Evaluering - metoder og værktøjer -

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
PRAKTIKDOKUMENTET CUPP –PROJEKT
Advertisements

Anvendelsesorienteret undervisning – Pædagogisk It
Evaluerings- kompetencen
AT opgave 2014 Mad og Mennesker
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Formåls-beskrivelsens betydning
Pia Koustrup, adjunkt. Sygeplejerskeuddannelsen i Århus
Agi Csonka, direktør Danmarks Evalueringsinstitut
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Undervisningsplanlægning
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Arbejdspladsudvikling
HHX Grundforløbet 2005 Team B Portfolioevaluering
1. Individuel start 3.1 Det bør være muligt at starte på kursus, når man har behov, uden at skulle vente til næste opstart.
Evaluering.
Evaluering som en del af elevernes lærings proces
Organisering af undervisningen. Det er muligt at indsætte links til diverse filer, hjemmesider, video- og lydklip eller åbne dem direkte i OneNote, så.
Fuld fart frem… anderledes måde.. Hvorfor skal vi være innovative/entreprenante? Den globale udfordring Vi skal konkurrere på produkter og services.
Team 9 gruppe eksamen, evalueringsproces
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Klasseledelse Lene Heckmann.
1. november 2012Erling Birkemose Eksaminators rolle Censormøde 1. november 2012.
Skriftlighed og læring
Selvevaluering ’It i folkeskolen’
Observation af din/andres undervisning –
Deltagerstyret undervisning
Fortæl om din seneste succes i klasseværelset. Hvordan påvirker fraværet de klasser, du underviser?
Vejledningsforløb med læringskontrakt
Lærerens didaktiske design Elevernes didaktiske design
Inspiration til reformarbejdet
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Lærermiddelkultur(er)?
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
aktionslæring En metode til arbejdet med og i praktikfaget Helen Nyboe
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
EUD-reformkonference 17 sep Talentarbejde i Praksis.
”Giv læreren en stemme”
Hvad er en god evaluering?
Evaluering af dagtilbud Oplæg til DLO’s konference København 25. april 2007 Anne Kjær Olsen og Pia Vinther Dyrby konsulenter på Danmarks Evalueringsinstitut.
Tanja Miller CVU-Nord Evaluering Voksenspecialundervisning Vejle 2005 EVA rapport - anbefalinger Hvad er evaluering? Værdier og menneskesyn Selvevaluering.
Akkreditering Hvad har vi gang i?. Hvad skal vi egentlig lave? ”ISO 9000 – standard” 24 kriterier fordelt på 4 temaer: –Tema 1: Relevans og behov –Tema.
Digital skriftlig- og mundtlighed
Eksamen psykologi synopsis synopsiseksamen 2013.
Dansk på mellemtrinnet Blåvandshuk Skole 2014
Lærerarbejdet - i spændingsfeltet mellem intention og virkelighed Susanne Tellerup.
Design af kulturtræningsforløb for ECCO
Kvalitetssikring af lærerpræstationer - Hvordan?
Robin Cheesman Hvad er fleksibel uddannelse? Overblik over undervisningsformer Fleksibel Uddannelse på Bornholm Bornholms Akademi 20. januar 2003.
Instruktorforløb i Akademisk Studiekompetence 1. undervisningsgang Anja Hønnerup Nielsen November 2011.
Værkstedsundervisning
Vejen Kommune Det er besluttet, at alle skoler i Vejen Kommune arbejder med Vurdering for Læring. Alle skoler arbejder efter en fælles procesplan. Arbejdsgrupper.
Fra vidensdeling til produsage Kursisten som vidensproducent.
Brown Bag seminar 5. marts 2013 Dias 1 Institut for Statskundskab ”Effektiv vejledning”, hvad er det?! Hanne Nexø Jensen Institut for Statskundskab, KU.
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
Systematisk problemløsning i kriminalitetsbekæmpende funktioner
Usability ITU, forår Usability metoder. Usability ITU, forår 2008 Overvej undervejs ”- Hvilke metoder kunne være relevante at bruge ift. til de.
Collaborative Practice Research Lars Mathiassen eCommerce Institute, Georgia State University.
Misbrugsgruppe på sengeafsnit S1/32 i Psykiatrien Syd Baggrund og opstart Gruppen i praksis Udsagn Effekt, udfordringer og udvikling Spørgsmål Misbrugskonsulent.
Definition Kriterier Design og evaluering
Vejlederportfolio – en arbejdsform til udvikling af vejlederpraksis. Nu med praksiseksempler Efterskolernes vejledertræf 2011 Olav Nielsen, Margrethe Brunsbjerg,
Fælles Mål Landsforeningen af 10. Klasseskoler. Læringsmål.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Krogerup Højskole, 19. oktober,  Lidt om ideen med læringsmålstyret undervisning  FFM og matematiske kompetencer  FFM, læringsmålsstyring og.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
Formativ evaluering Workshop Kort repetition  Formativ evaluering  den lærende skal have indsigt i sin egen læreproces  Formativ evaluering.
Evaluering.
Kompetence-, færdigheds- og vidensmål
HL, Uddannelsesforbundet og Danske Erhvervsskoler og – Gymnasier har udarbejdet denne præsentation til brug på erhvervsskolerne. Præsentationen går igennem.
Læringsmål og niveaubeskrivelser
Præsentationens transcript:

Evaluering - metoder og værktøjer - Hvis du ikke har sat dig et mål – hvordan ved du så om du har nået det? (Koranen) Noter:

Hvad kan evalueringer bruges til? Hvad kan de (misbruges) til? Emnenavn 7. april 2017

Udsagn om evaluering – EVA ”Det er først og fremmest formålet med evalueringen at få underviserne til at reflektere over hvorfor de gør som de gør” (Studerende) ”Der kommer sjældent noget nyt frem i evalueringer. Det tror jeg, er den almindelige opfattelse hos lærerne” (Underviser) ”Det er alle der skal udtale sig om alt. Det er blevet et administrativt problem i stedet for styring af kvalitet” (Leder) ”Man skal vel ikke skrive noget i evalueringen som man ikke ville have modet til at sige til den pågældende lærer bagefter” (Studerende) ”Behøver vi sætte hele dette apparat i gang for at finde katastroferne. Dem kender vi godt. Og det synes jeg er et enormt spild af tid og en latterliggørelse af det hele” (Underviser) Kilde: Danmarks Evalueringsinstitut 3

Evaluering – nogle definitioner ”En evaluering må eksplicit formulere hvilken målestok, der ligger til grund for bedømmelsen, dvs. hvad der er godt og hvad der er dårligt. Evaluering er altså en værdisættelse af en proces, et produkt eller en hændelse”. Selvevaluering/UVM 2000 ”Norm- eller kriterierelateret vurdering af pædagogisk relevante faktorer, processer og produkter med henblik på planlægning, revision, information , rådgivning og/eller kontrol”. Pædagogisk Psykologisk Ordbog, 2005 4

Evaluering/’vurdering’ – Hiim & Hippe undervisning og vejledning? HVAD? undervisning og vejledning? læremidler/udstyr? læreren? læreprocessen? eleverne? målene? HVORNÅR? før forløbet? i løbet af forløbet? efter forløbet?

Evaluering/’vurdering’ – fortsat… HVEM? læreren? eleverne? arbejdslivet/’konteksten’? HVILKE KRITERIER? læringsmålene? gruppens præstationer elevernes læringsforudsætninger

Kritisk blik på evaluering Hvis du ikke ønsker at ændre ved noget ift uddannelsesplanlægning og undervisning er det formålsløst at evaluere! Hvis du ikke tør underkaste din egen praksis for et kritisk blik er det ligeledes formålsløst at evaluere! Sagt om succeskriterier: Er årsagen til succes at resultatet er optimalt eller at målene var beskedne? (Christensen & Kreiner, Ledelse i løst Koblede systemer) Evaluering handler ikke om at kunne udsige hvad man har opnået – men at vide hvad man har opnået dermed (frit efter Christensen & Kreiner, Ledelse i løst koblede systemer)

Forandring i jobadfærd Forandring i virksomheden Evalueringsniveauer Reaktionsniveau Læringsniveau Forandring i jobadfærd Forandring i virksomheden 7. april 2017

Retter sig mod processen Evaluering – formativ/summativ Formativ evaluering Retter sig mod processen Summativ evaluering Retter sig mod kontrol af forløbet eller undersøgelse af effektivitet produktorientering

Afstem formål, tidspunkt og metode Fokuser og begræns dataindsamlingen 5 råd til evalueringsprocessen Afstem formål, tidspunkt og metode Fokuser og begræns dataindsamlingen Forpligt aktørerne Følg op på evalueringen Evaluer evalueringen Noter:

5 tilgange til evaluering Spørgeskemaundersøgelser Kontrakter Åben skriftlig evaluering (dagbog, tidsforbrugsregistrering, 1-minuts papir, forventningspapiret, essayevaluering) Mundtlig evaluering (struktureret dialog, dialog mellem underviser – repræsentant for kursisterne, dialog med referencegruppe, dialog med udvalgte studerende/kursister) Inddragelse af andre end studerende/kursisterne (kollega-supervision, video..) Noter:

Litteratur og links http://www.eva.dk/swwwing/app/cm/Browse.jsp?PAGE=93345&PARENT=15550 http://www.oplyseva.dk/artikel.htm Albert Christensen, Susanne Gotlieb m.fl.: ’Selvevaluering – undervisning, læring og kvalitet i dialog’, temahæfte nr. 11, UVM 2000 Nils Asmussen: ’Evaluering i praksis’, Gyldendal Uddannelse, 2001 Nils Asmussen: ’Uddannelse, udvikling og evaluering’, CUE 2000 Bente Jensen: ’Kompetence og pædagogisk Noter: