning, eftertanke. Relaterede handlinger er at vi overvejer, har lagt mærke til, tænker over eller ser tilbage på. Vi hæver os op over handlingerne og går i dialog med os selv og de implicerede – hvad skete der egentlig. Vi genkalder os handlinger i erindringen, overvejer hvad der gik godt/skidt og hvorfor. Vi skaber afstand til handlingerne – og de følelser der var tilstede dengang. I hverdagen reflektere vi mere eller mindre ubevidst og ustruktureret, og vi kan derfor sjældent præcisere disse og diskutere dem med andre. En bevidst, fokuseret og struktureret refleksion giver derimod mulighed for at opstille gode råd, og arbejde bevidst og målrettet med disse. Man reflekterer fx når man lægger mærke til, at der mangler væsentlige information i en tekst og opsøger disse andet steds eller identificerer, hvordan matematikopgaven adskiller sig fra opgavens eksempler. Man reflekterer ikke, når man videregiver informationer, man ikke forstår, eller indsætter tal i en formel og får et resultat. swapmeetdave.com

Tænk lige over…. …det gamle ordsprog: Af andres erfaring er ingen klog På den ene side er erfaringer så at sige ens egne, da kun du, der selv har fået erfaringerne har følelserne og den konkrete kontekst at hæfte derpå. På den anden side kan vi ved at blive bevidste om egne erfaringer, og være i stand til at analysere disse, give nogle erfaringer videre til andre og dele erfaringer med personer, der har oplevet en lignende situation – det er ikke et spørgsmål om at være gammelklog (og tro at erfaringer fra en situation og person umiddelbart kan overføres til andre situationer og personer) – men mere et spørgsmål om at øge det kollektive videnslager, som den enkelte på egen vis kan trække på i nye situationer. © SLP-gruppen, Aalborg Universitet © SLP-gruppen, Aalborg Universitet © SLP-gruppen, Aalborg Universitet

Refleksion er forudsætning for: Metodiske færdigheder Problemorientering Projektarbejde Omstillingsevne Innovation Metodiske færdigheder – at overføre en metode fra en situation til en anden (transfer) – kræver refleksion over situationernes forskellighed og metodernes holdbarhed. Problemorientering kræver refleksion over problemet – hvorfor er problemet et problem, hvordan har problemet gjort sig gældende osv. Projektarbejde kræver refleksion over arbejdsprocessen og de personlige relationer, der indgår i denne, hvorfor gik det som det gik, og hvordan kan vi gøre det anderledes næste gang. Omstillingsevne kræver refleksion over den situation vi skifter fra, og den vi skifter til – hvad er fordelene og ulemperne, og hvad skal vi lære og ”aflære” for at træde ind i den nye situation. Innovation er en teknologiske udvikling, der rækker ud over rutinerne, dvs. at vi skal have nye ideer og arbejde kreativt. Det kræver refleksion over den viden, vi har til rådighed – hvordan kan det vi ved kombineres på nye måder for at skabe innovation. © SLP-gruppen, Aalborg Universitet © SLP-gruppen, Aalborg Universitet © SLP-gruppen, Aalborg Universitet

Dixon, 1999

Wenger, 1998

© SLP-gruppen, Aalborg Universitet Dokumentation af refleksion ENKELT loop refleksion i forhold til metoder og teorier er en del af videnskabelig formidling og skal dokumenteres i hele uddannelses-forløbet. DOBBELT loop refleksion skal kun dokumenteres via procesanalysen. © SLP-gruppen, Aalborg Universitet

Refleksion og læring Oplevelse At lære om noget Refleksion Handling Fra Kolb (1984) kommer ideen til at betragte læreprocessen som en refleksion over en konkret oplevelse – det reflekterede sammenholdes med andre erfaringer og etableret viden – og på dette grundlag handles på ny, med nye oplevelser til følge. I stedet for fasen generalisering inspirerer Håkonsson (1988) til at tale om de forventninger, vi har på baggrund af det vi ved. Det er altså både vores refleksioner over den konkrete oplevelse, og de forventninger vi har på baggrund af etableret viden, som vi baserer de efterfølgende handlinger på. Fra Argyris (1992) kommer ideen om dobbelt loop, som uddybes på næste slide. At lære om egen læring Forventning Inspireret af Kolb, 1984; Håkansson, 1988; Argyris, 1992 © SLP-gruppen, Aalborg Universitet

© SLP-gruppen, Aalborg Universitet P0-proces analysens indhold Projektplanlægning Samarbejde i gruppen Samarbejde med vejleder Beskrivelse – hvad skete der Analyse – hvordan og hvorfor skete det Vurdering – var det godt eller dårligt Perspektivering – hvad gør vi en anden gang Se P0 procesanalyse – en vejledning af Mona Dahms – ligger på nettet som pdf fil. Billede: http://www.geneve.ch/spe/images/analyse.gif © SLP-gruppen, Aalborg Universitet

© SLP-gruppen, Aalborg Universitet HUSK: Vær konstruktiv….. Vores vejleder har vi ikke haft så meget kontakt med som forventet. Det skyldes delvist at han havde meget travlt, og vi ikke kontaktede ham tids nok for at aftale vejledermøde. Næste gang vil vi få afklaret forventningerne til hyppighed på vejledermøderne, få oplyst tidspunkter med forventet travlhed i vejlederens kalender for indeværende semester og om muligt få planlagt møde en måned frem. Vi føler at vores vejleder havde alt for travlt til at give os den støtte til projektarbejdet som vi havde brug for. Vejledningen var dårlig. Billede: http://www.geneve.ch/spe/images/analyse.gif © SLP-gruppen, Aalborg Universitet

Nu tværgrupper…. Billede: http://z.about.com/d/politicalhumor/1/0/p/0/2/honest_politicians_lk0311d.jpg