Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Samfundsvidenskaberne

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Samfundsvidenskaberne"— Præsentationens transcript:

1 Samfundsvidenskaberne
Almen studieforberedelse

2 Samfundsvidenskab: Fællessalen
Humaniora: Aflyst pga. sygdom Naturvidenskab: E2 Klasser 1. runde kl 2. runde kl 3. runde kl 3abe Samfundsvidenskab Naturvidenskab Humaniora (aflyst) 3jkm 3txy

3 Samfundsvidenskab og andre fakulteter
Videnskaber (og fag) er defineret ved metoder og objekter (genstandsfelt): Samfundsvidenskab: beskrivelse af det generelle Humaniora: forståelse af det specielle Naturvidenskab: matematisk beskrivelse af naturlovene

4 Samfundsfags analytiske genstandsfelt er:
Studiet af mennesker Studiet af samfundets strukturer Studiet af forholdet mellem mennesker og struktur.

5 Hvordan kan samfundsvidenskaben opnå teoretisk viden, når dens analyseobjekter er selvstændige og handlende individer? Samfundsvidenskaben forsøger at kortlægge de generelle mønstre for menneskets handlen.

6 August Comte ( ) mente, at hvis sociale forhold studeres objektivt, som om de var ’ting’, dvs. naturfænomener, så ville man erkende, at samfundsudviklingen på samme måde som naturen følger universelle love. Den menneskelige adfærd snarere end bevidsthed og mening er derfor grundlaget for videnskabelig erkendelse. Den økonomiske videnskab/statistik er inspireret af den positivistiske videnskabelige tradition.

7 Det handler om mennesker
Studiet af mennesker og samfund vil og skal aldrig tilstræbe et naturvidenskabeligt ideal!!! Fænomenologiens pointe er, at mennesker selv konstruerer mening med livet i deres samspil med andre mennesker. Og i samspil med samfundets strukturer.

8 Man kan ikke på baggrund af generelle og universelle teorier få tilstrækkelig viden om den fortolkning af den sociale verden, som mennesker konstruerer i konkrete sammenhænge. En dyb forståelse af og viden om konkrete sociale sammenhænge er ofte afgørende for at afdække den sociale mening og adfærd, som mennesker har i en given situation.

9 THE CONTEXT MATTER!! I følge det fænomenologiske perspektiv er forskerens opgave at fortolke virkeligheden. Ikke at søge en objektiv sandhed.

10 Hvis samfundsvidenskaben ikke kan opstille generelle teorier, der kan forudsige menneskers adfærd og handling, hvad kan samfundsvidenskaben så benytte teorier til?

11 Reducere kompleksiteten
Analysere og fortolke den verden der undersøges Begrænse forskerens subjektivitet. Objektivitet/subjektivitet.

12 Frihed eller determinisme?
Er det enkelte menneske herre over sig selv, eller er det et produkt af kræfter udenfor sig selv? Et produkt af samfundets strukturer. F.eks. økonomiske strukturer. Gensidig påvirkning mellem aktør og struktur. (Strukturationsteori)

13 Induktion og deduktion
Induktion: Fakta opnået ved observationer -> INDUKTION -> Generelle antagelser. Dvs. man går fra det specifikke til det generelle. Deduktion: Generelle antagelser -> DEDUKTION -> forklaringer. Dvs. man går fra det generelle til det specifikke.

14 Tælle og kategorisere Finde statistiske sammenhænge Resultater afbilledes i tabeller og figurer Eksempler: Spørgeskemaundersøgelser, f.eks. opinionsundersøgelser. Optællinger, f.eks. trafikmålinger.

15 For at få en dybere kendskab til et fænomen er det ofte nødvendigt at benytte en kvalitativ metode.
Induktiv metode – fra enkeltobservationer til helhed. Mere fleksibel tilgang (forskeren prøver sig mere frem).

16 Eksempler: Dybdeborende interviews. Observationer. Aktiv deltagelse/forskerens indlevelsesevne.

17 Kvantitative metoder Kvalitative metoder Styrker Svagheder
Tilfældige udsnit Mange respondenter Repræsentativitet Entydige spørgsmål Mange mulige optællings- og beregningsmetoder Mange overskuelige præsentationsmuligheder Høj dokumentationsgrad Gode sammenligningsmuligheder Induktiv fremgangsmåde Den interviewede er i centrum Den interviewede kan afklare, omformulere og nuancere spørgsmål og svar Nuancerede data Flertydighed Helhedsforståelse Svagheder Lukkede spørgsmål giver unuancerede svar Forskeren har formuleret problemstillingerne uden garanti for, at de er de vigtigste eller eneste relevante De undersøgte har ikke mulighed for at korrigere Ofte stort statistisk bortfald ved surveys (folk der ikke svarer) Forskeren kan manipulere de undersøgte Forskeren kan selv manipuleres af de undersøgte Tidskrævende både mht. at undersøge og dokumentere Problemer med repræsentativiteten Problemer med at kvantificere og sammenligne data Vanskeligt at konkludere entydigt Etiske problemer ved skjult og deltagende observation og ved simulation Meget ressourcekrævende

18 Studiet af menneske og samfund.
Samfundsvidenskaben er en fortolkningsvidenskab. Samfundsvidenskaben forsøger at kortlægge og fortolke generelle mønstre i samfundet. Teorier og idealtyper benyttes til at analysere og fortolke virkeligheden. Kvantitativ og/eller kvalitativ metode.

19 Samfundsvidenskab: Fællessalen
Humaniora: Aflyst Naturvidenskab: E2 Klasser 1. runde kl 2. runde kl 3. runde kl 3abe Samfundsvidenskab Naturvidenskab Humaniora 3jkm 3txy


Download ppt "Samfundsvidenskaberne"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google