Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Systematisk energieffektivisering af tekniske installationer

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Systematisk energieffektivisering af tekniske installationer"— Præsentationens transcript:

1 Systematisk energieffektivisering af tekniske installationer
VABB Systematisk energieffektivisering af tekniske installationer

2 Projektdeltagere Mikael Haugaard Jensen, Jens Henrik Nielsen; Anders Dalum, Helge Glinvad Grøn, Ulrik Schütten Kold, Rene Holm Andersen

3 Formål Formålet med projektet er at hente viden om, hvilke målinger der kan visualiseres og bruges til at påvirke brugernes adfærd med henblik på energieffektivisering og samtidig optimering af bygningens indeklima og brugernes trivsel, samt måling og opsamling af måledata for energiforbruget til bygningens drift, da der sjældent er fokus på energiforbrug efter færdiggørelse af byggeriet.

4 Forskningsspørgsmål 1. Hvordan opsamles og visualiseres forbrugsdata på bedst mulig måde for at opretholde minimalt energiforbrug sammen med optimalt indeklima? 2. Hvordan kan det daglige energiforbrug synliggøres, på en sådan måde at forbrugeren vil motiveres til at ændre adfærd og dermed optimere på forbrug af energi? 3. Hvordan påvirker det undervisningen når klasselokalet bliver en aktiv del af undervisningen. Hvilken betydning har det for professionen, at forskningsprojekter bliver en aktiv del af undervisningen?

5 Udfordring Udfordringen med at reducere energiforbruget i de tekniske installationer, vil kræve at energiforbrug registreres løbende og visualiseres for at brugeren er bevidst om konsekvenserne af sin adfærd.

6 State of the art Det nuværende marked for driftssystemer og brug af måledata er meget spredt. Den teknik, der er til rådighed, er enten meget avanceret eller ikke på et højt nok niveau til at den professionelle bygherre kan gøre brug af det i projekter. Det giver sig også tydelig aftryk i, at der tænkes hovedsagelig i ”need to have” løsninger basseret på lovgivningens krav og ikke ”nice to have” for en fremtidig forståelse af forbrugets optimering i samspil med indeklimaparametre.

7 State of the art En væsentlig barriere for omsætningen af faktuelle data og forbrugsoplysninger til ændret brugeradfærd og mindskelse af forbrug, skal findes i den måde, hvorpå der gives feedback fra sådanne systemer. Nyere undersøgelser baseret på energiforbrug til tøjvask viser, at social feedback og især negativ social feedback, har en signifikant større effekt på brugeradfærden i forhold til traditionelle fakta orienteret feedback i form af forbrugsdata, som undersøgt af J.Ham og C.J.H. Midden (2013).

8 Projektplan

9 Fase 1 Fase 1 knytter sig til forskningsspørgsmålene og undersøger nærmere, hvilke hypoteser der har relevans for forholdet mellem menneskets adfærd og energiforbruget såvel som det indeklimamæssige.

10 Fase 2 Formålet med fase 2 er at indsamle data fra casestudier og afprøve de teoretiske hypoteser, der er opstillet under arbejdet i fase 1.

11 Fase 3 I fase 3 bearbejdes den indsamlede data fra fase 1 og 2

12 Fase 4 Formidling af forskningsresultatet vil ske gennem en samlet forskningsartikel bestående af resultater fra de enkelte delelementer i projektet samt en sammenskrivning af helheden. Artiklen publiceres sammen med samtlige delartikler i et UCN-seriehæfte gennem UCN Forlag. Desuden vil artiklerne blive publiceret i relevante tidsskrifter. Endvidere etableres der undervisning med baggrund i projektets resultater.

13 Plan for 2016 Installation af udstyr Indsamling af data
Indsamling af empiri Kvalitativ empiri Kvantitativ empiri

14 Lokaler


Download ppt "Systematisk energieffektivisering af tekniske installationer"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google