Læseløft Syd Samarbejde mellem faglærer ved Mad til Mennesker og læsevejleder Aktionslæringsforløb Instruktionsvideoen.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Læremidler til Madkamp 2015 Kirsten Marie Pedersen Madkundskab UC Lillebælt/Læreruddannelse n på Fyn.
Advertisements

Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Vejledning af eleven 1.
Grundforløbets 2. del SSH-rettet. Varighed og indhold 12 uger til ”det uddannelsesspecifikke fag” 8 uger til grundfagene dansk og naturfag samt valgfag.
Dagsorden Oplæg kommunikation Opgave Oplæg aktiv lytning Opgave Inder/ydercirkel – hvad har jeg lært om kommunikation?
+ Hold af dig selv - en workshop om at finde styrken I sig selv. Marie-Louise Wegener.
 Siden sidst – gennemgang af planer og ideer  Oplæg: modellering / observation  Opgave: afprøvning af spørgsmålstyper ud fra et oplevet dilemma, problem,
Ny skolehverdag Støvring Gymnasium Ny skolehverdag Støvring Gymnasium Mål med projektet  - at eleverne i høj grad får den bekendtgørelsesfastsatte.
Skriftlighedsforløb Fokus på eksamensgenren kronik (redegørelse). Slutter af med en skriftlig opgave. Vi skriver på denne opgave i timerne. I skal være.
Model for læsevejledning baseret på aktionslæring Formål med modellen:
SOFTWARE EVALUERING. HVORDAN KAN MAN EVALUERE PÅ SIT SPIL? Kvalitative metoder Kvantitative metoder Observation Data opsamling.
KNÆK KODEN Opgave 4 Det erhvervsøkonomiske område.
Dagens program Aktiv lytning + øvelse Forumspil om aktuelle situationer.
Salg og marketing ved iværksætteri AMU-kursus © Undervisningsministeriet. Marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for Handel,
Hvem er vi? 136 elever 16 lejligheder med hver sin kontaktlærer Almen med fokus på boglige fag, gymnastik og valgfag Omstillingsparate kolleger Vi insisterer.
Aktionslæring Sprogbaseret læring Greve Anette Vestergaard Nielsen NTS-centeret.
Frederikshavn, september,  Lidt om ideen med læringsmålstyret undervisning  FFM og matematiske kompetencer  FFM, læringsmålsstyring og.
Evaluering i dansk - begreber og eksempler
Modul 2.
Lektion 7 Formål med denne lektion er at arbejde videre med klassekulturen, følge op på surveyen og at afrunde lektionsforløbet i Netwerk. Alle rettigheder.
Hotel Nyborg Strand 28. oktober 2016
Studieretningsprojektet
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
At udfordre eleverne på deres valg, også i forbindelse med uddannelsesmessen Lektor Marianne Tolstrup, UCL
Læseløft Syd og ”Den sproglige Dimension”
Ny lokalaftale om arbejdstid for lærere og børnehaveklasseledere i BUF
Lektion 1A Formålet med denne lektion er at give eleverne et billede af Netwerk for at forberede dem på forløbet og på, hvor lang tid det varer, samt at.
OSO opgaven på Midtjysk
Studieretningsprojektet
Praksiseksempel fra Teater GROB
Den gode prøve i faget dansk
Lærere og team arbejder videre
Forberedelse til eksamen
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Velkommen Robusthed basiskursus
Elevernes evaluering af grundforløbet
Læseløft Syd Samarbejde mellem faglærer ved industriel produktion og mekanik og læsevejleder Aktionslæringsforløb KEND DIT VÆRKTØJ.
ROBUSTHED.DK Værktøjer til livet.
Projektbeskrivelse: Udarbejdet i af
”Tutor-aktivteter på Sosu-Syd”
WORKSHOP 4, Gribskov Kommune, 2017.
Sammenhæng: Eleverne bliver ikke bedre til at skrive og arbejder ikke med deres fejl. Eleverne snyder: bruger oversættelsesmaskiner eller henter stile.
Skriv ansøgning 10 gode råd.
Aula: hvordan vil vi bruge det i forældresamarbejdet?
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Temadag Iværksættelse af talentudvikling
”Motivation er ikke bare noget man har eller ikke har”
Innovationsforløb Modul 3 ©
1. kontaktmøde Velkommen til workshop om Kompetenceafklaring, CV og Netværk. Hils på hinanden, jeres networking starter nu
Skoleudvikling i Praksis 1
Caseseminar Kolding 14. marts 2017
Workshop 1: ”Elevrettet formidling af praktikpladser samt coaching og vejledning om praktikpladssøgning”. Indsatsarbejde på Grundforløb 1.
Teopæd og den afsluttende opgave
Sådan bruger du præsentationen
Skolebestyrelsesmøde
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Videnskabeligt projekt
At arbejde datainformeret
Progression sprogbaseret undervisning
Videnskabeligt projekt
MEEBOOK – en digital læringsplatform
Tanker og erfaringer om Studievalgsportfolio
Hvem bestemmer dine valg? Tobaksforebyggelse i Sønderborg Kommune
Igangsættelse af tankeprocesser – at formulere spørgsmål i forbindelse med flerfaglige projekter 7-trinsmodellen Karl Henrik Flyums model.
Skriftlig og mundtlig feedback Camilla Jürgensen, Heidi Andersen
Lektion 1-2 i Blok 8 Teknologiforståelse som fag - Mellemtrin
Undervisningsplanlægning
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Værktøj 8: Supervision og sparring
Hvorfor slå lyn ned i spidse genstande – FY?
En tryg start i vuggestue – samtaleværktøj til opstartsdialog
Præsentationens transcript:

Læseløft Syd Samarbejde mellem faglærer ved Mad til Mennesker og læsevejleder Aktionslæringsforløb Instruktionsvideoen

Aktionslæringsforløb I et aktionslæringsforløb samarbejder lærere og læsevejledere om at udvikle den daglige praksis i klasseværelset. På baggrund af en udvalgt problemstilling iværksætter lærerne med støtte fra vejlederen små konkrete eksperimenter i undervisningen. På baggrund af læsevejlederens observationer fortolkes og analyseres eksperimenterne efterfølgende i en fælles didaktisk samtale.

Problemstilling I forbindelse med deres grundforløbsprøve skal eleverne ved MTM lave en instruktionsvideo. De har svært ved at skrive drejebog til videoen. Hvordan kan læsevejleder/faglæreren stilladsere eleverne og klæde dem sprogligt på til opgaven ?

Eksperimentet: læsevejlederen som medpraktiker Faglæreren er usikker på, hvordan hun kan arbejde med sprog i sin faglige undervisning Det aftales derfor, at læsevejlederen giver et eksempel på ,hvordan opgaven kan gribes an, og faglæreren får således rollen som observatør

Konkrete aktioner i undervisningen læsevejlederen introducerer eleverne til den instruerende teksttypes karakteristika Sammen med læsevejlederen laver eleverne en sproglig analyse af en instruktionsvideo Sammen med læsevejlederen reflekterer eleverne over sproget i deres egne instruktionsvideoer og de skriver drejebog Faglæreren observerer undervisningen. Observationerne fortolkes og analyseres efterfølgende i en fælles didaktisk samtale

Forløbet :Hvad skal jeg sige og hvordan? Teksttype Formål Kendetegn Sprog En instruktionsvideo At instruere i hvordan man gør/udfører noget En eller flere overskrifter   En intro Beskrivelse trin for trin I den her video………… Rækkefølgeord: først, så, bagefter, til sidst Handleudsagnsord i nutid eller bydemåde: man tager, man presser, man folder Personlige stedord: Man………………….. Du ………………………… Jeg………………………… Vi ………………………………

Sproglig analyse af en instruktionsvideo Lytteopgaver I instruktionsvideoen www.kvalimad.dk : Boeuf Bourginon Lyt efter brug af : Køkkenudsagnsord Personlige stedord Rækkefølgeord

Lytteark: Hvilke personlige stedord bruges i instruktionsvideoen? Personlig stedord Sæt kryds Fokus på Jeg   Afsender/den der taler Du Modtager/den der tales til Man Modtager/den der tales til-mere neutralt end Du Vi Afsender og modtager-man gør noget sammen

Så skrives der drejebog Nu skal du skrive drejebogen til din egen instruktionsvideo : Før du starter på at skrive, kan du tænke over Hvilke køkkenudsagnsord skal / vil du bruge i din instruktionsvideo? Vil du bruge køkkenudsagnsordene i nutid eller i bydemåde? Hvilke personlige stedord vil du bruge i din instruktionsvideo? (Hvis du bruger bydemåde, skal du ikke bruge personligt stedord) Vil du have fokus på den der taler (jeg), den der tales til(du-man) eller på at I gør noget sammen(vi) Hvilke rækkefølgeord vil du bruge i din video

Hvad siger eleverne om forløbet? Eleverne giver udtryk for At de har forstået, hvad en drejebog er At de gennem dialog/brainstorm på klassen har fået værktøjer/redskaber/(fag)ord/(fag) udtryk til at skrive drejebog At de har fået en effektiv måde at beskrive noget på og at deres beskrivelser er mere professionelle At grammatik får en konkret anvendelse

Faglærerens observationer Registrering (ingen fortolkninger) Hvad sker der i timen? Hvordan aktiverer/skærper læsevejlederen elevernes opmærksomhed på det sprog der bruges i en instruktionsvideo?(Herunder læsevejlederens samtaler med eleverne) Hvordan medvirker elevernes opmærksomhed på sproget i en instruktionsvideo til den efterfølgende opgaveløsning Fortælling Faglærerens egne kommentarer og refleksion undervejs

Den didaktiske samtale Samtalens karakter : Faglæreren fortæller, hvad hun har oplevet/observeret (10 min) Læsevejlederen fortæller, hvad hun har oplevet/observeret (10 min) Faglærer og læsevejleder evaluerer på, om eksperimenterne førte til målet og hvorfor/hvorfor ikke (20 min) Faglærer og læsevejleder evaluerer forløbet (10 min) Faglærer og læsevejleder overvejer et nyt aktionslæringsforløb (10 min)

Hvad skal vi med den didaktiske samtale? Udvikle undervisningspraksis Gøre tavs viden eksplicit Videndele

Sådan laver man en mayo