Fra undervisningsevaluering til skolens kvalitetsarbejde

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Partnerskabsdag: Skolereform Tirsdag d. 10
Advertisements

Undervisningsevaluering i matematik
5 IT-didaktiske principper
SRP på Faaborg Gymnasium 2013
”Den gode elev” Kvalifikationer er defineret som den enkelte persons faglige, sociale og personlige færdigheder og kunnen Kompetencer betegner personens.
Erfaringer fra netværkssamarbejde
KOMPETENCEBEVISET udenfor produktionsskolen
Undervisningsplanlægning
Et væksthus for børn og voksne
DANSK-HISTORIE-OPGAVE
Reform af de gymnasiale uddannelser Esbjerg 5. nov 03 / TC.
Evaluering.
DE TRE KLARE MÅL - REFORMEN  Folkeskolen skal udfordre alle eleverne, så de bliver så dygtige de kan.  Folkeskolen skal mindske betydningen af social.
Reformmesse på Sofiendalskolen
Ledelse i det offentlige En udfordring på alle niveauer
Et systematisk værktøj til Udvikling af Pædagogisk praksis
Kvalitet Latin ”Qualitas” betyder beskaffenhed, art eller egenskab. At noget har den egenskab, der passer til de opgaver, det skal bruges til. I mødet.
Talentinternat modul 3..
Netværksprojekt for fremmedsprogenes profil og anvendelsesorientering i de gymnasiale uddannelser.
Teo.pæd. og den afsluttende opgave
IT i undervisningen.
Drejebogen til eksamen på idræt B
Esbjerg 5. nov 03 / TC1 Reform af de gymnasiale uddannelser.
Fagenes samspil november 2009
Det almene gymnasium: informationskompetence i samarbejde mellem elev-lærer- bibliotekar Knud Holch Andersen, Thisted Gymnasium & HF.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Evaluering af dagtilbud Oplæg til DLO’s konference København 25. april 2007 Anne Kjær Olsen og Pia Vinther Dyrby konsulenter på Danmarks Evalueringsinstitut.
Når de skal gøre det bedre? Kan vi gøre det bedre? Erfaringer fra fysik på Nærum Gymnasium Eva Danielsen.
IT-baserede retteformer –erfaringer fra et udviklingsprojekt Udviklingsprojektets titel: Udvikling af god praksis ved feedback på elevernes kollektive.
Opgavetyper og hjælp til informationssøgning, STX og HF
Skriftlighed i biologi
Tydeliggørelse af anvendelsesdim ension i undervisningen Kvalitativ undersøgelse Vi afventer resultatet af vores undersøgelser ??? Kvantitativ undersøgelse.
Marianne Zibrandtsen, 12.marts Gymnasiereformen – hvad kan I forvente af de nye studenterårgange? Marianne Zibrandtsen, rektor Aurehøj Gymnasium.
N ETVÆRKSARBEJDE, MED FOKUS PÅ EVALUERING OG PROGRESSION I ENGELSKFAGET. Et samarbejde mellem Odder, Faaborg og Nørresundby.
Præsentation af hhx-projekt: ”Læringsmiljø på hhx kvaliteter og udfordringer”. CeFU bestyrelsesmøde, 11. november 2008 Ved forskningsassistent Arnt Louw.
N YE ELEVTYPER – FOKUS PÅ TYDELIGHED, ANERKENDELSE OG STUDIEKOMPETENCE.
FREMTIDENS FYSIKSTUDENTER DFS Debatmøder – april 2007
Matematikfaglighed i samfundsfag og EU
Skrivning i de store formater
Fremtidens fysikstudenter DFS debatmøde april 2007 Jette Rygaard Poulsen Frederikshavn Gymnasium og HF-kursus.
Projekter og netværksdannelse på FG Fredericia Gymnasium 7. februar 2015 Orienteringsmøde om Udviklingsplanen fase 2.
1 Odder Gymnasiums system til kvalitetsudvikling.
Oplæg d på Nyborg Gymnasium.  At reducere elevernes oplevelse af problemer i faget dansk ved overgangen fra grundskolen til det almene gymnasium.
FYSIK (STX) Carsten Claussen Februar 2008.
Oplæg Marsellisborg gymnasium 27/ Kan man bruge tilfredshedsundersøgelser i kvalitets og reformarbejdet? erfaringer Nykøbing Katedralskole.
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Studiefællesskaber videnskabsteori i almen studieforberedelse undervisning uden for klassen Favrskov Gymnasium
Sprogfagenes metoder Rungstedgaard den 3. maj 2010 Dorte Fristrup, tlf
Evaluering på dagtilbuds- og skoleområdet BKF Regionsformandsmøde 23. Maj 08.
Kort referat – Greve Gymnasium. Greves eget oplæg Velfungerende stor gymnasieskole – stx dominans (33 stx / 4 hf) – ca 10^3 elever Stx tilrettelagt efter.
Gymnasierådet – 11. marts 2008 Evalueringer af gymnasiereformen Forsøg med digitale eksamensopgaver Forsøg med nyt bioteknologifag i stx og htx.
Almen sprogforståelse Hvordan er det så gået? Lidt statistik på baggrund af de deltagende skolers indberetninger.
Fastholdelse i HF Strategier og erfaringer. 95%-målsætningen og HF HF-kurserne har forskellig forudsætninger HF-eleverne har forskellige forudsætninger.
1 Skriftlighed på nye måder efter reformen Pædagogiske udfordringer: Bedre studiekompetence – større progression Mere fordybelse – bedre individuel vejledning.
Matematik i VØ KONFERENCE 5. MARTS Vi åbner døren for anvendelse af matematik August 2010 Revideret læreplan i vø Eleverne skal kunne udvælge og.
Studieområdet på hhx Præsentation af EVA’s følgeprojekt vedr. studieområdet på hhx og htx og almen studieforberedelse på stx Konference om Studieretningsprojektet.
”NETFORSØ GET” – Forsøg med digitale opgaver CMU-konference Maj 2016.
Strategi for efteruddannelse og kompetenceudvikling Undervisningsministeriets konference i Vejle d Peter Henrik Raae, IFPR, SDU.
Kort om de gymanisale ungdomsuddannelser Ligheder og særlige karakteristika Mette Brinch Thomsen Oplæg på mentorkurset for SubUniversity 16. august 2016.
Faglig udvikling i praksis 2017
Merkantil EUX Muligheder og udfordringer for det studiekompetencegivende forløb Titeldias EUX merkantil.
FA-mik misilitsitsisarnerit FA prøver
Pædagogiske intentioner ved inspirationsforløb i erhvervsøkonomi
50 års jubilæum 2016 Reformnyt – en fest for faget?
Styrkede gymnasiale uddannelser
Mundtlig prøve og mindstekrav på matematik B
Årsmøde
På stx og hf efter reformen
Velkommen til fagligt samspil
Årsmøde
Præsentationens transcript:

Fra undervisningsevaluering til skolens kvalitetsarbejde

Proces Fåborg Gymnasium, Nørresundby Gymnasium & HF, Odder Gymnasium. 10 lærere fra hver skole + ledelse. Ekstern proceskonsulent, Camilla Sløk, CBS 3 netværksmøder med alle deltagere Derudover styregruppemøder. Ledelser + Camilla Sløk 2 konferencer. 12/3 (Frederiksberg) og 19/3 (Egå) Evaluering, der hvor det betyder noget. Plejer at sig: ændrer det noget for tyskundervisningen i 1a? Anerkender formålet med de forskellige benchmarks af ditten af datten, men tendes til at det bliver lidt ”udvendigt” i forhold til primærydelsen.

Evaluering af gymnasiereformen Danmarks Evalueringsinstitut Følgegruppen for de gymnasiale uddannelser Startede projektet skulle vi finde områder at arbejde med som gav mening. Hvor skoen trykkede. Meningen med projektet var at afprøve nogle processer både internt på skolerne men og skolerne imellem. Men genstandsområderne – det vi konkret arbejdede med for at afprøve processerne var naturligvis ikke ligegyldige. Mærkede vi selv efter og fandt de emner som I vil blive præsenteret for i de forskellige workshops. Det viser sig så nu at de emner er stærkt repræsenteret i de evalueringer, der er kommet siden – og som vi naturligvis ikke kunne vide noget om. Vi kan kalde det held eller mavefornemmelse – eller hvor den slags fornemmelser nu engang sidder. Men fakta er, at konferencen i dag giver en hel del svar på de spørgsmål og anbefalinger som evalueringerne rejser.

Overordnede betragtninger Nyt faglighedsbegreb Fra klassisk erkendelsesorientering til anvendelsesorienterede kompetencer (EVA) Fra traditionel pensumfaglighed til målstyring af anvendelsesorienterede faglige kompetencer (Følgegruppe) Gymnasieskolens Kulturrevolution. Intet mindre kan gøre det. Så store skift skaber utryghed, frustrationer. Historisk belæg for at man vil beholde det kendte – det trygge. I det perspektiv skal reformen ses. Derfor er det godt at der er kommet og vil komme flere evalueringer. Finde hoved og hale i hvad der er facts og hvad der er myter

Målstyring og læreplaner Overgang fra indholdsstyring til målstyring (EVA 79) Udvikle elevernes kompetence, dvs. deres evne til at anvende stof i forskellige relevante sammenhænge. (EVA 79) UVM vil tage de enkelte læreplaner op til revision og herunder lægge vægt på en realistisk tilpasning af læreplanernes ambitionsniveau ( Følgegr. 13) Det enkelte fags niveau. Målstyring opleves ofte for ambitiøst. Glemmer at det er endemålet Ikke så meget fokus på vejen ad hvilken Fokus på anvendelsesaspekt. Tab af faglighed?

Studieplaner Den [reformen] rummer – bl.a. som følge af decentraliseringen – iboende krav om nye samarbejdsformer på skolerne. Dermed er det også nødvendigt at tage mere formaliserede koordinations-redskaber i anvendelse. De omdiskuterede studieplaner er et eksempel på sådanne redskaber. Der er derfor behov for nærmere at præcisere hvordan de skal fungere, og hvilke formål de skal tjene. (EVA 141) Studieplaner skal have et meningsfyldt formål. Nedskæring i forhold til Monsterrapporten. GL´s tilgang: Hvad er nok? Bakspejlsperspektiv frem for forruden. Reklame på fjernsynet. Bliver studieplanen så meningsløs. En formelt krav. Administrativt fremfor pædagogisk

Almen Studieforberedelse EVA anbefaler at almen studieforberedelse (AT) på stx grundlæggende fastholdes i sin nuværende form og sit nuværende omfang Det anbefales imidlertid at Undervisningsministeriet tydeliggør formålet så der bliver klare rammer for AT. Det [anbefales]at Undervisningsministeriet præciserer progressionen over det treårige forløb og andelen af tværfakultære elementer. (EVA 179)

Nye samarbejdsformer. …de enkelte skoler fortsætter arbejdet med at klarlægge og skabe bevidsthed om de forskellige niveauers opgaver og ansvar. …styringskæden i implementeringsprocessen er uklar på mange skoler. …at reducere kompleksiteten i arbejdet med at realisere intentionerne i reformen. (EVA 154) Mange forskellige retninger. Graden af styring. Konflikt mellem at skabe orden i kaos og overlade initiativet til akademisk personale. Igen. Teamarbejdet er kun meningsfyldt, hvis der er nogle opgaver der skal løses. Giver det bedre undervisning? Hvis ikke skal vi da lade være.

Evalueringer og konferenceoplæg I Fokus på målstyring frem for indholdsstyring ”Instrumentalisering” af mål indenfor engelsk og matematik (Workshop 1 + 2) Fokus på anvendelsesorienterede kompetencer Studieplanen som nødvendigt værktøj (Workshop 3) Tydeligere og klarere rammer for AT Identifikation af det gode AT forløb (Workshop 4)

Evalueringer og konferenceoplæg II Mængden af skriftlighed. For meget? For lidt? Opgavetyper og rettemetoder (Workshop 5) Tydeliggørelse af opgaver, ansvar og kompetencer indenfor organisationen. Strategi og undervisning. Ledelsesniveau (Workshop 6)