Undervisere: Lise Kjems Knattrup Rikke Lohmann Vestergaard 1.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
©Jenny Bohr – Til underviserne Her er valgt at vise filmen ”et liv i kaos”. Hvis kursisterne er unge, kan man vælge en anden film eks. ”det.
Advertisements

Faglig læsning Dagsorden
Taskbaseret sprogundervisning
E-Læring Gruppe #3. Definition af E-læring Udgangspunktet med E-læring er, at læringsprocessen bliver individuel og der bliver taget højde for den enkeltes.
Sæt lyd og billeder på din sprogundervisning
Almen studieforberedelse
Evaluering.
Udvikling af informationskompetencer hos folkeskoleelever i 9. klasse
Flipped Classroom IT-faciliteret omlagte undervisningsformer.
Sigrid .
Grammatik hvorfor og hvordan?
Samarbejde bibliotek og uddannelse – et bud på hvordan
©Jenny Bohr – Til underviserne Voksne med ADHD har ofte mange negative erfaringer med sig. Mange har fået megen skæld ud som børn, og de.
Tools og Clil4U er blevet oprettet med støtte fra EU. Denne publikation afspejler kun ophavsmandens synspunkter, og EU kan ikke blive holdt ansvarligt.
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
En portfolio er den bevidste indsamling og løbende vurdering af eller refleksion over undervisningens og læringens processer og produkter.
Cooperativ learning - også kaldet CL
Inklusion med læring Hvilke navne??.
© Jakob Fischer Jørgensen / VUC
Vejlederens kommunikation
Opgaver Forventninger og vejledningsstrategier 1.
ENTER Clil4U projektet er blevet oprettet med støtte fra EU. Denne publikation afspejler kun ophavsmandens synspunkter, og EU kan ikke blive holdt ansvarligt.
ENTER Clil4U projektet er blevet oprettet med støtte fra EU. Denne publikation afspejler kun ophavsmandens synspunkter, og EU kan ikke blive holdt ansvarligt.
Årsplan – en kort en lang
ENTER The Clil4U project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission.
Evaluering og IT Brøndby Gymnasium
The Clil4U project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission.
ENTER The Clil4U project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission.
ENTER The Clil4U project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission.
ENTER The Clil4U project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission.
Udvid din didaktiske værktøjskasse.
Sprog og International Virksomhedskommunikation engelsk, fransk, spansk og tysk Velkommen til brobygning 2010.
Rikke Teglskov UCL og Lise D. Møller UCC
Fagdidaktik i sprogfag – lingvistisk kompetence Viden og færdigheder ift. Udtale, stavemåder, morfologi og syntaks (sætningsdannelse) samt ordforråd. Deklarativ.
Sprogpædagogik på kryds og tværs Konference Århus 28. september 2015 Hvordan bruger vi bedst CLIL i sprogundervisningen? Ved lektor, ph.d. Mette Skovgaard.
Metoder og argumentation.  1. Hvilket spørgsmål? 2. Hvordan gå til det? 3. Hvorfor gøre det sådan? 4. Hvad kan gå galt? Videnskabsteoretisk køreplan.
Sproglig opmærksomhed & sproglig bevidsthed. Forudsætninger for at lære sprog Input - en forudsætning for at kunne finde mønstre og for at have noget.
At du kan forklare og anvende sundhedsfaglig dokumentation, formidle observationer samt anvende fagsprog i skrift og tale.
Mette Behrens lr og Helle Brunshøj Hansen lr
PHOTO STORY I 2.KLASSE FORTÆLLING I DANSK. FORTÆLLING I DANSK Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at fortælle og udtrykke sig i både.
AT Problemformulering, problemstillinger og innovation.
FORTÆL I POWERPOINT - FANTASTISKE FABLER. FORTÆL I POWERPOINT Går du med tanker om, hvordan du kan få dine elever til at lave fortællinger med tekst,
Skift farvedesign Gå til Design i Topmenuen Vælg dit farvedesign fra de seks SOPU-designs Vil du have flere farver, højreklik på farve- designet og vælg.
Dagens program Hvem er jeg Formålet med workshoppen Forskning omkring fysisk aktivitet i undervisningen Formål med fysisk aktivitet i undervisning Hvordan.
FØR LÆSNINGEN 1. 3 faser - fagets tekster  Før læsningen  Under læsningen  Efter læsningen 2.
LIVSPARAT. LIVSPARAT har 3 hovedformål NR 1 At give eleverne redskaber og læring, der hjælper dem i deres personlige udvikling, så det smitter positivt.
Organisation & Kultur SOL3 september 2015 Elsebet Gjetting Cand.comm., konsulent.
Praktikvejlederuddannelsen Fjernundervisning. Hvad er fjernundervisning? ”Fjernundervisning betegnes som undervisning, der ikke som udgangspunkt forudsætter,
This project has been funded with support from the European Commission. This publication reflects the views only of the author, and the Commission cannot.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer er du være med til at sætte rammerne for, at der skabes.
This project has been funded with support from the European Commission
Vejledning i samspil Evaluering og dokumentation, 2011: Rie Thomsen og Ulla Højmark Jensen
Tidlig sprogstart i skolen- oplæg ved bogreception d. 14./
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Uge 12: Prøve på grundforløbsprøven
Læringsuge 2017/18 De 17 verdensmål
”Teknologi forandrer praksis – og praksis forandrer teknologi”
Praktikvejledertræf PAU den 28/9 2015
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Bevægelse, læring og trivsel - TLY
Lektion 4 Formålet med lektion 4 er at understøtte eleverne i at søge hjælp, hvis de skulle få problemer, samt at gøre eleverne bevidste om, hvad der kan.
Lektion 2 Formålet med denne lektion er at støtte eleverne i at skabe en god klassekultur. Som lærer kan du være med til at sætte rammerne for, at der.
Hvorfor dansk på GF1?.
Læringslokomotivets forældresamarbejde
Sæt dit aftryk – udvikling af ideer
Lektion 6 Formålet med denne lektion er at introducere eleverne til de fællesskabende aktiviteter, der i høj grad støtter op om skabelsen af et stærkt.
FÅ MEST UD AF DAGEN: UNDERVISNINGSMATERIALE (9. -10
Kære lærer Her har du undervisningsmaterialet til CAMPUS+ Denne vejledning er din guide til undervisningen til at få mest muligt ud af CAMPUS +. Opgaverne.
Flerfagligt Forløb 3 Klasse: Fag:.
Præsentationens transcript:

Undervisere: Lise Kjems Knattrup Rikke Lohmann Vestergaard 1

Definition 2 ”CLIL er en dobbeltfokuseret uddannelsestilgang i hvilken et andet sprog anvendes til både undervisning og læring af såvel indhold som sprog” (EuroCLIC 1994)

Så hvad er CLIL rent faktisk? CLIL integrerer både indholdslæring og sproglæring i samme undervisningsforløb Eleverne behøver ikke kunne sproget i forvejen. De lærer det undervejs. Undervisningen går på to ben - Læring af indhold og læring af sprog er lige vigtigt CLIL er udviklet til ikke kun at være en måde at forbedre tilgangen til flere sprog – men også tilføre innovative metoder til undervisningen i det hele taget. Ud over at fokusere på indhold og sprog er der også fokus på udviklingen af læringsstrategier. En måde at forberede eleverne på det arbejdsliv de formodentlig engang kommer til at møde ift. interkulturelle kompetencer, selvstændig læring, forståelse, samarbejde… 3

Undervisning og stilladsering Når et fag skal undervises i et andet sprog end modersmålet umuliggøres ”røv til sæde” – eleverne kan simpelthen ikke sprog nok til at kunne få den nødvendige information ud af et ”foredrag” Visuel støtte Eleverne er nødt til selv at være aktive ift. at søge og opsøge informationer. Eleverne er nødt til at samarbejde, tale sammen og bruge hinandens styrker Brugen af sproget bliver en del af læringsprocessen Alle kanaler er nødt til at være åbne – og der skal spilles på alle tangenter Det er svært at lære sprog udenfor kontekst Motiverende at der er et klart og relevant formål 4

Sproget Anvendelsesorienteret – kommunikation som primært mål Indholdsspecifikt ordforråd/begreber Grammatik – det nødvendige, nutid, datid, ental, flertal, bøjninger… Appelstrategier – hvordan siger man.. Hvad hedder.. Kan du hjælpe mig…. Chunks og faste vendinger Først, derefter, til sidst … Sætningsstrukturer Eleverne får større selvtillid og tør benytte sproget 5

Faget Vigtigt ikke at gå på kompromis med fagets mål - hvad skal eleverne som minimum vide om emnet Bruge de rigtige termer – på begge sprog – brug gerne ordkort Stilladsering – læringsstile Brugen af modersmål bør ideelt set være begrænset – men brug det hvis det er vigtigt for at sikre forståelsen Vigtigt at vælge emner der egner sig til CLIL –metoden. Jo mere simpelt elevernes sproglige formåen er – jo mindre kompliceret skal emnet være. Vælg emner hvor mulighederne for stilladsering er gode og mangfoldige. 6

Language - of – for – through - learning Language of learning – obligatorisk sprog relateret til emnet og indholdet Language for learning – det sprog at kunne der er behov for at kunne agere i undervisningssituationen – i gruppearbejdet, for at kunne stille spørgsmål m.m Language through learning – det nye sproglige formåen der ikke kan planlægges – det sprog der emergerer undervejs og som skal indfanges og udvikles så det bliver del af elevens repertoire 7

8

9

10

CONTENT - indhold Dette refererer til det faktiske indhold inden for emnet der bliver arbejdet med. Hvad skal eleverne rent faktisk lære i denne lektion?

Communication - kommunikation Hvilken slags kommunikation skal eleverne bruge? Hvilket sprog (ord eller strukturer) skal de lære? Har eleverne brug for stilladsering?

COGNITION - kognition Hvilke kognitive færdigheder skal eleverne bruge? Blooms taksonomi

COMPETENCE - kompetence Liste over, hvad eleverne vil være blevet bedre til, når de har arbejdet med emnet. Hvilke færdigheder har eleverne fået eller lært at bruge?

COMMUNITY - omverden Hvad er denne lektions relevans for elevernes dagligliv og omgivelser? Hvordan hænger det sammen med det samfund og kultur som omgiver eleverne? Er der også sammenhænge med andre kulturer?

CLIL-guidebog 17

18 Quiz og byt: øvelse med kort i to farver. Så op og stå og sæt i gang

Tv-indslaget fra tv2fyn 19

Øvelse: Hvor hører det til? 20

Hjemmesiden: Se hvilke materialer, der findes på hjemmesiden Lille kort film der viser clil-metoden i klassen 21

Brainstorm I grupper skal I nu prøve at lave et CLIL-forløb på f.eks. 1 times varighed. I skal: lave mål for både emne og sprog lave eksempler på aktiviteter der støtter op om målene beskrive den stilladsering I vil bruge skrive stikord på de 5 c’er 22

Andre gode redskaber værktøjer Multidict – ordbog med mange sprog og fagudtryk. Wordlink – hvor man kan koble en tekst til en online ordbog Clilstore – når man skal lave en ”unit”, er der en god vejledning i ”Help” på dansk: Et lille eksempel på en ”unit” 23

Pre- og maincourse Pre-course: Maincourse: home home 24

Links til artikler om clil-metoden David Marsh: Lise og Rikkes artikler: Link til artiklen fra sproglæreren Link til artiklen i teambladet ”Liv i skolen” 25

Øvelse: Nu skal I selv prøve at lave en “unit” i Clilstore 26

Tak for i dag! 27