Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Globale økosystemer.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Globale økosystemer."— Præsentationens transcript:

1 Globale økosystemer

2 Globale økosystemer. Et hvert sted på Jorden er en del af et økosystem. Egne kendetegn, klima, dyreliv og planteliv. Dyr og planter i regnskovene i Brasilien og sydøst Asien har meget de samme levevilkår, ligesom dyr og planter, hvor der er savanne, også har meget de samme levemåde

3 Ørkenens særlige kendetegn,udbredelse og beliggenhed
Ørkenen er et af Jordens globale økosystemer. Ørkenen findes på alle kontinenter ørkenerne et af verdens største økosystemer. Der er 18 ørkener i verden, Grønland, Nordamerika, Sydamerika, Europa, Afrika, Asien, Antarktis og Australien. At især Grønland og Antarktis også har ørkener kan lyde underligt, men kendetegnet for en ørken er ikke varmen, men tørken. Grønland og Antarktis er begge polarørkener.

4 Ørkenens klima Tørke – fælles for alle ørkener ca. 200 mm. regn til aldrig Ekstrem varme Kulde, Tåge Blæst.

5 Ørkenens klima Der er både varme og kolde ørkener.
De varme ørkener ligger i to bælter på hver side af ækvator, I de meget varme ørkener, som ligger lidt nord for ækvator, f.eks. Sahara, bliver nætterne meget kolde. Solen får meget hurtigt varmet de bare klipper og sandet op, men sand og klipper afkøles lige så hurtigt igen, når solen forsvinder, og desuden er der ingen skyer til at holde på varmen. Man definerer en ørken som et sted der får mindre end 250 mm regn om året. I de tørreste ørkener falder der under 20 mm om året, i København falder der omkring 600 mm. De kolde polarørkener på Grønland mod nord og på Antarktis mod syd. Også Asiens ørkener, Gobi ørkenen i Kina og Takla Makan ørkenen er meget kolde ørkener. Om vinteren forekommer meget høje minustemperaturer,

6 Ørkenens planteliv Selvom ørkenens klima er meget barskt, er der et noget større planteliv end man lige skulle tro. Små planter og store planter. Kaktus og Joshuatræer og nogen steder springer millionvis af blomster ud . Lang en rod, at den kan samle vand helt ned i 15 meters dybde. Kæmpe bredt rodnet, som fanger det vand og dug der nu måtte komme. Men at opsamle vand for at kunne overleve er slet ikke nok, planterne skal også kunne lagre vandet, hvilket især kaktusplanten er rigtig god til. Planterne skal derudover også beskytte sig selv for sol, varme og kulde og for dyrelivet. Nogen planter beskytter sig selv for solen ved at være lysegrønne eller sølvgrå, som vi klæder os i hvidt om sommeren, nogen er endda dækket af et hvidt pulver, Andre planter beskytter sig for ikke at blive spist, ved at være giftige.

7 Ørkenens planteliv

8 Ørkenens dyreliv Større dyreliv end man lige skulle tro. Tørt
smådyr og kryb. Krybdyr og slanger kan være meget inaktive og ikke bruge meget energi, og derfor behøver de ikke meget føde. Andre smådyr går simpelthen i dvale. Nogen ørkendyr er kun ude om natten, og gemmer sig ellers under jorden. Fugtigere ørkenområder her lever meget større dyr, som antiloper, dromedarer, kameler og endda elefanter. Disse store dyr lever af det større planteliv, der findes der, eller af at spise andre dyr.

9 Ørkenens dyreliv

10 Ørkenens menneskeliv I mange tusind år har der boet mennesker i ørkenen. Nomader og beduiner. Rejser gennem ørkenerne for at finde føde og vand til sig selv og deres dyr. Mændene jager og kvinderne og børnene samler hvad de kunne finde af frugter, larver og rødder. Fastboede. Til forskel fra nomader og beduiner som rejste meget, blev der også bygget faste bopladser i nogle ørkener. Man byggede disse bopladser i skyggefulde oaser, hvor man var næsten sikker på, at der altid ville være vand. .

11 Min konklusion Ørkenerne er uberørte af menneskehænder, fordi de er så ugæstfrie og svære at leve i. Opdyrke fordi vi bliver flere - Egypten med vandingssystemer Klima ændringerne betyder forandringer i ørkenen. Den varme og regnfattige ørken kunne også være hjemsted for store anlæg med sol og vind energi.


Download ppt "Globale økosystemer."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google