Program - ICDP International Childhood Development Program

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sprogpakkens 6-dages kursus
Advertisements

Nørremarkskolen 30. oktober 2013
KONFLIKTHÅNDTERING Velkommen! Dias.
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Set i forældreperspektiv
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne beskriver og italesætter ofte sig selv med de ord, som voksne brugte om dem, da de var børn. Mange.
Kompetenceafklaring af børnene
Hvem er vi? Martin Dahl Karin Dam Nielsen
Forældremøde Lærkebo. Mariagerfjord Kommune.
Samtaler i hverdagen & Understøttende sprogstrategier
Klarup Skole Hellasvej Klarup Tlf:
Ved egen kraft Marte Meo En udviklingsstøttende metode
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
? At sige NEJ Vrede uden autopilot Integritet & Samarbejde
Samspilstema 1: SMIL Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet Det er vigtigt for barnets tryghed,
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
Vingsted den 4. november 2011 Peter Westmark
I dag er temaet Visualisering
Pædagoguddannelsen Professionsbachelor 3½ år Teori – praksis
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Et barns relationer og fællesskabets betydning ”At være udenfor”
Baggrunden for indførelsen af PALS
God trivsel = God læring
Professionel relationskompetence
Børn, bevægelse og motivation
Sprogpakken Forældresamarbejde.
JobPAS – En gennemgang PAS-koncepter og Basiskurser v. Steen Hilling, psykolog
Fælles bestyrelsesmøde Ødis skole
Darum skole 4. november 2013.
Psykose og skizofreni Tema i psykoedukation til unge i OPUS behandling
Teenage Coaching Dagnæsskolen.
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Relationer – børn og voksne
- Hvad kan I forvente som forældre?
SFO – mellem skole- og fritidspædagogik
Relationer – Omgangstone
Relationer – børn imellem
Temaeftermiddag om design af sociale læringsmiljøer.
Betydningen af Pædagogisk engagement og relationsprofessionerne
Tema 5: Relationer og kommunikation Psykoedukation til patienter med emotionelt ustabil personlighedsstruktur.
Udfordrende elever 8.oktober 2014 kl del 2
RARRT© RELATION ANERKENDELSE RESSOURCER REFLEKSION TEORI
Rusmiddelnøgleperson- uddannelse transparenter Trin 2.
Omgangstone og kollegialitet
Cand.pæd. og exam. eksistentiel psykoterapeut (PI)
Psykoterapeutisk Center Stolpegård Klinik for Spiseforstyrrelser Flerfamilieeftermiddage II PC Stolpegård 1.
Om AKT elever i folkeskolen
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
Adfærd, Kontakt og Trivsel Undervisningsministeriet
Tema 5 Hverdagsliv i familien
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
Barndommen er fremtiden Fremtidens institutioner 2015
Relationskompetence – hvad er det?
Peter Westmark Relationskompetence - det er de professionelle voksne der ansvar for kvaliteten af relationen STU - Træf Den
Det autentiske Team Autentisk lederskab © Udviklings & Kompetencegivende træningsforløb For medarbejder i grupper og teams.
Inklusion og inkluderende processer
Velkommen Inddragelse af barnets udtalelse i analysen.
AKT på Dybbøl Skolen.
Problemløsningsheuristik A.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
At være søskende… At være søskende i en familie med et anderledes, sygt eller handicappet barn. At være søskende til et barn med AD/HD.
Børns udvikling og samspil med ”de andre” Minileder 2 kursus august 2015.
LIVSPARAT. LIVSPARAT har 3 hovedformål NR 1 At give eleverne redskaber og læring, der hjælper dem i deres personlige udvikling, så det smitter positivt.
Isbjergmodellen. Isbjergmodellen Sociale og følelsesmæssige kompetencer: at anerkende sig selv og andre at kende følelser og forstå egne reaktioner at.
Overgangen fra børnehave til SFO og skole Forældremøde i Børnehuset xxx xx september/oktober 2015.
Hvordan er dit samspil med børnene? Ballerup den 31. oktober 2010 Psykolog Peter Westmark
Hvordan bruger vi metoden
Velkommen Pårørendekursus Livet med demens i eget hjem
Præsentationens transcript:

Program - ICDP International Childhood Development Program Socialpædagogerne 10,00-10,30 Powerpoint og Filmsekvenser om ICDP 10,30-11,15 Opgave 1 11,15-12,00 Opgave 2 Lærerne 13,00-13,30 Powerpoint og Filmsekvenser om ICDP 13,30-14,15 Opgave 1 14,15-15,00 Opgave 2 Som I jo ved, er det kun en tidsramme, men vi slutter på det angivne tidspunkt

Læring foregår i relationer Man kan ikke, ikke lære Så hvad er det barnet lærer?

Relationsarbejde og anerkendelse ICDP - I(nternational)C(hildhood)D(evelopment)P(rogram) omhandler følgende otte samspilstemaer: Følelsesmæssig kommunikation 1 - Vis positive følelser – vis at du er glad for barnet. 2 - Juster dig i forhold til barnet og følg dets udspil/initiativ 3 - Tal til barnet om de ting det er optaget af og prøv at få en samtale i gang 4 - Giv ros og anerkendelse for det som barnet klarer at gøre. Formidling og berigelse 5 - Hjælp barnet med at samle sin opmærksomhed, sådan at I har en fælles oplevelse af ting i omgivelserne. 6 - Giv mening til barnets oplevelser af omverdenen, ved at beskrive det I oplever sammen og ved at vise følelser og entusiasme. 7 - Uddyb og giv forklaringer når du oplever noget sammen med barnet. 8 - Hjælp barnet med at kontrollere sig selv, ved at sætte grænser for det på en positiv måde – ved at lede det, vise positive alternativer og ved at planlægge sammen

Professionel relationskompetence Professionel relationskompetence er evnen til, at vise omsorg ved at etablere, fastholde og afvikle en anerkendende og udviklingsstøttende kontakt. Og således tage ansvaret for at skabe et lærende og opdragende samspil Al udvikling er relationel Det er altid de voksne, der er ansvarlige for relationen Kvaliteten af relationen har betydning for udviklingen Anerkendelse er psykologisk ilt Kun det, vi tillægger betydning, bliver betydningsfuldt Glæde er relationelle vitaminer Følelser smitter – værre end influenza Børn lever op til vores forventninger. Både positive og negative. Man kan ikke integrere noget eller nogen, der er negativt defineret. Børns udvikling er afhængig af kvaliteten af den relation, de har til voksne.

Samspilstema 1 Vis positive følelser for barnet Omsorg og opdragelse bygger på den følelsesmæssige dialog Derfor er det nødvendigt at etablere, fastholde og udvikle kontakten Det er vigtigt for barnets trivsel, at det bliver mødt positivt Barnet har brug for at få bekræftet, at du anerkender dets behov Send tydelige signaler om at du har set barnet Ofte er et smil eller en let berøring nok Smilet er den korteste vej mellem mennesker I hvor høj grad viser du positive følelser over for eleven og viser ved smil eller lettere berøring, at du er glad for eleven?

Samspilstema 2 Se barnets initiativ – juster dig Selvværd udvikles ved at omgivelserne anerkender og reagerer positivt på initiativer Det gælder både følelsesmæssige, sproglige og adfærdsmæssige initiativer Det er særlig vigtigt i en kontaktetableringsfase, at barnet oplever, at du justerer dig Nogle er langsomme – giv dem tid I hvor grad er du opmærksom på elevens følelser, ønsker og hensigter og i hvor høj grad forsøger du at justere dig og følge det eleven er optaget af?

Samspilstema 3 Inviter til samtale – lyt og svar Identiteten udvikles bla. gennem kommunikation Lyt og svar er vigtige grundelementer i kommunikation Denne turtagning er essentiel for barnets selvforståelse Spørg og afvent svar Vær åben overfor handlinger eller udtryk og giv passende svar I hvor høj grad er du åben over for elevens følelsesmæssige og kommunikative initiativer?

Samspilstema 4 Giv anerkendelse Det er vigtigt at formidle en følelse af betydningsfuldhed Tillæg barnets initiativer og følelser gyldighed Hvis barnet er vredt, glad, irriteret, ked af det - må den professionelle rumme disse følelser og ikke devaluere dem Anerkendelse er noget andet end ros Ros er mere en vurdering Ros opbygger umiddelbart barnets selvtillid Selvtillid er ydre fernis I hvor høj grad viser du eleven anerkendelse?

Samspilstema 5 Fang barnets opmærksomhed Omsorg og opdragelse bygger på en meningsskabende dialog Hjælp barnet med at fokusere på ting eller forhold i omgivelserne Du kan f.eks. sige ”se her …”lyt nu” og vise det frem, du ønsker barnet skal opleve Eller du kan justere dig ind efter det barnet er optaget af Uden en fælles oplevelse af tingene er det svært at tale eller gøre noget sammen Fælles gensidig opmærksomhed er en forudsætning for læringen I hvor høj grad er du opmærksom på, at skabe opmærksomhed?

Samspilstema 6 Fasthold barnets opmærksomhed Beskriv det I oplever sammen med følelse og entusiasme, så vil oplevelsen stå klarere for barnet Når du gør det, signaleres der betydningsfuldhed For at skabe mening, må der ske en fortolkning/formidling af den professionelle Når barnets opmærksomhed fastholdes, trænes barnets koncentration, som er værdifuld i al læring I hvor høj grad er du opmærksom på at skabe og fastholde elevens opmærksomhed ved, at vise følelse og entusiasme?

Samspilstema 7 Forbind barnets oplevelse For at barnets viden udvides, må de voksne uddybe og forklare de fælles oplevelser Det er opleves nu – kan forbindes med fortid og en fremtid Barnet har brug for tidsmæssige og sproglige forskelle og ligheder Når vi forbinder den fælles oplevelse med andre fortællinger og forklaringer udvides den aktuelle oplevelse I hvor høj grad er du opmærksom på at forbinde elevens oplevelse med en tidligere eller fremtidig oplevelse?

Samspilstema 8. Fortæl barnet hvad det må og skal Børn har brug for at få hjælp til at udvikle deres selvkontrol og deres evne til at planlægge. Begge færdigheder udvikler barnets sociale forståelse. Det er langt det nemmeste for barnet at gøre det rigtige, hvis barnet ved, hvad det rigtige er. Det er langt vanskeligere for barnet at skulle prøve sig frem – og måske gang på gang – fejle og blive mødt af de voksnes forbud og høre ”Du må ikke..” Læreren / pædagogen skal i stedet for fortælle barnet – trin for trin – hvad der forventes. Det er vigtigt med tydelige handleanvisninger, formuleret som ”Du må gerne…” Børn skal også udvikle deres selvkontrol. For at kunne mestre sit eget følelsesliv, er det vigtigt, at barnet udvikler en fornemmelse for den tidsmæssige ramme. Derfor må læreren / pædagogen markere tydelige begyndelser og slutninger på samspillet. ”Så, nu starter vi…” eller ”Om lidt stopper vi..” . Disse sproglige markører af samspillet gør det nemmere for barnet at planlægge og udholde. I hvor høj grad er du opmærksom på at guide og vejlede eleven?

Opgave 1 & 2 Opgave.1. Individuel opgave. Tid til rådighed; ca. 45 minutter Vælg det samspilstema der interesserer dig mest. Udvælg en elev du vil bruge som ”case” Reflekter over & Svar på spørgsmål A til F Lav en handleplan (Se støttende spørgsmål) Støttespørgsmål til handleplan for individuel opgave. Hvad vil du afprøve og hvorfor? Hvilken elev er involveret? Er der andre der skal involveres? (ex. Til feedback, støtte eller lignende) Angiv hvordan, hvornår og hvorfor du vil handle lige præcis sådan Opgave 2. Teamopgave. Tid til rådighed ca. 45 minutter. Sæt jer sammen i jeres team og fremlæg på skift jeres handleplaner for perioden d.03/02 til d.14/04. Afdelingslederen laver en liste over, hvem der har valgt hvilke temaer (den skal bruges d.14.04)