Fokus på den nyhedsfortællende tekst

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Medarbejderudviklingssamtalen
Advertisements

Workshop om IT-strategi 12/ Hvorfor •Den offentlige sektor reagerer på mange forskellige impulser, bl.a. fra borgerne, erhvervslivet, internationale.
Journalistiske virkemidler
”Intet” af Janne Teller
Kristendom på stx og hf Christina Egholm og Helle Dreyer Møller.
Økonomiske fag på handelsgymnasiet
Analyse af kvalitative data
Fra formel til funktionel undervisning
Kommunikation af resultater
Det Internationale Område Studieområde 3/
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
3 ungdomsromaner i et kompetenceperspektiv
Det udvidede klasserum
Almen studieforberedelse
Oversigt over Symbols fortolkende emner i org. teori
Læring og videndeling om god arbejdsmiljøpraksis Oplæg på AM 2006 ved: Brian Knudsen, Arbejdsmiljøinstituttet Sune Netterstrøm og Peter Frimer, Bymusen.
Kvantitative metoder
Problemløsningsheuristik I.1 Hvordan besvarer man sin problemstilling? I.Forstå problemstillingen 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved.
BA International Erhvervskommunikationfællesfag
Vejlederens funktion i det problemorienterede projektarbejde
: Ulighed og uddannelse - Akademisering af uddannelsessystemet? Martstræf 2011 Gry Poulsen.
Boligsocial årskonference 2012 Bag om nyhederne, 1. oktober 2012 Troels Mylenberg Ansv. chefred. Fyns Amts Avis.
SPROGFAG – DIDAKTIK OG METODE
TATIONpRÆSEN 20 AARHUS UNIVERSITET SPECIALET PÅ TVÆRS AF UNIVERSITETSFAG SØREN S. E. BENGTSEN, PH.D.-STUDERENDE, INSTITUT FOR DIDAKTIK, DPU, AU OG TINE.
Hvordan afgør vi væsentlighed? Kursus: ‘Væsentlighed’ og miljøvurdering Miljøvurderingsdag 2012.
1 Politiske weblogs – en undersøgelse af den politiske weblogs gennemslagskraft under folketingsvalget februar 2005.
Forskellige former for magt
Regionalmøder i dansk – sept Indhold:
Synopsis VIP3/2012.
Tema- og netværksmøde i Socialøkonomisk Netværk: "Kommunikation – markedsføring og pressehåndtering" 23.4 kl
Notat I et notat vil der normalt optræde følgende elementer: – en problemstilling og baggrunden herfor – forskellige løsningsforslag – en gennemført faglig.
Kommunikation Intern kommunikation
[Navne på dem i gruppen] [EMNET]. [Her skriver I kort om den påstand eller de tal, som I har undersøgt] [Også hvem, der er fremkommet med påstanden/tallene]
Case: Fyrværkeri.dk. Opgave Få en ung mandlig målgruppe til at tænke sig om en ekstra gang, før de anvender fyrværkeri omkring nytårstid Case: Fyrværkeri.dk.
Drejebog Program Café-debat metode Praktiske forhold Intro Cafedebat
Nyhedsartikel dansk.
Synopsis VIP13 HH3.
1 PROJEKTFORMIDLING 6 mm i SLP Lars Peter Jensen © SLP-gruppen, Aalborg Universitet.
SAGPROSA Begrebet sagprosa kan vi definere som tekster, der vedrører forhold i den faktiske virkelighed, således at forstå, at der i sagprosateksten beskrives.
Kapitel 21 Kommunikation og medier. Enkel kommunikationsmodel.
3.Lektion: Identitet 3.Lektion i undervisningsforløbet ”Identitet i forandring”, baseret på kapitel 3 i Luk Samfundet Op! af Brøndum og Hansen, Columbus.
Et kritisk perspektiv på helhedssyn Lars Uggerhøj, Aalborg Universitet
Verdens værste bødler Sagprosa.
Nyhedsartikel Skal oplyse læseren om, hvad der er sket, hvad der sker, hvad der vil ske i verden. Journalisten opsøger kilder og stiller spørgsmål efter.
Sociale og kulturelle forhold. Socialisering, kultur og identitet
Problemløsningsheuristik I.1 1.Hvad er det (i min problemstilling) som jeg ikke ved endnu? Dvs. hvad leder jeg efter (og hvorfor er det vigtigt/interessant.
Feature Dansk.
DANSK Intro Dagens program.
Intern mundtlig prøve Skriveperiode (synopsis) Vejledning Område, opgave, fag Dansk, engelsk, fransk/tysk/spansk Sprog, kommunikation & kultur Samfundsfag,
KNÆK KODEN Selvvalgt problemstilling. Tidsplan TidspunktAktivitet 25. maj (5.-8. lektion) Kursus i synopsis, knæk koden, samt vejledning efter træffetider.
KNÆK KODEN Det samfundsfaglige område Opgaveformulering 1 - Frivillighed.
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Dagens program Hvem er jeg Formålet med workshoppen Forskning omkring fysisk aktivitet i undervisningen Formål med fysisk aktivitet i undervisning Hvordan.
KNÆK KODEN. Tidsplan TidspunktAktivitet 12. april Information om intern prøve i Studieområdet Del 1 Lodtrækning om område i klasserne 29 april Valg af.
Teori og metode i AT?. AT – læreplan – faglige mål De faglige mål med almen studieforberedelse er, at eleverne skal kunne: – tilegne sig viden om en sag.
Skriftlighedsforløb Fokus på eksamensgenren kronik (redegørelse). Slutter af med en skriftlig opgave. Vi skriver på denne opgave i timerne. I skal være.
Hvem er vi André Bentsen Redaktør, 11 år på Lokal Nyt Christian Valsted Journalist, 8 år på Lokal Nyt.
Pressestrategi Lav en kort og kontant strategi for jeres pressearbejde: Hvad vil I kommunikere (skolens hovedfortælling / mission) Brug strategien som.
Kronik EKSAMENSGENRE I SKRIFTLIG DANSK. Genren kronik  Læs om genren her: Se også.
KNÆK KODEN.
Skriveperiode (synopsis)
Hvad er nyhedskriterier?
SUF - gevinstrealisering
TEMA 5 Realisering: Tilpas idéen
Pressekursus Silkeborg den 11. oktober 2017.
Teoretisk pædagogikum
45116 Teknologisk Forandring og Postal Logistik
Oplæg v. Sarah Tarp Nissen
Dansk i AT 2018 Alternativer – forandring og fornyelse
Værktøj: Check dine relationer
Præsentationens transcript:

Fokus på den nyhedsfortællende tekst De faktiske tekster Fokus på den nyhedsfortællende tekst

Program Oplæg om og omkring dagens tekster Pause Diskursanalyse – hvad er det? Avisens genrer Eksempel på en diskurs (folkeskolen) Pause Vejledning og sparring omkring eksamensemner Gruppevis (Rabo sidder med én ad gangen)

Diskurser i samfundet Hvad er en diskurs? Diskurs er den måde, hvorpå et emne, en problemstilling eller en særlig gruppe/ enkeltperson bliver fortalt på i offentligheden. I kritisk diskursanalyse går man ud fra, at den sociale praksis (den sociale virkelighed) påvirkes af og påvirker diskursen. Den sociale praksis (den måde man agerer på i forhold til en særlig problemstilling) kan være påvirket (og påvirker) (af) forskellige diskurser

Eksempler på offentlige diskurser Diskursen om EU Diskursen om indvandrere og flygtninge i DK Diskursen om den danske velfærdsmodel Diskursen omkring folkeskolen diskursen omkring lærerne i DK Diskursen omkring sygehusvæsenet Diskursen omkring de psykisk syge Diskursen omkring sundhed Diskursen omkring islam - osv…

Diskursanalysens metode (jf. RABO 2008) diskursanalyses formål: At producere viden der kan føre til emancipatorisk forandring i forhold til et socialt problem, der har et semiotisk (sprogligt) aspekt 1. Identificer forhold der forhindrer en løsning af problemet igennem analyse af: Netværket af praksisser i hvilke problemet er placeret i Diskursens (sprogets) forhold til andre elementer i de pågældende praksisser Selve diskursen 2. Strukturel analyse – analyse af den særlige kombination eller konfiguration af genrer, diskurser og identiteter, der konstituerer det diskursive aspekt af et netværk af sociale praksisser 3. Tekstanalyse – både tekster imellem som i den enkelte tekst, interdiskursiv analyse og lingvistisk analyse 4. Formålet hermed er at forstå hvordan problemet opstår og hvordan det har rødder i det sociale livs organisering ved at fokusere på de forhold der forhindrer problemets løsning – på det der gør problemet mere eller mindre uigennemtrængeligt 5. Overvej i hvorvidt netværket af sociale praksisser (på en måde) behøver problemet. Pointen er her at spørge i hvorvidt dem der drager mest nytte af den måde det sociale liv er organiseret på, har en interesse i at problemet ikke bliver løst 6. Identificer mulige veje for at fjerne forhindringer i forhold til problemets løsning – dette trin i analysen udgør en afgørende opfølgning af trin 2 – det leder efter hidtil ikke realiserede forandringer i det sociale livs aktuelle organisering 7. Reflekter kritisk over analysen (trin 1-4). Analysanden opfordres til kritisk at reflektere over sin egen sociale position i forhold til problemet

Diskursanalysens 3 dimensioner Diskurs som tekst – tekster undersøges m.h.p. ordforråd, grammatik, kohæsion og tekststruktur Diskurs som diskursiv praksis – teksten analyseres i forhold til konteksten (hvor optræder teksten? Hvordan er den distribueret? Hvem konsumerer den (læser den)? Sammen med hvilke andre tekster optræder den (intertekstualitet)? Hvilke forskellige interesser er på spil? Diskurs som social praksis – beskæftiger sig med diskursens sammenhæng med en given virkelighed omkring det problem, der undersøges (diskurs og praksis påvirker hinanden gensidigt)

Diskursanalyse Diskurs og diskursanalyse beskæftiger sig med den kontekst og det tekstfællesskab, den enkelte tekst er en del af. Herved kan man se tendenser for, hvordan og med hvilken vinkel, samfundet taler om et emne eller en gruppe personer I diskursen omkring sundhed er det eks. en tendens at vi taler om sundhed ved at fokusere på dem, der ikke er sunde (de overvægtige) – aviserne, Tv og andre medier taler/skriver meget om fedme – den sociale praksis er påvirket af denne vinkling, så fedme bliver centralt i sundhedsdiskursen, som den opfattes i den sociale virkelighed

Diskursanalyse Eksemplet med Lykketoft, der ved valget i 2005 blev udnævnt som taber på forhånd er ligeledes et eksempel på en diskurs, i hvilken de offentlige tekster om ham (diskurs som tekst) og den sociale praksis (hans stive fremtoning) påvirker og forstærker hinanden Sløjfe til SFL´s sprogsyn, hvor tekster skal ses i en kontekst…

Tv-nyheder Mange gode muligheder med internet og smart- board Fælles analyse af Tv-avisen, deadline eller Tv2- nyhederne Tv-avisen Genremæssige elementer (jf. Faktiske tekster) Jingle, nyhedsteasere, nyhedsoplæsning, nyhedsindslag, reportager, baggrundshistorier, ekspertinterviews, partsinterviews, voxpop, studieinterview, kort nyt, sport og vejrudsigt

Tv-nyheder Fibigers forslag (”faktiske tekster s.104): I arbejdet med en nyhedsudsendelse, bør man sidde med et skema foran sig til tidtagning og kategorisering af de enkelte indslag. I andet gennemsyn vurderer man nyhedsprioriteringerne og vinklingerne i de enkelte historier, for derefter at lave et klippeskema for en eller flere udvalgte historier, hvor man anvender filmanalysens værktøjer. Herefter kan man kritisk vurdere det enkelte indslag og derpå sammenligne med andre stationers dækning af samme sag.

Nyhedskriterierne Nyhedskriterierne er vigtige i forhold til en analyse af den enkelte nyhedsfortællende tekst Aktualitet, Væsentlighed, Identifikation, Konflikt og Sensation Hvilke kriterier er i centrum i teksten? Vinkling er væsentlig: Hvilken vinkel lægges på historien? Hvilke andre vinkler er der til historien, som vi ikke eller kun sporadisk får fortalt? Hvilken effekt har vinklingen? Hvem drager fordel og hvem forulempes ved denne vinkling?

Sandhed 4 sandhedsbegreber: Ideel sandhed Logisk sandhed Empirisk sandhed Common sense/ konsensus Hænger sammen med kravet om objektivitet og de faktiske teksters forpligtigelse over for sandheden i en eller anden grad

Den nyhedsfortællende tekst – objektive genrer Nyhedsartiklen Note (notits) Reportagen Feature Interview Voxpop New Journalism Baggrundsartikel Portræt Referat Analyse

Den nyhedsfortællende tekst – subjektive genrer Læserbrevet Kroniken Kommentaren Lederen Undervisning i og med den nyhedsfortællende tekst – avisens genrer m.m. - avisnet - avisen i undervisningen

Diskursen omkring folkeskolen Infomedia – infomedia (alt fra danske aviser) debat om folkeskolen – debat i deadline statsministerens nytårstale – L. L. Rasmussen om skolen

Opgave i grupper Undersøg diskursen omkring skolen i ét eksempel: (Lars Quortrup, statsministeren og debatten i deadline) Beskriv den kulturelle kontekst og situationskonteksten omkring teksten Undersøg tekstens vinkling og dens argumentation i forhold til de 4 sandhedsbegreber

Sparring omkring eksamensemner Grupper med 3-4 Én præsenterer ad gangen – de andre spørger ind og vejleder Eksamen i dansk bør indeholde elementer fra tre kompetenceområder: Fortolknings- og analysekompetencen Kompetencen til at kunne anvende relevante teorier Den fagdidaktiske kompetence