Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Tema for dagen: Hvordan kommer min sag videre i Jobcentret, og hvad er mine rettigheder Gennemgang af generelle rettigheder Kontanthjælp Sygedagpenge Jobafklaringsforløb.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Tema for dagen: Hvordan kommer min sag videre i Jobcentret, og hvad er mine rettigheder Gennemgang af generelle rettigheder Kontanthjælp Sygedagpenge Jobafklaringsforløb."— Præsentationens transcript:

1 Tema for dagen: Hvordan kommer min sag videre i Jobcentret, og hvad er mine rettigheder Gennemgang af generelle rettigheder Kontanthjælp Sygedagpenge Jobafklaringsforløb Ansat i job Ledig fleksjobber Ressourceforløb

2 Generelle rettigheder uanset forsørgelsesgrundlag - retssikkerhedsloven § 3. Kommunalbestyrelsen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik på at afgøre, om der er ret til hjælp og i så fald hvilken. Stk. 2. Kommunalbestyrelsen skal på de enkelte sagsområder fastsætte frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning, til afgørelsen skal være truffet. Fristerne skal offentliggøres. Hvis fristen ikke kan overholdes i en konkret sag, skal ansøgeren skriftligt have besked om, hvornår ansøgeren kan forvente en afgørelse.

3 Generelle rettigheder retssikkerhedsloven - fortsat § 4. Borgeren skal have mulighed for at medvirke ved behandlingen af sin sag. § 5. Kommunalbestyrelsen skal behandle ansøgninger og spørgsmål om hjælp i forhold til alle de muligheder, der findes for at give hjælp efter den sociale lovgivning, herunder også rådgivning og vejledning. § 7 a. Senest 2 uger før en erhvervsrettet foranstaltning hører op, skal kommunalbestyrelsen tage stilling til, om der er behov for yderligere foranstaltninger for at bringe borgeren tilbage til arbejdsmarkedet. Ved vurderingen skal borgeren, egen læge, den faglige organisation, virksomheder m.fl. inddrages.

4 Generelle rettigheder retssikkerhedsloven - fortsat § 10. Myndigheden har ansvaret for, at sager, der behandles efter denne lov, er oplyst i tilstrækkeligt omfang. § 60. Når det fremgår af lovgivningen, kan kommunalbestyrelsens, herunder jobcenterets, afgørelser indbringes for Ankestyrelsen. § 66. Inden en klage behandles, skal den myndighed, som har truffet afgørelsen, vurdere, om der er grundlag for at give klageren helt eller delvist medhold. § 67. Klage til Ankestyrelsen skal ske inden 4 uger efter, at klageren har fået meddelelse om afgørelsen. § 72. Klage over en afgørelse har ikke opsættende virkning.

5 Generelle rettigheder - forvaltningsloven § 8. Den, der er part i en sag, kan på ethvert tidspunkt af sagens behandling lade sig repræsentere eller bistå af andre. § 9 - aktindsigt. Den, der er part i en sag, kan forlange at blive gjort bekendt med sagens dokumenter. 16 stk. 2 - En anmodning om aktindsigt skal færdigbehandles inden 7 arbejdsdage efter modtagelsen. § 19. Partshøring. Kan en part ikke antages at være bekendt med, at myndigheden er i besiddelse af bestemte oplysninger om en sags faktiske grundlag eller eksterne faglige vurderinger, må der ikke træffes afgørelse, før myndigheden har gjort parten bekendt med oplysningerne eller vurderingerne og givet denne lejlighed til at fremkomme med en udtalelse.

6 Generelle rettigheder fortsat- forvaltningsloven § 22. En afgørelse skal, når den meddeles skriftligt, være ledsaget af en begrundelse, medmindre afgørelsen fuldt ud giver den pågældende part medhold. § 23. Den, der har fået en afgørelse meddelt mundtligt, kan forlange at få en skriftlig begrundelse for afgørelsen. En begæring herom skal fremsættes over for myndigheden inden 14 dage efter, at parten har modtaget underretning om afgørelsen. § 25. Afgørelser, som kan påklages til anden forvaltningsmyndighed, skal, når de meddeles skriftligt, være ledsaget af en vejledning om klageadgang. § 27. Den, der virker inden for den offentlige forvaltning, har tavshedspligt.

7 Generelle rettigheder i øvrigt Optagelse af samtaler i Jobcentret: Ikke en rettighed man har, men der skal være en individuel og saglig grund til at nægte optagelse (jf ombudsmanden) Saglig grund for ret til optagelse er fx: Borgeren har fysisk eller mentalt svært ved selv at gøre notater under mødet. Borgeren har problemer med hukommelse eller koncentration. Anmode om skift af sagsbehandler – en mulighed, men ikke en rettighed. Klage over sagsbehandlingen

8 Kontanthjælp Jobparat / aktivitetsparat Nyt kontanthjælpsloft pr. 01.10 225 timers regel - modtaget hjælp i sammenlagt 1 år inden for 3 år, dog overgangsperiode aktuelt. Konsekvens: nedsættelse af hjælp. Ændret ret til ferie Afklaring af de udsatte borgeres arbejdsevne – kontanthjælp midlertidig ydelse – politisk fokus – hvis varig arbejdsevnenedsættelse: overgå til revalidering, ressourceforløb, fleksjob, førtidspension.

9 Sygedagpenge Ret til sygedagpenge forudsætter: Uarbejdsdygtighed, som skal være begrundet i egen sygdom. Fuld uarbejdsdygtighed foreligger, når man er ude af stand til at udføre sit sædvanlige arbejde eller det fagområde, man er meldt ledig fra. Smal vurdering anvendes i de første 3 måneders sygeperiode jf ovenstående. Bred vurdering efter 3 måneders sygeperiode. Dvs uarbejdsdygtigheden vurderes i forhold til den syge’s uddannelses- og beskæftigelsesområde.

10 Sygedagpenge - fortsat Stationær tilstand: Sygedagpengene ophører den dag den sygemeldtes helbredstilstand er stationær, og kommunen efter en individuel konkret vurdering af den sygemeldtes arbejdsevne skønner, at den sygemeldte ikke er berettiget til revalidering, ressourceforløb, fleksjob eller førtidspension. Efter en revurdering ophører retten til sygedagpenge efter udløbet af en måned, når ydelsen er udbetalt i mere end 22 uger i de 9 forudgående måneder. Opfylder den sygemeldte ikke en af forlængelsesreglerne i sygedagpengelovens § 27, og er personen fortsat uarbejdsdygtig, har personen ret til et jobafklaringsforløb med ressourceforløbsydelse.

11 Sygedagpengelovens forlængelsesregler 1)Revalidering er overvejende sandsynligt. 2)Det er nødvendigt at gennemføre virksomhedspraktik eller anden afklarende foranstaltning. (69 uger) 3)Den sygemeldte er under eller venter på lægebehandling, som efter en lægelig vurdering skønnes at kunne medføre, at erhvervsmæssig beskæftigelse genoptages (i et omfang som før sygemelding). (134 uger) 4)Kommunen har påbegyndt en sag, der skal behandles hurtigst muligt i Rehabiliteringsteamet mhp. at afklare berettigelse til fleksjob, Ressourceforløb eller førtidspension. 5)En læge vurderer, at den sygemeldte har en livstruende, alvorlig sygdom. 6)Der er rejst sag om arbejdsskade i arbejdsskadestyrelsen. 7)Der er modtaget en ansøgning om førtidspension på det foreliggende grundlag. Eller kommunen vurderer, at det er helt åbenbart, at arbejdsevnen ikke kan udvikles, og sagen derfor ikke skal forelæggelse for rehabiliteringsteamet.

12 I ansættelsesforhold – redskaber til fastholdelse  Delvis raskmelding / sygemelding  Mulighedserklæring og en fastholdelsesplan  Fastholdelseskonsulent via Jobcentret / Rundbordssamtaler  Hjælpemidler og arbejdspladsindretning. Omplacering på arbejdspladsen  Virksomhedspraktik (genoptræning/afklaring af arbejdsevnen)  § 56 aftale (kronisk eller langvarig lidelse - øget fravær)  Personlig assistance  Fastholdelsesfleksjob: De sociale kapitler har været anvendt indenfor de forudgående 12 måneder. Skriftlig aftale mellem arbejdsgiver og ansatte, dog undtagelse ved akut opstået skade eller sygdom.

13 Ledig fleksjobber, men kan ikke stå til rådighed: Dialog med sagsbehandler Udredning via Klinisk Funktion Afklaringsforløb i form af praktik eller funktionsbeskrivelse Forelæggelse af sag for rehabiliteringsteamet med henblik på indstilling til ressourceforløb eller førtidspension (kun muligt, hvis undtagelsestilfælde)

14 Rehabiliteringsteamet Tværfagligt sammensat team. Deltagere er sundhedskoordinator/læge fra Klinisk Funktion samt repræsentanter fra kommunens sociale, sundhedsfaglige område samt fra Jobcentret. Sager vedrørende Jobafklaringsforløb, fleksjob, ressourceforløb og førtidspension vurderes i teamet. Teamets rolle – udarbejde indstillinger – dialog med praktiserende læge – ingen myndighedsafgørelser.

15 Ressourceforløb Komplekse problemer ud over ledighed Behov for et tværfagligt og helhedsorienteret forløb Rehabiliteringsteamets indstilling – pege på udviklingsmuligheder via tværfaglig indsats Varighed 1 til 5 år. Mulighed for forlængelse. Koordinerende sagsbehandler følger op og koordinerer de tværfaglige indsatser. Kun praktiserende læge og Klinisk Funktion

16 Fleksjob Det skal være dokumenteret, at borger har varige og væsentlige begrænsninger i arbejdsevnen set i forhold til ethvert erhverv. Rehabiliteringsplan. LÆ265 samt øvrigt relevant lægeligt. Dokumentation for at alle relevante indsatser jf lov om aktiv beskæftigelsesindsats har været afprøvet. fleksjob til personer, der har en meget begrænset arbejdsevne svarende til kun få timers arbejde om ugen kan bevilges, hvis der er mulighed for udvikling af arbejdsevnen / øgning af arbejdstiden indenfor en overskuelig periode.

17 Førtidspension Pensionslovens § 18: Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om, at sagen overgår til behandling efter reglerne om førtidspension, når det er dokumenteret eller det på grund af særlige forhold er helt åbenbart, at den pågældendes arbejdsevne ikke kan forbedres ved deltagelse i jobafklaringsforløb, ressourceforløb eller aktiverings-, revaliderings-, behandlingsmæssige eller andre foranstaltninger. Arbejdsevnen skal være varigt nedsat til det ubetydelige. Sager, hvor ressourceforløb undtagelsesvist ikke går forud for førtidspension: fx terminale sager, svære progredierende lidelser, svær hjerneskade eller udviklingshæmning.

18 Førtidspension fortsat Ansøgning på det foreliggende grundlag jf pensionslovens § 17 stk. 2. Seniorførtidspension: Personer med langvarig og aktuel tilknytning til arbejdsmarkedet kan fra 5 år før folkepensionsalderen ansøge om seniorførtidspension.


Download ppt "Tema for dagen: Hvordan kommer min sag videre i Jobcentret, og hvad er mine rettigheder Gennemgang af generelle rettigheder Kontanthjælp Sygedagpenge Jobafklaringsforløb."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google