Lektor Rasmus Fink Lorentzen, VIA University College, 2012

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Sprogpakkens 6-dages kursus
Advertisements

Multimodalitet i danskfaget med hjemmesider som eksempel
Læsning i danskfaget i Island
Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive
NUVÆRENDE PRAKSIS PÅ UCV: - Anvendelse af almindelige vejledningsmetoder. - Sporadisk intensiveret vejledning (iværksat på baggrund af akut behov). -
”Intet” af Janne Teller
Rasmus Fink Lorentzen, VIA UC, Læreruddannelsen i Aarhus
Bevidst undervisning i billeder
Faglig læsning Dagsorden
Flere bekendte, lige så mange venner, men mere tid alene… - Nogle få perspektiver på ungdoms- og foreningsliv i en ”synes godt om”-kultur København 3.decemberr.
90’ernes litteratur og litteratur i det nye årtusinde
3 ungdomsromaner i et kompetenceperspektiv
Lektor Rasmus Fink Lorentzen
Almen studieforberedelse
- MED BUD PÅ NYE ARBEJDSFORMER INDENFOR ÆSTETIK, MEDIE- OG KOMMUNIKATIONSPÆDAGOGIK I DET SENMODERNE - ANNE AGGER, VIBEKE NØRGAARD RØNSBO OG RASMUS FINK.
Kvalitative data/ Empiri
Danskforløb i 10. klasse Gentofte Ungdomsskole
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
Team 9 gruppe eksamen, evalueringsproces
?.
Reality-tv – konstrueret virkelighed
AT Opgaven  Du skal ud fra de overordnede problemstillinger for emnet Videnskabelige gennembrud og teknologiske landvindinger udforme.
Skriv titel Synlig læring med it Agerbæk Skole og Starup Skole 2013
mine observationer Filmanalyse af OK Gloser til filmen
Børnelitteraturen – genrer og æstetik
ORIENTERING OM LEDELSESEVALUERING – til medarbejdere
Naja Marie Aidt Bavian.
Kompetenceudvikling i mødet med det fiktive
Inge M. Bryderup Unges vej ud af marginalisering og stigmatisering – et ungeperspektiv på deltagelse i LIMBO LAND et selvstændigt forskningsprojekt i tilknytning.
Præsentation af resultaterne fra erfaringsopsamlingen om ny klassedannelse LIM den 5. januar 2012.
Inspiration til reformarbejdet
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
Kønsfillosofiprojekt
Læs med blyant Sæt streg under de vigtigste
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Problemer eller udfordringer.
Idé-generering. Idéudvikling En fast økonomisk ramme En fast tidsmæssig ramme Et fast eksamenskrav En fast dramaturgi Nytænkning – et konkurrenceparameter.
Den gode synopse oplæg i demokratiugen 2013
Selvfordobling Hegel, Heiberg: Dannelse er en selvfremmedgørelse, en selvobjektivering, hvor man bliver i stand til at erkende sig selv og derigennem overskride.
Vejlederens kommunikation
Dannelse og kompetencer
UDVIKLINGSFORLØB FOR LEDERE Kriminalforsorgen Midt- og Nordjylland Modul 1 Ved brug af materialet og yderligere information kontakt: Jens Linder, Chefkonsulent,
Dialogisk læsning Fokuseret indsats.
NORDKRAFT Jakob Ejersbo 2002
Et mærkeligt skib.
Per Øhrgaard, Jette Eriksen, Sisse Oreskov
Akutafdelingen På vej mod DNV Oplæg til gruppearbejde: Hvad gør vi først? Hvad gør vi siden?
Udvikling af fiktionskompetence
Søren Kierkegaard 2. Eksistentialisme.
Fællesfagligt emne: Fra Osmannerriget til det moderne Tyrkiet
DKM - MedieNoter7 - KBJ1 Mediernes fortællinger. DKM - MedieNoter7 - KBJ2 Bakspejl ’Sprog’ i medierne: verbalsprog og andre udtryk Niveauer af sprog:
MODUL 3B KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Tværfagligt samarbejde.
Hvilken indflydelse har forældre på elevernes trivsel og læring?
Særlige udfordringer til læseforståelsen i fiktionstekster
Kompetenceudvikling og Teamsamarbejde Projekt ”Fælles Værdier – Fælles Fodslaw” - når vejen dertil er gennem vores pædagogiske praksis.
SKABELON.
HÅNDVÆRK & DESIGN - et nyt fag. DESIGN I DIALOG MED STEDET På denne workshop skal vi arbejde med, hvordan man i dialog med et udvalgt sted og andre dogmer,
DANSK Intro Dagens program.
FILUR Nyt materiale til børnehavebørn med udgangspunkt i dialogisk læsning.
Teori og metode i AT?. AT – læreplan – faglige mål De faglige mål med almen studieforberedelse er, at eleverne skal kunne: – tilegne sig viden om en sag.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
Modul 2.
Brikker til litteraturhistorien
Rita Buhl 22. september 2018.
Mellemværender Litteratur for børn og unge midt i en medietid ved Ayoe Quist Henkel Lektor ved læreruddannelsen i Silkeborg, VIA UC og ph.d. fra Center.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
A tool for the assessment of strengths and weaknesses in NGOs
Filmanalyse kortfilm Dennis VOK d.2.2
Ronni Andersens 6 Lektor Rasmus Fink Lorentzen, VIA University College, VOK-kursus 2011.
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

Lektor Rasmus Fink Lorentzen, VIA University College, 2012 Ronni Andersens 6 Lektor Rasmus Fink Lorentzen, VIA University College, 2012

Ny dansk ungdomslitteratur Kompetencetilgangen Ronni Andersens 6

Temaer og tendenser Crossover ml. genrer (Nordkraft, Potter) Genremangfoldighed (Djævelens lærling) Ingen vej tilbage (cirkularitet vs. linearitet) (Sirene) Ambivalens tematiseres (overgang til voksen) (Golak) Fremmedgjorthed og usikkerhed (Ægte Brøker) Ung skriver til ung (Kære Dødsbog, Mit lorteliv, Date med en engel, 6) Det kompetente barn – medskaber af eget liv

”Den aktuelle ungdomslitteratur bidrager med særegne indsigter i den nutidige ungdommelige tilværelse og gør det muligt at dvæle ved sammensatte og ambivalente øjebliksstemninger og fastholde en åben tilgang til identitetsdannelse, som en relativ og processuel konstruktion. De unge protagonister befinder sig alle i et eksistentielt vakuum og i en proces, hvor de langsomt får mod til at opstille, diskutere og eventuelt forandre de værdier og relationer, de er indlejret i. Samtidig har romanerne alle forskellige tekstuelle modtager, fx i form af en grænseoverskridende tematik, et udfordrende sprog eller en vedkommende narrativitet, der fordrer læserens interaktion med teksten, idet sådanne modhager kræver, at læseren går i clinch med teksten. ” Ayoe Quist Henkel

Hurtigskriv… Nedskriv jeres umiddelbare indtryk af romanen nu! (5 min.) Notaterne gemmes til senere brug

Aktive værksteder Vælg mellem: Intertekstualitetsværkstedet Sprogværkstedet Charlieværkstedet Tal- og temaværkstedet

1. Intertekstualitetsværkstedet: Nærlæs teksten og opspor intertekstuelle referencer af alle slags! Skriv dem på en planche. Når brudstykker af fx Asterix, Lucky Luke og Juncker kommer i fokus, skal I diskutere 1) hvilken betydning referencerne har for skildringen af Charli og hans måde af opfatte verden på, og 2) hvad det betyder for læsningen og oplevelsen at man skal gætte sig til betydningen af de mange citater og referencer. Det er mange centrale steder i bogen fx . 168 hvor Charlie ønsker sig en transmogrif… Find selv flere! Formål: at stimulere den hermeneutiske kompetence, herunder intertekstualitet som begreb i fiktion.

2. Sprogværkstedet I skal arbejde med romanens mikroniveau herunder syntaks, ordvalg og metaforer. Med udgangspunkt i jeres umiddelbare indtryk, udvælger I en/flere centrale passager til nærmere analyse. Bagefter skal I tage stilling til følgende mere overordnede spørgsmål: Hvorfor taler Charli som han gør? Hvad betyder det for vores forståelse af ham, hans miljø og den tid han befinder sig i? Hvem er romanens implicitte læser? Kan I identificere jer med karaktererne og miljøet? Hvorfor/hvorfor ikke? Formål: udvikle den sproglige bevidsthed herunder bevidstheden om at sprog medvirker til at definere sociale grupper som fx unge.

3. Charliværkstedet I skal arbejde med at sætte jer ind i Charlis verden. I skal skaffe seks flyttekasser. Tegn seks centrale temaer fra romanen som I selv vælger og begrunder. I er nødt til at diskutere udvælgelsen i gruppen og blive enige først. Analyser forholdet mellem den eksplicitte og den implicitte fortæller. (stikord: impotens/lyst, den evige refleksion) Formål: at arbejde med den empatiske kompetence, samt at opnå en større forståelse af litterære virkemidler mshp. fortælleren

4. Tal- og temaværkstedet I skal arbejde med betydningen af tallet 6 og dets relation til romanens temaer vha. perspektiveringer til andre tekster. Fokus er på 1) Charlis fikse idé med tværsummen af alt og 2) bogens kompositoriske princip. Se Tomas Vinterbergs novellefilm ”Drengen der gik baglæns” og diskuter de tematiske ligheder (tilgængelig på filmstriben.dk) Læs uddrag af Inger Christensens digtsamling ”Alfabet” (1981) Skriv jeres egne systemdigte el. noveller bygget over et fast kompositorisk princip. Disse skal hænges op i klassen Jagt enhver form for anvendelse af tallet 6 i romanen og diskuter dem! Formål: at stimulere den hermeneutiske kompetence og få indsigt i romanens kompositoriske princip vha. arbejdet med tematik og formsprog.

Afsluttende gruppefremlæggelser: I fremlægger jeres produkter og fortæller om jeres overvejelser, diskussioner og tolkninger af bogen Arbejdet rundes evt. af med en lærerstyret litteratursamtale Stikord: - Eksistentialisme Dannelsespotentiale - Det litterære rums muligheder

Litteratur Henkel, Ayoe Quist (2011): ”Billeder af ungdomsliv” Lorentzen, Rasmus Fink (2011): ”Virkelighedsflugt og masser af sex” Begge i: Stjernebilleder 3, Ungdomslitteratur – indføring og læsninger, bind 3, København: Dansklærerforeningens Forlag