Fra lokalitet til opland

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Pejledata i det offentlige Danmark - Hvem er aktørerne?
Advertisements

Stoffer – hvad kan JAGG nu?
Kvalitetskontrol og sikkerhedsanalyse i kortlægningsundersøgelser ATV Jord & Grundvand, 4. november 2009 Mette Tjener Andersson.
Jordforurening i Region Nordjylland
Velkommen til matematikkonference 7/3-13
KRIPP  At lave et koncept der: ◦går videre end GISP  når der er brug for mere nuanceret prioritering  når der er brug for handlingsforslag ◦giver.
Natur og overfladevand Regionernes indsats Helle Larson, Miljø.
Gråzone projektet Jord-ERFA-midt 10. maj 2012 Børge Hvidberg
Historien om en selvskabt fyringsolieforurening
Der koncentreres i denne serie (nr. 2 af 2) på markante skift fra terrænlæsning til planlægningsorientering. Det er ikke helt det samme som skift fra fin-
UDVIKLINGSKATALOG - A •være mere direkte og krævende overfor andre •påtage sig nye varierede opgaver noget oftere •bruge sin autoritet noget mere •træffe.
Dias nr. 1 JAGG med ”face lift” og større motor, ATV 2010 Hvad med nedbrydning i JAGG 2.0? Per Loll - Dansk Miljørådgivning A/S Anders G. Christensen og.
Schæffergården ons. d. 21. april 2010
Risikovurdering på lokalitetsniveau - Hvilke andre værktøjer findes?
Dias nr. 1V2 på tværs – ATV møde den 4. november 2009 V2 kortlægning Et kig ind i forskelle på tværs af regioner ATV-møde den 4. november 2009 Schaeffergården.
Beretning for år 2001 Fremtiden.
Udviklingsplaner Sønderborg
Fagsession V, Vintermøde 2011 Dynamisk undersøgelseskoncept for forureningsundersøgelser (TRIAD) Region Sjælland, Region Hovedstaden, NIRAS.
Bedste praksis i vandplanarbejdet Irene Wiborg Projektchef Det siger EU – Guideline nr. 8 om involvering.
Morten Steen - Jord-Erfa-Midt
Hvordan afgør vi væsentlighed? Kursus: ‘Væsentlighed’ og miljøvurdering Miljøvurderingsdag 2012.
Risikovurdering på lokalitetsniveau – hvad tænker Miljøstyrelsen? Fagsession om risikovurdering af punktkilder i forhold til grundvandsforurening - fra.
AMO - på rette vej? eller snarere – hvilken vej? Refleksioner fra CAVI
COWI PowerPoint design manual
Hvad gør vi, når vandrammedirektivet bliver implementeret, og vi skal have yderligere fokus på risikovurdering i forhold til overfladevand? Philip J. Binning,
Opgradering af JAGG til version 2.0 Umættet zone – hvad kan JAGG nu ?
Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent Carl Åge Pedersen. Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent.
08/04/2017 IE-Direktivet De tekniske udfordringer ved basis-tilstands- og ophørsundersøgelser v/ Senior projektleder, civilingeniør Jesper Alrø Steen.
Hvilke behov har regionerne for en samlet risikovurdering og prioritering af forurenede grunde på oplands- og regionsniveau ? Præsentation af GIS-P. v.
ATV Vintermøde Idekatalog - Indeklimaforanstaltninger AVT Vintermøde 2009 Idekatalog til udvælgelse af afværgeforanstaltninger til sikring.
Udarbejdet for: Miljøstyrelsen & Oliebranchens Miljøpulje
14. januar 2015 Havneterminalen Skanseodde Orienteringsmøde 14. januar 2015 Områdechef Karsten Baisgaard.
EFFEKT AF ZVI-CLAY TEKNOLOGIEN: SIMULERING AF MASSEFJERNELSE OG MASSEFLUX FRA EN DNAPL KILDE Civilingeniør Ida Vedel Jørgensen, DTU Miljø.
ISOTOPFRAKTIONERING ATV Vintermøde om Jord- og grundvandsforurening
Ideen bag FVT for kem-bio-nano. Dannelsens kompetencer 1.kunne redegøre for hændelser i og omkring det biokemiske, kemiske, miljøkemiske og nanoteknovidenskabelige.
Der koncentreres i denne serie (nr. 1 af 2) på markante skift fra terrænlæsning til planlægningsorientering. Det er ikke helt det samme som skift fra fin-
Udregning af UseCasePoints UCP = UUCP*TCF*EF UseCasePoint = Ujusteret Use Case Point * Tekniske Komplexitets Faktor * Miljø Mæssige Faktor.
JAR KURSUS – UDGAVE Lokalitet Sagstrin (afgørelser) Aktiviteter (historik/mulige forureningsårsager) Projekt (financier) Matrikel (ois) Øvelse.
Ole Kiilerich, Miljøstyrelsen
MODUL 3A KAREN WISTOFT PROFESSOR, INSTITUT FOR LÆRING, ILISIMATUSARFIK LEKTOR, INSTITUT FOR UDDANNELSE OG PÆDAGOGIK, AU Involvering.
JAGG med “face lift” og større motor
1 Projekterings- parametre til afværge Jens Peter Nielsen - Rambøll Christian Andersen – VJ ATV Vintermødet Vingsted 2009.
Mulighed for at udpege arealer med særlig risiko for pesticidudvaskning Projektgruppe: DJF: Ole Hørbye Jacobsen, Sven Elsnab Olesen GEUS: Erik Nygaard,
Vejledning om undersøgelse og oprensning af forurening fra villaolietanke ATV møde nr. 56, 26. januar 2010, Schæffergården Hvordan kommer vejledningen.
Natur og overfladevand Regionernes indsats Helle Larson, Miljø Jord-erfa midt 23. oktober 2013.
Overfladevand og natur Planlægning af opgaven? Morten Bondgaard, Miljø Jord-erfa midt 23. oktober 2013.
ATV-Vingsted 2009 Alternative feltmetoder – svagheder og styrker i forhold til traditionelle feltmetoder Geofysik.
Kommunernes behov (for pejledata og potentialekort) til planlægning og administration. Miljøingeniør Jens Christian Roesen Nielsen, Hjørring Kommune. Geolog.
JAGG version 2.0 Workshop om ny JAGG brugerflade Ole Kiilerich, Miljøstyrelsen ATV MØDE Vintermøde om jord- og grundvandsforurening Vingstedcentret 11.
Interaktionsformer En begrebsmæssig model kan understøttes med forskellige interaktionsformer Interaktionsformen fastlægger centrale egenskaber: Hvordan.
Beskyttelse af grundvandsressourcen mod punktkilder - Status, prioritering og samarbejdsmuligheder GrundvandERFAmidt, 31. maj.
JAR KURSUS – UDGAVE Aktiviteter i JAR Lokalitet Sagstrin (afgørelser) Aktiviteter (historik/mulige forureningsårsager) Projekt (financier) Matrikel.
Julie Chambon1, Philip J. Binning1, Ida Damgaard1, Mette M
Vandindvinding til køle/varme projekter mv. Sikring mod forureningsspredning 2. Oktober 2014 – Kim Sørensen.
Forretnings innovation ! 1/15 Det overordnede mål er værdiskabelse i virksomheder Metoder til afklaring af hvilke veje der skal følges. Idé og Udviklingshuset.
Dette er starten på et lille slideshow, der kan præsenteres på minutter. Slideshowet bygger alene på de materialer, der er udleveret i ’Pårørende-kittet’
Gap! Forskelligt syn på sagsbehandlingen Andreas Jull Sørensen, sekretariatschef Det Centrale Handicapråd.
Forandringskompasset. Program 9:00- 9:15Velkommen og formål med dagen 9:15- 10:00Introduktion til kompassets forandringsfaser + mini øvelse 10:00-10:15Pause.
- en regional nicheopgave med relativ stor bevågenhed JORDFORURENING.
Fleksible krav ved ændret vandløbsvedligeholdelse kan reducere omkostningerne Brian H. Jacobsen, Fødevareøkonomisk Institut Københavns Universitet IDA.
Danmarks Naturfredningsforening
Miljøforanstaltninger i Sydlejren Miljørådsmøde 19. september 2017
Reykjavik den 27. september 2016
Tilfredshedsundersøgelse
Paradigme for §8 tilladelser
Foto: Coulorbox.
– Administrative og tekniske udfordringer
20. september Udvalgsmøde
Metoden brugerstyret behandling
Miljøforanstaltninger i Sydlejren Miljørådsmøde 19. september 2017
Præsentationens transcript:

Fra lokalitet til opland ATV Vintermøde 2009 - Fagsession A Værktøjer til risikovurdering af punktkilder i forhold til grundvandsforurening Fra lokalitet til opland Nina Tuxen, Orbicon Ida Holm Olesen, Region Syddanmark Carsten Bagge Jensen, Region Hovedstaden og mange andre…

Baggrund for fagsessionen Risikovurdering er en grundlæggende del af arbejdet med jord- og grundvandsforurening. Hver gang vi får nye data om en forurening, er det oftest en risikovurdering, der er afgørende for vores næste skridt Vigtigt at sikre højt og ensartet niveau i risikovurderingen Vigtigt udgangspunkt for den professionelle dialog om en forurening 12-01-2019

Forurenet grund Eksponeringsveje, der indgår i en risikovurdering: indeklima, kontakt, spisning af afgrøder, udeluft, i mindre omfang recipienter, grundvand. Her fokuseres på grundvand Fokus på grundvand i denne fagsession 12-01-2019

Udgangspunkt for en risikovurdering i forhold til grundvand: Vidensniveau: Historisk materiale om aktiviteter (V1)  Omfattende forureningsundersøgelser Skala: Enkelt lokalitet  Indvindingsopland  Region 12-01-2019

Ideel risikovurdering(s-værktøj) Tager højde for de data, der er til rådighed Alternativer Risikovurderingsværktøj for komplekst  mange antagelser ved input af data  øget usikkerhed ved beregningerne Risikovurderingsværktøj for generelt  spild af data, risikovurderingen har unødvendigt høj usikkerhed Hvis vi har forureningsdata, der ikke indgår i risikovurderingen, får vi ikke det fulde udbytte af risikovurderingen. Ligesom at fylde et glas øl så meget, at det flyder over – alt det der løber ved siden af, får vi ikke glæde af. 12-01-2019

Usikkerheden i risikovurderingsværktøj Usikkerhed = Usikkerhed (Parameterværdier) + Usikkerhed (Antagelser) +… Usikkerhed Parameterværdier Antagelser indbygget i værktøjet Kan reduceres ved at øge vidensniveau? Ja Nej Beregningerne i et risikovurderingsværktøj bygger dels på en række indbyggede antagelser, og dels på de værdier, vi putter ind. Hvis vi ønsker at reducere usikkerheden på en risikovurdering vil vi typisk gøre det ved at indsamle mere viden om forureningen. Hvis vi fastholder at bruge det samme risikovurderingsværktøj skal vi være opmærksomme på, at det kun er en del af usikkerheden vi reducerer – nemlig den der er knyttet til de værdier vi selv putter ind i værktøjet. Usikkerheden knyttet til de antagelser, der er bygget ind i værktøjet, ændres ikke. Når vi bruger risikovurderingsværktøjer er det derfor vigtigt hele tiden at Derfor er det vigtigt at vælge et værktøj, der i videst muligt omfang kan medtage alle de data, vi har om forureningen, i beregningerne. På den måde reduceres usikkerheden på antagelserne efterhånden som vidensniveauet opbygges, og den samlede usikkerhed reduceres efterhånden som vidensniveauet opbygges. Pointe: Skift værktøj så det passer til vidensniveauet. Derfor vigtigt at vælge værktøj, der passer til det aktuelle vidensniveau 12-01-2019

Hvad får du ud af fagsessionen i dag? Kendskab til relevante risikovurderingsværktøjer Forskellige synspunkter på hvordan værktøjerne kan og bør bruges Debat om fremtidens behov for risikovurdering Udveksling af ideer og synspunkter på tværs af fag- og institutionsgrænser - forskere, rådgivere og myndigheder 12-01-2019

Program for fagsessionen 1. modul: Lokalitetsskala – én punktkilde Frokost 2. modul: Oplandsskala – mange punktkilder Pause 3. modul: Fremtidens behov for risikovurdering 12-01-2019

ATV Vintermøde 2009 - Fagsession A Hvad er regionens behov for risikovurdering på lokalitetsniveau, og hvor langt kommer vi med JAGG? Ida Holm Olesen, Region Syddanmark 12-01-2019

12-01-2019

Regionens krav til en risikovurdering i forhold til grundvandet Risikovurderingen skal kunne besvare spørgsmålet: Er grundvandskvalitetskriteriet overholdt i en afstand fra forureningskilden, der svarer til grundvandets transportafstand på et år, dog maksimalt 100m? (Oprydning på forurenede lokaliteter, Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 6, 1998) 12-01-2019

Regionens udgangspunkt for risikovurdering på lokalitetsniveau Regionens egne sager  Øvrige sager: Oliebranchens Miljøpulje Frivillig indsats f.eks. §8 Samlet set: Meget varierende vidensniveau 12-01-2019

Fordele ved JAGG Udbredt værktøj, giver ensartet udgangspunkt for dialog mellem aktører (myndigheder, rådgivere) Giver ensartede risikovurderinger Udarbejdet af Miljøstyrelsen og derfor bredt accepteret af myndigheder Nemt at bruge – også med ganske få data 12-01-2019

Når vi kommer så langt, at vi har konstateret en forurening, kan vi bruge JAGG 12-01-2019

C2 C1 C3 Trin 1: Opblanding i magasinets øverste 0,25 m Oprydning på forurenede lokaliteter, Vejledning fra Miljøstyrelsen nr. 6, 1998 Trin 1: Opblanding i magasinets øverste 0,25 m Trin 2: Med dispersion i mættet zone Trin 3: Med dispersion, sorption og nedbrydning i mættet zone 12-01-2019

Grundvandsmodulet i JAGG 1.5 Forklar forskel på a og b 12-01-2019

Eksempler – ekstreme udgangspunkter Vidensniveau Eksempel Enkelt boring til sekundært grundvand, <10 m.u.t. Magasin? Flere boringer, også til primært magasin Geologi Kendes kun terrænnært Kendes detaljeret fra terræn til primært magasin Hydrauliske parametre (gradient, ledningsevne) Ukendt Kendt Forurening Koncentration i hotspot og sekundært grundvand kendes Detaljeret kendskab til forureningens fordeling i umættet og mættet zone. 12-01-2019

Trin Eksempler på antagelser indbygget i JAGG Nødvendig antagelse? 1,2 Fast opblandingsdybde lige under forureningen Ja Nej Homogent, isotropt grundvandsmagasin 1a: Kildestyrke = porevandskoncentration i bund af den umættet zone: Ingen betydende processer i umættet zone Ja? Konstant grundvandshastighed Konstant kildestyrke Ingen fri fase 3 1. ordens nedbrydning ? Isotrop: Samme fysiske egenskaber i alle retninger Højt vidensniveau: allerede tidligt i beregningen er antagelserne overhalet af de indsamlede data 12-01-2019

JAGG ok til lavt vidensniveau Unødvendigt stor usikkerhed ved brugen af JAGG på lokaliteter med højt vidensniveau. Usikkerheden kan reduceres ved at vælge et risikovurderingsværktøj med færre antagelser. 12-01-2019

JAGG 1.5 12-01-2019

Udfordringer ved at bruge andre værktøjer end JAGG Det kan være svært at få myndighederne til at godtage en risikovurdering, der ikke er baseret på JAGG Kræver, at såvel myndigheder som rådgivere har stor faglig indsigt i ”værktøjskassen” med risikovurderingsværktøjer. 12-01-2019

Politiets Efterretningstjeneste Vurdering af terrortrussel: Trusselsvurdering: vurdering af voldsomheden af en given hændelse Risikovurdering: vurdering af sandsynligheden for at en given hændelse finder sted Måske vi kan lære noget her? 12-01-2019

Konklusioner Et risikovurderingsværktøj bør ideelt set tage højde for alle data, der er til rådighed om en forurening Usikkerheden på en risikovurdering kan mindskes, hvis der vælges et værktøj der passer til det aktuelle vidensniveau JAGG 1.5 velegnet til risikovurderinger på et begrænset datagrundlag, svarende til en indledende forureningsundersøgelse Kendskab til og brug af andre risikovurderingsværktøjer kan øge kvaliteten af risikovurderinger Brug af andre risikovurderingsværktøjer er en udfordring for dialogen mellem myndigheder og rådgivere Men en udfordring der bør tages op! Miljøstyrelsens udmeldinger er centrale for myndighedernes syn på risikovurdering JAGG 2.0? 12-01-2019