implementering af sprogbaseret undervisning

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Folkeskolereformen Hvad og hvorfor?.
Advertisements

Folkeskolereformen Et fagligt løft af folkeskolen.
Møde om Folkeskolereformen og idrætsforeningerne 4. December 2013.
Partnerskabsdag: Skolereform Tirsdag d. 10
Læringsreformen En stor forandringsproces er i gang i folkeskolen. Det handler ikke blot om implementering af en ny lov. Det handler om omstilling og udvikling.
Forældrearrangement om folkeskolereform
Effekt af e-læring Certificering som e-underviser
Lablæring Uddannelsesforum 2011 Projekt i Sosuuddannelsen
Alle børn skal være del af fællesskabet
LÆSNING på Ahlmann - Skolen
Kontaktforældremøde Skelgårdsskolen 11. november 2013.
Understøttende undervisning, Vejle Kommune, mandag d. 28. oktober 2013.
Forældre Skødstrup Skole sept. 2013
Et væksthus for børn og voksne
Folkeskole-reformen August 2014.
Skolereformen Overordnede mål:
Skolereform august 2014………………
Folkeskolereform 3 overordnede mål:
Realisering af skolereformen i Gladsaxe
Steen Gravgaard Eriksen
NTS-centeret Nationalt center for undervisning i natur, teknik og sundhed - Fordi interessen for og kvaliteten af undervisningen i natur, teknik og sundhed.
Skolereform & Arbejdstidsaftale Efterår: Processer og forhandlinger for skoleledere og TR 3. oktober: Stormøde for alle interesserede 16. januar: Skoleafdelingens.
Folkeskolereform 2013 Hammerum Skole.
0.-6. årg., Haderslevreformen og Folkeskolereformen Juni 2014
Inspiration til faglig læsning i danskundervisningen på ElevIntra
Brug af progressionstræ i fagteam og netværk Martin K. Sillasen
Dialogmøde tirsdag den 17. juni 2014
Tre klare nationale mål
LP som skoleudvikling – et perspektiv udefra og ind i modellen
LP-modellens Landskonference 2014 i Horsens
1 Vejlednings- opgaven Tirsdag aften v. Adjunkt Martin Finderup Andersen.
Forældremøde Herningvej Skole, torsdag den 1
Folkeskolereformen Esbjerg kommune
Informationsmøde tirsdag den 10. juni Reformen - formål 1.Folkeskolen skal udfordre alle elever, så de bliver så dygtige, de kan. 2.Folkeskolen.
1 Vejlednings- opgaven v. projektleder Martin Finderup Andersen.
Qaasuitsup Kommunea bygder -bygdeskoler- Professionel udvikling - Kurser og uddannelser -
Skallebølle Landsbyordning ”Indsigt og opmærksomhed…”
Ekspert i undervisning Efteruddannelse af læreruddannelsens lærere.
Bedre faglig læsning og skrivning i den faglige undervisning Ansøger EUC Nord og EUC Nordvest Har gennemført tiltag i den faglige undervisning for implementering.
Kommune Kujalleq Professionel udvikling - Kurser og uddannelser -
LÆRING, LEG & BEVÆGELSE.
Målstyret læringsreform
Qeqqata Kommunia Professionel udvikling - Kurser og uddannelser -
LP-MODELLEN Vejlednings-opgaven Tirsdag aften
Pædagogisk rådsmøde den 7. marts. Debat om organiseringen 1. Intro ved Kristian (5 min) 2. Oplæg ved skolebestyrelsen (10 min) 3. Gruppediskussioner (20.
Folkeskolereform august 2014 Velkommen til oplæg om implementeringen af folkeskolereformen på Haldum-Hinnerup Skolen.
Læreres vilkår for at udvikle en lokal naturfaglig kultur omkring natur/teknik - Resultater fra en spørgeskemaundersøgelse.
Dagsorden Alle ”kender” Hattie
Læreprocesser i naturvidenskabelige fag - I erhvervsuddannelses-kontekster Ole Ravn Christensen Paola Valero Institut for Uddannelse, Læring og Filosofi.
Qaasuitsup Kommunea Professionel udvikling - Kurser og uddannelser -
Kommuneqarfik Sermersooq Professionel udvikling - Kurser og uddannelser -
Det vi skal de næste tre kvarter Tale om hvorfor vi i ledelsen foreslår, at vi stiller skarpt på skole-hjem samarbejdet Tale om den tidsplan vi foreslår.
Kompetenceudvikling og Teamsamarbejde Projekt ”Fælles Værdier – Fælles Fodslaw” - når vejen dertil er gennem vores pædagogiske praksis.
Velkommen til Vestervangsskolen
Læreruddannelsen i Vordingborg Fysik/kemi
LP-MODELLEN ● FORSKNINGSBASERET VIDEN, DER VIRKER
Sprogbaseret læring i naturfag
Pædagogisk Rådsmøde F olkeskolereform 6. Februar 2014.
1 Kortlægning i program for læringsledelse 2 Kortlægning Kortlægningen i Program for læringsledelse er udformet som netbaserede, elektroniske spørgeskemaer.
Genrepædagogik på Sølystskolen - hvorfor, hvad og hvordan? 7. møde for SFL i professionerne Sprogbaseret pædagogik i praksis 4.
LP på CPH WEST Læringsmiljø – og pædagogisk analyse Symposium for forskere og fagfolk Fastholdelseskaravanen Der er blandt undervisere på erhvervsskoler.
Kursus i pædagogfaglig ledelse af social inklusion og facilitering af aktionslæring 25. marts 2015 Afrunding ved Birgit Lindberg, dagtilbudschef.
Program for dagen Intro ved Eva og Mette 5 min Den didaktisk ramme og erfaring fra Canada Nikolaj Schnurre. 15 min Den didaktiske model og rundtur på EMU.
Allerslev Skole, SFO: Valhal, Bifrost og Lageret Allerslev skolebestyrelses Møde med BU Ved formand Michael Brixtofte.
Netværk Dagtilbud & Skole.
Pædagogiske intentioner ved inspirationsforløb i erhvervsøkonomi
AP-Møller projekt: Øget læring og inklusion gennem synlige mål og kvalificering af praksis i skolen – Læring, der ses Pia Gelardi og Julie Aarø-Hansen.
Hvordan laver man gode aftaler omkring skriftelige opgaver og logbog?
Lær med Familien - et projekt om forældreinvolvering i folkeskolen
Vejledning i forflytning
Præsentationens transcript:

implementering af sprogbaseret undervisning Et uDKAST

Hvorfor sprogbaseret undervisning? Den øger alle elevernes faglige udbytte Understøtter inkluderende læringsmiljøer Øger elevernes trivsel – som en konsekvens af, at alle elever udfordres og lærer Eleverne oplever mestring hvorved motivationen øges Understøtter målstyret læring

Sprogbaseret undervisning LEDER BETYDNINGEN Forvaltningen skal understøtte skolerne ved at sætte det på dagsordenen Ved at inddrage denne tilgang i tiltag via fælles kurser Sprogbaseret undervisning Skoleledelsen skal Beslutte at skolen skal arbejde sprogbaseret Rammesætte arbejdet i fagudvalg Rammesætte samarbejdet i team – og årgange Rammesætte vejleder/ressourcepersonernes arbejde – som tovholdere for implementeringsarbejdet Fokusere på sprogbaseret undervisning i den pædagogiske ledelse

tovholdere på den enkelte skole Minimum 1 person på hver skole skal have en grundlæggende og basal viden om SFL både teoretisk og praktisk ( fx skolens læsevejleder(e)) Skolen skal have en ”gruppe” som kan være styregruppe og spydspidser på skolen – en enkelt er ikke nok, der skal være 2 – 3 kolleger, som også har stor viden om sprogbaseret undervisning i praksis. ( fx dansklærer, naturfagslærer, kulturfagslærer) Ovenstående skal ”gå foran” i forhold til at udvikle praksis med sprogbaseret undervisning

Sprogbaseret pædagogik fordrer viden om mmmmm Tekster både mundtlige og skriftlige - SFL Vejen hen til teksterne – den didaktiske tilgang begreber fra strataerne: leksikogrammatik semantik kontekst fra de tre metafunktioner (ideationel, interpersonel og tekstuel) Tekstaktivitet: formål og tekststruktur

Uddannelse af tovholdere Der oprettes kommunale kurser for videnspersoner/ tovholdere kurser af min. 50 timer gerne over flere år. Men allerbedst. UC´erne udvikler diplommoduler som giver skolens tovholdere af sprogbaseret undervisning den viden som er relevant i forhold til sprogbaseret undervisning. Forslag 3 moduler. Kunne vi evt. få Kathrin til at skitsere et sådan forløb

Udkast til implementeringsstrategi på skole Viden om Forenklede fælles mål og de sproglige krav – alle lærere Vejen til at arbejde med tekster – den didaktiske tilgang – alle lærere 3x3 timer Dansk/sprog: 1½ time x 30 Viden om fagets tekster og fagdidaktik Dansk/sprog Matematik Naturfag Kulturfag Matematik: 1½ time x 10 Indholdet i disse forløb – skal vi arbejde med i workshop Naturfag: 1½ time x 20 Kulturfag: 1½ time x 20

Sølystskolen Silkeborg Betty Mikkelsen og Anne Marie Jacobsen Projekt Uddannelseløft, Aalborg Jannie Høgh Jensen,