Hvad !¤?#¤%$!* er museologi?. Hvad betyder museologi? Ordet museologi er dannet af to ord: ”museo” og ”logos” ”Museo” stammer fra det græske ord ”museion”,

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Lis Suhr Klinisk lektor
Advertisements

Forskningens rolle i indsamlingen - Samlingens rolle i forskningen ODM Odense Bys Museer 26. november 2013 Flemming Just Museumsdirektør.
Velkommen til Systime.
Fremtidens museumslandskab: Fokus, fornyelse og modet til at være unik Kulturarvsstyrelsens museumsmøde Nyborg 10. maj 2010 Klaus Majgaard.
8. februar 2012 TATIONpRÆSEN Det Strategiske Museum - ET KOLLEKTIVT FORSKNINGSPROJEKT CENTER FOR MUSEOLOGI OG CENTER FOR VIRKSOMHEDSKOMMUNIKATION.
 Engelsk er et valgfag – det strækker sig fortrinsvis over sammenlagt 10 dage fordelt over de første to skoleperioder  Det betyder, at du har mulighed.
Velfærdseksperimentarium, Odense Samarbejdsforum for frivilligt socialt arbejde Den 14. marts 2013.
+ Hold af dig selv - en workshop om at finde styrken I sig selv. Marie-Louise Wegener.
Patientuddannelse – en medicinsk teknologivurdering Torben Jørgensen Formand for arbejdsgruppen Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed Baggrund og.
Workshop 4 Anerkendelse i praksis Psykolog Susanna de Lima Aarhus Kommune Ungdomscentret Socialforvaltningen.
Udstillingsanalyse Almen studieforberedelse. Museum literacy, ideelt set… - evnen til at ”læse” museumsinstitutionen og gennemskue dens skjulte dagsorden.
Tværfaglig tænkning i opgaveløsningen Bente Nissen, seniorkonsulent Cabi Korsør d hvordan spiller vi hinanden gode?
Museologi på skoleniveau AT forløb for 9 1.g klasser ”Verdensbilleder: Renæssancen” + perspektiver på skoleniveau.
Frivillige og deltagere frem for frivillige og flygtninge.
Sundhedsaftalernes betydning for sammen- hængende forløb og sektorovergange Martin Sandberg Buch, senior projektleder, cand. scient. adm. Christina Holm-Petersen,
Salg og marketing ved iværksætteri AMU-kursus © Undervisningsministeriet. Marts Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for Handel,
Smag og fordybelse En teaser om virksomhedsformer MADLEJR Majbritt Pless Peter Brodersen UCL 1.
Introduktion til PV kurset 3 september 2012 Lars Peter Jensen og Lone Stub Petersen © SLP-gruppen,
Undervisningseksperimentarium Nørre Gymnasium. Undervisningseksperimentarium  Planlæg undervisning, hvor der tages udgangspunkt i ressourcer – ikke skema.
Velkommen Social kritik – og faglighed, der forpligter. Børns og unges invitationer til ny- orientering.
Forslag fra arbejdsgrupperne
Hvordan ved MUS? Anvend uddybende redskaber i RMUK og e. dok FØR
Afsluttende opgave ”Digitalisering”
At udfordre eleverne på deres valg, også i forbindelse med uddannelsesmessen Lektor Marianne Tolstrup, UCL
Museer, børnehaver og pædagoguddannelsen
Dronninglund 2/2-05.
Faglig udvikling i praksis 2017
INTENSIV GRUPPEVEJLEDNING - et kursus på 8 dage
Hovedfunn fra evaluering af VAM programmet
MED I LOMMEN UNDERVISNINGSUDVIKLING PÅ MUSEET I SAMSKABELSE MED GYMNASIEELEVER OG LÆRERE.
Systematisk energieffektivisering af tekniske installationer
Gymnasiernes samarbejde med eksterne læringsmiljøer
Undervisningsministeriet
Overgang til den nye karakterbekendtgørelse på DPU:
Klargøring af præsentation og formidling Formidling/ messe Evaluering
Ledelse i fremtiden … Betyder ikke vi skal kaste fortiden over bord
Faglig ”rejse” til Rioja (Nordspanien)
Kommunikationsworkshop
- Spot på snusepraktikker
Hvad er AKADEMIET for Talentfulde Unge?
WORKSHOP 4, Gribskov Kommune, 2017.
Tværfagligt samarbejde om udsatte unge
Demokrati-perspektiver i dansk læreruddannelse
Du skal elske byggepladsen!? EUC Nord 13/ FBK 2258
Valgfag Valgfri specialefag.
En ny Forberedende Grunduddannelse
Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU)
9 gode råd til et styrket samarbejde med pårørende på hjerneskadeområdet

Styrkede gymnasiale uddannelser
MED I LOMMEN UNDERVISNINGSUDVIKLING PÅ MUSEET I SAMSKABELSE MED GYMNASIEELEVER OG LÆRERE.
- Fælles forståelse af kerneopgaven
Kvalitet i dagtilbud Pointer fra forskning Juni 2017
Glud Museum & Hedensted Kommune
Sund Mund til Byens børn
Geografi Geografi omhandler samspillet mellem mennesker og natur og konsekvenserne heraf, som det kommer til udtryk gennem naturgrundlagets udnyttelse,
Økologiske sammenhænge
WORKSHOP 5A – KURSER FOR FAGLÆRERE I LÆSEVEJLEDNING
Demokrati og medborgerskab
Studieområdet, htx (2017-udgave)
Visionære Regionale Udviklings Planer
Kort oplæg om karrierekompetence i gymnasiet
Visionære Regionale Udviklings Planer
MUNDTLIG FREMSTILLING
Unge med angst set fra et vejlederperspektiv
Lov og praktiske løsninger Adfærd og ”plejer”… Samarbejde
Formålet med kommunikationsstrategien
Samfundsvidenskaberne
Formåls §§ / Allerød Kommunes Børne-læringssyn.
Undervisningsplanlægning
Præsentationens transcript:

Hvad !¤?#¤%$!* er museologi?

Hvad betyder museologi? Ordet museologi er dannet af to ord: ”museo” og ”logos” ”Museo” stammer fra det græske ord ”museion”, der betyder museernes tempel ”Logos” betyder ord eller tale, d.v.s. læren eller videnskaben om Kilde: Ane Hejlskov Larsen

Museer og/eller museologi? Det er nærliggende at tro, at museologi er museumsvidenskab eller - kundskab. Men museologien handler om mere end hvordan man udfører musealt arbejde eller arbejder på et museum.

Hvad handler museologi om? Museologien handler om musealiserings- processer eller hvordan museale aktiviteter skaber betydning og kan fortolkes. Om forholdet mellem kulturarven, mennesket og det omgivende samfund. Både den materielle og immaterielle kulturarv.

Forholdet mellem fagdisciplin, teori og praksis: Museologi er en metadisciplin, hvor den enkelte fagdisciplin betragtes fra en museologisk synsvinkel. Museerne er museologiens mest benyttede case.

Museologi – en ny videnskab?: 1. Fase: Museologi opstod i 1800-tallet og var først og fremmest knyttet til museernes praktiske hverdag. 2. Fase: Museerne har flere fælles anliggender. Tværfagligheden blev udvikles. Ca Fase: Museologi er en selvstændig disciplin med sit eget begrebsapparat og sin egen teoridannelse. Fra ca

Hvad kan vi bruge museologien til? At få indsigt i kulturarven, som afsæt for menneskets lokale og globale selvforståelse At få indsigt i museal virksomhed At få viden om videnskabsteori og –historie At leve op til almen studieforberedelses målsætning…

(

Hvad er gevinsten? Øgning af almen viden om kulturinstitutioner, kulturpolitik, kulturarv Opøvelse af en vis kritisk-refleksiv holdning til museumsinstitutionen igennem læring om musealiseringsprocesser (empowerment i f. t. museumsinstitutionen) Begyndende bevidsthed om koblingen mellem læring og oplevelse → øget indsigt i egen læring Bearbejdelse og verbalisering af sansebaserede indtryk (skærpelse af sproglig bevidsthed)

Hvad er gevinsten? (forts.) Begyndende ”museum literacy”, d.v.s. evnen til at tyde og formulere sig om udstillingspraksis og genstandenes komplekse tale Indblik i den faglige organisering af viden og kompetencer i en institution uden for skolen Forståelse for skiftende tiders tankemønstre, samfundsmæssige problemstillinger m. m., spejlet i og fortolket igennem museums- genstande og -samlinger Indblik i samspillet mellem teoretisk og anvendt viden

1.e og 1.f’s AT forløb

Museumsloven § 2. Gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling er det museernes opgave at virke for sikring af Danmarks kultur- og naturarv at belyse kultur-, natur- og kunsthistorien at udvikle samlinger og dokumentation inden for deres ansvarsområde at gøre samlinger og dokumentation tilgængelig for offentligheden at stille samlinger og dokumentation til rådighed for forskningen og udbrede kendskabet til forskningens resultater.

Museumsloven for de naturhistoriske museer § 8. De naturhistoriske museer belyser naturen, dens udvikling, nutidige miljø og samspillet med mennesket.

Museumsloven for kulturhistoriske museer § 4. De kulturhistoriske museer belyser forandring, variation og kontinuitet i menneskers livsvilkår fra de ældste tider til nu.

Museumsloven for kunsthistoriske museer § 6. Kunstmuseerne belyser billedkunstens historie og aktuelle udtryk samt dens æstetiske og erkendelsesmæssige dimensioner.

Museer i Danmark? Omkr. 150 store og små museale institutioner – de fleste selvejende, en mindre del kommunale og den mindste del er statslige institutioner. Moesgård, ARoS, Naturhistorisk museum er paragraf 16-museer. Har særlige forpligtigelser. Steno Museet og Antikmuseet er universitetsmuseer.