Hvordan starte et projekt der sætter og Natur Teknik på dagsordenen i hverdagen i SFO´en En præsentation af Voel SFO.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Det nære og naturlige næste skridt
Advertisements

IPad, en naturlig del af lege- og læringsmiljøet i Daginstitutionen Mariehønen i Jelling  Mariehønen i Jelling er en aldersintegreret Daginstitution med.
Wegeners Granulomatose Fysioterapeut Sisse Berner
Et stykke med sødt, surt og skørt... - botilbuddet Stefanshjemmet evaluerer deres udbytte af projekt Implementering af Teknologi (IAT) 2011.
Historien om Jørgen Finke
Program for aftenen kl – 20.30
Ørestad Skoles værdier
Fællesprojekt i Øster Hornum. Hvorfor Fællesprojekt i Øster Hornum? •Styrke sociale netværk •Tilbud om aktiviteter til alle aldersgrupper •Gøre byen attraktiv.
Fagre nye tider! Jamen det er jo dejligt, at tingene udvikler sig så hurtigt, at det nu er muligt, at præsentere sine billeder i noget der nær ligner.
Trivselspolitik på Løsning Skole
Danske dyr Dette er en oversigt over de største danske dyr.
Readymades / genbrugskunst
Globale økosystemer.
De pædagogiske læreplaner i dagplejen.
Buskelundskolens børnehave Fokus for år
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en mappe med materiale.
Forædremøde den
Nørrebros erfaringer med aktiviteter i et heterogent kvarter Børnearbejdet i Nørrebro Taekwondoklub.
Indledning I forbindelse med den pædagogiske indsats for at skabe øget sammenhæng i overgangen fra SFO til klub, er der udarbejdet en overgangsmappe med.
Velkommen til Lagoni SFO
Kladde til informationsdias
Kære forældre Hermed orientering om status i forbindelse med Pilehaveskolens udbygning og flytning til Verninge i skoleåret 2013/2014. I foråret 2013 har.
10. ÅrgangNr www.solsikken13.dkwww.solsikken13.dk Foråret er over os og det er tid til et nyhedsbrev fra Solsikken. Vi har opdateret vores.
Hvordan er jeg blevet til dén, jeg er?
L ÆRERSTARTSORDNINGER DER NYTTER Dorthe Kamp Aalborg Lærerforening Hvorfor skal vi lave intro-forløb, og hvad får vi ud af det? Hvad er kommunens, skolens,
Jeg støtter barnet ved:
Sprogtilegnelse d Ida Marie Holm.
Natur og Teknik i Voel SFO
Evolution.
Udeskole! Rønnebæk Skole..
Velkommen til nye børn som er kommet fra vuggestue og dagpleje eller hjemmefra. Blomsterprojekt hvor vi får blomster hjemmefra som vi passer, vander og.
Mad, Måltider og Pædagogik
Overgang fra børnehave til skole/fritidshjem Hyltebjerg Skole
Astrup Skole 1. august 2014 Fritidsmodul – frivillig og gratis undervisning Alle skoledage kl
Økologi.
- Hvad kan I forvente som forældre?
Faglig fordybelse i indskolingen
Klostermarksskolen Strategi og visioner Visionsseminar 2008: 1)Værdianalyse 2)Visioner 3)6 Fokusområder 4) Prioritering 5) Arbejdsplaner Bestyrelsens.
GRUPPEDRØFTELSER En af forældrene bedes lave notater på det omdelte papir. Vælg eventuelt en ordstyrer blandt forældrene.
HVAD BETYDER SKOLEREFORMEN FOR MIG SOM FORÆLDER PÅ NORDBYSKOLEN? Som forælder på Nordbyskolen vil du til næste skoleår møde nye ting, men det meste vil.
Lagoni SFO Skoleåret 2014/2015.  Vi er et aktivt hus med nærværende voksne og vi vægter børnene har en god eftermiddag i samværet med deres kammerater.
Når fritiden kobler til læring- Muligheder i SFO v/ Thomas og Benny Espergærde Skole og SFO 4 blev til én – nye muligheder.
Fritidstilbuddene pr. 1/ Det betalte modul ( morgen, afslutning samt ferie) på alle ”ikke skoledage” v/ institutionsleder Erik Vadsager Det gratis.
Årshjul for aktiviteter 2013– 14 med indarbejdet læreplanstemaer
Bevægelse i hverdagen. Navn Navnesen  1,6 mio. idrætsaktive  frivillige ledere, trænere og instruktører.  foreninger er organiseret i.
Evolutionsteorien En teori om, hvordan livet udvikler sig. For at forstå den skal man lære følgende begreber: Fødselsoverskud: Der fødes flere unger end.
Erfaringer i arbejdet med social arv, udsatte børn i en daginstitution. Præsentation af mig og institutionen.
Oplæg: Formål, mål og målsætninger.  § 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til.
Hvinningdalskolen Eidervej Silkeborg Tel.: silkeborg.dk Krop og hjerne – En sund skole.
Følfods historie Naturbørnehaven en lokal ide En gruppe lokale forældre udarbejder et oplæg til en skovbørnehave Forældregruppen præsenterer.
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Oplæg d Ved Peter Kjøngerskov og Rune Carlsen.
Vores løsning Af: GR 6A Caroline N. Lindblad, Cecilie Have Kudsk Ejnar Maare Søndergaard og Kamille Klysner. Liv i skoven: stisystemer af træbrædder, der.
Lærings- og praksisfortælling
Børns udvikling Indholdsfortegnelse Finmotorik & grov motorik Vækst
Temaplan for vindmølleplanlægning i Norddjurs Kommune Workshop om vindmøller den 3. juni 2010.
Pædagogens univers.
Skolebestyrelsens skriftlige beretning skoleåret 2014/2015 Lindebjergskolen Lindebjergskolen beretning 2014/2015.
Inklusion for alle – Illusion eller virkelighed?
Overgangen fra børnehave til SFO og skole Forældremøde i Børnehuset xxx xx september/oktober 2015.
 Kreativitet  Ansvarlighed  Glæde  Tryghed  Nysgerrighed.
EVALUERING AF LÆREPLANER REGNBUEN Kulturelle udtryksformer og værdier.
byens-vilde-liv.
til KLUB ROSKILDE MIDT ØSTERVANG
Affald i naturen Affald i naturen er ikke godt og det er blevet værre og det var det blevet ved med at være hvis ikke vi ikke havde skraldemænd/damer.
Velkommen til Engen &Poplen 
Målformuleringer i et børneperspektiv
Dialogmøde Dagtilbud Svendborg d
Sæt dit aftryk Undersøgelse
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Præsentationens transcript:

Hvordan starte et projekt der sætter og Natur Teknik på dagsordenen i hverdagen i SFO´en En præsentation af Voel SFO

How to.... Natur i SFO I Voel SFO har vi i Naturdelen valgt følgende hovedemner: Dyreliv – herunder fugle, insekter og div. Krybdyr. Køkkenhave Dyrehold Økologi Fra frø til plante.

How to.... Teknik i SFO I Voel SFO har vi valgt vedvarende energi som hovedtema. • Herunder: Vindenergi • Solenergi • Vandenergi • Biogas • Derudover teknik i børnehøjde: Konstrueret ”mobiler” som interessevækker Lave små konstruktioner som kan bevæge sig

Lokalitet / fysiske rammer: Voel SFO Højgårdsvej 4, 8600 tlf Vi er en SFO ”på landet” ca.10 km øst for Silkeborg. Vi er privilegerede at have en MEGET stor natur-legeplads, med en lille skov, krat, vandløb og sø. Der ud over har vi etableret:  En stald med dyrehold  Et bålhus  Et udeværksted med brændeovn  Et udekøkken  En multibane  Et ”fort”  Shelters  Et metal / træværksted

Aldersgruppe / hold: Vi startede op med at udvælge børn som vi skønnede ville være særlig interesserede i Natplus projektet. Det viste sig dog hurtigt at det var uhensigtsmæssigt at have en udvalgt gruppe, da der altid manglede nogle stykker, fordi de skulle til violinspil eller fodbold. Så vi endte ud med, på lige fod med vore øvrige aktiviteter, at lade det være en frivillig aktivitet – alene båret af nysgerrighed. Vi har oplevet det som en styrkelse af projektet, fordi:  Vi har mødt interesse fra så godt som alle vore 200 børn.  Vi vagte interessen både hos de yngste (5 år) og de ældste i klubben (11år)

Primosmotor / personale: Vi har et ønske om, at måden vi arbejder på er præget at interesse. Pædagogen skal som udgangspunkt have lyst og interesse i at arbejde med de ting der bliver præsenteret for børnene. Ved præsentationen af projektet viste fire pædagoger stor interesse for natplus projektet – to for natur, og to for teknik.

Samarbejde mellem faggrupper Vi har haft et bredt samarbejde med faglærere, forældre, bedsteforældre, virksomheder, Aqua, Nordisk folkecenter for vedvarende energi. På grund af informationsniveauet, samt vore ”udstillinger” af dyr og ”maskiner” har der vist sig stor interesse for projektet både hos vore lærerkolleger og forældregruppen.

Arbejdsform: Vi har vægtet at børnene bliver berørt på alle deres sanser. Vi har i den udstrækning det har været muligt, ladet børnene røre og eksperimentere – både i natur delen- og i teknik delen. Vi har været opmærksom på at der det meste af tiden, har været små ”udstillinger” som børn og voksne kunne kigge på / røre ved - både af dyr, planter og ”maskiner.” Vores arbejdsform har været præget af nysgerrighed, og blevet beriget af spørgsmål fra både børn og pædagoger.

Materialer og redskaber Natur: Af forældre og bedsteforældre har fået lilbudt høns, æg til udrugning, marsvin og meget mere. Børnene er leverings dygtige af smådyr mm. til studier i terrarier. Teknik: Vi har indkøbt jernrør til vores mølle, men ellers er der hovedsagelig anvendt genbrugsmaterialer. Der er blevet indkøbt 5 små boremaskiner (i samarbejde med sløjdlæreren) og skruetrækkere og tænger af forskellig art. Da natplus projektet, hos os har fået samme status som vore øvrige tilbud til børnene, er budgettet også tilpasset på samme måde.