Garantiskoleoplæg Vejlederkonferencen den 2.11.2010 Stefan Rossel UU Silkeborg.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Advertisements

Samspil på tværs i Silkeborg Oplæg 09. maj 2012 – Thisted UU leder Erik Rohde.
 Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne.
Mission Unge, der ønsker at tage en ungdomsuddannelse, sikres mulighed for at gennemføre ved hjælp af et tæt og koordineret samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne/
Fastholdelsesstrategier på EUC Syd Udfordringen  95 % af en ungdomsårgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.  Det er nødvendigt at vi alle i fællesskab.
Noemi Katznelson, Vejen mod de 95 pct. – en erfaringsopsamling fra projektet Ungdomsuddannelse til alle DEL I – Omhandler det landspolitiske.
Fleksuddannelsen – fra vision til ?. Fleksuddannelse ” Til unge, der ikke har forudsætninger for at gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse, skal der.
Sammen kan vi mere – ny brobygning til erhvervsuddannelser og erhvervsliv Velkommen! UU Vestsjælland
Et målrettet uddannelsesforløb i 3 trin påLæssøesgades Skole, Århus Produktionsskole og en ungdomsuddannelse.
Kommunens forventninger til, at UU er med til at opfylde 95 % målsætningen Ved Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune.
S AMMEN KAN VI MERE – N Y BROBYGNING TIL ERHVERVSUDDANNELSE OG ERHVERVSLIV UU Vestsjælland v. Helle Jacobsen Overordnet fokus: Implementering af brugbare.
Formål at videreudvikle Silkeborg som en attraktiv uddannelsesby med fremtrædende uddannelsesinstitutioner, der sikrer erhvervsliv og offentlige institutioner.
Unge-indsatsen i Skive
før Uddannelsesmessen
Forældremøde 8.klasse.
”Sammenhængskraft som dynamo i klasserummet” August 2010 – September 2012.
Hold Fast Konsortiemedlemmer i UU Ringkøbing Fjords område: Deltagere:
Hjertelig velkommen til årets uddannelseskonference.
UU Center Kolding Mentorprojekt i UU Kolding •Ide og finansiering •Ungepakke II •Samarbejdspartnere Taxameter - institutionsuafhængig.
’Afklaring om valg af erhvervsuddannelse via frivillig brobygning’
Alle elever skal udfordres på deres uddannelsesvalg og vælge den uddannelse, som de er bedst egnet til!
 87,4 % er i uddannelse (933)  59,0 % går i gymnasiet (629)  24,7 % er i erhvervsuddannelse (264)  1,0 % er i andre ungdomsuddannelser (11)  2,4 %
78,8 % er i uddannelse 53,6 % går i gymnasiet 21,7 % er i erhvervsuddannelse 1,3 % er i andre ungdomsuddannelser 0,9 % er i andre uddannelser 1,3 % er.
”Vi når målet – men hvordan?”
Et målrettet uddannelsesforløb i 3 trin på Læssøesgades Skole, Århus Produktionsskole og en ungdomsuddannelse. Projektet er lavet i samarbejde med Århus.
Lene Skovgaard Uddannelses Ungdomsvejleder
Uddannelsesvejledning – hvorfor og hvordan? Alle unge gennemfører en uddannelse Vejledningen skal differentieres eVejledning for unge med alm. vejledningsbehov.
Kontanthjælpsreformen
Ungdommens Uddannelsesvejledning UU Mariagerfjord
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Bekymringsmærker og kontaktvejleder.
Forældremøde 7. klasse.
Bo Ravn leder UU – Nordvestjylland Ungdommens Uddannelsesvejledning
”Styrkelse af overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse” Garantiskolen i Silkeborg Scandic den 28. oktober 2013.
VUC og de unge Konference i Fællessalen på Christiansborg d. 27. Februar Kommunerne, ansvaret for 95%-målsætningen og VUC v/ Per B. Christensen, Børne-
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Uddannelsesafklarende samtaler
Forældremøde 8. kl. UEA-undervisning
Orienteringsaften på Byhøjskolen 24. januar 2012
Bidrag til en fastholdelsesstrategi
Repræsentantskab Onsdag d. 9. april Samarbejde mellem JC og UUV.
Vejledning i 9. klasse. Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar: UU Skive, i samarbejde.
Den kommunale vejledning om STU
Reflektioner og erfaringer samt aktuel rapport fra DEA Genemførelse på erhvervsuddannelserne.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
UU Ringkøbing Fjord Ungdommens Uddannelsesvejledning
UU Ringkøbing Fjord August 2008 Lov nr. 171 Der skal tilrettelægges en særlig indsats for elever fra 6. klasse, der har en øget risiko for ikke at påbegynde.
EGU opgaver i et Jobcenter Hvordan ser arbejdet ud set fra den placering.
Ungdomsuddannelse til alle Konference d. 18. april 2007 Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør, Næstved Kommune og formand for Børne- og Kulturchefforeningen.
Borgermøde i distrikt Engskov Mandag d. 23. marts 2015 kl
Uddannelsesudfordringer efter globaliseringsrapporten og velfærdsforliget Paneldrøftelse i Danmarks Vejlederforening d. 30. januar 2007 v/ Per B. Christensen,
95%- målsætningen og kommunerne Konference for vejlederne på erhvervsskolerne d. 8. maj i Odense v/ Per B. Christensen, Børne- og Kulturdirektør i Næstved.
Er vi enige om, hvordan ser en KUU-elev ud?
Aftenens program Kl – 19.15Velkomst på torvet – Forældre sidder på stole og elever står op. Kl. ca Elever går med lærere til teamlokaler.
Status på implementeringen af vejledningsreformen
UU Aarhus og Samsø – læs mere på Sådan – gør vi… Sådan gør vi med modtageunge i Aarhus Kommune. Samarbejdet mellem Børn.
1 Erhvervsuddannelserne som mål for brobygningsforløb Beskæftigelsesregion - Syd, Nord, Midt, Hovedstaden og Sjælland, Hovedstaden.
UU Aarhus og Samsø – læs mere på UU som indgangen til det kommunale system - bekymringsmærker og kontaktvejlederfunktion.
Grundlaget  Hvad skal der til? Eleven i centrum Vejlederviden og ledelseskompetence Fællesskab, tillid – og pengene gider vi ikke tænke på Samarbejdsaftaler.
Fra Jobcenter til uddannelse - og tilbage igen… UU Skives DNA – tværsektorielt samarbejde VUC – en tæt samarbejdspartner Uddannelsessamtale Hvad har vi.
Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet Samarbejde mellem UU Aarhus og helhedsplanen i Vandtårnsområdet - Når UU er en integreret.
Optagelse.dk 2016 Valgmønster i 9. og 10. klasse i Odder kommune*
Unge i fokus - baggrund Langsigtet strategi – 3 hovedområder:
Regionsprojekt på Campus Køge
Forældremøde UU Faaborg-Midtfyn.
Perspektiver i ungepakken Per Bredholt Frederiksen
DEN GODE OVERGANG SKIVE SYDDANMARK/ MIDTJYLLAND FREDERIKSHAVN HORSENS
Nyt fra Undervisningsministeriet
UU – Uddannelsesstatistik
EGU – hvad virker? EGU – et godt redskab til inklusion af unge til
Mål for ungeindsatsen i Høje-Taastrup Kommune
Præsentationens transcript:

Garantiskoleoplæg Vejlederkonferencen den Stefan Rossel UU Silkeborg

Garantiskole En Silkeborgmodel

Før kommunalreformen  Udbredt samarbejde mellem  Skolevejledningen og ungdomsuddannelserne  Lidt samarbejde ungdomsuddannelserne imellem

”Fyrtårne” i den nye kommune  Uddannelsesområdet blev forsøgt brugt som et ”Fyrtårn”  Tænketank blev etableret  Ideer blomstrede  Forslag blev forelagt byrådet – afslag!  Ideen stadigvæk værd at arbejde med - derfor

Efter kommunalreformen og ny lovgivning:  Behov for at bevare og udbygge det gode samarbejde.  Udbygningen af samarbejdet førte til begrebet ”GARANTISKOLE”

Hvem er med i ”Garantiskolesamarbejdet”  Alle ungdomsuddannelser  UU  Produktionsskolen  Ungdomsskolen  Kommunale afdelinger  Jobcenteret  Familieafdelingen

Procedure for ”Garantiskolen”  Medlemmerne mødes 6- 8 gange om året.  Dagsorden udarbejdes på skift.  Beslutninger truffet i ”Garantiskoleregi” bliver gennemført fordi der er en fælles forståelse for målet.

Gennemførte projekter  FoU projekt (Forsknings og udviklingsprojekter)  ”Garantiskolepladser”  ProErhverv  Hold Fast  ProKom  Fælles vejlederkonference  Uddannelsesparathedsvurdering Nye projekter:  Misbrugspolitik  Fraværspolitik  Psykologbetjening

FoU projekt  FoU projekt 1. Målet var at udvikle regionale netværk mellem erhvervsskoler og produktionsskoler. Her fødtes ”Garantiskoleideen” i Silkeborggruppen  FoU projekt 2. Et projekt, hvor medlemmerne af garantiskolen arbejdede på at udvikle nye og bedre grundforløbspakker.

Garantiskolepladser på produktionsskolen  Elever der går på en ungdomssuddannelse, men er frafaldstruede, er sikret en plads på produktionsskolen med henblik på et forløb der skal sikre, at de kommer tilbage i uddannelse. Der er udarbejdet samarbejdsaftale om bl.a betaling.

ProErhverv  Et samarbejde mellem produktionsskolen, UU og erhvervsuddannelserne.  Et tilbud til unge der er uddannelsesparate, men usikre på hvilken uddannelse.  Der er afviklet 1 hold og hold 2 er i gang

Hold Fast  Et projekt, hvor de forskellige uddannelsessteder og UU arbejder med at fastholde de unge i deres uddannelsesvalg. Garantiskolen er brugt til at koordinere indsatsen, så der undgås overlap.

ProKom  Et ”samarbejde” med produktionsskolen og jobcenteret om kompetenceudvikling af unge kontanthjælpsmodtagere så de bliver parate til at starte en uddannelse eller et arbejde så hurtigt som muligt.

Vejlederkonference  Garantiskolen afholder en vejlederkonference. Konferencen skal være med til at styrke det ”kit” der allerede er etableret.

Uddannelsesparathedsvurdering  Alle elever skal uddannelsesparathedsvurderes efter 9. og 10. klasse.  Garantiskolen har i fællesskab lavet et udkast til procedure.  Udkastet er efterfølgende udbygget og vedtaget.  Processen vil efterfølgende blive fulgt tæt.

Har det virket?  ProErhverv: 15 elever startede på værkstedet. Senere kom to nye til og tre stoppede. De resterende 13 elever er i gang på henholdsvis:  3 handelsskole – heraf en HHX  2 sosuskolen  2 HF/VUC  1 AVU  1 Produktionsskolen metalværkstedet  2 Produktionsskole på ProErhverv  1 Teknisk skole/smed  1 arbejde på almindelige vilkår

”Garantiskoleelever”fra erhv.udd  25 elever har været igennem et kortere eller længere forløb på produktionsskolen i forbindelse med afklaring.  4 er udmeldt i samarbejde med erhvervsskolerne (fravær)  10 har lavet uddannelsesskift  2 har afsluttet grundforløb på SPH  2 er blevet EGU  5 er tilbage på samme erhvervsuddannelse  1 forsvaret  1 10.kl ungdomsskolen

10 elever har valgt uddannelsesskift.  5 går fortsat på SPH  1 udmeldt p.gr.a udeblivelse  1 VUC  3 startet på erhvervsuddannelse.

”Garantiskoleelever” fra gym.udd  6 elever, hvoraf de tre er genstartet på gym.udd. 2 er skiftet til HF og en har skiftet gymn.  3 elever er lige startet i afklaring.

”Garantiskoleelever” der har mistet læreplads  1 bliver lærling som kok på SPH  1 forsatte i skoleforløb indenfor samme uddannelse.

ProKom – hvordan er det gået? Startede  I alt 33 tilmeldt i perioden.  20 er stoppet  1 startet AVU  2 startet på Hg  2 på Teknisk skole  4 har fået læreplads  4 arbejde på ordinære vilkår  3 er fortsat ledige  1 anden aktivering  2 frafald  1 SPH

Afslutning  ”Garantiskolen” er i fortsat løbende udvikling som forhåbentlig aldrig stopper og skal altid være til fordel for de unge.  ”Garantiskolen” er en mental konstruktion og ikke en institution af mursten og ” ringbind. Det er ikke en juridisk enhed! Nærmere en græsrodsbevægelse!

Målsætning  Alle unge, forældre, lærere og vejledere tænker ”garantiskole” når der er forhindringer på den lige vej gennem uddannelse.  Fra fragmenterede uddannelsesforløb til en sammenhængende vej til uddannelse!  Følelsen af at være på vej hele tiden! Slut med nederlagsfølelser ved frafald! Frafald = omvalg !

Sidste nye tiltag. Silkeborg kommune er blevet 1 af 18 kommuner, som deltager i projektet: ”En helhedsorienteret ungeindsats – Partnerskab om Unge”

Formålet:  …  For at nå målene skal projektet udfordre silotænkningen i kommunerne og medvirke til at nedbryde økonomiske, organisatoriske og kulturelle barrierer for en helhedsorienteret ungeindsats.