Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Medarbejderudviklingssamtalen
Advertisements

Uddannelsesseminar 25.August 2008 Horesta – 3f DK 1 De lokale uddannelsesudvalgs arbejdsopgaver og kompetencer Bruno Clematide.
Særlige ressourcepersoner i folkeskolen
5 IT-didaktiske principper
Lederudvikling.
VEJLEDNING… … til brug af præsentationen:
Debatkort til Arbejdsplads Debatværktøj til kompetence- udvikling.
EU Socialfondsprojektet
Skolepraktik temamøde med EL konsulent og LUU
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Efter selvevalueringen Tovholderens rolle og opgaver 22. august 2007.
Kompetencebeskrivelser for ledelsesteamet Skolerne i Ullerslev
Annette Kamp og Pernille Bottrup Nyborg Strand januar 2011
Hvordan sætter vi gang i talentudvikling
Workshop om læringsmiljø – Hvad, hvorfor og hvordan?
Støtte til udviklingsprojekter på statens arbejdspladser.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Værktøjer i KVIK og opsamling på forbedringsprojekter Hvordan foregår en KVIK-selvevaluering?
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg for ledelsen m.fl.
Pædagogisk ledelse af erhvervsuddannelser
Medalje til Høje-Taastrup
VEU-Centrenes rolle i løsning på voksen- og efteruddannelsesområde
Hvilke lærere vil jeg have på mit lærerværelse i morgen ?
Titel Kort om læringspunkterne koblet til udviklingen af Fødevarestyrelsens kompetencestrategi SCKK – den 6. februar 2008.
Kulturpolitisk temamøde, Struer Byråd, 20. november 2007 STRUER KOMMUNE Møde den 29. november 2007 Til første møde om Udviklingsprojekt på Dagtilbudsområdet.
Velkommen til inspirationsdag Kompetencestrategi – hvordan?
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Konsensusprocessen.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Workshop for forsvaret Kompetenceudvikling og samarbejde i lokalområdet – fra ord til handling.
Kompetencestrategi med mening
Hovedpunkterne i en ny strategi
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Velkommen til Temamøde i SCKK den 8. oktober 2008 Kompetencestrategi - hvordan?
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling Kompetenceudvikling af administrative medarbejdere.
- Værktøjer til strategisk og systematisk kompetenceudvikling
Strategisk og systematisk kompetenceudvikling
Modtagelse og fastholdelse af udenlandsk arbejdskraft 31. marts 2011.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Kompetenceudvikling i et strategisk perspektiv Konference om nyskabelse og motivation 15. juni.
KVIK-modellen KVIK-modellens historie Modelgennemgang
KVIK KvalitetsVærktøj til udvikling af Innovation og Kompetence
Introduktion til KVIK KvalitetsVærkøj til udvikling af Innovation og Kompetence Standardoplæg til hele organisationen.
Efteruddannelse og kompetenceudvikling. Efteruddannelse før reformen Eksterne faglige kurser Kurser for hele faggrupper Skolebaserede kurser Pædagogiske.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Fokus på realkompetencer.
Velkommen til KIP lancering Kompetencer I Praksis.
Lederkonferencen 9. juni 2010
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Velkommen til SCKK til temamøde om ”Kortere uddannede og kompetencestrategier.
Kompetencerejsen netværksmøde den 17. august 2002.
©SCKK 2005 Excellence Netværk 2004/2005 KVIK vs. Excellence – kan de kombineres og hvordan?
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Design af KVIK-selvevaluering Tovholderens rolle og opgaver 17. januar 2007.
Introduktion til KVIK Modellen Tovholderens rolle og opgaver
Politiske delmål og Fanefjordskolens indsatsområder.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Den individuelle evaluering.
0 Tillid, samarbejde og effektive statslige arbejdspladser Oplæg den 7. marts 2014 Barbara Bertelsen Vicedirektør.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Introduktion til KVIK Selvevaluering fra start til slut 27. september 2007 SCKK temadag.
Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK Værktøjer i KVIK Tovholderens rolle og opgaver 17. januar 2007.
Pædagogisk Rådsmøde F olkeskolereform 6. Februar 2014.
Bedre udbytte af it i skolen Undersøgelse af erfaringer og perspektiver.
HK Stat Fagfestival HK København og HK Sjælland 20. maj 2014 Sølvi Rask, og Eva Maria Mogensen,
”Peer Støtte” på dansk ligestillet støtte Peer Netværket Danmark  Hvad er en peer støtte?  Om Peernetværket – hvem står bag  Formål og visioner  Hvad.
Regional udvikling (1) Regionsrådet skal varetage nedennævnte regionale udviklingsopgaver: a) Udarbejde regionale udviklingsplaner og varetage opgaver.
SAMMEN GØR VI DIG BEDRE 1 SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling.
Kompetenceudvikling og uddannelsesplanlægning
Psykisk arbejdsmiljø – en styrket indsats
Denne PowerPoint er til inspiration i forbindelse med at I skal planlægge og afvikle et møde, hvor I ønsker at drøfte HMUs forslag til ny strategi. I er.
Uddannelse i sygefraværshåndtering
Vidensbaseret praksis i botilbud
Introduktion til det tværsektorielle samarbejde om kompetenceudvikling
[Institution] Kompetencestrategi Formål
SIP4 Pædagogisk ledelse i praksis – fra ord til handling
KORA temamøde Motivation og ledelse.
Godt du kom - et Fælles Ansvar Udviklingsindsatser
Inspirationsworkshop med fokus på
Gruppeudviklingssamtale Trin 1-2-3
Trivselsmodel Et adhoc udvalg har i 2018 arbejdet med ideer til, hvordan ÆS lokalafdelinger kan fremme trivsel blandt frivillige. I foråret 2019 overdrog.
Præsentationens transcript:

Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling Hvordan kan man styrke den strategiske kompetenceudvikling på skolerne? Konference om efteruddannelse og kompetenceudvikling Undervisningsministeriet i samarbejde med Gymnasieskolernes Lærerforening, Rektorforeningen og Danske Erhvervsskoler 15. og 21. april 2009 David Karstensen, SCKK

SCKK: Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling SCKK er oprettet af overenskomstparterne på det statslige område SCKKs mission er ’at gøre staten og dens medarbejdere dygtigere’ Ved overenskomsten 2008-11 er der afsat 410 mio. kr. til dette formål

SCKK: Statens Center for Kompetence- og Kvalitetsudvikling Yder gratis rådgivning om kompetence- og kvalitetsudvikling til statens arbejdspladser Formidler viden og erfaringer gennem temamøder, konferencer og netværk Yder økonomisk støtte til kompetenceudvikling Udvikler arbejdsmarkedsuddannelser, værktøjer og inspirationsmateriale

SCKK og gymnasierne SCKK har formidlet økonomisk støtte til forskellige projekter på en række gymnasier – eksempelvis til forsøg med kollegial supervision, teamudvikling og tværfaglighed, m.v. SCKK har støttet gymnasier i at arbejde med kvalitetsudvikling gennem selvevaluering med KVIK-modellen. Vi er nu i anden fase af dette udviklingsarbejde, der blandt andet skal resultere i en ”fleksibel KVIK” – og som en del af dette en særlig ”gymnasie-KVIK” SCKK rådgiver løbende forskellige gymnasier om strategisk og systematisk kompetenceudvikling (MUS, metoder til kortlægning og udvikling af kompetencer, udfordringer for udvalgte faggrupper, m.v.)

Kompetencer er andet end faglig viden: Kompetenceudvikling er, når medarbejdere udvikler ny viden, kunnen og holdninger og omsætter det i den daglige praksis. kunnen viden mening/identitet

Konsekvenser af en udvidet kompetenceforståelse Den klassiske efteruddannelse i form af kurser er kun ét element blandt flere i kompetenceudviklingen Valget mellem forskellige metoder til kompetenceudvikling bliver særligt afgørende - og afhænger af om det er udvikling af viden, kunnen eller mening der er i fokus At identificere behov for udvikling er en meget kompleks affære, og kompetencekortlægning vil altid kun være en (lille) del af løsningen Medarbejderudviklingssamtaler (MUS) bliver det helt afgørende afsæt for en strategisk kompetenceudvikling med mål og mening

Strategisk kompetenceudvikling – og hvorfor det er vigtigt Når kompetenceudvikling er strategisk handler det om, at: Kompetenceudviklingen forbindes med organisationens mål – hvor er vi som arbejdsplads på vej hen, hvad skal vi kunne? Kompetenceudviklingen gøres til et fælles anliggende - Styrk videndelingen og få større effekt for hele arbejdspladsen. Tag evt. et opgør med en kultur hvor ”kursusløverne” render med det hele – eller et bevidstløst ”efter tur” system… Det at arbejde med at gøre kompetenceudviklingen strategisk styrker dialogen mellem ledere og medarbejdere, eksempelvis i MIO / SU, om arbejdspladsens udvikling og strategiske udfordringer. Her er en kompetencestrategi et centralt omdrejningspunkt

Kompetenceudvikling med afsæt i en kompetencestrategi En kompetencestrategi er valget af den vej en arbejdsplads skal gå, for at medarbejderne løbende udvikler deres kompetencer så arbejdspladsen indfrier opgavemæssige, organisatoriske og personalepolitiske mål, samtidig med, at medarbejderne udvikler sig og deres værdi på arbejdsmarkedet bevares eller øges

Kompetencestrategi – hvordan?

Fastlæggelse af strategiske mål Der kan være flere kilder til at fastlægge strategiske mål (resultatkontrakter, lov- og regelgrundlag, selvevalueringer, ledelsesseminar eller workshop i SU, resultat af bruger- eller medarbejdertilfredshedsundersøgelser, m.v.) Det er vigtigt, at målene både forholder sig til udefra kommende påvirkninger og interne udfordringer Ejerskab til de strategiske mål er væsentligt (særlig rolle for SU / MIO) Strategiske mål handler om prioritering – hvad skal vi ikke ?

Valg af indsatsområder - Hvilke kompetencer vil vi udvikle? Hvad skal vi blive bedre til for at nå målene? Hvem har brug for at styrke kompetencer? Er der nogle kompetencer alle medarbejdere skal styrke? Er der nogle medarbejdergrupper, der især har behov for at styrke kompetencer?

Det er væsentligt at vide: Hvad formålet er med udviklingen? Hvem det er, der skal udvikle sine kompetencer, da mennesker lærer forskelligt? Om det arbejdspladsen og/eller den enkelte medarbejder, der skal udvikle sig? Hvordan I kombinerer forskellige metoder? F.eks. kurser med læring på jobbet Hvordan læringsmiljøet er på jeres arbejdsplads? Måske oftere bruge praksisnære læringsformer og se jobudvikling og kompetenceudvikling i sammenhæng Vores erfaringer er at man for at mindske utryghed og højne motivationen kan starte gruppevis og derefter følge op individuelt

Kompetencer er andet end (individuel) faglig viden: kunnen viden mening/identitet

Kompetenceudvikling – mening og retning Mange arbejdspladser ønsker at kompetencestrategien også kan: Styrke oplevelsen af sammenhæng og helhedsperspektivet i organisationens opgaver og mål – mening og motivation i arbejdet Tydeliggøre karriereveje – mulighed for udfoldelse af talent Koble strategiske mål, opgaver og kompetencer - udviklingen af såkaldte ”kompetence-spor” Give et fælles udgangspunkt for drøftelser om udvikling på arbejdspladsen - eksempelvis i MUS

Elementer i strategisk kompetenceudvikling kan være: Organiseringen af arbejdet, eksempelvis i teams, giver store muligheder for kompetenceudvikling i praksis Mobilitet, eksempelvis gennem udvekslingsordninger, ind- og udstationeringer, m.v., kan være en vigtig kilde til fornyelse, inspiration og læring Introduktionsforløb for nye undervisere Karriereudvikling, hvordan kan arbejdspladsen understøtte at der arbejdes systematisk med eksempelvis udvikling af (egne) ledere, faglige specialister, særlige opgaver/funktioner m.v. ? Systematisk tilgang til at arbejde med tværgående projekter, deltage og bidrage til eksterne netværk, faglige udviklingsopgaver, m.v.

Som ledere og TR har I et ansvar – hvad gør I nu? Få kompetenceudvikling på dagsordenen i MIO / SU - hent inspiration fra andre arbejdspladser – eksempelvis via SCKKs hjemmeside, nyhedsbrev og temamøder Er I allerede godt i gang, men ønsker et strategisk og systematisk grundlag at arbejde videre ud fra, er den fleksible ”gymnasie-KVIK” og SCKKs tilbud om særlig processtøtte en oplagt mulighed Ring til SCKK, og hør hvordan vi gennem vores rådgivning og sparring kan hjælpe jer videre i arbejdet med strategisk kompetenceudvikling

David Karstensen, dka@sckk.dk God arbejdslyst! David Karstensen, dka@sckk.dk 33186969 www.sckk.dk