Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Årsmøde 2015 25.11.2015.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Årsmøde 2015 25.11.2015."— Præsentationens transcript:

1 Årsmøde 2015

2 Kun 36% går i stx Det er kun 36 procent af alle 20-årige, der er i gang med eller har fuldført en stx. 8% er i gang med eller har fuldført en hf, 15% en erhvervsgymnasial og 21 procent er ikke i gang med eller har gennemført en uddannelse efter grundskolen. Det skal bemærkes, at gennemsnitsalderen ved uddannelsesstart er lavest for stx. Gymnasiale uddannelser færdiggøres typisk op til 5 år efter endt grundskole, mens det hvad EUD angår er helt op til 15 år efter afsluttet grundskole. Kilde: Profilmodellen ( Kilde: Danmarks Statistik (STATUS10)

3 Stx-studenter videreuddanner sig
Betragtes overgang til videre uddannelse 27 måneder efter fuldført gymnasial uddannelse, ses det at omtrent halvdelen af de studerende fra stx påbegynder en universitetsuddannelse og 22 procent en professionsbachelor. Kun seks procent påbegynder en erhvervsfaglig uddannelse. På hhx fortsætter betydeligt færre på de mellemlange og lange videregående uddannelser og betydeligt flere tager en kort videregående uddannelse eller endnu en ungdomsuddannelse i form af en erhvervsfaglig. Det afspejles i figuren, at hf har en bredere funktion og målgruppe end stx. Hf understøtter flere uddannelses- og beskæftigelsespolitiske mål som henholdsvis ’first choice’, ’sweeper’, ’second chance’, den hurtige vej og den målrettede vej. Htx-studenterne klarer sig generelt rigtig godt. Kilde: Danmarks Statistik (AFGANG03) 94 procent af studenterne fra det almene gymnasie færdiggør senere hen en erhvervskompetencegivende uddannelse. Af disse gennemfører 45 procent en universitetsbachelor som næste trin i deres uddannelse, cirka en tredjedel bliver professionsbachelorer; 10 procent tager en erhvervsfaglig uddannelse og 9 procent en kort videregående. Langt de fleste ender således med en mellemlang eller lang uddannelse. Personer med disse uddannelser er som gruppe betragtet, dem der klarer sig bedst, hvad angår erhvervsfrekvens, beskæftigelse, gennemsnits løn, livsindkomst og forventet levetid. Kilde: DREAMs Uddannelsesfremskrivning 2014. Kilde: Danmarks Statistik (AFGANG03)

4 Stx har højest gennemførselsprocent
Kilde: UVMs Databanken (EAK)

5 Stx-elever får de højeste karakterer
Kilde:

6 STX-studenter dobbeltuddanner sig mindst
Der forekommer også en del dobbeltuddannelse mellem forskellige EUD-uddannelser. Betragtes de der gennemfører endnu en ungdomsuddannelse ved at tage en EUD-uddannelse, fremgår det at dobbeltuddannelse oftets forekommer I tilfælde hvor en person har to EUD-uddannelser (16%). Kilde: Vismandsrapport forår 2014, table III.5 Kilde: STILs databank (EUO)

7 Pengene går til undervisning
Baseret på 2014-regnskaber for institutioner med almengymnasial uddannelser. Kilde: UVMs regnskabsportal

8 Overskuddet forsvinder
Figuren viser gymnasiernes overskud som andel af omsætningen over en periode på 4 år. Linjen ved lidt over 8% angiver hvor stor en del af gymnasierne der vil have underskud i 2017 såfremt omkostningsniveauet fastholdes. Tal fra Undervisningsministeriets regnskabsportal viser, at det gennemsnitlige overskud på institutioner med almen gymnasiale uddannelser i 2014 var på ca. 3,5 procent af omsætningen. Fremskrives regnskaberne til 2017 vil 94 procent af institutionerne have underskud som følge af de på nuværende tidspunkt kendte besparelser. Ansvarlige selvejende institutioner bør sigte mod et lille overskud for at imødegå uforudsete hændelser. Kilde: Egne beregninger baseret på UVMs regnskabsportal.

9 Udfordringer: Økonomi og elevtal
Kilde: Egne beregninger baseret på forslag til finanslov 2016, aftale om finansiering af erhvervsuddannelsesreformen og Danmarks Statistiks Befolkningsfremskrivning 2015. Bemærk: Overslagsberegninger! Besparelsen omfatter stx alene. Besparelsen er mindre på hf (9,7% I 2019 for hele landet). Anm.: Fordelingen af årselever i 2015 er et skøn baseret på regnskabstal fra Ved beregning er de aktivitetsbestemte tilskud nedjusteret i forhold til forventet ændring i antal årselever, grundtilskuddet er uændret i forhold til tidligere beskrevet forløb. Der er taget udgangspunkt i den demografiske udvikling for 16-årige. Udviklingen stemmer ikke overens med udviklingen i antal årselever i forslaget til finanslov. Det er i opgørelsen sikret, at det samlede antal årselever og det samlede statstilskud på tværs af regioner stemmer med finanslovsforslagets tal, dermed kommer elevudviklingen i de enkelte regioner kun tilnærmelsesvis til at følge den demografiske udvikling. Kilde: Egne beregninger baseret på forslag til finanslov 2016, aftale om finansiering af erhvervsuddannelsesreformen og Danmarks Statistiks Befolkningsfremskrivning 2015.

10 Økonomisk udfordring Bemærk: Overslagsberegninger!
Kilde: Egne beregninger baseret på forslag til finanslov 2016, aftale om finansiering af erhvervsuddannelsesreformen, Danmarks Statistiks Befolkningsfremskrivning 2015 og loenoverblik.dk Bemærk: Overslagsberegninger! Besparelsen I 2019 er i forhold til 2015 og varig fremover. Besparelsen omfatter både hf og stx. Den samlede besparelse er omregnet til antal gymnasielærere ved at dividere med en gennemsnitslærer-lønudgift ( kr.).

11 Elevgrundlaget ER udfordret
Der er forskelle i den demografiske udvikling blandt regionerne i Danmark. København går frem, resten af landet tilbage. Også inden for regionen er der forskelle, nogle områder er hårdere ramt end andre. Personer der er 15-år ved årets indgang er valgt fordi det typisk er disse der påbegynder gymnasiet i løbet af det pågældende år. Kilde: Egne beregninger baseret på Danmarks Statistiks Befolkningsfremskrivning 2015

12 Regionalt samarbejde om bygge- og vedligeholdelse?


Download ppt "Årsmøde 2015 25.11.2015."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google