Og valg i det hele taget... Lær HVAD-modellen at kende.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Advertisements

Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Vejledning af eleven 1.
Ungdom og efterskole To oplæg fra Cefu Tilde Mette Juul + Niels Ulrik Sørensen ÅRSMØDE EFTERSKOLERNE 2015.
+ Hold af dig selv - en workshop om at finde styrken I sig selv. Marie-Louise Wegener.
Doku:SENtorium Torsdag d. 29. oktober Velkommen Programmet for dagen  Refleksionsøvelse  Fortællerrum  Narrativ evaluering Frokost  Sparringsrum.
1 Løsningsfokuseret tilgang Fremtidens mål Fortidens successer.
De syv skolehistorier- hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi? Hvis integreret vejledning er svaret, hvad er så spørgsmålet? Integreret vejledning:
Rundt om stress Et dialogværktøj til hospitalspersonale Hvidovre Hospital Ledende lægesekretær Mie Kroll Udviklingskonsulent Pernille Scheuer.
Dagens program Aktiv lytning + øvelse Forumspil om aktuelle situationer.
Integreret vejledning i efterskolen Vingsted, september 2012 Rie Thomsen (DPU) Lars Mouritzen (SKALs Efterskole)
Hvordan laver jeg en pude efter mit hoved? Følg denne enkle vejledning, så er du godt på vej.
Løsningsfokuseret samtale - Pause, tilbagemelding og opgaver Undervisning PKR 5. nov Psykolog Morten Halberg.
Det gode interview På jagt efter ny viden – altså noget, som du IKKE ved i forvejen…
Ændr 2. linje i overskriften til AU Passata Light SCHOOL OF BUSINESS AND SOCIAL SCIENCES AARHUS UNIVERSITET VEJLEDER, AC-FULDMÆGTIG16. AUGUST 2016 MARIE.
Formål Valg af fag Blanket Pjece Valg af problem.
Samtalen Fokus på handleplan og delmål. Indhold Indledning Nysgerrighed Positionering Styrkelse af motivation Gennem samtalen Som mål Arbejde med tro.
Hvem er jeg? Indlægsholderen præsenterer sig selv og kører bordet rundt.
De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?
Program Kl. 9:15-10:30 Kl. 10:30-10:45 Kl. 10:45-12:00
Karrierelæring på egen krop
Fordybelse i et projekt
BOG: DEN LILLE GULE PIGE
Sammen vil vi lære En uddannelse handler om at blive klogere og dygtige, så I bliver parate til jeres drømmejob. Forestil jer, at vores klasse er verdens.
Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager
Dagens program Vi skal tale om: Hvornår og hvordan du træffer valg?
Instruktion til mødeledere
Relationer på arbejdet.
Præsentation Flakkebjerg Efterskole. Hvad er det for et sted?
INTENSIV GRUPPEVEJLEDNING - et kursus på 8 dage
Narrativ teori og vejledning i efterskolen
ÅBNE RUM Metode og Praksis.
Forældrenetværk Hvad – hvordan – hvilke emner
Forberedelse til eksamen
Målet med at give nogle elever en transitmentor
Velkommen Robusthed basiskursus
Elevernes evaluering af grundforløbet
Efter Karl Henrik Flyums modeller
”Tutor-aktivteter på Sosu-Syd”
PROGRAM mandag den Kl.9:30-10:00
Trivsel og værdier - i skoletasken
Skriv ansøgning 10 gode råd.
Historien om Ib Madsen er skrevet af: Mette Eike Neerlin
UDDANNELSE OG JOB 8. klasse
«Men drives I af Ånden, er I ikke under loven» (Gal 5,18).
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Klasseven for nyankomne elever
Fastholdelse på uddannelserne – Indspark fra elever og bidrag fra LUU
øæ Jeg kan det jeg skal Målsætning, evaluering og selvevaluering
Styrk foreningen Fællesskab og samarbejde
Erfaringer fra virksomhedsbanken
Personlighed og Kompetencer
Velkommen.
Anders Lundby – STIL Bjarne Frandsen, Efterskoleforeningen
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager til synopsis.
AT 3.2 Igangsættelse af tankeprocesser – at finde mulige sager til eksamensprojekt.
Progression sprogbaseret undervisning
Innovation i humanistiske fag
Hvor kan jeg hente hjælp?
Om feedback til terapeutisk arbejde på SEOP
Kursus for personer med demens og pårørende
Tanker og erfaringer om Studievalgsportfolio
Hvordan kan man støtte sit barn i at blive skoleparat
Alberts historie Af forfatter Signe Rhode og illustrator Anja Løfkvist
CAMILLAS HISTORIE Dilemmaøvelse.
Trivsel og værdier - i skoletasken
Livets Ord Juni 2019 “I skal få kraft, når Helligånden kommer over jer, og I skal være mine vidner.” Ap. G. 1, 8.
KURSUS FOR MAKKERLÆSERE
Flerfagligt Forløb 2 Klasse: Fag:.
Organisatorisk Implementering af Machine Learning
Præsentationens transcript:

Bliv klogere på, hvordan du med narrativ teori kan arbejde med elevens valg af uddannelse. Og valg i det hele taget... Lær HVAD-modellen at kende. Modellen hjælper eleven til at tale om ”handlingen at vælge”, ”værdien bag valget” og hvordan denne værdi kan hjælpe eleven med at træffe valg i fremtiden.

Hvad ville vi? Udviklingsprojekt i integreret vejledning Kontaktlærerens rolle og ”rum” Karrierelæring - Tale om valg og valgkompetence Få den narrative teori til at spille sammen med vejledningen på efterskolen

Lidt om det narrative Når noget (uventet) sker, ”forklarer” vi os selv sammenhængen ved at trække på fortællinger hos os selv, om det der betyder noget for os – værdierne Plot/tema for at forstå os selv – Lise er skrap!

En fortælling er hændelser kædet sammen efter et tema over tid! Værdien: at gøre noget ved det! Lise er skrap/skraphed

Principper i HVAD modellen Handlingens/meningens landskaber Meningens landskab og det vi trækker på, er ofte ikke synligt for os Tale mening frem sammen med andre Være nysgerrig på handlinger og ”forklare” dem med det vigtige

HVAD modellen Meningens landskab Handlingens landskab

Det gjorde vi! En hel temadag Oplæg fra Lise og Louise Tid til individuelle samtaler med kontaktlæreren

Tidsplan for i dag 8.20-9.00 – Intro sammen 9.00-10.00 Pause og samtaler for nogle af jer 10.30-17.30 Salsa-dag.. Alle! men undervejs går I fra til samtaler – se plan på opslagstavlen.

Valgkompetence – hvordan vælger DU? ‘..det handler ikke om at træffe det rigtige erhvervsvalg. Det handler om at udruste folk med kompetencer (færdigheder, viden og holdninger) til på kvalificeret vis at træffe de myriader af valg, som voksne står over for i alle aspekter af deres tilværelse, hele livet Phillip Jarvis. National Life/Work Centre, Canada B - lære at træffe beslutninger O - kunne agere i det foranderlige M - kende muligheder (og barrierer) S - selvopfattelse, kende sig selv og se sammenhængen mellem S og M Law: DOTS Niveauer for karrierelæring At opdage At ordne At fokusere At forstå

Hvilke valg har du truffet siden i fredags? Fredag kl. 15.00 NU

Hvilket ”valg” er du tilfreds med, vælg et! Fortæl til din sidekammerat: Hvad handler dette valg om, hvad skete der? Hvad kunne du ellers have valgt? Hvad skete der i minutterne før du valgte? Talte du med nogen? Gjorde du noget? Hvad skete der lige efter?

H - Handling Hvad gjorde du? Hvad sagde du? Hvor gik du hen? Hvem talte du med? Havde du brug for hjælp fra nogen? Skriv lidt her:

V – værdierne – det vigtige Siden du valgte, som du gjorde…. …har du så en fornemmelse af, hvad det var, der var vigtigt for dig? Fortæl til din sidemand. ”Jeg valgte, som jeg gjorde, fordi det var vigtigt for mig at…….” Hvorfor var netop dette vigtigt? Hvad er det mon der er betydningsfuldt i dit liv (værdifuldt), siden netop dette var det vigtige? Skriv: Hvad vil du kalde denne værdi? Skriv:

A – Andre valg Tænk på værdien! Har denne værdi hjulpet dig til, at træffe valg tidligere i dit liv? Hvornår skete det, og hvad skete der? Fortæl til din sidemand. Skriv lidt om det:

D – Det derude! Fremtiden.. Nu har du talt lidt om dit valg. De handlinger du foretog i forbindelse med valget og den værdi, der lå bag dit valg. Du har også talt om andre valg. Hvis du husker på værdien, når du i fremtiden skal træffe valg, hvad vil det så betyde for dig? Hvad vil du kunne gøre? Hvad vil du kunne tænke? Hvilke valg vil du kunne træffe med ”værdien i hånden”? Er der mon bestemt valg, der vil være nemmere eller måske sværere 

HVAD – modellen! H – Handling V – Værdi A – Andre valg (Handlinger) Andet/Andre Handling Det derude H – Handling V – Værdi A – Andre valg (Handlinger) D – Det derude (Fremtiden)

Samtale med kontaktlæreren Kontaktlæreren interviewer eleven ud fra HVAD modellen. Kontaktlærerens opgave er at lytte og hjælpe eleven med at tale mening frem. Kontaktlæreren er referent. Han/hun forsøger så ordret som muligt at skrive ned, hvad eleven siger. Ikke alt, men det der er betydningsfuldt!

Instruktion til kontaktlæreren: Nu skal I kigge på Louises tegnede ark Instruktion til kontaktlæreren: Nu skal I kigge på Louises tegnede ark. Arket er et mashup af Hvad-modellen og Vitaliseringskompasset. Hvad-modellen skal hjælpe jer til at have en samtale med eleven, hvor I både taler om ”valget” (handlingen) og om det vigtige (værdien) for eleven. Altså reflekterer over, hvorfor eleven vælger, som han/hun gør. På Værdi-planet skal I kæde snakken sammen med de tre kategorier indenfor uddannelsesparathedsvurderingen: Det faglige, det sociale, det personlige. Hvad er vigtigt for eleven i hans valg, og hvad vægter han højere end andet. Fx kan det være, at det sociale spiller rigtig meget ind. Måske har han en teori om, at netop det her sted kan han trives, fordi alle hans venner går her. I skal skrive lidt ned på arket undervejs, som en slags referat. Når I har talt ud fra HVAD-modellen, skifter i ned til Vitaliserings-kompasset. Her kan et indgangsspørgsmål måske være: Nu har vi talt lidt om de her kategorier i uddannelsesparathedsvurderingen (det faglige, det personlige, det sociale), og om hvordan du vægter dem i dit valg. Hvor står du egentlig, efter din egen mening i forhold til disse kategorier, når vi kigger på Vitaliseringskompasset og den udvikling, du har været igennem i det sidste halve år? Derefter taler I lidt om, hvor eleven stod sidst i Vitaliseringskompasset, og hvor eleven står nu. Til sidst kan I spørge om han, når han sammenholder denne viden med kategorierne i UPV’en, føler sig uddannelsesparate i forhold til det, han gerne vil næste år.

Litteraturliste Udsyn i Udskolingen – Bo Klindt Poulsen, Rie Thomsen, Rita Buhl og Ida Andrén Hagmayer. Udgivet af KL og Danmarks Lærerforeningen 2016. Downloades fra vpt.dk/udsyn-i-udskolingen White, Michael: Kort over narrative landskaber. Hans Reitzels forlag 2008 White, Michael: Narrativ teori. Hans Reitzels forlag 2006 Bruner, Jerome: At fortælle historier i juraen, i litteraturen og i livet. Alinea 2004. Holmgren, Anette: Terapifortællinger – Narrativ terapi i praksis. Dansk Psykologisk Forlag 2008.