Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Problemer eller udfordringer.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Problemer eller udfordringer."— Præsentationens transcript:

1 Problemer eller udfordringer

2 Hvad er et problem? Et problem er ikke kun noget der skal overvindes. Det er ikke kun et andet ord for noget krævende og negativt. Et problem er fx når bilen en mørk nat går i stå langt oppe i de norske fjelde. Hvad gør man så? Ja, man tænker formentlig: "Åh, nej, nu har vi et problem". Her skal vi dog prøve at vende den opfattelse. Det er mest interessant (og sjovest) at arbejde med problemer, når de er udfordrende og åbner op for nye muligheder. Det betyder dog omvendt ikke, at man ikke også i innovative projekter kan løbe ind i vanskeligheder, som forekommer sure og besværlige at tumle med. Men fokus skal være på det udfordrende. Vi skal se på 3 positive opfattelse af ordet problem

3 1. Et problem er en mulighed for udvikling
Det er en opfattelse af ordet problem som passer godt sammen med at være innovativ i ens projektarbejde. Det kan også beskrives på denne måde: Hver gang du ser muligheden af at udvikle et eller andet er der problemer som skal løses. Derfor er det kreativt at opsøge problemer frem for at afvise dem. Det sidste kan næsten betragtes som et princip, man bør efterstræbe i innovative sammenhænge.

4 2. Et problem – gabet mellem nu og målet
Eksempel: Et medicinalfirma ønsker at udvikle en ny medicin, som hjælper migræneramte på en bedre måde end ved eksisterende produkter. Medicinalfirmaet har derfor brug for så meget viden om den eksisterende medicins virkninger, som overhovedet muligt. Samtidig skal de sætte sig mål for præcist hvordan den nye medicin skal virke. Forskellen imellem den viden de indhenter og de mål de stiller er dermed udfordringen eller problemet som skal løses

5 3. Et problem – man tror på en bedre fremtid
Denne problemkategori er idealistisk og fremadrettet. Men man tror på noget, som indebærer at udfordringer og problemstillinger skal løses. Et eksempel er produkter, der udvikles til nødhjælpsarbejde rundt omkring i verden. Der er mange mennesker som brænder for at hjælpe mennesker i nød og som er aktive i udviklingsprojekter, (som fx handler om at hente vand fra undergrunden i tørkeramte områder alene vha. solenergi). Men det kan også være virksomheder, hvor troen på et produkts særlige muligheder skaber en masse udfordringer (fx udviklingen af mobilen som betalingskort)

6 Problem eller behov? Ideer skabes, når der er brug for dem. Når der opstår et behov eller et problem, sættes en proces i gang for at tilfredsstille behovet eller løse problemet. Med andre ord opleves en ide ofte som et problem eller omvendt.

7 Problemfokus og -formulering

8 Problemfokus og -formulering

9 Trin 1: Beskriv problemet grundigt
Skriv problemet ned. Gerne med detaljer. Vær tydelig i din beskrivelse. Skriv også gerne om hvad problemet ikke er. Vær opmærksom på, at de mennesker, som på den ene eller måde er berørt af problemet, også får mulighed for at beskrive problemet. Du kan evt. bruge en brainstorm metode i denne fase. Gentag processen flere gange. Skriv problemet ned på en anden måde end før. Formålet med denne gentagelse er, at man ubevidst lettere kommer omkring hele problemet. Definer nøgleord ved problemet. Særligt skal du definere de nøgleord, som du er lidt usikker på. Et eksempel kunne ved et problem som fx "glatte gulve" være "rengøringsmiddel", "Slidtage" osv.

10 Trin 2: Bestem problemets årsag og virkning
Et problem har en årsag og en virkning. Der er en årsag til, at problemet overhovedet eksisterer. Den årsag kan man kaste sig over for enten at fjerne årsagen (og dermed problemet). Denne første måde at løse problemer kalder vi for »cut«. Men man kan også kaste sig over virkningen og den effekt, som problemet har. Den sidste måde at løse problemer på kalder vi for »clean«. Man bør tage stilling til, om man vælger den ene eller begge veje at gå.

11 Trin 3: Diskuter problemet
Stil en række »hvorfor« spørgsmål til det allerede beskrevne problem. Hvorfor er det et problem i det hele taget? Hvorfor vil det afhjælpe på hint og dette? Hvorfor er problemet formuleret på denne måde osv... Stil meget gerne dumme spørgsmål til problemet for at afdække alle aspekter.

12 Trin 4: Problemets ”rum”
Problemets »rum« betyder, at problemet indgår i en sammenhæng. Intet problem kan betragtes isoleret fra den sammenhæng, det indgår i. Et eksempel på et problem, hvor omgivelser eller kontekst spiller en stor rolle, er de øjenskader, som opstår nytårsaften. Det er et stort problem for den skadesramte naturligvis, men også for samfundet, der har store omkostninger til behandling af skaderne.

13 Trin 5: Opstil mål for problemets løsning

14 Trin 6: Problemets formulering
Problemformuleringen er en præcis, kort beskrivelse af selve opgaven, som følger efter selve analysearbejdet. Den kan med stor fordel formuleres som præcise spørgsmål, der skal besvares. Fx »Hvordan undgår kunden at få ondt i ryggen, når plæneklipperen skubbes hen over græsplænen med forskellige hastigheder og tidsintervaller«. Det er problemformuleringen, som ideerne skal vokse ud af. Her begynder løsningen og idearbejdet.

15 Ideudviklingsteknikker
Brainstorm Associerende brainstorm Omvendt brainstorm Associationsteknikker Ideudveksling eller cirkelteknik Samtale Mindmaps


Download ppt "Problemer eller udfordringer."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google