Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

HACCP Comenius Skoleudviklingsprojekt

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "HACCP Comenius Skoleudviklingsprojekt"— Præsentationens transcript:

1 HACCP Comenius Skoleudviklingsprojekt
Introduktion og historie Stella Maris Srednja šola Zagorje

2 Hvad skal astronauterne spise??
Metoden fra Hazard analysen og pointeringen af kritiske kontrolpunkter forberedte NASA´s behov for fuldstændig frihed fra mulige katastrofale sygdomsfremkaldende bakterier og giftstoffer.

3 Ikke endnu et akronym!! H.A.C.C.P står for:
Hazard Analysis= Hazard Analyse Critical = Kritisk Control = Kontrol Point = Punkt H.A.C.C.P er et system der er konstrueret for at sikre at maden er sikker at spise ved at overvåge og kontrollere produktionen snarere end at vente på at teste slutproduktet.

4 HACCP PRINCIPPERNE Find risici og forebyggende foranstaltninger.
Fastslå “kritiske punkter” og grænser. Fastslå, “kontroller og sæt grænser for kritiske punkter”. Etabler overvågning. Planlæg korrigerende handlinger. Etabler undersøgelse af procedurer. Udvikl og oprethold dokumentationen.

5 HACCP OG FORDELE Hvad er fordelene ved H.A.C.C.P?
Giver større tiltro til produktionssikkerhed. Forhindrer risici opstår i processen, derfor er der mindre spild. Koncentrerer resurserne ved kristiske niveauer i processen. Nedbringer omkostninger hvis det er udført korrekt. Understøttelse til “rettidig omhu” i forsvar ved domstolene.

6 HISTORIE HACCP er ikke et nyt system. Konceptet blev udviklet i 60´erne af Pillsbury-selskabet da det arbejdede med NASA og U.S.A.´s militære laboratorier for at sørge for sikker mad til rumekspeditionerne. For at garantere at maden som skulle bruges til rummissionerne var sikker, måtte man sikre at alle de fremstillede produkter blev testet, hvorved meget lidt blev anvendt til det egentlige formål. En ny fremgangsmåde var derfor nødvendig.

7 LØSNINGEN Det praktiske og proaktive HACCP-system er udviklet fra disse bestræbelser for at forstå og kontrollere fejl i fødevaresikkerheden. Haccp er i stor udstrækning blevet anvendt af industrien siden slutningen af 70´erne og er nu internationalt anerkendt til sikring af fødevaresikkerhed. HACCP er så effektivt at det har fået tilslutning hos fødevare – og landbrugsorganisationerne –FAO- WHO og vedtaget af mange lande verden over, idet det er blevet standard for god fødevarehygiejne og sikkerhedsprocedurer.

8 HACCP & Den europæiske Union
I Den europæiske Union har HACCP direktivet 93/43 været officielt siden 1995 Direktivet fremsætter følgende:-

9 HACCP & Den europæiske Union
Fødevaresektoren må implementere og fastholde et grundlæggende system for risici analyser, der fører til indentifikationen af kritiske punkter i overensstemmelse med fødevaresikkerheden. VIGTIGT: dette er uden hensyn til produktionsleddet. Direktivet gælder fødevareindustrien og omfatter også restauranter og diner-transportablefirmaer og er uden betydning for størrelsen af virksomheden.

10 HACCP & Den europæiske Union
Pålægget, der fastlægges af direktivet SKAL håndhæves og garanterer overensstemmelse mellem de forskellige levnedsmiddelområder og tager risikofaktorerne og implikationerne i betragning.

11 HACCP og FREMTIDEN Hjemlige og internationale fødevareregulatorer er tiltagende fokuserede på HACCP som et obligatorisk krav til personer der er beskæftiget i fødevareindustrien. Ydermere kan vi forvente at HACCP eller HACCP-lignende systemer vil blive krævet i yderligere dele af levnedsmiddelområdet og vil omfatte detailsalg- emballeringsfirmaer og landbruget. HACCP er et redskab til at styre levnedsmiddelsikkerhed og det er vigtigt at bemærke at øget lovgivning m.h.t. til HACCP ikke garanterer levnedsmiddelsikkerhed. For at HACCP skal blive virkeligt effektivt i fødevareproduktionen må HACCP-planen være under konstant evaluering og udvikling:


Download ppt "HACCP Comenius Skoleudviklingsprojekt"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google