Specifikke krav til virksomheder Hvordan kommer I i gang ?

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Anvendelse af slam på.
Advertisements

Lovlig sagsbehandling
Hvorfor? + Styrke samarbejdet om kemikalier, så kemikalieopgaverne kan løses på en konstruktiv måde. + Skabe debat, så uenigheder kan blive drøftet åbent.
Egenkontrol.
Værdistrømsanalyser.
Modul 1 - Processer.
HACCP Comenius Skoleudviklingsprojekt
Arbejdsmiljøcertificering
Fremtidig finansiering af foderstofkontrol Henrik Nielsen & Lis Marianne Hansen PLANTEDIREKTORATET.
Fødevarekontrol i Danmark 2011 Forbrugeroplysning vedrørende Fisk iht Forordning 1224/2009 og gennemførselsbestemmelser 404/2011.
H:\OVH-DL\ANDET\0074amb.ppt 1 Foderstofhygiejne  Landmandens rolle  Bureaukrati?  Nye krav?  Dokumentation  Sporbarhed.
Virksomheders Risk Management i juridisk kontekst
Landbrugsbedrifter og Europa-Parlamentets og Rådets forordning
Kommunikation i projekter
Risikohåndtering af norovirus
Funktionsbaserede brandbestemmelser
POLITIK LEDELSESSYSTEM
Input FMEA Output Shit in = Shit out FMEA
1 COWI BAR Handel, BAR Jord til Bord, BAR Kontor, Grafisk BAR, Industriens BAR 1 Seminar 7 – Opfølgning og evaluering Statusmålinger Fremdrift Svedan:
Forandringsprocessens risici og den indre sammenhæng i processen
Værdistrøms-analyse (Vejledning)
Hvordan påvirker NemKonto din hverdag…?. NemKonto, hvornår?
CE-mærkning CE-mærket er ikke et kvalitetsmærke og har aldrig været tænkt som sådan. CE-mærket er et mærke, der giver tilladelse til at markedsføre et.
24. Kvalitet i forsyningskæden
Dansk Landbrugsrådgivning Mærkevarer – eller bare sikre produkter? Aftagerne forlanger sikre fødevarer – hvordan honorerer vi kravene? v/ Klaus Bergulf.
Kodeks for offentlig topledelse
Struktur og processer I alle studier af innovationssucceser og fiaskoer er det konstateret, at de største årsager til manglende succes er: 1.Manglende.
1 Carsten Lindorf LOGISTIK= Græsk = logistica at beregne.
Udarbejde af den fremtidige flow
Kontrol af kosttilskud – indhold og anprisninger
Struktur og processer Faseopdelt innovationsproces.
KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Risikoledelse i København.
Barrierer i og for forbedringsprojekter Udenom, indenom, henover eller igennem barriererne Hvilken vej vil du? 12. oktober C2E netværk.
Implementering af krav i Hygiejneforordningen i DLG
Quality Management Systems
Kvalitetsstyring og kortlægning efter jordforureningsloven ATV-møde 4. november 2009.
1 Definition: ”Teknisk bistand omfatter enhver form for bistand i forbindelse med reparation, udvikling, fremstilling, samling, prøvning, vedligeholdelse.
9. december Optimering af produktionsprocesser Ledelsessystemer som et nyttigt værktøj i optimeringsprocesserne Konsulent Christian.
Hvilke krav stiller Foderhygiejneforordningen til din virksomhed. v
Diskussion, løsningsforslag, det videre forløb. Hvor kommer dokumenter fra? Intern produktion –På grundlag af skabeloner? –Uden brug af skabeloner? –Skabes.
Introduktion til Webax version 2
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
Landbrugets arbejdsskader og deres forebyggelse
Hvor og hvordan afsætter man fiberfraktionen? Thorkild Q Frandsen, Landscentret, Plan & Miljø DLBR Landsdækkende rådgivning Gylleseparering og afbrænding.
Implementering Innovation er risikofyldt, og selv med en meget detaljeret og omfattende strategi og et godt forarbejde kan det gå Galt, hvis udførelsen.
Hvorfor er Foderhygiejneforordningen så vigtig? Gorm Lunn PLANTEDIREKTORATET.
PLANTEDIREKTORATET Principper for Plantedirektoratets arbejde Morten Ejrnæs.
System til kvalitetssikring af økologiske fødevarer
Seminar 6 – Arbejdsmiljøledelse
©FDLF VELKOMMEN WORKSHOP 8. december, ©FDLF Introduktion Workshop 8. december 2004 Plenum 1.
Ole Knudsen Coop Norden AB Food Varesikring 10. januar 2006 Plantekongres.
Datalogi - 1. modul - systemudvikling - LCK 1 Håndtering af systemudvikling! Efterår 2000 Datalogi LCK.
© - Copyright Bureau Veritas Netværksgruppemøde KEMI Tema: Arbejdspladsbrugsanvisninger – erfaringsudveksling Würth Danmark A/S, Montagevej 6, 6000 Kolding.
Medicinhåndtering Sundhedsstyring Håndtering af medicin Modtagekontrol - Rigtigt præparat og kvantum Opbevaring - Temperatur - min/maks. termometer.
Vejledning til efterskoler om EFI I denne præsentation har vi samlet lidt information om EFI og hvordan skolen kan blive oprettet i systemet. Først fortæller.
Procesorientering Indhold: Hvad er en proces? Procesorientering og effektiviteter Systemorientering Lektion 3.
Hvad er benchmarking Benchmarking betegner et forbillede, som udgør udgangspunktet for bedømmelsen af en præstation i en eller anden henseende. Benchmarking.
Kvalitetssikring - vedligeholdelsesplan
Trin 1 i egenkontrol - Risikoanalyse
Naturfag.
Sporbarhed håndtering af døde dyr
SMTTE-Modellen Sammenhæng Evaluering Mål Tiltag Tegn Hvad vil vi?
Hvorfor er vi her i dag?. Databeskyttelsesforordningen (GDPR) og Databeskyttelsesrådgiveren (DPO)
heste Sarah Levring Møller.
Hygiejne 3.
Præsentations-portfolio
Hygiejne Fredag 13/
Ompakning af Lægemidler
Ernæringsassistent, 1. skoleperiode elevudgave
APV - Arbejdspladsvurdering
Præsentationens transcript:

Specifikke krav til virksomheder Hvordan kommer I i gang ? Nina Repsdorph Plantedirektoratet PLANTEDIREKTORATET

KRAV TIL FODERSTOFFER KRAV TIL VIRKSOMHEDER ”SUBSTANS- LOVGIVNING” (Salmonella, animalsk protein, tilsætnings-stoffer m.m.) FODERHYGIEJNE- FORORDNINGEN (EF) Nr. 183/2005

I skal have et kvalitetsstyringssystem Formål med kvalitetsstyring er at undgå at lave fejl og samtidig lære af sine fejl Nedskriv hvad I gør Ændre Jeres procedure, når I bliver klogere PLANTEDIREKTORATET

Hvordan kommer I i gang ? Kendskab til forordning Kendskab til HACCP Opbygge et HACCP-baseret kvalitetsstyringssystem Hvilke aktiviteter (f.eks. produktion, oplagring, transport)? Hvilke produkter? PLANTEDIREKTORATET

HACCP-baseret kvalitetsstyringssystem Kvalitetshåndbog som indeholder: Procedurer som styrer GMP (Bilag II) HACCP-analyse Procedure for sporbarhed Andre forpligtelser og krav Systemet skal være specifik for den enkelte virksomhed PLANTEDIREKTORATET

GMP (Bilag II) Krav til: Faciliteter og udstyr Personale Produktion Kvalitetskontrol Opbevaring og transport Registrering Reklamation og tilbagekaldelse af produkter PLANTEDIREKTORATET

Hvordan skal man forholde sig til GMP-krav ? Gennemgå bilag om GMP Kun de krav der er relevante Sikre krav er opfyldt og dokumentér det PLANTEDIREKTORATET

HACCP: Risikoanalyser og kritiske kontrolpunkter 1. Identifikation af risici Eksempler: Overdosering af tilsætningsstoffer, overslæb, animalsk protein, uønskede stoffer, Salmonella osv.) Risici/Farer skal ses i forhold til både mennesker og dyrs sundhed og i forhold til miljøet og manglende overholdelse af lovgivning PLANTEDIREKTORATET

HACCP: Risikoanalyser og kritiske kontrolpunkter 2. Hvor i processen kan risici styres? Lav flowskema og gennemgå fysisk produktionen m.h.p. hvad og hvor det kan gå galt. PLANTEDIREKTORATET

HACCP: Risikoanalyser og kritiske kontrolpunkter 3. Fastlæg kritiske styringspunkter og kritiske grænser Procedure/arbejdsgang for at fjerne/ nedsætte risiko. Nedskriv hvad I gør og tag udgangspunkt i det. Fastlæg kritisk grænse. PLANTEDIREKTORATET

HACCP: Risikoanalyser og kritiske kontrolpunkter 4. LÆR af FEJL Procedure/arbejdsgang for at registrere fejl og hvad der gøres for at rette op på fejl. PLANTEDIREKTORATET

Eksempel på kritisk styringspunkt Flowdiagram Pilleproduktion Råvarer Blander Salmonella dræbes ved 81 °C (Kritisk grænse) Expandering Pelletering Kritisk styringspunkt Køling Lagersilo PLANTEDIREKTORATET

HACCP-analysen Resultatet af HACCP-analysen vil være forskellig fra virksomhed til virksomhed På visse virksomheder er det ikke muligt at identificere kritiske kontrolpunkter Dokumentation PLANTEDIREKTORATET

Sporbarhed Centralt krav Nødvendigt, hvis foderblandinger skal trækkes tilbage Både intern og ekstern sporbarhed PLANTEDIREKTORATET

Sporbarhed Ekstern sporbarhed: Hvem har leveret, hvad blev leveret (parti nr., art og mængde), og hvornår. Fremad hvem har modtaget, hvad er leveret (parti nr., art og mængde) og hvornår. PLANTEDIREKTORATET

Sporbarhed Intern sporbarhed: Virksomheden skal kunne gøre rede for ethvert foderstof (batch nr., art og mængde) gennem den proces eller de arbejdsgange, virksomheden gennemfører, og som derfor er ansvarlig for. PLANTEDIREKTORATET

Andre forpligtelser og krav Kun køb og anvendelse af foderstoffer fra foderstofvirksomheder og landbrug, der er registreret eller evt. godkendt efter de nye regler Foderstoflovgivning i øvrigt overholdes PLANTEDIREKTORATET

Hvad kræver det af virksomheden ? At ledelsen går foran og fortæller medarbejdere, at dette er vigtigt inddrager hele virksomheden sørge for nødvendige ressourcer sikre at alle medarbejdere forstår, at de er vigtige i denne proces PLANTEDIREKTORATET

Hvad kræver det af virksomheden ? (fortsat) Det er ikke opgave man kan betale sig fra Man kan købe sig til hjælp til processen PLANTEDIREKTORATET

Hvor kan man ellers få hjælp? Branchekoder: Vejledning i god praksis (GMP) og brug af HACCP-principper Kontakt Jeres brancheforening PLANTEDIREKTORATET