Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvad er benchmarking Benchmarking betegner et forbillede, som udgør udgangspunktet for bedømmelsen af en præstation i en eller anden henseende. Benchmarking.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvad er benchmarking Benchmarking betegner et forbillede, som udgør udgangspunktet for bedømmelsen af en præstation i en eller anden henseende. Benchmarking."— Præsentationens transcript:

1 Performance- og proces benchmarking Neel Ploug Olsen Økonomisk Rådgiver

2 Hvad er benchmarking Benchmarking betegner et forbillede, som udgør udgangspunktet for bedømmelsen af en præstation i en eller anden henseende. Benchmarking i naturlige monopoler uden konkurrence (vandværker) skal skabe kalibreringspunkter, der viser, at og hvordan noget kan gøres på en bedre måde.

3 Hvad kan man bruge det til?
Benchmarking handler om at være ydmyg nok til at erkende, at andre kan være bedre, og at være klog nok til at lære, hvordan man selv kan blive lige så god – eller oven i købet bedre. Benchmarket skal altså ikke bruges som en direkte styringsredskab, men snarere bruges til at understøtte en bestemt retning.

4 Mål eller værktøj ? Benchmarking bør derfor ikke være et mål i sig selv, men et værktøj. Dette stemmer meget godt overens med udgangspunktet for Miljøstyrelsens performancebenchmarking model. Vi skal ikke gøre som ”de bedste”, men lære fra ”de bedste”. Der er et kinesisk ordsprog, der siger: ”De dumme lærer af egne fejltagelser, mens de kloge sparer tid og lærer af andres fejltagelser”.

5 Performancebenchmarking
Politisk ønske om, at forbedre kommunernes grundlag for at styre vandforsyningerne (og spildevandvandsforsyningerne): ”Kvalificering af det kommunale styringsgrundlag” Vandsektorloven: måle på andre parametre end de økonomiske. Kommer til at gælde for alle vandværker omfattet af vandsektorloven = over m3 i årlig debiteret vandmængde mængde.

6 Formål Sammenligning imellem vandværker af udvalgte mål for miljø, sundhed, energi, klima og forsyningssikkerhed. Skal især bruges til at styrke dialog imellem vandværker og kommune. Skal endvidere bruges som dokumentation overfor forbrugerne og evt. til eksportformål. Skal IKKE bruges til at føre tilsyn eller udstille vandværkerne i forhold til lovkrav.

7 Ramme Skal så vidt muligt bygge på eksisterende eller lettilgængelige data (Jupiter, Vanddata etc.) Data som ikke findes i databaser anvendes kun, hvis de allerede registreres og anvendes af vandværker. Antallet af nøgletal begrænses til et minimum for: at undgå for store administrative omkostninger at undgå en for kompliceret (teknisk) dialog = let forståelige tal.

8 De valgte parametre

9 Det videre forløb Hvad der skal indberettes defineres nærmere i vejledning For 2017 indføres en frivillig indberetning (1/7), og fra 2018 bliver den obligatorisk. Bekendtgørelsen er udstedt i december 2016 og kan findes på:

10 Procesbenchmarking Hvordan vi håndterer de enkelte dele af det at drive et vandværk, uden at det skal beregnes gennem formler, sættes op i regneark eller bruges til at pålægge nogen at håndtere tingene ens. Procesbenchmarking er altså i højere grad rettet mod data af kvalitativ end af kvantitativ karakter, såsom arbejds- og produktionsprocesser. Det vi skal, er at tilrettelægge arbejdsgange og vidensdeling mest effektivt.

11 Objektivering af den enkelte vandforsyning
Man skal træde et skridt tilbage, og se på egen virksomhed, som om man var en udenforstående. Det kan gøre én mere åben for at foretage den nødvendige sammenligning mellem egne og andres løsningsmodeller. Man skal også være i stand til at ændre eksisterende strukturer og adfærd og tilpasse sig den bedst mulige løsning – uanset, hvor ideen kommer fra!

12 Hvordan kommer vi i gang?
Identificering af forbedringsområdet og forankring af projektet Finde ud af, hvordan vandværket kan skabe et effektivt og lærende team blandt personalet og/eller bestyrelsen Analyse af den aktuelle situation Indlæring og inspiration fra forbilleder Udvikling af nye løsninger Gennemførelse af forbedringer Opfølgning og nye initiativer

13 Forslag til procesbenchmarking på vandværker
I en arbejdsgruppe under Danske Vandværker har vi for nogle år siden talt om hvilke nøgletal, der kunne bruges til visuelt at få vist, hvordan ens vandværk ser ud i forhold til andre sammenlignelige vandværker. Efter en længere arbejdsproces kom vi frem til følgende forslag til nøgletal.

14 Forslag til procesbenchmarking på vandværker
Lækagetab El til produktion El til distribution Brudfrekvens Målerskift Analyser Administrative omkostninger pr. måler Omkostninger til vagtordning pr. måler

15 Spørgsmål?


Download ppt "Hvad er benchmarking Benchmarking betegner et forbillede, som udgør udgangspunktet for bedømmelsen af en præstation i en eller anden henseende. Benchmarking."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google