Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Rehabilitering og Empowerment – Muligheder og udfordringer i alkoholbehandling Vingstedseminar d. 6.5.2015.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Rehabilitering og Empowerment – Muligheder og udfordringer i alkoholbehandling Vingstedseminar d. 6.5.2015."— Præsentationens transcript:

1 Rehabilitering og Empowerment – Muligheder og udfordringer i alkoholbehandling
Vingstedseminar d

2 Udgangspunkt Rehabiliteringsstrategi i Socialafdelingen
Hvidbogen 2004 og rehabiliteringsdefinitionen Svendborg som udkigspost

3 Rehabilitering - Nationale tendenser
Regionerne – Borgernes sundhedsvæsen Regeringens førtidspensionsreform KL – Investér før det sker Planlagt revision af Serviceloven

4 Hvidbogens definition
Rehabilitering er en målrettet og tidsbestemt samarbejdsproces mellem en borger, pårørende og fagfolk. Formålet er at borgeren, som har eller er i risiko for at få betydelige begrænsninger i sin fysiske, psykiske og/eller sociale funktionsevne, opnår et selvstændigt og meningsfuldt liv. Rehabilitering baseres på borgerens hele livssituation og beslutninger og består af en koordineret, sammenhængende og vidensbaseret indsats.

5 Rehabilitering Et ofte hørt udsagn – Vi arbejder rehabiliterende her hos os i vores tilbud – og har gjort det længe. Vi glæder os til, at de andre også begynder på det……..

6 Rehabilitering - En gylden mulighed for alkoholbehandlingen?
Rehabilitering – Tydeligere kontekst, koordination og plan Et fælles mål for samlet forløb Målrettet og tidsafgrænset rehab. forløb Vidensbaseret: Endelig får vi mulighed for at bringe alt det vi kan i spil – og inspirere de andre Øget efterspørgsel efter alkoholviden og -behandling på social- og beskæftigelsesområdet?

7 Alkoholbehandling i en rehabiliteringskontekst
En udfordring af tendens til (alkohol)monofaglighed og professionstilgang. – Alkoholbehandling skal tilpasse sig en tværfaglig kontekst Et tværgående organisationsperspektiv hos alle er nødvendigt. Alkoholbehandling foregår ikke i et vakuum. Rehabilitering og empowerment udfordrer definitionsmagt ift. problemet og dets løsning Fra ekspert til rådgiver - Empowerment og et rehabiliteringsperspektiv medfører, at vi skal indtage nye roller som fagpersoner

8 Dilemmaer? Borgerens mål er afsættet - Også når dette måske er suboptimalt ud fra bedste alkoholfaglige viden ? Kan vi leve med borgerønsket suboptimal behandling i en evidens- og NKR styret verden? Et tag selv bord? - Borger med markant større indflydelse på valg af tilbuddets indhold Hvordan tilpasser/individualiserer man tilbuddet uden at miste et højt fagligt niveau? Skal vi altid følge med borgeren? Er der en grænse? - Ja, men den er sjældent helt entydig

9 Er der også håb? Rehabilitering som tilgang er en åbning for alkoholbehandlingen: Nye muligheder for alkoholbehandling - hvis vi og samarbejdspartnerne vil Kærkommen anledning til selvrefleksion over forholdet mellem borger, system og civilsamfund Modgift mod en lille tendens til faglig selvfedme - ikke unikt for dette faglige felt!


Download ppt "Rehabilitering og Empowerment – Muligheder og udfordringer i alkoholbehandling Vingstedseminar d. 6.5.2015."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google