Mentorordninger UU grundskole ungdomsuddannelse.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Et metodeudviklingsprojekt i UU DANMARK UU Vestsjælland
Advertisements

Set i forældreperspektiv
Inddrag nu Kick-off møde
 Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne.
VUE - årsmøde Vejledning i Fællesskaber
Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne/
Garantiskolekonference 2013
Sammen kan vi mere – ny brobygning til erhvervsuddannelser og erhvervsliv Velkommen! UU Vestsjælland
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
S AMMEN KAN VI MERE – N Y BROBYGNING TIL ERHVERVSUDDANNELSE OG ERHVERVSLIV UU Vestsjælland v. Helle Jacobsen Overordnet fokus: Implementering af brugbare.
Vælg layout på masteren: Højreklik på siden / Layout / Vælg mellem ”Fastholdelseskaravenen” eller ”Brug for unge” Overskrift MAX 2 linjer Underoverskrift.
Uddannelsesparathed i Skive Kommune
Opgaven jeg fik stillet
Hvad er et nationalt videncenter? Centrene er knyttet til CVU-erne/professionshøjskolerne Centrene er støttet af Undervisningsministeriet i en tidsafgrænset.
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
”Sammenhængskraft som dynamo i klasserummet” August 2010 – September 2012.
Hold Fast Konsortiemedlemmer i UU Ringkøbing Fjords område: Deltagere:
UU og Jobcentre: hvad virker? Og hvordan?
Tværgående indsats for unge årige
Hjertelig velkommen til årets uddannelseskonference.
’Afklaring om valg af erhvervsuddannelse via frivillig brobygning’
Mentorgruppen Baggrund for mentorgruppens arbejde
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
”Vi når målet – men hvordan?”
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
UU Odense Om at skabe fastholdelse gennem en organiseret mentorindsats i et større byområde.
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
Undervisning af tosprogede elever i grundskolen
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
UNGE OG UDDANNELSE. Et væld af muligheder…. Som ungt menneske i Danmark har man et væld af muligheder for uddannelse, job og afklaring. Regeringens mål.
Virksomhedsskolemodellen 29. september 2014 UU Danmark Samarbejde: UU og Jobcentret – Om unge.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Bekymringsmærker og kontaktvejleder.
Kompetencevurdering og grundforløbspakker Rørvigseminaet Tirsdag den 26. august 2008 Elsebeth Pedersen Undervisningsministeriet.
Bo Ravn leder UU – Nordvestjylland Ungdommens Uddannelsesvejledning
Uddannelse for unge med særlige behov Produktionsskoleforeningens konference, Middelfart den 12. juni 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Forældremøde 8. kl. UEA-undervisning
Hvad er et nationalt videncenter? Centrene er knyttet til CVU-erne/professionshøjskolerne Centrene er støttet af Undervisningsministeriet i en tidsbegrænset.
Fokuspunkter Hvem er vi? Hvad tilbyder vi? Samarbejdsaftaler mellem skole og UUV. Valg af uddannelse - tal på vejen.
Ungeindsatsen Konference den 4. juni Baggrund UTA-projektet Politisk ønske Byrådsbeslutning april 2009 Etablering oktober 2009.
Fælleskommunal arbejdsgruppe nedsat af UUVs styregruppe 4 møder i alt = beskrivelse af indhold og forslag til organisation UUVs styregruppe tager den endelige.
Uddannelsesparathed og vejen til de 95 pct. UU Københavns Kommune 29. september 2010 – Lis Rom Andersen.
Velkommen til forældremøde
Tema 4 Overgange i barnets liv
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Ungdommens Uddannelsesvejledning Odder & Skanderborg
Forandringsteori for Lektiehjælpscafeer under Red Barnet Ungdom
Nye veje i overbygningen Udgangspunkt i elevernes læringsmål og læringsstrategier Undervisningen tilrettelægges fleksibelt på tværs af klasser og årgange.
UU Ringkøbing Fjord August 2008 Lov nr. 171 Der skal tilrettelægges en særlig indsats for elever fra 6. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde.
Velkommen til forældremøde
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
FORÆLDREMØDE 10. ÅRGANG AUGUST Vejledning 10. årgang Præsentation Vejledningslov Uddannelsesparathedsvurdering Uddannelsesplan – minuddannelse.net.
Vejledning der gør en forskel Konference om vejledning af personer med handicap, Nyborg Strand den 26. marts 2007 Fagkonsulent Preben Siersbæk, Undervisningsministeriet.
Vejledning og undervisning UUV har som forsøg undervist i 6 moduler udviklet til Uddannelse og Job. I alt 46 lektioner, heraf fire lektioner som forlagt.
Vejlederportfolio – en arbejdsform til udvikling af vejlederpraksis. Nu med praksiseksempler Efterskolernes vejledertræf 2011 Olav Nielsen, Margrethe Brunsbjerg,
Evaluering og dokumentation af efterskolens vejledning Af Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen Forskningsenheden i Vejledning, Erhvervs- og Professionsuddannelse.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på UU’s opgaver Vejledning op til 18 år - Grundskolen – ca. 10 årsværk - 15 – 17 årige –
COWI PowerPoint design manual# Datagrundlag for rapporten  Registeranalyser fra DREAM, Danmarks Statistik  Sagsgennemgang af 338 sager fra Århus, Ringkjøbing/
/Bent Storgaard Etablering af UU-Vestegnen Mange opgaveudvidelser siden 2004 ”Uafhængig af sektor- og institutionsinteresser” UU-Vestegnen:
UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på UU som indgangen til det kommunale system - bekymringsmærker og kontaktvejlederfunktion.
Jobcenter Halsnæs Oplæg på workshop på Vejledningstemadag den 29. november 2013.
Beskæftigelseskonference 15. maj 2014 v. John Hermansen Formand for Det Regionale Beskæftigelsesråd i Midtjylland.
Kontanthjælpsreformens betydning -i forhold til arbejdet med de unge Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland Jørgen Dan Pedersen centerleder.
UU Danmarks perspektiver på anbefalingerne
Regionsprojekt på Campus Køge
Uddannelses- og erhvervsvejledning i lyset af store reformer på folkeskole-, erhvervsuddannelses- og gymnasieområdet Vejledning og overgange, UCC 10.
Kommunal ungeindsats Kortlægning af unge i Køge bugt
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser
Præsentationens transcript:

Mentorordninger UU grundskole ungdomsuddannelse

Indhold 1. Lovgivning og rammer 2. Mentorordninger i UU Århus 3. To udfordringer Koordinering og samarbejde på tværs af institutioner Mentorroller - og gruppevejledning?

1. Vejledningsloven § 5. Stk. 3. Kommunalbestyrelsen skal sørge for, at der for elever i folkeskolens 9. og 10. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde eller gennemføre en ungdomsuddannelse, tilrettelægges en særlig indsats ved overgangen til ungdomsuddannelserne, herunder at der etableres en mentorordning for denne målgruppe. LBK nr 671 af 21/06/2010

Bekendtgørelsen Mentorer i 9. og 10. klasse § 11. Stk. 2. På kommunens initiativ etableres et samarbejde mellem Ungdommens Uddannelsesvejledning og områdets ungdomsuddannelsesinstitutioner om anvendelse af mentorer. Det lokale samarbejde skal sikre et tæt samspil med andre mentorordninger og kommunen og blandt andet medvirke til, at eleven kan have den samme mentor i 9. klasse, 10. klasse og de indledende dele af ungdomsuddannelsen. BEK nr 873 af 07/07/2010

Mentorer og mentees Stk. 3. Kommunerne har pligt til at sikre, at den enkelte mentor er tilstrækkelig forberedt på den aktuelle mentoropgave, og at vedkommende har de nødvendige forudsætninger for at kunne løfte opgaven til gavn for den unge. § 12. Den unge skal give sit samtykke til at få en mentor tilknyttet, og for unge under 18 år skal forældremyndighedens indehaver ligeledes give sit samtykke hertil. BEK nr 873 af 07/07/2010

LAB loven og ungepakkerne Jobcentrene får udvidede muligheder for at give tilbud i form af virksomhedspraktik, vejledning, opkvalificering og mentorstøtte, m.v. til de 15 – 17-årige. Tilbuddet kan nu gives til alle 15 – 17 årige uden uddannelse og job, når de skal i gang med en uddannelse, og når de har brug for støtte til at gennemføre den. Ikrafttræden 1. august 2010.

2. Hvad har UU Århus –Samsø gang i? Mentorordning i UU For elever i 9 – 10. klasse Mentorer er UU vejledere Overgang til ungdomsuddannelse Timeramme: 10 – 12 timer pr. ung Mentoraftale

Hvad har UU Århus –Samsø gang i? 2. Mentorordning på byrådsbevilling For elever med andet sprog end dansk i 10. klasse Mentorer er civile fx lærere i 10. klasse, rollemodeller eller andre omkring den unge Overgang til ungdomsuddannelse Koordineres af UU Timeramme 10 – 12 timer Mentoraftale

Børn og Unge forvaltningens mentorordning For elever fra 6. – 7. klasse til 10. klasse med dansk som andet sprog på udvalgte skoler Tiltænkt elever med behov for særlig støtte til gennemførelse af afgangsprøven Overgang til ungdomsuddannelse Mentorer er studerende fra byens uddannelsesinstitutioner Koordineres af Børn og Unge

Ungdomsuddannelser Mentorordninger på EUD uddannelser Indslusningsordninger

HOLD FAST regionsprojekt Involverer UU, produktionsskoler, grundskoler og ungdomsuddannelser i Region Midt og Syd Afprøvning af projekter til mindskelse af frafald på ungdomsuddannelserne

HOLD FAST regionsprojekt Mentorindsats og overdragelse mellem kontaktpersoner Aktiviteterne skal sikre en sammenhængende indsats for de unge, der er i målgruppen for en mentorindsats. Midlerne kan bl.a. bruges til at sikre et overlap fra afgivende skole til modtagende ungdomsuddannelse. Kurser og seminarer for involverede partnere Se www.holdfast. nu

2. Udfordringer 1. Koordinering og samarbejde på tværs af institutioner 2. Mentorrolle - og gruppementoring? - oplæg og gruppediskussioner

- Hvordan lever vi op til det? Udfordring 1: Koordinering og samarbejde ”Det lokale samarbejde skal sikre et tæt samspil med andre mentorordninger og kommunen og blandt andet medvirke til, at eleven kan have den samme mentor i 9. klasse, 10. klasse og de indledende dele af ungdomsuddannelsen.” - Hvordan lever vi op til det?

Udfordring 1 - fortsat Indhold/Aktører Overblik og koordinering af støtteordninger og tilbud Mentorordningernes sammenhæng med eksisterende aktiviteter fx brobygning, praktik, undervisning, forældresamarbejde Rollefordeling i forhold til ansvar for overlevering/aflevering Organisering Finansielle og administrative barrierer ved gennemgående mentorordninger

Udfordring 1 - gruppedrøftelse Brug 10 min. på at give et bud på en afprøvet eller ønskelig model for samarbejde mellem Grundskolen og UU UU og ungdomsuddannelser /produktionsskoler/aktiviteter Andre?

Udfordring 2: Mentorrolle - og gruppementoring Mentorroller Gruppementoring

Afklaring internt i UU: Mentor / vejleder – forskelle og ligheder Baggrund for lovgivningen – afløsning for gennemførelsesvejledning? Civile mentorer Opkvalificering Hvad er opgaven? Organisering

To strategier i en professionel relation Dannelse Gendannelse af den unge der for vild sammen med adskilte forældre og netvæk Læring Genindsættelse af gangbar individuel og kollektiv viden der fører mod inklusion og integration Jf. Birthe Kaiser, m.fl.

Målet med mentorskabet Mentorskabets udvikling over tid Rolleskift Mentor skal kunne indgå i forskellige roller og afgøre, hvilke relationer, der er behov for i forhold til: Mentees behov Målet med mentorskabet Mentorskabets udvikling over tid Barabra Day, VIA 2010

Mentorfigurer ( Birte Kaiser) barn ufærdig umyndig ikke-dannet myndig flyvefærdig ung/voksen dannet Ydre distance kognition generelt/universelt situeret kulturelt, kollektivt socialt indre nærhed emotion partikulært holistisk individuelt ontologisk Bedsteforældre Mor Onkel/tante Stifinder Ven Lods Træneren Livredder Læremester Instruktøren Tolken Guiden Hæklenålen Høvding/overhoved Far Storesøster & -bror stillads

Gruppementoring Opgør med individualiteten Et interessant perspektiv er, hvorvidt en organisering af vejledningen som mere kollektiv kan være med til at gå i rette med den kritik, der rejses af vejledning som en praksis, der er med til at individualisere samfundsmæssige problemstillinger i relation til uddannelses- og arbejdsmarkedsproblematikker. ( Usher 2005, Rie Thomsen 2009)

Vejledning i fællesskaber giver mulighed for: at lytte at høre og se, hvad andre får svar på at få ideer til spørgsmål, jeg selv kan stille at andre kan byde ind med konkrete løsninger eller problemstillinger i forhold til de spørgsmål, jeg stiller at andre kan perspektivere min opfattelse af situationen med deres oplevelser at referere til hinanden fra de spørgsmål og samtaler, som man har hørt at drøfte tidligere spørgsmål og samtaler med andre, som også har hørt, hvad der er blevet sagt at opnå ny forståelse af problemet og mine muligheder. ( Thomsen 2009)

Gruppedrøftelse Hvilke overvejelser giver gruppementoring anledning til i forhold til: Indhold og formål med mentorordningen Er der potentiale i det?

Opsamling og farvel

Litteratur om mentor Day, Barbara, Trine Hinchely Harck & Birte Kaiser (2009): Den refleksive mentor. Et undervisningshæfte til mentorers kompetenceudvikling og kvalitetsudvikling af mentorordninger, www.vejledning.net/ Day, Barbara, Birte Kaiser & Lone Nordskov Nielsen (2009): Ind under huden – en diskursanalyse af mentorordninger, Rapport fra VUE-projekt 1.3: Mentorordninger og kompetenceudvikling af mentorer, www.vejledning.net/ Day, Barbara, Birte Kaiser & Lone Nordskov Nielsen (2009): Min mentor er min voksenven – mentorskaber, kvalificering og kompetencer i: Carla Tønder Jessing m.fl.(red.): 6 belysninger af vejledning – brydninger, forståelser og praksis, Videncenter for Uddannelses- og Erhvervsvejledning Kaiser, Birte m.fl. (red.) (2004): Mentor – den fleksible vejleder. CVU Vest Press

Mere litteratur Ott, Lisa & Birgit Signora Toft (2004): Mentorskabets muligheder – til brug i praksis. Børsens Forlag Paaske, Karen, Birte Kaiser & Ulla Nistrup (2008): Mentorskab i vejledning som metode til sikring af gennemførelse og reduktion af frafald i ungdomsuddannelser. Rapport fra VUE-projekt 3.1, www.vejledning.net/ Poulsen, Kirsten M (2008): Mentor Guiden - om mentorskab og en-til-en-relationer. KMP Forlag Valgreen, Helene & Lone Nordskov Nielsen (2009): Flyv fugl! Flyv. Gode råd til nye mentorer. Studie & Ervherv. Rie Thomsen (2009): Vejledning i Fællesskaber. Studie & Erhverv.