Voksenspecialundervisningen i Danmark

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Arbejdet med ICF på Kommunikationscentret i Hillerød ?
Advertisements

Men hvad er forskellen på disse to lovgivninger?
Netværksmøde 18. marts Vibeke Gadegaard
Et fælles rehabiliteringscenter/akuttilbud for borgere med psykiske vanskeligheder, i Ballerup og Herlev Kommuner   Hvorfor?
Konklusion på Workshop om sindslidende
Temagruppen Sundhed på arbejdspladsen K RONIKERE PÅ ARBEJDSPLADSEN T EMAGRUPPEN
Kommunikationskursus - Erhverv
Vigtig diagnoseforståelse i pædagogisk arbejde:
Rådgivningens formål •Formålet med specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand er at fremme udviklingen hos elever med særlige behov i overensstemmelse.
Sygemeldt fra A-kasse Årsag – dårlig arbejdsplads
Ny Førtidspension og fleksjob reform
Fra inkontinensproblem til bevilling
Frivillige aktiviteter for og sammen med ældre flygtninge og indvandrere den 10. november 2008 Ældre flygtninge og indvandreres medborgerskab Hvordan?
Evaluering af kommunalreformen og den nye nationale koordinationsstruktur Oplæg ved Torben Buse, Vicedirektør, Socialstyrelsen 8. Maj 2014.
Temadag 16. august 2010 Projekt ”Sæt viden i bevægelse”
mangfoldighedens søgelys
ProNet Konference – Korsør 29. november 2011 Udfordringer set fra et dansk Jobcenter 2011 Anette Steffensen Arbejdsmarkedsområdets Tværfaglig unge- og.
EU Socialfondsprojektet
Præsentation af Børnehaven Thorshavnsgade
Vurdering af basale færdighed, FVU og IKV i AMU
FKO og Masterplanens Resultatdokumentation
Serviceloven Serviceloven er en rammelov
Nemt på nettet at understøtte og øge borgernes brug af NemID og digitale selvbetjeningsløsninger med udgangspunkt i den fælles offentlige digitaliseringsstrategi.
Hverdagsrehabilitering
Nogle udgangspunkter, begreber og principper for at anerkende realkompetencer.
UU-Vestegnen Vognporten Albertslund Tlf
Sundhedsaftaler De endelig rammer for arbejdet med den kommende sundhedsaftale kendes endnu ikke Udkast til ny bekendtgørelse og vejledning er sendt i.
1 National konference d. 21. november Workshop III Systematisk rekruttering til telefonrådgivning – et eksempel.
2-01.
Vejledning Alle skal have en uddannelse (95 %) Flere elever skal vælge erhvervsuddannelse Mål med udskoling: Eleverne klar til at træffe valg Ansvar:
Fokuspunkter Hvem er vi? Hvad tilbyder vi? Samarbejdsaftaler mellem skole og UUV. Valg af uddannelse - tal på vejen.
Ungeindsatsen Konference den 4. juni Baggrund UTA-projektet Politisk ønske Byrådsbeslutning april 2009 Etablering oktober 2009.
Samarbejde om de unge mellem myndighed og kommune
Velkommen til Platangårdens Ungdomscenter
Introduktion til Region Hovedstaden - Handicap Introseminar den 6. april 2010 v/Direktør Søren Torpegaard Bech.
Bo Ravn Kommunernes indsats En samlet, strategisk indsats i kommunen En tidlig og differentieret indsats i grundskolen (overgang til ungdomsuddannelse)
Arbejde for enhver pris? Hvordan kan man i kommunalt regi bruge lovgivningen til at sikre, at arbejdsliv og hverdagslivet i øvrigt hænger bedst sammen?
Fremtidens rehabilitering i kommunerne Rehabilitering består af en koordineret, sammenhængende og vidensbaseret indsats med det formål at give borgere,
Tema 2 Præsentation af kommunen og dens tilbud Udgivet af Socialstyrelsen februar 2014.
Side Beskæftigelses- og Integrationsforvaltning KØBENHAVNS KOMMUNE Master titel: Gill Sans Bold 40pt (ALL CAPS) Gill Sans Regular 40pt (A CAPS) Brug under.
Inklusion og Specialviden
Rejseholdet - Grønland
Specialpædagogisk konsulent og projektleder Gert Deth Melchiorsen IKT-messe 2015 Kunsten at udvikle, fremstille og implementere.
Hvordan skabes sammenhæng i kapacitet og ressourcer på tværs? Oplægsholder : Forebyggelseschef Eva Henriksen Kommunen har ca indbyggere En af to.
Præsentation af resultaterne fra workshop 1 1. Workshop 1- hvad gjorde vi? Spor: Unge, uddannelse og beskæftigelse Tema 1 - Forebyggelse og sammenhæng.
Undervisning af flygtninge i danskuddannelserne 19 – 20 april 2016 Munkebjerg Kvalitetskrav til den beskæftigelsesrettede danskundervisning på sprogcenter.
Specialfunktionen Job & Handicap. SJH sikrer: understøtning af beskæftigelsesindsatsen i jobcentre og hos andre aktører via:  Rådgivning  Information.
’Unge med handicap’ Handicapbegrebet under lup - hvad betyder det for praksis i jobcentrene? Silkeborg 2. oktober 2009.
Nord-als Rideklub. N.A.R Eksisteret i mere end 50 år i samme faciliteter. Velfungerende klub Godt forankret i lokalsamfundet.
UU - Centrenes lovgivningsmæssige ramme og opgaver Lov om vejledning om valg af uddannelse og erhverv: - Vejledningen skal bidrage til at valg af uddannelse.
#DCHårsmøde2016 #DCHårsmøde2015 Afstemning. #DCHårsmøde2016 Så længe afstemningen er åben, kan du ”skifte mening”. #DCH-Årsmøde2015 bruges ikke blinker.
Aktiviteter i forbindelse med undervisning af elever med specifikke matematikvanskeligheder Jens Brandt Peter Vilhelm Højgaard Jensen VUC&hf Nordjylland.
Om Videnscenter for Specialpædagogik (ViSP) Lægeforeningens generalforsamling 4. november 2011.
Seminar om efterværn i Ilulissat november 2010 vedr. Piareesarfiit i Grønland v/ Marie Pedersen u Den lokale erhvervsskole, daværende STI,
ViSP i ungdoms- uddannelses- perspektiv Rehabilitering i Specialpædagogisk optik Torsdag den 27. november 2008 Helle Djuraas, områdeleder,SFV.
SOLRØD KOMMUNE | JOB- OG SOCIALCENTER Visitation til rehabiliteringsteam og ressourceforløb i Solrød Kommune Dorthe Torstensen, Leder af Social Service.
Specialfunktionen Job & Handicap. Organisering:  Beskæftigelsesregion Syddanmark under:  Pilotjobcenter Vejle i:  Vejle Kommune.
Brugen af virksomhedsrettede tilbud til personer med funktionsnedsættelse v/ Bente Ellegaard og Anne Lyders Gade Specialfunktionen Job & Handicap.
Velkommen til temadag Forår Velkommen til forårstemadag 2015 Lovgivning i praksis – fra jer Kan et godt samarbejde med A-kasserne styrke indsatsen.
Skanderborg Én indgang – fælles adgang – job som udgang Om at begrænse tilgangen til førtidspension.
Om sagsbehandling og subsidiaritet - Susanne Wiederquist
Virksomhedsrettet indsats i jobafklaringsforløb
18/11/15 RAR Østjylland Handicap i beskæftigelsesindsatsen Overblik og nuværende viden 19. januar 2017 DISPOSITION Beskæftigelsessituationen for mennesker.
Rehabilitering og Empowerment – Muligheder og udfordringer i alkoholbehandling Vingstedseminar d
’Flere unge skal tage en erhvervsuddannelse’
BESKÆFTIGELSES- OG INTEGRATIONS FORVALTNINGEN
ArbejdsMarkedsCenter Fleksjob og ledighedsydelsemodtagere
Regionale arbejdsmarkedsråd og borgere med funktionsnedsættelse
Økonomiske overvejelser
ProcesPLAN MODUL 1 MODUL 2 Dag 1 Forberedelse:
Præsentationens transcript:

Voksenspecialundervisningen i Danmark Indhold Lovgrundlag Forankring Målgrupper og omfang Indhold i undervisningen Sammenhæng og brobygning Perspektivering

Lov om specialundervisningen for voksne Formål § 1. Specialundervisning for voksne er tilbud, der er målrettet personer, der som følge af fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse har behov for særlig tilrettelagt undervisning og rådgivning for at afhjælpe eller begrænse virkningerne af funktionsnedsættelsen, og som ikke kan modtage relevante tilbud med samme formål efter anden lovgivning.

Voksenspecialundervisningen er Kommunalt forankret. Danmark består af 98 kommuner. Det er den enkelte kommunes ansvar at tilbyde kompenserende specialundervisning. Hvilket kan gøres på mangfoldige måder "brogede billede/kludetæppe" Forud for evt tilbud foregår der en visitation og en screening af kursistens færdigheder og behov for at sikre indhold og formål med undervisningen. Formålet er, at kursisten i forløbet lærer kompenserende strategier, nye metoder, lærer at bruge hjælpemidler og ad den vej får mulighed for en mere aktiv og selvstændig tilværelse.

Målgrupper. Voksne med: Erhvervet senhjerneskade Personlighedsmæssige, psykiatriske, psykiske og sociale vanskeligheder. Psykisk udviklingshæmning/Generelle indlæringsvanskeligheder Kommunikationsvanskeligheder pga handicap.

Indhold Undervisningen foregår typisk på små hold med 6 - 8 personer. Udgangspunktet er færdigheder kursisten skal udvikle eller genfinde. Ofte tager vi udgangspunkt i kursistens interessefelt, der bliver et middel til et mål. Hvem underviser

Visitation Kursisten visiteres til undervisning for en periode ex. Der er altid tale om en individuel vurdering. Undervisningen er gratis for kursisten.

Samarbejdspartnere Fokus er på undervisning med træning af færdigheder og kompenserende strategier. Det sker i tæt samarbejde med andre offentlige instanser, der har fokus på andre områder som fx behandling. Eksempler: Træning og rehab Uddannelsesinstitutioner Bosteder Hjælpemiddelafdeling VISO

Perspektivering. Færre får i dag førtidspension i Danmark.   Voksenspecialundervisning skal i højere grad bygge bro til uddannelse og beskæftigelse. Eksempler Studieforberedende indsats Bidrage til ressourceforløb Træne jobrelaterede færdigheder Bekymring: specialviden – folk uddannet – flere går fra end kommer til osv. Undervisningsperspektiv kontra træning.