Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hvordan bruger vi metoden

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hvordan bruger vi metoden"— Præsentationens transcript:

1 Hvordan bruger vi metoden
Marte meo i Diget Hvordan bruger vi metoden

2 Hvad er Marte meo Marte meo er en pædagogisk metode spm blev udviklet af Maria Arts fra Holland i halvfjerdserne. Marte meo stammer fra det latinske mars martis og betyder ” ved egen kraft” Ved brug af metoden anvendes videooptagelser af hverdagssituationer for at forbedre og/ eller etablere naturlige udviklingsstøttende samspil mellem mennesker. Metoden er ressourceorienteret og fremadrettet og tager udgangspunkt i den humanistiske tankegang.

3 Hvad er Marte meo kort sagt
Marte Meo er en ressourceorienteret metode der anvender videooptagelse af hverdagssituationer til at skabe naturlige udviklingsstøttende samspil.

4 Marte meo terapeutuddannelsen
Som terapeutstuderende skal jeg: Gennemføre 5 cases. Udarbejde 5 casebeskrivelser Vise at jeg mestrer teorien ved tilbagemeldinger til den professionelle gennem videooptagelse.

5 Mit mål i forløbet At mindst én professionel fra hver stue afprøver metoden.

6 Processen i et Marte meo forløb
Efter skriftlig aftale med forældre formuleres et spørgsmål f.eks: Hvordan kan jeg støtte Preben i hans sproglige udvikling? Herefter tager den studerende videooptagelser af henholdsvis en struktureret og ustruktureret situation på ca. 20 min pr. optagelse.

7 Processen i Marte meo 2 Den studerende foretager en Basisanalyse (interaktionsanalyse) af 2 min af hvert situation. Her ses efter barnets initiativer, den voksnes handling og barnets reaktion på den voksnes handling sekund på sekund. Gennem analysen fremkommer viden ift til den professionelle og barnets kompetencer med udgangspunkt i Marte meo´s elementer. Der fremkommer viden om hvad den voksne skal lære for at kunne støtte barnet i case-spørgsmålet som ved eks. Barnets sproglige udvikling.

8 Processen i Marte meo 3 Når Basisanalysen er færdig afholdes en tilbagemelding til den professionelle, hvor det første arbejdspunkt vises i 2 små klip hvor det lykkedes for den professionelle ”at støtte barnets sproglige udvikling”. Den professionelle øver 1- 2 uger og der tages en ny film. Herefter fortsættes der med optagelse og tilbagemelding til den professionelle indtil den professionelle oplever at casen er løst.

9 Barnets 4 initiativer Første trin for at kunne arbejde med Marte meo er kendskabet til de 4 måder som børn tager initiativer på: Det barnet ser på – der hvor barnet har sit opmærksomhedsfokus Det barnet gør – altså den handling barnet udfører Det barnet siger – såvel lyde og ord Den følelse barnet viser – glæde, sorg, usikkerhed, lettelse, frygt mv.

10 Barnet tager et initiativ Den voksne ser initiativet og 1
Barnet tager et initiativ Den voksne ser initiativet og 1. initiativet bekræftes Eller 2. Der sættes ord på initiativer Eller 3. Initiativet følges Eller 4. Barnet hjælpes med at udvælge et nyt initiativ. Den voksne afvender barnets reaktion.

11 Marte meo´s 10 elementer Se barnets initiativer Første trin….
Følge barnets initiativ Benævne barnets initiativ Bekræfte barnets initiativ Udvælge barnets initiativ

12 Marte meo´s 10 elementer 2 6. Vente på barnet - er det med eller vente på barnets reaktion 7. At sætte ord på sig selv (den professionelle) 8. Turtagning – dialog / fordeler tur 9. Kæde børnene sammen

13 Marte meo´10 elementer 3 10. Positiv ledelse Kontakt før opgave
God stemning Klar start / klar slut Guide på niveua Sætte ord på sig selv / hvad der forventes Bekræfte

14 Aflæring af uheldige spørgsmål
Spørgsmål vi ikke forventer eller ønsker svar på. Spørgsmål børn ikke kan svare på.

15 Spørgsmål vi ikke forventer eller ønsker svar på
F.eks Til spædbarnet: vil du have hav en tør ble? Den 3 årige: vil du i seng? Den 10 årige: vil du lukke døren?

16 Spørgsmål børn ikke kan svare på.
F.eks den et årige: hvad er det for en farve? Den to årige: hvad er det for et dyr?

17 Tonering Åben hej Lukket farvel


Download ppt "Hvordan bruger vi metoden"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google