Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Læseløft Syd og ”Den sproglige Dimension”

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Læseløft Syd og ”Den sproglige Dimension”"— Præsentationens transcript:

1 Læseløft Syd og ”Den sproglige Dimension”
Eksempler på samarbejde mellem faglærer og læsevejleder

2 De 4 hovedområder Alle elever testes når de starter (national sprogscreening af EUD-elever) Alle elever får introduktion til Frontread (Læsetræningsprogram) Faglærerne observeres i undervisningen af en læsevejleder, som giver gode råd på det pædagogiske og didaktiske område. Senere indføres kollegaobservationer på tværs af fagene Tværfagligt samarbejde mellem faglærer og læsevejleder. Se eksemplerne.

3 #1: Læsbar manual Skole, afdeling/team EUC Syd, Tømrerafd. Udfordring
En fag-manual er meget svær at læse for eleverne. Aktion Manualen gøres læsevenlig. Der sættes især fokus på fagord og illustrationer. Samarbejdets karakter Faglærer og læsevejleder samarbejder om at gøre manualen læsevenlig. Faglærer er ekspert på indholdet. Læsevejleder er ekspert på læsbarhed. Produkt Manual – til download Evaluering Eleverne udtrykker, at den nye manual er læsbar.

4

5

6 #2: Gråzoneord i undervisningen

7 http://www. brugforalleunge

8

9 .. Ordet: Forklaring Det modsatte: Det samme: Eksempel Bøjning
.. Forklaring   Det modsatte: Det samme: Eksempel Bøjning Model/­illustration (Du kan fx hente billeder på Google) Mundtlig forklaring (Her kan eleven indtale en forklaring, et eksempel – eller få læreren eller en klassekammerat til at indtale et. Eller eleven kan indsætte et videoklip) Forklaring på andet sprog Link: (søg fx på google)

10 #3: Rapportskrivning Afdeling/team Dansk-fagteam Udfordring
En manual til rapportskrivning er meget svær at læse for eleverne. Aktion Manualen gøres læsevenlig og multimodal. Samarbejdets karakter Dansklærer og læsevejleder samarbejder om at gøre manualen læsevenlig. Dansklærer er ekspert på indholdet. Læsevejleder er ekspert på læsbarhed. Produkt Kompendie om rapportskrivning – til download Evaluering Eleverne udtrykker, at den nye manual er læsbar.

11

12 #4: Fagord i undervisningen
Afdeling/team Auto Udfordring Eleverne skal lære rigtig mange fagord på kort tid. Aktion Læsevejleder observerer faglærers undervisning. Efterfølgende har de en samtale om undervisningssituationen. Samarbejdets karakter Faglærer og læsevejleder taler om sprog og undervisning. Faglærer er ekspert på fagsprog. Læsevejleder er ekspert på strategier til at indlære fagsprog. Produkt Spil til brug i undervisningen – til download Evaluering

13

14 Lykkehjulet Udgangspunkt er 18 elever, som opdeles i hold af minimum 2 personer, som dyster mod de andre hold i klassen. En fra holdet drejer på Lykkehjulet og pilen stopper ud for en farve, som indikerer en komponentgruppe. Der trækkes et spørgsmål fra pågældende farve, og holdspilleren stiller spørgsmålet til sin makker, som skriver både spørgsmålet og svaret på tavlen, hvilket alle fra klassen også noterer ned i deres mapper. Grunden til dette er, at alle er aktive i spillet, og dermed opnår læring. Svarer eleven rigtigt får han en møtrik til sin spilleplade. Har vedkommende svært ved at læse eller svare på spørgsmålet, må han gerne få hjælp fra sit hold, for at få møtrikken. Kan man på sit hold ikke svare på spørgsmålet, må modstanderne gerne svare for en, så får man på den måde alligevel sin møtrik, for der skal ikke være nogen der bliver hængt ud, og gjort til tabere, af et eventuelt super dygtigt hold. Den dygtige elev der svarer hurtigt og sikkert, bliver stimuleret oppe ved tavlen, hvor han ud fra svaret, skal lave en mindmap, for at presse hans vidensbank. Lander man på en sur smiley, går turen videre til modstanderne, og man får ikke en møtrik. Hvis man ikke havde denne variation, ville holdet der starter spillet altid blive det vindende hold. Holdet der først får fyldt deres spilleplade har vundet.

15 http://www. brugforalleunge

16 # 5. Fagord i undervisningen
Skole afd./team EUC Syd Maskinafd. Udfordringer Eleverne skal huske mange fagord og hvad de bruges til Aktion Fagord og brugen af dem leges ind ved hjælp af spil, hvor eleverne skal matche ord og billede. Samarbejdets karakter Faglærer finder ord og billeder Læsevejleder kommer med gode råd til, hvordan man kan anvende disse i et spil. Produkt Spilleplader - til download Evaluering Eleverne udtaler at de bedre kan huske navnene på redskaberne når de samtidig ser et billede af dem.

17 Beskrivelse til øvelse Hvad hedder tingene på metalværkstedet?
Nu skal du lære, hvad de forskellige ting på metalværkstedet hedder, og hvad man bruger de forskellige ting til. Find de kort frem, der hører til dette materiale. Kortene er fordelt på 3 områder: • håndværktøj 30 ord • maskiner/apparater 18 ord • tilbehør 18 ord For hver ting er der et billedkort, et navnekort og et brugskort, hvorpå der står, hvad man bruger tingene til. Du kan vælge at arbejde med ét område ad gangen, vælge 2 af dem eller vælge alle 66 på én gang. Jo fl ere kort, jo sværere gør du opgaven. • Tag billedkortene og læg dem i nogle rækker på bordet. Find så navnekortene, og læg de korrekte navne ud for hvert billede • Bland kortene, og gentag øvelsen, hvis du var i tvivl om nogle af tingene. Eller spil huskespil med en/nogle andre fra dit hold med billed- og navnekortene • Læg navnekortene til side. Læg billederne i rækker på bordet igen, og sæt nu brugskortene på. Hvis øvelsen virker let, matcher du navne- og brugskort i stedet for • Gør det samme med de resterende kort/områder Når du føler, at du har nogenlunde styr på de forskellige ting, klipper du de følgende 2 siders ”Triazzle”-puslespil ud langs stregerne i 24 trekanter for hvert puslespil Dem skal du så blande og pusle på plads igen ved at lægge billederne op ad deres korrekte navn. Hvis du gør det rigtigt, går det op og bliver til rektangler igen. Du bestemmer selv sværhedsgraden ved enten at pusle ét Triazzle ad gangen eller blande begge sammen og lægge dem ved siden af hinanden, så du har en større udfordring. FAG -

18 Matematik Thor viser her en hjemmelavet konstruktion lavet af hulahop-ring, målebånd, søm og garn. Thor havde visse udfordringer med at få eleverne til at forstå sinus, cosinus og tangens i matematik, derfor har han her tænkt ud af boksen og konstrueret denne ”tingest”. Flere elever har udtalt at de har fået en bedre forståelse for emnet.


Download ppt "Læseløft Syd og ”Den sproglige Dimension”"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google