Præsentation af teorien transfer

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Bedre udbytte af it i skolen Noter fra lærernes selvevaluering af emne 2.
Advertisements

At forholde sig professionelt Anne Skov
Dialog og samarbejde om uddannelsesparathed
Lablæring Uddannelsesforum 2011 Projekt i Sosuuddannelsen
Introduktion til PECS på Lysholm
Forsøgsskoleprojekt – med inspiration fra John Dewey
© Jakob Fischer Jørgensen / VUC
Kunnskapsløftet i fag- og yrkesoplæring Vibe Aarkrog IUP, Aarhus Universitet 31. oktober 2012.
Et væksthus for børn og voksne
Humanistisk fagsprog Humanistiske fag – dansk, engelsk, tysk, historie mfl. Udgangspunk i ”tekster” Forståelse og fortolkning er overordnet karakteristisk.
Voksnes læreprocesser – hvad er vigtigt i tilrettelæggelse af kompetenceudvikling for voksne? Norskkonferencen 2013 VOX 24. april 2013 Bjarne Wahlgren.
Job & Uddannelse i Øresundsregionen
”Det man plejer at gøre der hvor vi bor”
Fuld fart frem… anderledes måde.. Hvorfor skal vi være innovative/entreprenante? Den globale udfordring Vi skal konkurrere på produkter og services.
Gruppen der har arbejdet med transfer på SSA-uddannelsen
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Kompetanseutvikling av voksenlæreren 1 Nye tanker gjennom erfaringsdeling og gjensidig inspirasjon.
Teori, begreber, faglige metoder og undersøgelsesmetode
Gymnasietid Lektielæsning Læringsstile. Lektielæsning Hvad er god lektielæsning? ◦ Man når at lave det, man har planlagt (realistisk planlægning) ◦ Man.
At udforske sin egen praksis
Hvad er specialpædagogiske kompetencer?
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
Lidt om at flytte bjerge
Den teoretiske undervisning og teoriprøven
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Humanistisk fagsprog og læringsstile Dagens program
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
Læring i et vejledningsperspektiv
Inquiry Based Science Education - IBSE
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Etterutdanningskurs for lærere og ledere Kristiansand.
Oplæg til koordinerings- gruppen Transfer
BrittL Lind Myrup, UKK, nefrologisk afdeling Sygeplejesymposiet 2010 Nefrologisk efteruddannelse – et regionalt samarbejde Hvordan ser vi et udbytte i.
ELEV-RELATIONER OG KROPPEN I LÆRINGSRUMMET. HVAD HAR VI GJORT?
Transfer Mellem efter/videreuddannelse og praksis.
Indsæt foto: Klik på det lille fotoikon og vælg det ønskede foto i dialogboksen. Skift eksisterende foto: Klik på foto og brug derefter slettetasten til.
Jesper Lundh1 Implementering Det at bringe ny viden og færdigheder tilbage til praksis.
Helhedsorientering & Tværfaglighed
Transfer sammenhæng mellem uddannelse og anvendelse 31. januar 2013 FSUS temadag for kliniske vejledere Bjarne Wahlgren.
Hvordan skabes sammenhæng mellem teori og praksis
Lærings- og praksisfortælling
Fra novice .. imod ekspert!
Carl Winsløv ”Didaktiske elementer”
Transfer mellem uddannelse og arbejde Temadag om transfer Center for Strategi og Innovation 5. maj 201 Bjarne Wahlgren.
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Voksne i videregående opplæring – tilrettelegging,
Fælles fagligt fundament ”nye briller i det pædagogiske arbejde
DPU – Aarhus Universitet
THE DANISH SCHOOL OF EDUCATION UNIVERSITY OF AARHUS * Voksenlæring og voksenpædagogisk kompetence 1 Hvad ved vi om voksnes læring? Stavanger, 5. Marts.
Læring mellem uddannelse og arbejdsliv Voksenpædagogisk Forums konference 2015 Transfer mellem uddannelse og arbejde 5. maj 2015 Bjarne Wahlgren.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Tekstslide med bullets Brug ‘Forøge / Formindske indryk’ for at skifte mellem de forskellige niveauer Introduktionsperioden 1.
Direktørgruppen SAMlær Odense. Hvad er der gang i? Arbejdstidsaftaler Undervisningsdifferentiering og IKT IKT Blended Learning God undervisning.
Skole- og praktiksamarbejdets betydning for elevens læring - i skolen og i praktikken SUSANNE KAJBERG – TEAMLEDER SOSU FYN REILA FROST – UDDANNELSESKOORDINATOR.
Indsæt nyt billede: Format: B25,4 x 19,05 cm Klik på billed-ikonet midt på slidet. Find dit nye billede, højreklik på billedet og placér det bagerst. Hvis.
Skab engagement som coach Dette er et værktøj for dig, som vil Skabe motivation, engagement og ejerskab Sikre bedre performance Skabe udvikling og læring.
Læring og it Læringsstile og it 1. læring og it Spændvidde i undervisningen AKTIV Eksperimenterende Handlende REFLEKTERENDE Observerende Lyttende IT-læringsobjekter.
Transfer i AMU - Arbejdet med efter processen TUP Midtvejsevaluering onsdag den 14. Marts Roskilde Tekniske skole Sissel Kondrup, Forskerskolen i Livslang.
OPLÆG TIL PRAKTIKVEJLEDERTRÆF SOSU NORD, EFTERÅR 2016.
Bachelorprojektvejledning?
Læring gennem registrering og indberetning
Didaktisk kompetence Temadag 23. november 2016.
Stærkere kobling mellem skole og praktikvirksomhed
Evaluering af projektet ”Transfer i AMU”
Leveregler Ledelsen skal være helhedspræget for at sikre bæredygtige resultater Resultatmål og forventninger baseres på fakta og dialog Synliggørelse af.
Kompetenceudvikling af pædagoger i skolen
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
Sundhedspraksis - At blive bevidst om transfer
Praktik. Censorformand: Niels Tange Lokaler: Århus: D2.02 Kbh: K5.18
Det udvidede praksissamarbejde i Helsingør
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Præsentationens transcript:

Præsentation af teorien transfer Definition af transfer Baggrund for at vælge teorien transfer Hvad vil vi opnå ? Beskrivelse af teorien Generel og specifik transfer Nær og fjern transfer Hvad sættes i værk mellem skole og praktik for at skabe transfer ? Opmærksomhedspunkter som lære og praktikvejleder

Definition af transfer I undervisnings- og læringsmæssig sammenhæng betyder transfer: ”At eleven overfører og anvender noget, eleven har lært eller erfaret i en situation, til en anden situation, der i større eller mindre grad er forskellig fra den oprindelige situation”. Lektor; Vibe Aarkrog, DPU 2010 At anvende det lærte i nye sammenhænge. Transfer at bære noget fra et sted til et andet sted, hvad har man med i sin rygsæk. Tidligere er der ofte blevet sagt at eleverne har svært ved at anvende det de har lært på skolen i praksis, undersøgelser viser at det er begrænset hvad man bruger når man lære teori.

Baggrunden for at vælge transfer

Hvad vil vi opnå ?

Hvor er vi på vej hen ?

Hvorfor er det så svært at anvende det eleven har lært på skolen i praksis ? To forklaringer 1. Handler om at der er flere elementer i det at overføre en viden fra et sted til et andet sted 2. Handler om identiske elementer = ligheder i undervisningen og praktikken.

Hvorfor er det så svært at anvende det man har lært ? (Forklaring 1) Transfer en kompliceret proces, idet det involvere flere og følgende elementer Person, som skal overføre viden Situation 1 Eks. Skolen, lære noget Situation 2 Eks praksis, anvende det lærte Indhold Anvendelse

Teorien om identiske elementer Ligheder i situationerne At eleven kan se ligheder fra situation 1 til situation 2 og fra situation 2 til situation 1 .

Teorien om identiske elementer (Forklaring 2) Teorien udmøntes på to måder: 1. Specifik og generel transfer i forhold til indholdet 2. Nær og fjer transfer i forhold til anvendelsen

Teorien om identiske elementer (Forklaring 2) Generel og specifik transfer handler om indholdet Overførsel af viden om konkrete procedure, regler og færdigheder (Eks. Håndvask, smøre et stykke brød) = Specifik transfer: Overførsel af generel viden (Eks. kriseteori, problemløsningsmodeller, kommunikation) = Generel transfer Jo mere specifik viden er i situation 1, jo nemmere har eleven ved at overføre viden til situation 2.

Teorien om identiske elementer (Forklaring 2) Nær og fjern transfer handler om anvendelse af viden At anvende det man har lært i situationer, der har stor lighed med læringssituationen eks. håndvask = Nær transfer At anvende det lærte i situationer, der er meget forskellige fra indlæringssituationen eks. Kriseteori = Fjern transfer:

Hvorfor er det så svært at anvende det man har lært ? Transfer en kompliceret proces, idet det involvere flere og følgende elementer Person, som skal overføre viden Indhold Generel og specifik transfer Situation 1 Eks. Skolen, lære noget Situation 2 Eks praksis, anvende det lærte Anvendelse Nær og fjern transfer

Baggrunden for at vælge transfer

Hvad vil vi opnå ?

Hvad er der iværksat for at skabe øget sammen mellem skole og praktik

Fælles indsats og reference Kompetenceområder En god start på uddannelsen Tættere samarbejde mellem skole og praktik f.eks. om introduktionen Tydelige krav og gensidige forventninger Fælles skema til obligatorisk samtale (Føje til at skolevejledningen drøftes til samtalen). At være elev og kunne håndtere uddannelsesmæssige krav og udfordringer Fælles læringsmetoder og læringsredskaber til refleksion Opmærksomhed på betydningen af identiske elementer.

Hvor er vi på vej hen ?

Opmærksomhedspunkter for praktikvejlederne Hjælpe / minde eleven om, hvad hun har med sig fra situation 1 = skolen. Skabe identiske elementer = ligheder for eleverne. At eleven godt kan komme ud i situationer eller skal have viden om emner, som de ikke har drøftet på skolen. At det er en proces for eleven at komme fra situation 1 til 2. Læse temaplanen sammen med eleven Gennemgå målene sammen med eleven. Drøfte læreprocessen om transfer med eleverne Tydelige krav og forventninger til eleven Ugentlige vejledningssamtaler

Opmærksomhedspunkter for praktikvejlederne Hvad er det nu lige jeg har lært om dette på skolen ????

Opmærksomhedspunkter for lærerne Forskellige og mange eksempler fra praksis Eleverne kan med fordel selv producere eksemplerne Eleven skal lære at anvende det lærte Underviseren kan med fordel anvende de samme ord på skolen som eleven anvender i praksis Drøfte læreprocessen om transfer med eleverne Opmærksomhed på teorien om identiske elementer og dennes betydning for overførsel af viden fra situation 1 til situation 2

Hvorfor er det så svært at anvende det man har lært ? Så er det fordi, man ikke har lært at anvende det, man har lært.

Litteratur Transfer, Wahlgren, B. og Aarkrog, V, 2012. Transfer mellem uddannelse og arbejde. Nationalt Center for Kompetenceudvikling. http://ncfk.dpu.dk/7285/ (oplæg transfer Bjarne Wahlgren og Vibe Aarkrog) http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi/Paed agogik_Psykologi/Hvorfor_er_det_saa_svaert_at_an vende_det_man_har_laert.htm (oplæg Vibe Aarkrog)