I anledning af John Deweys 150 års fødselsdag Hans Dorf og Per Munch

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Danehofskolens værdigrundlag
Advertisements

Læringens fundamentale processer
Om nærhed og distance mellem uddannelsesinstitution og praksisfelt
VUE - årsmøde Vejledning i Fællesskaber
Skolebiblioteket indgår som en central del af skolens læringsmiljø og fungerer som skolens innovative, formidlende og pædagogiske læringscenter. Skolebiblioteket.
V ELKOMMEN TIL FÆLLES P- AFTEN I G L. B RABRAND DAGTILBUD Fællesskab skaber vi sammen Mangfoldigt fællesskab.
Forsøgsskoleprojekt – med inspiration fra John Dewey
INDHOLD: VÆRDIER REGLER RUTINER PRAKSIS PÆDAGOGIK
Fra integrerende til inkluderende pædagogisk praksis i skolen
Kursus den 12. marts Program i dag: Opsamling fra sidst.
Gode råd og eksempler på faldgruber
Dataindsamling og kildebearbejdning
Lærerprofessionen.
2 år og 3 måneder i skole. 1 år og 3 måneder i praktik.
Dahlbom & Mathiassen Computers In Context 9. Power
Verdens vigtigste profession * Navn * Læreruddannelsen * Linjefag * Årgang.
- MED BUD PÅ NYE ARBEJDSFORMER INDENFOR ÆSTETIK, MEDIE- OG KOMMUNIKATIONSPÆDAGOGIK I DET SENMODERNE - ANNE AGGER, VIBEKE NØRGAARD RØNSBO OG RASMUS FINK.
SFU’s Skolestartskampagne i et ideologisk perspektiv
Velkommen til Campus Roskilde
Fagets formål, fokus og fagmål
Lærerprofessionen - en definition.
LEDELSE AF TALENT - I ET ELITE-DANNELSESPERSPEKTIV
Undersøgelse af lærernes behov for faste arbejdspladser på Erhvervsskolen Nordsjælland og Handelsskolen København Nord.
Fra innovation til projektudvikling
TATIONpRÆSEN AARHUS UNIVERSITET HVORDAN UDVIKLER MAN LÆRERPROFESSIONALITET? PER FIBÆK LAURSEN.
Tillidsbaseret ledelse: Faldgruber og forudsætninger
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet OPFRISKNING AF BEGREBER FRA DAG 1 August 2011.
Teknologiudvikling Litteratur Bruhn Jensen (1993): One Person: One Computer Kling (1991): Computers as Tools and Social Systems Williams (1974): The Technology.
Praktik i 07 læreruddannelsen Niels Grønbæk Nielsen
Demokratiteori I 21. September a. Kriterier for en demokratisk proces Udgangspunkt for kriterier for en demokratisk politisk beslutningsproces:
Fællemødet 1. årgang januar Kl Velkomst v/ praktikkoordinator Thomas Thorning Kl Mødet med skolen set fra praktiklæreren? Praktiklærer.
Begrebsafklaring og et blik på sprogets betydning for tosprogede børn
Vis mig værdien v. arbejdsmarkedschef i Viborg Kommune Jette Lorenzen
Videoanalyse efter VIKOM´s principper:
UDDANNELSER I UDVIKLING – side 1 Skolebiblioteket som læringscenter Rikke Schultz
Akademiuddannelse i Ledelse Februar 2010
Agenda Lærerprofession Professionsidealet Lovgivning
Lærer Mig og min uddannelse Lærerprofessionen Sundhedsfremmende
- et udviklings- og dialogværktøj
Disposition.
Lærerprofessionen.
Hva er god klasseledelse ?
Læring og viden Pædagogik og pædagogisk innovation (1)
Den lærende organisation
Samskabelse Den 19. februar 2014 blev der afholdt Visionsseminar for Kommunalbestyrelsen i Lemvig Kommune, hvor der på politisk niveau blev drøftet og.
Kontekst: - Kolding Kommunes tilbud for elever med autisme.
Helhedsorientering & Tværfaglighed
Fleksibel Master i Friluftsliv Arbejder du med sundhed, rekreation, idræt, friluftsliv eller turisme? Kunne du tænke dig at få en dybtgående viden om,
Sted og dato Dias 1 For at ændre ”Enhedens navn” og ”Sted og dato”: Klik i menulinjen, vælg ”Vis” > ”Sidehoved / Sidefod”. Indføj ”Sted og dato” i feltet.
Introkursus Køn og ligestilling i udviklingsarbejdet BEGREBER TIL HATTETRÆK-ØVELSE Juni 2011.
Peter Nedergaard: Kritisk realisme Dagsorden
De seks bedste billeder fra gruppen
Teorier om medier og menings-dannelse
Kapitel 9: Velfærdsstaten og ulighed
Kapitel 6: Teorier om social ulighed – fokus på funktionalismen og Bourdieus teori om social ulighed Ulighedens mange ansigter – perspektiver på social.
Styrk robustheden - forebyg stress Hvorfor og hvordan? Det Regionale Råd for Lægers Videreuddannelse. Syd Nynne Lykke Christensen Chefkonsulent Yngre Læger.
Fra måske egnet til egnet Eud-Start Træningsbanen til en erhvervsuddannelse.
Samfundet- Institutionen og Individet. Hvad kan og er en institution? Hvordan opfattes brugeren? Forhold til samarbejdspartnere? Arbejdsmiljø?
Det Regionale Beskæftigelsesråd Empowerment i praksis på beskæftigelsesområdet.
Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Ånden, ordet og hjertet Nysgerrighed. Så enkelt kan kimen til vores undervisning siges. Når man først er nysgerrig,
De syv fortællinger - hvad var det, vi ville, og hvad gjorde vi?
Sundhedspædagogisk forum - for ledende tandlæger DPU 1. marts 2010
Implementering af PALS
Disposition Problemstilling . Grundlæggede tankegang
Pædagogik og pædagogisk innovation (1)
Kritisk realisme og poststrukturalismen
Velkommen til fagligt samspil
Læringstimer med kliniske sygeplejelærer i
Alle børn med i idrætsfaget
Barnesyn og børneperspektiv
Præsentationens transcript:

I anledning af John Deweys 150 års fødselsdag Hans Dorf og Per Munch Dewey og uddannelse I anledning af John Deweys 150 års fødselsdag Hans Dorf og Per Munch

Uddannelse! - hvor svært kan det være? Dewey gav svaret: Biologisk, sociologisk og pædagogisk: Samfundet eksisterer gennem ”videregivelse og kommunikation.” Kommunikationen påvirker de parter, der deltager I kommunikation får man en ”udvidet og ændret erfaring.” I et komplekst samfund (..) stiger behovet for formel eller intenderet undervisning”

Uddannelse Hvad er det så …? Uddannelse er ”(…) den rekonstruktion og reorganisering af erfaringen, som øger erfaringens betydning, og som forøger evnen til at styre de efterfølgende erfaringer.” ”(…) formålet med skoleuddannelsen er at sikre (…) en kontinuerlighed ved at organisere de kræfter, der sikrer vækst.”

Uddannelse Hvad er problemet …? At mange (stadig) mener, at uddannelse er noget helt andet: Forberedelse til fremtiden Udfoldelse af indre dispositioner Træning af særlige evner Væksten må have et ’slutmål’ Målet må styre og foreskrive praksis..

Mål uden slutmål - er det muligt? eksterne mål, status-quo orientering og reproduktion af klassesamfundet mekaniske aktiviteter og ”meningsløse” resultater mål som skiftende udsigtspunkter for interesseret og disciplineret aktivitet ikke uddannelser, men aktører har mål intentionel aktivitet er udviklende praksis eksempel: bjergbestigning

Paradigmekritik og rekonstruktion a priori mål og historiske mangelopfattelser kultur, nytte, viden, metode, sociale kompetencer, udvikling .. kritik af naturlig udvikling som mål naturlige potentialer: mål eller forudsætninger? – nødvendig sondring naturlige potentialer og social erfaring – falsk sondring socialisering af potentialer som begrænsning og som udvikling af erfaring kritik af social kompetence som mål anerkendelse af erhvervsmæssig kompetence som nødvendig a priori tilpasningskrav reproducerer magt og ulighed medborgerkompetence som ”medfølelse” for det fælles kritik af kultur som mål eksempel: inspector Morse og sergeant Lewis kultur og personlig udvikling som kultivering af naturlige potentialer udemokratisk at adskille kultivering og social kompetence kultur og social kompetence som aktiv alsidig og fælles udvikling af social mening – det deweyske bør

Problemstillinger Har Dewey problemer? (ud)dannelse som sit eget uendelige mål – med hvilken begrundelse? naturen som fundament deliberation som demokratibegreb? interesseret problemløsning som universalkriterium for god uddannelse? relevans? ulige læringsforudsætninger nødvendighedens og den eksperimentelle friheds rige Kontinuitet og samspil – lærerens og stoffets retningssættende funktion? videregivelsen, den dannende kraft, den ”ukendte” horisont og den interesserede aktivitet teoriens funktion i praksis?

Oplæg til workshoppen Hvis praksis og virkeligheden ikke sådan lader sig styre, hvordan laver man så uddannelse – og måske særligt læreruddannelse?

Problemstillinger til workshop Deweys forståelse af læreruddannelse Bekendtgørelsen: Praksis og teori ’kobles’ Studerende: Teori må foreskrive praksis Erfaring opnås i en kommunikation, man selv medvirker i og påvirkes af. Hvad er teori egentlig i denne sammenhæng? Læreruddannelse som ”Apprenticeship ”eller ”Laboratory”