Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Wegeners Granulomatose Fysioterapeut Sisse Berner

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Wegeners Granulomatose Fysioterapeut Sisse Berner"— Præsentationens transcript:

1 Wegeners Granulomatose Fysioterapeut Sisse Berner
Fredericia 25 sep. 2010 Wegeners Granulomatose Fysioterapeut Sisse Berner

2 1 2 3 Hvad skal vi nå i dag Præsentation Øvelser Træning Afslutning
Sisse Berner

3 Sisse Berner Fysioterapeut Efteruddannelse BAT Pilates Smertekursus
1 Sisse Berner Fysioterapeut Efteruddannelse BAT Pilates Smertekursus Aabenraa kommune - genoptræning

4 Træning: regelmæssig hensigtsmæssig uhensigtsmæssig
2 Træning: regelmæssig hensigtsmæssig uhensigtsmæssig Sisse Berner

5 Træning: Bevare eller forbedre vores mobilitet og fleksibilitet
Det værste vi kan gøre er at lade vores krop være passiv, at sætte os hen og være inaktive. Så bliver vi stive, og får tiltagende svære ved selv enkle bevægelser og dagligdagsgøremål vil kunne virke uoverkommelige. Træning: På sigt skulle vi gerne kunne mærke et øget velvære, et støtte overskud både fysisk og psykisk/ mentalt. En øget grad af tolerance over for stressorer, herunder også smerter. En positiv spiral.

6 Regelmæssig træning Vi sikre, at vi har den bedst mulige grund- kondition, styrker kroppen og mindsker risikoen for infektionssygdomme. Vi styrker vores muskler, forbedre kredsløbet – blodcirkulationen, forbedre vores udholdenhed. Og når vi bliver ramt af infektionssygdomme, vil vi som regel komme os hurtigere og dermed også være mindre udtrættet efterfølgende.

7 Uhensigtsmæssig træning:
Overbelastning: symptomer på overbelastning kan være øgede smerter, ødem/ ledhævelse. Led – og muskel ØMHED medfører ikke risiko for at udvikle destruktive forandringer. Smerter er et signal fra kroppen om, at vi skal passe på. At vi er ved at overbelaste nogle af kroppens struktur og at vi skal stoppe med en given aktivitet. Start ikke for hårdt op. Forskellige former for smerter, - akutte smerter ; pludseligt opstående, kroniske smerter, karakteriseres som smerter, der varer en måned ud over det forventelige.

8 Uhensigtsmæssig træning
Forskelligt hvor tolerante vi er overfor smerter. Utryghed giver øgede smerter, mens tryghed giver større tolerance. Glæde/ depression. Vigtigt at kende sin egen smertegrænse eller tolerancetærskel. Evt. Aktivitetsdagbog/ smertedagbog. Bevidsthed om egen døgnrytme for bedst planlægning af træningstidspunkt. Smerter/ aktiviteter : rød, gul, grøn. Lige så vigtigt at kende til smertelindring, hvad virker bedst for mig. Varme- kolde pakninger, smertestillende, hvile o.l. Dårlig samvittighed over ikke at komme af sted/ få trænet.

9 Hvordan træner jeg hensigtsmæssigt?
Det er vigtigt at holde sig fysisk aktiv under hensyntagen til status i centralnervesystemet, kredsløb, hjerte- og lungefunktionen. Træn i det grønne og gule område, aldrig det røde. Træn i små doser, evt. Efter æggeur, stop inden du er udmattet. Sæt dig små overskuelige mål. Lav evt. en ide liste over aktiviteter til gode dage og til mindre gode dage.

10 Hvilken træning/ motionsform skal jeg vælge?
Træning i varmtvandsbassin, aqua spinding, motionscykel, pilates – fysio pilates er en mere hensynstagende variation, Mensendieck gymnastik, tai-chi, ridning, svømning, cykling, træning i motionscenter under supervision.

11 3 Efter Træning Sisse Berner

12 EFTER TRÆNING God hvile efter træning, sørg for at få ladet op igen. Hold en dags ”hvile” – kroppen har brug for at restituere, i mellem træning. En daglig gåtur kan for nogle være godt, andre kan måske opleve en daglig gåtur som ”for meget”. Registrer hvordan du har det efter bevægelse til dagen efter. Du må gerne mærke ømhed, men ikke smerter som nærmer sig det røde felt. Ømheden skal fortage sig i løbet af det efterfølgende døgn, ellers skal træningen justeres og tilpasses.

13 Øvelser

14 ? Lige et øjeblik... Dette er ikke en endegyldig løsning på, hvad rigtig og bedst motion/ bevægelse er for netop dig, men jeg håber, du er blevet inspireret og har fået lyst til at bevæge dig også fremover. Brug hinanden – del jeres erfaringer Tak fordi jeg måtte komme Sisse Berner


Download ppt "Wegeners Granulomatose Fysioterapeut Sisse Berner"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google