Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

UU Odense Om at skabe fastholdelse gennem en organiseret mentorindsats i et større byområde.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "UU Odense Om at skabe fastholdelse gennem en organiseret mentorindsats i et større byområde."— Præsentationens transcript:

1 UU Odense Om at skabe fastholdelse gennem en organiseret mentorindsats i et større byområde.

2 Mentorordning i Odense
Opstart af mentorordningen Mentorforløb Samarbejdet med uddannelsesinstitutionerne Mentor model efter Hold Fast Disposition

3 Udfordringer omk. opstart og gennemførelse af mentorordningen
Processen med at skabe en fælles- og individuel faglighed indenfor et nyt område. Samarbejdet med EUD og gymnasierne. Simon Schulin. Samarbejdskontrakt. ”Stille opstart”

4 Mentorholdet I denne sæson er opgaven fordelt på 10 mentorer, som hver især er tilknyttet en eller flere uddannelsesinstitutioner. Mentees rekrutteres fra 9. og 10. kl. Opstart i april, indsamling, samtykkeerklæring, vurdering og fordeling af mentees. Godkendelse af mentees, ved uddannelsesinstitutionerne. Individuelle mentorsamtaler før sommerferie og mentoraftale. Månedlige møder mellem de 10 mentorer, hvor udfordringer og gode erfaringer diskuteres/evalueres, mulighed for sparring. 3 omgang mentorordning . Forsøg med en fra jobcenter. Indstilles af kl. lærer i samarb. med vejl. ifh. til UPV.

5 Afgrænsning af mentoropgaven
Som mentor med fokus på overgangsmentorering er der efter min mening en klar opgavefordeling ved uddannelsesstart. Uddannelsesinstitutionerne præsenterer ved opstart deres planer og tilbudsvifte for deres elever. Mentoropgave er så at støtte den enkelte mentee til at navigere fagligt, socialt og psykisk i den nye kontekst. Udd. ins. meget struktureret, vores tilbud er mere ”løst”.

6 Mentorens opgaver Lette overgangen fra grundskolen over i ungdomsuddannelserne, for at sikre at mentees påbegynder og fastholdes i en ungdomsuddannelse. Første samtale har form som interview. (Ofte den længste samtale) Tilstræbe at skabe en tidlidsfuld relation, helst ved første samtale. Få kendskab til den enkelte mentee stærke- og mindre stærke sider. Det er den enkeltes mentees positive erfaringer og relationen, der er ”virkemidlet” i mentoropgaven. Med 14 dags intervaller invitere til mentorsamtale på udd. inst. IT rygsæk. Eks. Fortalte praktik/fritidsarb. erfaringer, sport, løste opg. på udd. Positivt fokus.

7 Struktur for mentorsamtale med unge mænd
- Siden sidst - Teoretiske opgaver - Praktiske opgaver - Samarbejde med lærer/underviser - Samværet med klassekammerater - Fremmøde Fritid (Sport, forældre, kammerater mv.) - Opsummering, fremhæve det positive og repetere aftaler/planer. Overskrift. Må gerne være lidt sjovt/ikke forhør.

8 Samarbejde med forældre
Samarbejdet med forældre har været begrænset. Ved første samtale er der engang imellem forældre med. I de situationer deler jeg samtalen op. Første del med forældre, anden del uden. Når der er mentees der oplever udfordringer i uddannelsen, har der i nogle tilfælde været samarbejde med forældre. Omk. fastholdelse i udd. eller om evt. start på anden uddannelse mv. Forskellige samtaler. En støtte/stop proces.

9 Status mentees UV-DATA 9.8.12
Hovedforløb 8 Nyt grundforløb 18 Kontanthjælp 2 Foresat i gang med første grundforløb 2 VUC 1 Produktionsskole 6 EGU 2 Afsoner 1 PT. Ikke i udd. mv. 2 10. kl 1 Værnepligt 1 I alt 44 Statistik, ”er i gang” vigtigst opg. er måske at støtte videre til nyt tilbud.

10 Samarbejde mellem en ekstern mentor og studievejleder/kontaktlærer/lærere på erhvervsuddannelsen
Gensidig respekt for hinandens faglighed og udfordringer. Studievejler, kontaktlærer og lærere har tæt og måske også daglig kontakt til den enkelte mentees og har derfor den bedste indsigt i, hvordan de enkelte mentees agerer, i den nye uddannelseskultur. Det jeg som mentor kan tilbyde i det samarbejde, er en tilpasset historik omk. de enkelte mentees og være budbringer, efter aftale med den enkelte mentees, omkring faglige, sociale og psykiske udfordringer, som uddannelsesinstitutionen med fordel skal oplyses om. Det har været en proces, at finde hinanden i det samarbejde. Vores styrke, i samarbejde og med mentees er, at vi ikke er en del af udd. ins. ”Vi arbejder i perferien, med deltaljerne”

11 Ny mentorordning i UUO Efter udløbet af Hold Fast støtten, er der i Odense lavet en aftale med alle ungdomsuddannelserne (minus SOSU). Der er bl.a. aftalt en egenbetaling, fra uddannelsesinstitutioner på 2500 kr. per mentee. Uddannelsesinstitutionerne bestemmer selv, blandt de indstillede kommende elever, hvem de vurdere skal tilbydes mentorstøtte. Videre kan uddannelsesinstitutionerne selv henvise til mentorordningen, hvis de inden i uddannelsesforløbne møder en/flere elever, som de vurdere vil kunne profitere af mentorordningen. Der er aftalt midtvejs- og afsluttende evaluering på de enkelte uddannelsesinstitutioner. Det har været lidt af en udfordring, at mentortilbuddet var udgiftsneutral de to først år og nu har en egenbetaling på 2500 kr. per mentees. Men vi holder stadigvæk fast…

12

13


Download ppt "UU Odense Om at skabe fastholdelse gennem en organiseret mentorindsats i et større byområde."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google