Portfoliometoden i praksis Et udviklingsarbejde på Frijsenborg Efterskole Efterskoleforeningens Vejlederkonference Vingstedcenteret d. 19. og 20. sept.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Rullende indskoling på Skovbyskolen.
Advertisements

Dimensioner i refleksionsskabelon og introduktion til scoringer
Værdiseminar Af Katrine Soelberg, Ousbjerggaard 2012
NUVÆRENDE PRAKSIS PÅ UCV: - Anvendelse af almindelige vejledningsmetoder. - Sporadisk intensiveret vejledning (iværksat på baggrund af akut behov). -
Overgangsordninger Praktik- og uddannelsesrådgivningen januar 2013
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Psykoedukation til unge i OPUS
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Modul 1 - Processer.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
NOEA/Aalborg Universitet
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Implementering af inkludering af børn i vanskeligheder indenfor adfærd, kontakt og trivsel på skolerne i Horsens Kommune.
Øjeblikkets kunst Facilitering af tværfaglighed
Susanne Minds Evaluator VIA University College
Kompetencegrupper i Danske Bank’s Koncernkundelinje Kompetenceudvikling i en hektisk hverdag v/Sannie Friis.
Pædagogisk forebyggelse og sundhedsfremme
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Vision for Holmebækskolen Holmebækskolen er en skole med en stærk kultur og et fælles sprog, hvor fællesskaber styrkes omkring: Børnene, klassen og klassesamarbejdet.
Circle of change Benægtelse Reaktion Accept Handling
Værdigrundlag Vision og mission Værdier og mål Oktober Version 2.1.
Vejlederens kommunikation
Gruppeudviklingssamtaler
Bacheloropgavens mundtlige dimension onsdag d. 4/5-11
Ungdommens Uddannelsesvejledning Odder & Skanderborg
Ekstra ordinær indsats Uddannnelsesområdet Oplæg ved Poul H. Jørgenen Vejlederkonference November 2014.
Elevplaner forældreinformation. - at styrke grundlaget for undervisningens planlægning og tilrettelæggelse - at styrke den løbende evaluering af elevens.
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
- Et samarbejdsprojekt om praksislæring
Læring i praksis Tirsdag den 22. maj 2012.
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Gruppevejledning på tæt hold
Dialogredskab - uddannelsesparathed. Hvordan er redskabet blevet til? Samarbejdsprojekt Involvering af de unge Støtte fra region Syd.
Vejlederportfolio – en arbejdsform til udvikling af vejlederpraksis. Nu med praksiseksempler Efterskolernes vejledertræf 2011 Olav Nielsen, Margrethe Brunsbjerg,
Undervisningsbaseret vejledning og samarbejde om vejledningsopgaven på TEC! 1 Carin Rabell.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Evaluering og dokumentation af efterskolens vejledning Af Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen Forskningsenheden i Vejledning, Erhvervs- og Professionsuddannelse.
Borgerinddragelse Projekt Vejen til Uddannelse og Beskæftigelse Torsdag den 10.april 2014.
Ressourceforløb og borgerinddragelse – u. 40 årige.
Kompetenceudvikling for pædagogmedhjælpere FØR. Indledende samtaleguide - kursisten Indledende samtaleguide - lederen UNDER. Kursistportfolio og underviserportfolio.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
INNOVATIV KIRKE Et forløb for menigheder, der ønsker at være mere kreative og nyskabende.
Kerneopgaven i forandring XX arbejdspladse – den xx.xx.201x.
Forældreinterview Stationens program Øget forældresamarbejde – hvorfor Formål og den praktiske ramme Selve interviewet Spørgsmål.
De maler et billede af sig selv som frie individer, der dybest set har mulighed for at skabe sig den tilværelse, som de allerhelst vil have – det handler.
Model for læsevejledning baseret på aktionslæring Formål med modellen:
Efterskoleforeningens Årsmøde, 2013 Dialoggruppe 5 Vejledning og overgange v/ Bent Bisballe Østergård, Bestyrelsesmedlem Lis Brok-Jørgensen, Vejledningskonsulent.
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
SKRIVEFAGET Modul 1: Skriveproces og struktur Lektion 2: Fase 1: Idéudvikling og fokus.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Gode relationer, tydelige rammer og klar kommunikation - 10 trin til det gode samarbejde mellem efterskoler og kommuner omkring sårbare og udsatte unge.
Møder Kapitel 6 Mie Femø Nielsen, Ann Merrit Rikke Nielsen, Birte Asmuß, Liv Otto Hassert og Sae Oshima.
Den professionelle samtale Ilulissat den 11. februar 2016 Jakob Munk Jensen, Danmarks Læreforening.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
I kan begynde med at fortælle om det! Den måde, I vejleder på efterskolerne, er unik! I gør det i ”det skjulte” – og taler ikke højt om det Få det frem.
I mentor ordningen på elevmentor.dk
De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?
MUS samtale Kære Du indkaldes til den årlige udviklingssamtale.
Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen
Først! -overordnet Du er ikke alene! Ingen spørgsmål er dumme til nogen. Efterskolevejledernetværk, 16 i alt, brug dem. -sparring i det daglige -face2face.
Vejledning i grupper og fællesskaber
UPV – fra dom til proces Stationens indhold
Først! -overordnet Du er ikke alene! Ingen spørgsmål er dumme til nogen. Efterskolevejledernetværk, 16 i alt, brug dem. -sparring i det daglige -face2face.
Vidensbaseret praksis i botilbud
EGU – hvad virker? EGU – et godt redskab til inklusion af unge til
Læringsmål og niveaubeskrivelser
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Portfoliometoden i praksis Et udviklingsarbejde på Frijsenborg Efterskole Efterskoleforeningens Vejlederkonference Vingstedcenteret d. 19. og 20. sept. 2011

Indhold Begrundelse for valg af metode Udviklingsarbejdets mål Tilrettelæggelse og proces Fortrin og faldgruber forbundet med metoden Individuelle fokusområder

Begrundelse for valg af metode 3 vejledere / 3 stamhold ”Daglig drift” / individuelle samtaler / parallel Behov for udvikling: – Individuel kompetenceudvikling – Styrke samarbejdet – Synliggøre vejledningen Deltagelse i Trine Harcks workshop 2010

Udviklingsarbejdets mål Vejledningspraksis: – At udnytte efterskolens særlige rammer i højere grad Den enkelte vejleder: – Kompetenceudvikling (planlægning, refleksion og evaluering af egen praksis) Vejleder-teamet: – Styrkelse af samarbejdet (fortsættes)

Udviklingsarbejdets mål (fortsat) Organisationen: – Synlig og integreret vejledning Eleverne: – Oplever vejledningen som integreret – Aktivt deltagende i egne og fælles refleksioner – Føler sig bedst muligt afklaret

Tilrettelæggelse og proces Formulering af fælles overordnet mål og individuelle fokusområder Aftaler: – Udvælge tovholder – Tilsagn fra skolen om timer uanset bevilling – Ekstern konsulent, Trine Harck (tidsramme og beløb) – Kalender for konsulenttid og team-møder Individuel planlægning Ansøgning om forsøgs- og udviklingsmidler

Portfoliometoden - fortrin og faldgruber En struktur, en rammesætning, et rum – uden var vi ikke nået så langt Vigtigt at fastholde: – Koreografi – Målsætninger – Skriftlighed – Forløbsplan

Portfoliometoden - fortrin og faldgruber Ekstern konsulent / procesleder – Kan stille de nærgående og provokerende spørgsmål, som man kan være berøringsangst overfor mellem kollegaer. – En person fra en anden faggruppe kan evt. stille de ”dumme” spørgsmål som procesleder – En procesleder - er en del af strukturen

Portfoliometoden - fortrin og faldgruber Samarbejde mellem: – Flere vejledere på samme skole – Vejlederen og andre faggrupper – To eller flere skoler Økonomi: timer og konsulent

Individuelle fokusområder Den refleksive samtale i vejledningen Overgangsvejledning for elever med særlige behov Gruppevejledning

Den refleksive samtale i vejledningen Den refleksive samtale med fokus på den stille elev. - Fremtid? - “Det ved jeg ikke...” Hvordan får jeg eleven, med det lille selvværd og som har virkelig svært ved at finde ud af, hvad hun vil, til at mærke egne følelser? Hvordan får jeg eleven til at give udtryk for sine værdier og ønsker for fremtiden og uddannelse? Hvordan kan netop efterskolen skabe mulighed og rum for denne refleksive samtale?

Den refleksive samtale i vejledningen Hvad vil jeg gøre ? Fokus på én elev, som havde svært ved finde ud af, hvad hun ville og overhovedet give udtryk for ønsker og følelser (2. års elev) Hvordan får jeg hende til at udtrykke sig? Private forhold - faglige kundskaber - uddannelse?

Den refleksive samtale i vejledningen Mål for samtalen At få xx til at sætte ord på sit eget liv - værdier og drømme At få besluttet hvad xx skulle efter efterskolen - gerne uddannelse At xx følte ejerskab i forhold til valg ang. sin fremtid

Den refleksive samtale i vejledningen Forberedelse til samtalen: Tale med xx ’ s kontaktlærer Plan for samtalen (afsat max 2 timer) Hvad fyldte hendes tanker pt? Familieforhold - bevidst om problemer Ufaglært arbejde - obs i en finanskrisetid! Værdier - bruge oplevelser og erfaringer fra efterskoleopholdet og få det sat i forhold til udd.forslag Sporet ind på udd.vej og konkret søge skole(r)

Den refleksive samtale i vejledningen Hvordan gik samtalen? Indholdsrig, reflekterende og fremadrettet Endte med uddannelse - hg - lettelse! Hvor tæt skal man gå? I dette til fælde TÆT. xx respons på samtalen/vejledningen “ Det gav tryghed, at du kendte til mine personlige besværlige forhold ” “ Godt at du spurgte, hvad der var vigtigt for mig ” ( boforhold og klare mig)

Den refleksive samtale i vejledningen xx respons på samtalen/vejledningen “ Rykket mig at blive stillet spørgsmål og krævet svar fra flere ” “ Godt med faglig udfordring ” ”Mere åben pga. samtaler med vejleder og kontaktlærer” ”Irriterende at blive spurgt om, hvad jeg vil, når jeg ikke ved det!” ”Oplevelser og erfaringer fra efterskolen har været afgørende for valg –ex. tøjsalg” Vigtigt med vejleder på efterskolen – skaber tryghed”

Overgangsvejledning for elever med særlige behov Historik og opkvalificering af vejledningen Særlige vanskeligheder som følge af høretab – Øget risiko for social isolation – Fordomme, stigmatisering, negativ selvværdsspiral – Resignation, usikkerhed – Ung med høretab hørehæmmet ung Oplevelsen af forståelse og accept

Overgangsvejledning for elever med særlige behov Nedslående historier fra det ”virkelige” liv ”at starte på gymnasiet føltes ligesom at blive slået hjem i Ludo” Møder på modtagende skole med fast dagsorden og skriftlighed i.f.t. aftaler m.v. om det videre forløb, samt vejledning i hvor og hvordan der kan søges støtte ”Min kompliment for jeres forberedelse inden mødet, som på alle måder formåede at ”afvæbne” rektor …”

Overgangsvejledning for elever med særlige behov Forberedelse af elev og modtagende skole Dagsorden udarbejdet sammen med elev Eleven skal have maksimum af ejerskab for overgangen ”Jeg er rigtig glad for den forberedelse vi har haft, … alle beslutninger blev taget på et møde, face to face ingen test, … jeg har snakket med rektor, jeg har aftalt møde med mine kommende lærere, … det er mig, der skal gå på gymnasiet, ikke dig eller min mor” Opfølgning på alle aftaler før - og efter skolestart

Gruppevejledning At udnytte efterskolens rammer for vejledning i højere grad At nuancere den eksisterende vejledning At omsætte teori til praksis

Gruppevejledning Gruppevejledning kan bidrage med: Mulighed for interaktion med hinanden - at se sig selv i de andres problematikker - at komme i et observatørperspektiv i forhold til sig selv Oplevelse af normalitet, hvis egne problematikker genkendes hos de andre Mulighed for at få øje på nye handlemuligheder

Gruppevejledning Tilrettelæggelse Evaluering og refleksion Brug af skabeloner fra bogen

Portfolio-metoden Plan/aktivitet/handling Refleksion Teamsamtaler Ny refleksion Ny plan/aktivitet/handling Skriftlighed

”Det succesfulde gruppevejlednings-projekt” Udgangspunkt i eleverne – et formuleret problem Frivilligt Klart defineret formål Skoletid/fritid Meningsfuld placering

Egen læring Struktur og skriftlighed Lytte Evt. ændre dagsorden Observatørperspektiv i forhold til sig selv Åbenhed overfor mislykkede projekter = udviklingspotentiale