Recoveryorientering i socialpsykiatrien i

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Inddrag nu Kick-off møde
Advertisements

Kvalitetskodeks for Realkompetence i Danmark DFS Forum for kompetencer den 7. september 2010 Nationalt Videncenter for Realkompetencevurderinger.
Sæt stress på dagsordenen i SU - og i hverdagens arbejdsliv
Frivillige aktiviteter for og sammen med ældre flygtninge og indvandrere den 10. november 2008 Ældre flygtninge og indvandreres medborgerskab Hvordan?
Instituttet for Blinde og Svagsynede, Rymarksvej 1, 2900 Hellerup, T: , W: Kompetenceudvikling.
der var engang behandlingspsykiatri Idræt og motion – en ny vej
Opbygning af kapacitet til det videre arbejde med tobaksforebyggelse blandt socialt udsatte borgere Resultater fra den eksterne evaluering af projekt Røgfrihed.
Strategi for brug af digitale medier i undervisningen
Forslag til Strategi for sygeplejens bidrag til udvikling og forskning ved de somatiske sygehuse i Vejle Amt År
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Medborgerskab – på sporet
Udvikling og implementering af en kommunal model for
Recovery gennem lokalsamfundsdeltagelse
Inddrag nu kredsformandsmøde den 8 marts 2011
Merlivs seminar 27. August 2008
Kommunal rehabilitering – hvordan lykkes vi med den
Netværk af forebyggende sygehuse
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
Undervisningsministeriet Temadag for regionale kompetencecentre 27. juni 2007 Fremtidens proceskonsulentuddannelse.
Facilitatorordningen i almen praksis Eva Branner
Socialpsykiatrien i ny organisering Velkommen til Dialogmøde i Socialpsykiatrien HTK.
Mission - Vision – Strategi Udkast for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Centerledelsen - Herning 6. marts 2007.
Arbejdsmarkedsperspektivet i en behandlingsmæssig kontekst Succes i intensiv behandling KABS Viden, døgnkonference 3. november 2009 Marika Sabroe Vejle.
Undervisning af tosprogede elever i grundskolen
Workshop om trivselsmålinger SSID – årskonference Rita Jensen Personalestyrelse 29. April 2009.
Formål: Gøre Aalborgs skoler mere rummelige, således at man på distriktsskolen bliver i stand til at undervise flere af de elever, der i dag henvises til.
Vis mig værdien v. arbejdsmarkedschef i Viborg Kommune Jette Lorenzen
FORMÅL MED TUPVAK – OG KONKRETE EFFEKTMÅL Projektets hovedformål er følgende: 1.Formulering og forankring af en styrket strategisk prioritering af IKV-indsatsen.
Dansk kvalitetsmodel på det sociale område.
1 Marianne Tewes, Hjertecentret Implementering af en klinisk retningslinje – effekt af et uddannelses- & træningsforløb for erfarne sygeplejersker Dokumentationskonference.
Barrierer i og for forbedringsprojekter Udenom, indenom, henover eller igennem barriererne Hvilken vej vil du? 12. oktober C2E netværk.
▪ Dansk kvalitetsmodel på det sociale område Forberedende møder august 2008.
Afprøvning og dokumentation af Åben Dialog som metode
Velkommen til inspirationsdag Kompetencestrategi – hvordan?
Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling
Tine Jerris, projektleder i Kronikerprogrammet
Den nye sundhedsaftale 2015 – 2018
Tekstniveauer: 1.For at skifte mellem de forskellige tekstniveauer, brug "Forøg list niveau"- knappen i værktøjslinjen "Formatering". 2.For at komme tilbage.
Recovery - At komme sig Aulum d. 10. oktober 2010
til implementering af retningslinjer i almen praksis
Status for arbejdet med KVIK Tal og fakta Hvad viser evalueringen af KVIK projektet og hvad siger I selv om arbejdet med KVIK? Hvad kan vi så lære af det?
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Integreret psykiatri og rehabilitering - en fælles platform Workshop: Det organisatoriske perspektiv Forskningsoverlæge, ph.d. Lene Falgaard Eplov Forskningsenheden.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Kompetenceudvikling i et strategisk perspektiv Konference om nyskabelse og motivation 15. juni.
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg til hele organisationen.
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Rehabilitering Samordningsudvalgsmøde
Rehabiliteringsbegrebet på Psykiatrisk Center Ballerup
Intro: elever/STUDERENDE CENTER Nord-Vest
Projekt ”Unge med psykiske vanskeligheder – overgang fra barn til voksen” Vingsted den 18.marts 2015.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Introduktion til KVIK Selvevaluering fra start til slut 27. september 2007 SCKK temadag.
”Peer Støtte” på dansk ligestillet støtte Peer Netværket Danmark  Hvad er en peer støtte?  Om Peernetværket – hvem står bag  Formål og visioner  Hvad.
Strategi for inklusion x. Hvorfor en inklusionsstrategi? For at: Binde inklusionsarbejdet sammen på tværs af dagtilbud, skole, fritidstilbud og det specialiserede.
Hvordan kan vi se det? - Recovery-screening af behandlingstilbud Vingstedseminar – 6. maj 2015 Vingstedcentret – 6. maj 2015.
Direktørgruppen SAMlær Odense. Hvad er der gang i? Arbejdstidsaftaler Undervisningsdifferentiering og IKT IKT Blended Learning God undervisning.
Vejlederkonference Randers Tirsdag den Voksenvejledning.
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
Muligheder og perspektiver1 Indledning. Muligheder og perspektiver2 Processen – formål # 1 Den forestående 2-årige proces har som mål: 1. At brancheskolerne.
Helle Anttila Arbejdsmarkedsafdelingen Frederiksberg kommune Implementering af rehabiliteringsindsatsen.
Godkendt af bestyrelsen den 5. november 2015 Barnets perspektiv EGMONT FONDENS STRATEGI FOR BØRNE- OG UNGEINDDRAGELSE.
Aktiviteter OutputResultater kt. sigt Effekt ml. sig t Virkning lg. sigt Lokalt samarbejde med private og offentlige arbejdspladser om IKV Ledige, a-kasser.
Forskningsoverlæge, ph.d. Lene Falgaard Eplov
Misbrug, psykisk lidelse og recovery
Modul 2.1 – Go’dag til Cura og Fælles Sprog III
Viden kan være erfaringsbaseret eller forskningsbaseret
25. december 2018 Nationale retningslinjer til forebyggelse af voldsomme episoder på botilbud samt på bosteder for hjemløse ”Først og fremmest handler.
Hvad er recovery og peerstøtte?
Mere sundhed i det nære På borgernes præmisser Vision:
Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Recoveryorientering i socialpsykiatrien i Århus Kommune Recoverykoordinator Marianne Cohen

Disposition Socialpsykiatrien i Århus Kommune Hvad er recoveryorientering Historien Strategien Udfordringer Hvad går godt? Perspektiver

Århus Kommune

Tilbud i socialpsykiatrien Århus Kommune Indbyggere 295.599 Døgn- og botilbud 83 Bostøtte 1.165 Akut og opsøgende (år) 593 Dagtilbud 393 Væresteder 464 Undervisning 450 Medarbejdere 535

Århus Kommunes overordnede mål for socialpsykiatrien “Indsatsen over for mennesker med en sindslidelse skal opleves sammenhængende, helheds-orienteret, og den skal understøtte mulighederne for, at personen og dennes familie kan leve en selvstændig tilværelse på egne præmisser med vægt på livskvalitet.” (Århus Byråd)

Begrebet recovery Recovery beskriver en oplevet proces: Recovery handler ikke om helbredelse eller om at vende tilbage til, men snarere om at komme videre: ”Det er en proces hen i mod et nyt selvbillede, et jeg som ikke er fuldstændig underkastet af sygdommen /misbruget” (J.S. Strauss 1989) Recovery beskriver en oplevet proces: ”Recovery er en dybt personlig og unik proces, der ændrer ens attitude, værdier, følelser, mål, færdigheder og/eller roller. Det er en måde at leve et tilfredsstillende, håbefuldt og bidragende liv på trods af eventuelle begrænsninger forårsaget af sygdommen /misbruget. Recovery betyder udvikling af ny mening og formål i ens eget liv” (W. Anthony 1993)

Fænomenet recovery Alle har en mulighed for at komme sig Det er aldrig for sent at komme sig Folk kommer sig i alle kulturer Folk har kommet sig til alle tider Der er sket et skift fra et kronicitetsparadigme til ”episodisk forstyrrelse” (Harrison et al 2001)

Tilgangen recovery Er et styrende perspektiv i indsatsen Er ikke en model eller en metode, men indeholder principper og bud på standarder Understøtter og genopbygger de værdier og faktorer, der er essentielle i recovery-processen

Vigtige faktorer for at komme sig Håb Social inklusion Empowerment Partnerskab Sociale netværk og engagement Kompetencer

Historien 1997: Farkas besøger Århus amt 1998: Præsentation af evidens i Canada 2000: Verdenskongres i Paris 2000: Leif Gjørtz indgår aftale med SM 2002: Århus amt starter recoveryprojekt 2003: CSU etableres i kommunen 2004: CARE konference Pragh 2004 – 06: Møder ml. CARE folk og Kommune 2005: Årsmøde med besøg af Farkas

Historien 2006: Etablering af Recoverysekretariatet 2006: Litteraturstudier og interviews 2006: Udkast til masterplan 2007: Hørings- og debatfase 2007: Konsensuskonference 2007: 1. udgave Masterplan 2007: CARe instruktør udd. starter 2007: Forberedelse af øvrige tiltag

Baggrund for recovery-orientering Masterplan for en styrket recovery-orientering Virksomhedsplan for Socialforvaltningen De fælles værdier for socialpsykiatrien Regeringens handlingsplan WHO ”Mental Health Declaration for Europe” Lokalt Nationalt Internationalt

Masterplan

Mål i Masterplanen At brugernes indflydelse styrkes på alle niveauer At brugerne støttes til at udvikle egne brugbare løsninger og strategier At brugerne og de nære pårørende støttes til at bevare kontakt At brugerne og de nære pårørende støttes til at genopbygge brudte kontakter At brugerne får adgang til uddannelse og arbejde og støtte til at bevare et job At brugerne får adgang til civilsamfundets tilbud og støtte til at blive ligeværdige medborgere At brugerne oplever sammenhæng og kontinuitet i alle indsatser At brugerne mødes af kompetente medarbejdere, der arbejder med udgangspunkt i vidensbaserede metoder og processer

Brugere – empowerment og brugerindflydelse Anbefalinger: Der oprettes og understøttes brugerstyrede selvhjælpsgrupper i alle dele af socialpsykiatrien, herunder udbredelse af stemmehører-grupper til alle lokalpsykiatrier Der iværksættes fælles lærings- og udviklingsprocesser for brugere og medarbejdere Brugere deltager i tilrettelæggelse, implementering og evaluering af psykiatriens tilbud

Implementering fra 2008

Kvalitetscirklen

Kompetenceudvikling & Implementering Udvikling af praksis Kompetenceudvikling & Vidensdeling Evaluering af nuværende praksis Status & spredningsstrategi Implementering af ny praksis Afprøvning af ny praksis CARe-instruktører Fælles standarder Chef- og lederseminar Gennembruds -Vejledere Læringsseminarer foregangsprojekter / gennembrudsmetoden

recoveryorienterede psykosociale rehabiliteringsindsats Standarder for den vidensbaserede og recoveryorienterede psykosociale rehabiliteringsindsats November 2007 evalueres maj 2008

Uddannelsesorganisering CARe Workshop for ledere Ledere Vejledere Konsulenter Basisuddannelse I CARe Instruktører Medarbejdere instruktøruddannelse i CARe Uddannelsesorganisering CARe Medarbejdere

Rehabiliteringsfaser og dimensioner (Wilken &Hollander 2005) Partnerskabsdimension – stabilisere og reorientere Tilknytning og orienteringsfasen Udredningsfasen Målsætningsfasen Planlægningsfasen Handlingsdimensionen- reintegrere og stabilisere 5) Implementeringsfasen 6) Måle- og evalueringsfasen Tidsdimensionen

Eksempler på redskaber i CARe I forhold til brugere Træning i daglig livsførelse Håndtering af psykiske symptomer Udvikling af sociale kompetencer Psykoterapi/edukation, opsøgende psykoseteams, personlig rådgivning og støtte mm. Kriseplan, Early Warning Signs Plan, stemmehøregrupper, plan for håndtering af antipsykotisk medicin, ACT mm. Social Network Development Plan mm. I forhold til brugeres netværk Samarbejde med pårørende Opbygning af sociale relationer Inddrage frivillige Psykosocial familierådgivning og familieintervention, døgnåbent rådgivnings- og interventionstilbud til pårørende i tilfælde af krisesituationer, tilbud som er planlagt, administreret og hvis daglige drift er kørt af pårørende, ansatte med pårørendebaggrund i tilbud mm. Netværksgrupper, ”buddy”support m.m. Støtte frivilligt rehabiliteringsarbejde samt bruger- og pårørende initiativer mm. I forhold til brugeres netværk og i samfundet Reintegration på arbejdsmarkedet Reintegration i uddannelsessystemet Deltagelse i aktiviteter og fritidstilbud Arbejdsprøvning, flexjob, skånejobs, Individual Placement and Support (IPS) UCLA Community Re-entry module, Supported Education mm. UCLA Recreation for Leisure Module

Virkningsevaluering Tager udgangspunkt i hvordan en indsats virker. Hvad er det der virker – for hvem – hvornår – og under hvilke betingelser. Der evalueres både proces og effekt. Trin for trin gennemgang af processen, om alle elementer havde den forventede effekt Fokus er at teste forestillinger om hvordan indsats og effekt hænger sammen

Programteori Det vi ofte vil vide er: Hvad virker for hvem og under hvilke betingelser? Indsatsen skal beskrives Vi skal kende målgruppen Vi skal kende omverdenen og hvordan den virker ind Indsatsen = det man faktisk gør

Foregangsprojekter – Gennembrudsmetoden PDSA-cirklen STUDY ACT PLAN DO Hvilke justeringer er nødvendige Næste PDSA cirkel Analyse af data Sammenligne data m. forventninger Erfaringer Gennemføre testen Dokumentere testen herunder også proble-mer og uforudsete hændelser Hvad skete der? Formål og forventninger Hypotese Hvem, hvad, hvor hvornår? Plan for dataindsamling

Organisering: Kvalificering af CARe-uddannelse, foregangsprojekter & selvevalueringer Lokalt Fagligt Råd Styregruppe

Etablering af Baseline Nov. 2007 Juni 2009 Dec. 2007 Juni. 2009 Etablering af Baseline CARe Selvevaluering Foregangs-projekter Uddannelse af 17 instruktører Brugere Netværk Arbejdsmarked Civilsamfund Medarbejdere Brugere Netværk Arbejdsmarked Civilsamfund Medarbejdere Uddannelse af medarbejdere Delrapport Delrapport Delrapport Efter-måling Samlet rapport

Udfordringer Strukturreform har taget tid Ejerskab kommer kun langsomt Socialpsykiatriens tilbud er forskellige Top-down proces vendes nu til bottum-up Tidspres for medarbejderne Forskellige holdninger til dokumentation Skabe tryghed ift. vidensdeling

Hvad går godt? Visionen er tydelig Ejerskabet stiger Organiseringen har understøttet processen Begyndende vidensdeling i organisationen Begyndende dokumentation Klar finansiering

Perspektivering Sikring af fortsat engagement Fortsat inddragelse af brugere og pårørende Opbygning af elektronisk værktøjskasse Opkvalificering af nye medarbejdere Udvikling af kompetenceprofil for medarbejdere Spredning af virkningsfulde projekter Fra projekt til forankring i driften Etablering af ambassadørkorps Tilbud til andre kommuner

www.aarhuskommune.dk/ recoveryorientering