Fastholdelse af sygemeldte medarbejdere Rimelige tilpasninger for at afhjælpe funktionsbegrænsning.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lov om sygedagpenge Maj 2010 Tine Boesen Larsen Socialoverlæge
Advertisements

FN’s konvention om rettigheder for personer med handicap
Love og regler på beskæftigelsesområdet
Temagruppen Sundhed på arbejdspladsen K RONIKERE PÅ ARBEJDSPLADSEN T EMAGRUPPEN
Sygefraværspolitikker
1 Frit valg af hjælpemidler og boligindretning Af Tina Hansen specialkonsulent 15. september 2010.
Optikermøde den 8. maj 2012 • Støtte til special- og svagsynsoptik.
Forbrugerkøb kap. 17 Af: Pia Hansen.
Projekt ’fra barriere til karriere’ DSI (De Samvirkende Invalideorganisationer) ogArbejdsmarkedsstyrelsen.
Konvention om rettigheder for personer med handicap – FN Lov om social service Lov om kompenserende specialundervisning for voksne Præsentation – Vil.
Tværgående indsats for unge årige
Hvornår må I kræve bekendelse af medarbejderne?
Virksomhedernes rolle i den nye reform Onsdag den 3. juni 2014 Chefkonsulent Signe Tønnesen Lederne
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
EU-Domstolens dom af 11. april 2013 i de forenede sager C-335/11 og C-337/11 Hvad mente EU-Domstolen så om handicapbegrebet og de andre spørgsmål?
Fokus på konkret viden forud for anvendelse af jura
Virksomhedsnetværksmøde 11. juni 2014
GENERELT: FOR AT VÆLGE / BYTTE LAYOUT, HØJREKLIK PÅ SIDEN OG VÆLG. FORSIDE GRÅ Overskrift, helst kun én linje tekst Underrubrik, max 4 linjer tekst Navnet.
Overskrift her Navn på oplægsholder Navn på KU- enhed For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Indsæt” > ”Sidehoved / Sidefod”.
Kommunikation og medbestemmelse. Ole Futtrup Kjær Salgschef/Pædagog.
Oplæg om sygedagpengereformen d. 1. oktober 2014 for Viborg kommune
Revurderingstidspunkt: 22 uger
1 © Copyright AK-Samvirke – juli 2009 L165 vedtaget 29. maj 2009 som lov 480 af 12. juni 2009 Bekendtgørelse 891 af 21. september 2009.
Lægekonsulentkursus Århus den 24. november 2009
Servicelovens §96 Før hjælperordning § 96. Kommunalbestyrelsen skal yde et tilskud til dækning af udgifter ved ansættelse af hjælpere til pleje,
Regler og opgaver vedrørende sygefravær
SYGEDAGPENGEREFORMEN – HVAD ER DET NYE FOR VIRKSOMHEDERNE (SAMT LIDT AF ”DET GAMLE”) Lejre Kommune 20. november 2014.
FARVESKIFT Skift farve i supergrafikken ved at gå til Designfanen i topmenuen og vælg anden farve. FORSIDE JOB MED LØNTILSKUD TIL FØRTIDSPENSIONISTER MØDE.
Arbejde for enhver pris? Hvordan kan man i kommunalt regi bruge lovgivningen til at sikre, at arbejdsliv og hverdagslivet i øvrigt hænger bedst sammen?
RÅDGIVNING INFORMATION UDVIKLING
Deltidsansatte - HR/psl1 Deltidsansattes adgang til et højere timetal Aftalen er indgået mellem KL og KTO - tiltrådt af Sundhedskartellet. –Delimplementering.
Gitter- og hjælpelinjer For at se gitter- og hjælpelinjer 1. Klik på Vis 2. Vælg Gitterlinjer og/eller Hjælpelinjer Tip: Alt + F9 for hurtig visning af.
13. marts 2009 Tilgængelighed i det offentlige rum Instituttet for Blinde og Svagsynede den 13. marts 2009.
Oplæg om de kompenserende ordninger
Grundkursus Specialfunktionen Job & Handicap Dannebrogsgade 3, 1. sal 5000 Odense
Specialfunktionen Job & Handicap Vestre Engvej 56, 7100 Vejle www. bmhandicap.dk www. bmhandicap.dk Ansættelse af personer med funktionsnedsættelse.
Grundkursus Specialfunktionen Job & Handicap Lysholt allé 10, 7100 Vejle
Grundkursus Specialfunktionen Job & Handicap Dannebrogsgade 3, 1. sal 5000 Odense
Sanktioner – manglende medvirken LAS §§ 69 a-69I Fradrag i, nedsættelse af, eller ophør af ressourceforløbsydelsen er betinget af, at kommunen samtidig.
Oplæg om DUKH Retssikkerhed og beskæftigelsesområdet.
Hvordan arbejder jobcentrene med afklaring af arbejdsevnen/arbejdsprøvning? Jobcenter Roskilde Birthe Haastrup Anette Perós.
Overenskomstens sociale kapitel Det rummelige arbejdsmarked Oplæg til Hovedudvalgets møde den 17. juni 2009.
Hedensted 1 Fastholdelse via tidlig virksomhedsrettet indsats Hedensted Ålborg den 18. september – opstartsseminar om sygedagpengereformen.
Emner: Store barrierer og lille erhvervsevne hvordan håndterer vi de situationer? Personlig assistance og fleksjob Hjælpemidler. LAB/SEL. - ligheder.
Minister mål og beskæftigelsesplan JC Frederiksberg 2012: Færre skal på varige forsørgelsesordninger = flere personer med varigt nedsat arbejdsevne skal.
Kapitel 17 Ansættelsesret. 1.Ansættelse 2.Diskrimination og ligebehandling 3.Under ansættelsen – funktionærloven 4.Ophør af ansættelsen Kollektiv eller.
Afklaring af arbejdsevnen/ arbejdsprøvning
Styrket indsats på virksomheden  Samtale inden 4 ugers fravær og information til kommunen (2010)  Fastholdelsesplan ved fravær over 8 uger, planen indgår.
Ansættelse med løntilskud En gennemgang af reglerne.
Andre aktører - sygedagpenge v. Birger Stein Christensen.
Velkommen til temadag Forår Velkommen til forårstemadag 2015 Lovgivning i praksis – fra jer Kan et godt samarbejde med A-kasserne styrke indsatsen.
Tema for dagen: Hvordan kommer min sag videre i Jobcentret, og hvad er mine rettigheder Gennemgang af generelle rettigheder Kontanthjælp Sygedagpenge Jobafklaringsforløb.
Skanderborg Én indgang – fælles adgang – job som udgang Om at begrænse tilgangen til førtidspension.
Fastholdelse: Jane Mogensen, fastholdelseskonsulent. Arbejdet med sygedagpenge siden 1984.
Program for dagen Kl – Ankomst og morgenkaffe Kl – Oplæg om mulighederne for samspil mellem SEL og LAB Spørgsmål og udfordringer.
Anvendelse af de kompenserende ordninger
Om sagsbehandling og subsidiaritet - Susanne Wiederquist
De kompenserende ordninger:
§ 12 Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse
Opgaven i praksis Kort om de kompenserende ordninger.
Voksenansvar for anbragte børn og unge Fysisk magtanvendelse
Lovgrundlaget for overvågning i VVM
Diasserie – om de handicapkompenserende ordninger målrettet jobcentrets samarbejdsvirksomheder Nedenfor finder I forslag til dias, som I i jobcentret kan.
Møde i Virksomhedsnetværket i CABI
Efterskoleforeningen
ArbejdsMarkedsCenter Fleksjob og ledighedsydelsemodtagere
Socialpolitisk statusmøde 2017 LO
Ansættelse Overskrifterne: Før ansættelsen Ansættelsesform
Sekretær på studiet Lovgivning
Regionale arbejdsmarkedsråd og borgere med funktionsnedsættelse
Præsentationens transcript:

Fastholdelse af sygemeldte medarbejdere Rimelige tilpasninger for at afhjælpe funktionsbegrænsning

0rdninger til fastholdelse af sygemeldte medarbejdere Lovgrundlag FN´s handicapkonvention artikel 27- Der skal ske en rimelig tilpasning af arbejdspladserne, så personer med handicap kan arbejde der RÅDETS DIREKTIV 2000/78/EF af 27. november 2000 om generelle rammebestemmelser om ligebehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv Lov om kompensation til handicappede i erhverv Lov om en aktiv beskæftigelsespolitik Lov om sygedagpenge Aftalebaserede regler Sociale kapitler i overenskomsterne Virksomhedskonsulent Alice Serup, Fastholdelsesteamet, Jobcenter Aarhus2

0rdninger til fastholdelse af sygemeldte medarbejdere Fastholdelsesplan Mentorordning- (også en mulighed for ikke-sygemeldte medarbejdere) Delvis raskmelding som alternativ til fuld sygemelding Virksomhedspraktik for en sygemeldt medarbejder § 56-aftale – Lov om sygedagpenge- sygedagpengerefusion ved fravær på enkeltdage ved kronisk sygdom eller behandlingsforløb- (også en mulighed for ikke-sygemeldte medarbejdere) Hjælpemidler/ arbejdsredskaber og mindre arbejdspladsindretninger – det er en betingelse, at indsatsen er af afgørende betydning eller at redskabet eller arbejdsindretningen kompenserer for personens eventuelle begrænsninger i arbejdsevnen. (også en mulighed for ikke-sygemeldte medarbejdere) Virksomhedskonsulent Alice Serup, Fastholdelsesteamet, Jobcenter Aarhus3

0rdninger til fastholdelse af sygemeldte medarbejdere Personlig assistance – (også en mulighed for ikke-sygemeldte medarbejdere) Der kan ydes personlig assistance til ledige, lønmodtagere og selvstændigt erhvervsdrivende, der på grund af en betydelig fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har behov for en særlig personlig bistand. Den personlige assistent skal bistå personen med funktioner, der følger af beskæftigelsen, og som den pågældende på grund af funktionsnedsættelsen har behov for særlig personlig assistance til. Der kan ikke ydes tilskud til personlig assistance, hvis erhvervet er uforeneligt med funktionsnedsættelsen. Personen med funktionsnedsættelsen skal selv kunne udføre de indholdsmæssige opgaver. Der kan ydes tilskud op til 20 timer pr. uge i gennemsnit pr. kvartal for personer, der arbejder 37 timer om ugen. Ved færre arbejdstimer beregnes tilskuddet forholdsmæssigt. Virksomhedsrevalidering/ støtte til omplacering på arbejdspladsen- (også en mulighed for ikke-sygemeldte medarbejdere) Fastholdelse i fleksjob - (også en mulighed for ikke-sygemeldte medarbejdere) Ansættelse med løntilskud for førtidspensionister-udnyttelse af restarbejdsevne. Virksomhedskonsulent Alice Serup, Fastholdelsesteamet, Jobcenter Aarhus4

Rimelige tilpasninger Direktivets 17. betragtning: Med forbehold af forpligtelsen til i rimeligt omfang at foretage tilpasninger af hensyn til personer med handicap kræver dette direktiv hverken ansættelse, forfremmelse, fortsat ansættelse eller uddannelse af en person, der ikke er kompetent, egnet og disponibel til at udføre de væsentlige funktioner i forbindelse med den pågældende stilling eller at følge en given uddannelse. Direktivets 20. betragtning: Der bør vedtages passende, dvs. effektive og praktiske foranstaltninger med henblik på at tilpasse arbejdspladsen til en handicappet, f.eks. ved at indrette lokaler eller tilpasse udstyr, arbejdsmønstre, opgavefordeling, samt adgang til uddannelse og instruktion. Direktivets 21. betragtning: Når det vurderes, om disse tilpasninger medfører en uforholdsmæssig stor byrde, bør der navnlig tages hensyn til de finansielle og andre omkostninger, der er forbundet hermed, samt til organisationens eller virksomhedens størrelse og finansielle midler samt muligheden for at opnå offentlige tilskud eller anden støtte. Lov om forbud mod forskelsbehandling § 2a. Arbejdsgiveren skal træffe de foranstaltninger, der er hensigtsmæssige i betragtning af de konkrete behov for at give en person med handicap adgang til beskæftigelse, til at udøve beskæftigelse eller have fremgang i beskæftigelse, eller for at give en person med handicap adgang til uddannelse. Dette gælder dog ikke, hvis arbejdsgiveren derved pålægges en uforholdsmæssig stor byrde. Lettes denne byrde i tilstrækkeligt omfang gennem offentlige foranstaltninger, anses byrden ikke for at være uforholdsmæssig stor Virksomhedskonsulent Alice Serup, Fastholdelsesteamet, Jobcenter Aarhus5

Rimelige tilpasninger Tilpasning af arbejdstid Ikke pligt, hvis ikke foreneligt med arbejdets organisering jfr. Ligebehandlingsnævnets afgørelse j.nr Eksempel på justeringer Deltidsansættelse jfr. Ligebehandlingsnævnets afgørelse j.nr nedsat arbejdstid som egnet tilpasningsforanstaltning selv om det kræver ansættelse af endnu en medarbejder på nedsat tid jfr. nævnets afgørelse j.nr Hjemmearbejde Hvile på arbejde §56-aftale Ændret arbejdstilrettelæggelse Virksomhedskonsulent Alice Serup, Fastholdelsesteamet, Jobcenter Aarhus6

Rimelige tilpasninger Støtte til udførelse af arbejdsopgaver Hjælpemidler/mindre arbejdspladsindretninger Mentorordning Personlig assistance Ligebehandlingsnævnets afgørelse j.nr – medarbejder tilkendes godtgørelse, da arbejdspladsen ved ikke at ansætte personlig assistent som bevilget af jobcenteret ikke havde truffet de fornødne foranstaltninger for at afhjælpe funktionsbegrænsningen. – Ligebehandlingsnævnets afgørelse j. nr – ”…klagers begrænsninger kunne ikke afhjælpes ved brug af nedsat tid, en personlig assistent eller ved andre egnede tilpasningsforanstaltninger”. Virksomhedskonsulent Alice Serup, Fastholdelsesteamet, Jobcenter Aarhus7

Rimelige tilpasninger Justering af opgaver inden for det aktuelle jobområde Ikke pligt til omplacering til jobfunktioner uden for aktuelt jobområde jfr. Ligebehandlingsnævnets afgørelse j.nr Eksempel på justeringer Opgaver uden deadlines ikke direkte kundekontakt Reduktion af sagsantal Friholdelse for særligt belastende opgaver, der ikke udgør kerneopgaver Virksomhedskonsulent Alice Serup, Fastholdelsesteamet, Jobcenter Aarhus8