Spastikerforeningens Landsmøde Egmont Højskolen d. 20. september 2014

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Nyeste viden om hvad der virker for ”udsatte borgere”
Advertisements

ADHD – en kommunalpolitiske udfordring
Døgninstitutioner i et forvaltningsmæssigt perspektiv
Arbejdsdeling mellem kommuner og region på psykiatriområdet
Hanne Manata Socialchef Aalborg Kommune
Oplæg ved Claus Graversen, chefsygeplejerske 3. April 2013
Socialstyrelsens nye vidensnotater
Vores krav til økonomiforhandlingerne v/Palle Simonsen, Det Sociale Netværk.
Sundhedsaftalen fra ord til handling
Depressionsforenings fødselsdagskonference Odense, onsdag den 23. oktober 2013 Din sygdom er ikke dig – Borgeren i centrum Oplæg ved Poul Nyrup Rasmussen.
Reform af førtidspension og fleksjob
der var engang behandlingspsykiatri Idræt og motion – en ny vej
Evaluering af kommunalreformen og den nye nationale koordinationsstruktur Oplæg ved Torben Buse, Vicedirektør, Socialstyrelsen 8. Maj 2014.
SYGEPLEJESYMPOSIUM 2013: Recovery - fra vision til virkelighed, Region Hovedstadens Psykiatri, 17. januar 2013 Annette Rolsting, Bedre Psykiatri ”Sproget.
Kommunernes tilbud til personer med spiseforstyrrelse eller selvskade
Finansieringsmekanismer på det specialiserede socialområde
Hvordan kan resultaterne bruges i en kommunal sundhedspolitik
Introduktion til NY SUNDHEDSPOLITIK 28. Februar 2012 kl –
Aalborg Universitet og Aalborg Kommune.  Gearing af organisationen til at understøtte et højt specialiseret neurofagligt niveau i kommunen gennem målrettet.
EAPN.DK debatmøde Kofoeds skole Reformer, helhedsløsninger og de frivillige.
DES årskonference 2013 Regeringens evalueringspolitiske program og de store velfærdsområder.
De kommende 4 år – udfordringer for samarbejdet • Konference om samarbejde om psykisk syge den 16. juni 2010 Martin Lund – direktør i Region Hovedstadens.
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Kommuner og regioners perspektiv på revision af SOSU uddannelsen
Hvad kan vi gøre for at få psykiske sårbare tilbage i arbejde ?
Samarbejde om opgaveløsningen - udfordringer og muligheder Med udgangspunkt i hverdagen og fremtiden i Guldborgsund kommune.
Psykiatritopmøde 2009 DE BARSKE KENDSGERNINGER: DET KOMMER IKKE AF SIG SELV Knud Kristensen Landsforeningen SIND De barske kendsgerninger: Det kommer ikke.
SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd Hohnen, Pernille: Den korteste vej til arbejdsmarkedet, Den korteste vej til arbejdsmarkedet.
Mission - Vision – Strategi Udkast for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Centerledelsen - Herning 6. marts 2007.
WORKSHOP 2 Inkluderende sundhedsfremme og forebyggelse
En faglig og effektiv misbrugsbehandling
Pårørendeindsatser, hvorfor og hvordan?
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
Indsæt – Billede – Fra fil… her En fælles national satsning - den generiske model og forløbsprogrammerne Adm. direktør Else Smith 28. september 2011.
Organisering af Tværsektorielle teams Team integreret indsats Borger.
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014 v. Conni Christiansen Sundhedsaftale 2015 – 2018.
Koordination mellem psykiatrisk afdeling og kommunen.
Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden
Elementer i ”Forebyggelsespakken om Tobak”, der i særlig grad kan løfte kommunernes indsats Tobakstemagruppemøde i Sund By Netværket 17. juni 2013 Chefkonsulent.
Oplæg om den danske kommunalreform v/ Ole Glahn, Det Radikale Venstre
Politisk temamøde den 8. maj 2014 Det specialiserede social- og specialundervisningsområde Borgmester Mogens Gade, formand for KKR Nordjylland.
Dialogmøde om 2020 mål Flere borgere skal hjælpes ud af hjemløshed
6. maj Henning Nilausen, vicekommunaldirektør, Gribskov Kommune Kommunernes rolle og udfordringer i forhold til sygehus- og specialeplanlægning.
Koncern Plan & Udvikling Sundhedsaftale V/ Torben Hyllegaard, Region Hovedstaden Oplæg til møde i Regionsældrerådet den 9. marts 2011.
Hovedpunkterne i en ny strategi
sammen om sundhed Sundhedsforum
Evidens, evaluering & dokumentation - skærpet ansvarsfordeling og skærpet faglighed Børne- og Kulturchefernes årsmøde, 15. november 2007 Merete Konnerup,
Fremtidens rehabilitering i kommunerne Rehabilitering består af en koordineret, sammenhængende og vidensbaseret indsats med det formål at give borgere,
Hvad vil det sige at arbejde evidensbaseret og hvordan kan Socialstyrelsen understøtte arbejdet i kommunerne? Psykiatrikoordinatorerne den 30. januar 2014.
22. September 2010, Kommunernes Landsforening 5 udfordringer – 5 løsninger.
Kommunernes behov for forskning AKF seminar 25. september 2007 Ved formand for Børne- og Kulturchefforeningen og Børne- og kulturdirektør i Næstved Per.
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
© Knud Aarup Selveje i et stærkt civilsamfund - Embedsværkets perspektiv © Knud Aarup Munkebjerg Hotel 20. april 2016 Knud Aarup Uafhængig agent i udvikling.
Arbejdsmiljøforskningens bidrag til indsatsen for trivsel og sundhed Seniorforsker Vilhelm Borg Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
1 Temamøde om Social Ulighed i Sundhed Erfaringer med at sætte social ulighed i sundhed (SUS) på dagsordenen i Københavns Kommune Disposition: - Begreber.
DIALOGMØDE Socialudvalget, Brugerrepræsentanter samt ledere og konsulenter på det specialiserede socialområde for voksne Tirsdag
Introduktion Nationale retningslinjer - for rehabilitering til borgere med svære spiseforstyrrelser april 2016.
Undervisningsdag om borgere med svære spiseforstyrrelser Formål Baggrund Program.
- den socialpolitiske recept
Forløbsbeskrivelse om børn med verbal dyspraksi
Børn med verbal dyspraksi - en forløbsbeskrivelse
Rammeaftale 2018 – Baggrund og opstart
Beregningsredskab Vidensdatabase Start SØM
Optakt til samarbejdet om sundhedsaftaler og praksisplan 2014
Fælles faglige Begreber - samarbejdet med it-leverandørerne
Præsentation af Socialstyrelsens Praksiskonsulent-korps
Børn, der oplever vold i familien Omfang og konsekvenser
Oplæg på samordningsudvalgsmøde d. 27. februar 2014
Fælles faglige Begreber - samarbejdet med it-leverandørerne
Præsentationens transcript:

Spastikerforeningens Landsmøde Egmont Højskolen d. 20. september 2014 Direktør Knud Aarup, Socialstyrelsen

Disposition Baggrund – lidt historie om det specialiserede socialområde Socialstyrelsen og den nationale koordinationsstruktur Socialområdets store udfordringer Et sporskifte for socialpolitikken? Socialstyrelsens 4 vigtige fokuspunkter

Baggrund Kommunalreformen 2007 Stor kommunalreform i 2007 Nedlæggelse af Amter, der i høj grad varetog indsatsen på det mest specialiserede socialområde og specialundervisningsområde Etablering af større og mere bæredygtige kommuner som får ansvaret for løsningen af de fleste velfærdsopgaver – også på det specialiserede socialområde Kommunalreformens konsekvenser Ny organisering af det specialiserede område Tilbudsstrukturen tilpasses de økonomiske og strukturelle forhold Lokale tilbud og understøttelse af inklusion Kommunal og mellemkommunal specialisering og samarbejde Tydelig (økonomi)styringsdagsorden ’Mere for mindre’ er kommet for at blive Evidensbølgen - viden om hvad der virker skal styre indsatserne

Baggrund Evalueringen af kommunalreformen og den politiske aftale 2013 Evalueringen af kommunalreformen viste tegn på afspecialisering på det mest specialiserede område i forhold til: Små målgrupper ’hjemtages’ fra specialiserede tilbud til egne tilbud i kommunerne Højt specialiserede tilbud og indsatser lukker Manglende fokus hos kommunerne på bestemte målgrupper f.eks. borgere med spiseforstyrrelser

Socialstyrelsen og den nationale koordinationsstruktur - Formål Socialstyrelsen skal med den nationale koordinationsstruktur bl.a. medvirke til at: Modvirke uhensigtsmæssig afspecialisering på det mest specialiserede socialområde og området for den mest specialiserede specialundervisning Skabe et nationalt overblik over målgrupper, tilbud og indsatser, hvor der er behov for øget koordination eller planlægning på tværs af kommunerne Sikre det fornødne udbud af højt specialiserede tilbud, som er tilpasset udviklingen i målgruppernes behov

Historien om Morten - Et billede på opgaven Morten har Arthrogryposis Multiplex Congenita (AMC) Er en del af national koordinations opgaveområde, da han: Tilhører en lille målgruppe, dvs. En målgruppe af en så lille volumen, at der er et meget begrænset underlag for at opbygge specialiseret viden Tilhører en målgruppe med komplekse behov, dvs. at Mortens funktionsevnenedsættelse indebærer en kompleksitet, der kræver specialiseret viden, herunder tværfaglig viden Der er kun meget få specialiserede tilbud til mennesker som Morten – det understreger vigtigheden af at: Bevare og udvikle viden Sikre at viden bliver gjort tilgængelig for alle

Udgiften til socialområdet er vokset over tid Handicap Familie-området Fald efter 2009

Vi bruger mange penge på sociale indsatser 44 mia. kr. årligt på det specialiserede socialområde Relaterede udgifter Specialundervisning Kriminalitet Fængselsvæsen Boligudgifter Sundhedsudgifter osv Selv en lille forbedring bliver til mange mia

Udfordring 1: Vi får ikke effekt af indsatsen Anbragte børn klare sig ikke godt senere i livet ”tidligere anbragte børn kommer ud af anbringelsen uden positive konsekvenser (…) højere sandsynlighed for ikke at være under uddannelse eller i beskæftigelse, at have et dårligere somatisk og psykisk helbred og at begå kriminalitet ” Det samme effekten af indsatsen ift Psykisk syge som ikke bliver raske Hjemløse som forbliver i hjemløshed Misbrugere som har ekstrem overdødelighed Handicappede og psykisk sårbare kommer ikke i beskæftigelse DERFOR VOKSER DE SOCIALE PROBLEMER

Udfordring 2: Vi ved kun lidt om hvad virker! Socialvidenskaben er ung Forskning fra beg. 1900-tallet Spredt og ukoordineret SFI, lidt universitet, lidt UC Ca. 200 mill kr. Partnerskaber Behøver importerede evidensprogrammer Fokus på test, tilpasning og implementering Udg.pkt. i social praksis Dokumentation af god praksis Investeringsperspektiv

Udfordring 3: Vi er kun lige begyndt at sætte mål - 2020 Sociale 2020-mål: Udsatte børn og unge 15-17-årige udsatte unge Sammenbrud i anbringelser Reduktion i antallet af hjemløse Kvinder på kvindekrisecentre Stoffri stofmisbrugere Narkorelaterede dødsfald Mål ift psykiatri og psykisk sårbare Man kunne også?? ”Kræftbehandlede børn kommer ud af behandlingen uden positiv effekt” Hvorfor sættes der ikke mål for fjernelse af sociale problemer?? Hvorfor sættes der ikke mål for andelen af en årgang som skal vokse op med svære fremtidsudsigter?? En rigtig god start

Udfordring 4: Socialpolitikken har mistet betydning Socialpolitik ”fylder” mindre Ift. til beskæftigelsespolitik, sundhedspolitik, uddannelsespolitik Økonomisk rammet ind af satspuljen og kommuneaftalerne Står ikke højt på dagsordenen Ikke prestige at sidde i de kommunale socialudvalg Har glemt, at den sociale indsats er ”kittet” i helhedsorientering?

Et sporskifte for socialpolitikken Fokus på viden der virker Fokus på progression og rehabilitering Fokus på inklusion Paradigmeskifte i social-politikken

Fra ”trøste – lindre” til ”helbrede” ?

Socialstyrelsens 4 vigtige fokuspunkter Tilvejebringelse af ny socialfaglig viden Formidling og udbredelse af virkningsfulde socialfaglige metoder og praksisser Socialfaglig rådgivning af kommuner, regioner og borgere At understøtte udvikling og implementering af socialpolitik Vi rykker tættere på kommuner og tilbud!

To be what we are, and to become what we are capable of, is the only end to life R.L.Stevenson Det skylder vi medmennesker i et velfærdssamfund