Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent Carl Åge Pedersen. Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent.

Slides:



Advertisements
Lignende præsentationer
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Anvendelse af slam på.
Advertisements

Pejledata i det offentlige Danmark - Hvem er aktørerne?
Oplæg om den nye offentlighedslov – set fra ombudsmandens stol v/Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen Seminar, Kammeradvokaten, 20. november 2013.
”Rent drikkevand” Hvordan sikrer vi rent drikkevand i Odder kommune
Tak for invitationen til Vandrådets møde
Dialogmøde på skoleområdet – Planche 1 Tidsfrister  Første kvalitetsrapport omfatter skoleåret  Inden den 15. oktober 2007 skal Byrådet drøfte.
Proces – trin for trin Leder afsøger alternativer til udpegning
Gode råd i forbindelse med mundtlig eksamen
Tilsyn med og samarbejde om borearbejde
Richard Jensen Odense Kommune Landbrug og Grundvand
Pionerprojektet i BUF – bedre arbejdsmiljø og mindre sygefravær
§ 8 og indsats på frivillige/private projekter -herunder kort nyt 7. november 2012.
Bly i drikkevandet I 2011 var embedslægen involveret i en sag i Tønder om bly i drikkevandet Embedslægen kontaktede bl.a. Sønderborg Kommune – havde.
Indsatsplanerne for pesticider i drikkevand og deres betydning
Fig p669.
Den Nationale Grundvandskortlægning – GKO / Vandplaner
Miljø og Natur Rikke Kirk Andersen, Geolog
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Vejledning om indsatsplaner.
Grøn Vækst Juni 2009 Miljøstyrelsen – Pesticider og Genteknologi Fremtidig indsats på pesticidområdet på baggrund af: A) ny EU lovgivning og B) regeringens.
Indsatser og vandværker
DDS Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed i Odense Kommune
Esbjerg Trafik- & Mobilitetsplan
Orientering om Vandrammedirektivet
Danmarks JordbrugsForskning •Afdeling for Jordbrugssystemer •Afdeling for Plantevækst og Jord •Afdeling for Plantebeskyttelse Danmarks Miljøundersøgelser.
Egedal Kommune: Mette Skougaard Mads Ærtebjerg Nielsen
Rusmiddelundersøgelsen Ordrup Skole 9. klassetrin Skoleåret 2011 – 2012.
Hvad er en indsatsplan? En indsatsplan er en handleplan for grundvandsbeskyttelse Det er Vandforsyningsloven samt en tilhørende bekendtgørelse der beskriver,
Sundhed og vandkvalitet Henrik L Hansen, Sundhedsstyrelsen Fremtidens drikkevand.
Sikkerhedskulturen på el-området agenda »Lidt statistik »Mangler der viden omkring sikkerhed ? »Mangler der værktøjer til at undgå ulykker/skader ? »Mangler.
Tjek-ud konference Projekt styrket genoptræning og rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade 22. September 2014 Velkommen.
Trin 1: Undergrunden Til brug i din PowerPoint-præsentation har du her et tværsnit af jorden, som det kunne se ud et sted i Danmark. Placer navnene på.
Hvordan ser vandforsyningerne på det fremtidige behov for risikovurdering af punktkilder? Forsyningen, Esbjerg v/geolog Peter Madsen.
Kortlægning – seminar 2 INDLEDENDE STATUS PROJEKTPLAN KORTLÆGNING
AGWAPLAN Projektgruppemøde i Agwaplan d. 30. maj 2008 Monitering Side 1 · · Miljøovervågning generelt og anvendelse i Agwaplan Henrik Skovgaard Cowi/MC.
Arbejdstilsynets indsats på Brand- og redningsstationer Baggrund Arbejdstilsynets initiativer i 2013 Status Indtryk fra tilsynsarbejdet Jens Skovgaard.
Miljøbeskyttelseslovens § 19 og § 33
Ved Planteavlskonsulent Henriette Hossy
Plantekongres 2006 kontorchef Hanne Kristensen,
Greenkeeper ERFA-gruppe Golfens Grønne Regnskab - Et godt formidlingsredskab!
14. januar 2015 Havneterminalen Skanseodde Orienteringsmøde 14. januar 2015 Områdechef Karsten Baisgaard.
Ole Kiilerich, Miljøstyrelsen
Vandrammedirektivets plancyklus
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Status på vandplaner.
Skov- og Naturstyrelsen 1 Hvordan skal habitatdirektivet udmøntes i praksis ? Anni Hougaard Dalgas Skov- og Naturstyrelsen Plantekongres 2006.
Industriens syn på de varslede glyphosatrestriktioner
Indsatsplaner og grundvandsbeskyttelse 27. November 2013.
Lovgivning om håndtering af boligers indeklimaproblemer hidrørende fra jordforurening.
Handicapråd i Ballerup Kommune - af Servicedirektør Ole Nielsen
Jordvarme og grundvandsbeskyttelse – et spørgsmål om plads….
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Anvendelse af spildevandsslam.
1 Undersøgelse blandt tekniske forvaltninger i kommunerne Dansk Energi oktober 2010.
Indsæt nyt billede: Format: B 254 x 190,5 mm Efter indsættelse, højreklik på billedet og placér det bagerst. Delete det gamle foto Nyt om pesticider og.
Indsats over for pesticidforurening i indvindingsområder i Hjørring Kommune Indsats overfor pesticider, drikkevand Jens Chr. Ravn Roesen EnviNa Erfa –
1) UDVIKLINGEN I ANTAL MIKROBIOLOGISKE OVERSKRIDELSER PÅ VANDVÆRKERNE I ODENSE 2) UNDERSØGELSER AF PESTICIDTRUSLEN MOD GRUNDVANDET I ODENSE Repræsentantskabsmøde.
Grundvandskortlægningen skal danne grundlag for en målrettet beskyttelse af grundvandet, så drikkevandet fortsat kan baseres på en simpel rensning af grundvandet.
Vandrådsmøde Lejre 7. April 2016Pernille Weile. Fornyede indvindingstilladelser Indvindingstilladelser til drikkevandsforsyning gives for en periode af.
Kommunens indsats mod pesticider Signe Krogh – ENVINA møde, 1-2. februar 2016.
Trin 1: Undergrunden Til brug i din PowerPoint-præsentation har du her et tværsnit af jorden, som det kunne se ud et sted i Danmark. Placer navnene på.
Problemer i kortlægningen, og hvad gør vi fremover
Udledningen af kvælstof til kystvandene år 1900
Kulfiltre i praksis Hvorfor, hvordan og hvor længe, illustrerede ved Bagsværd Vandværk Bo Lindhardt, Chef for Vand, Nordvand (Novafos efter 1.7)
Grundvandsstrategi I Region Midtjylland.
Plantekongres 2005 Hvad betyder tungmetaller for jordkvaliteten?
Anvendelse af Boringsnære Beskyttelsesområder Høje-Taastrup Kommune
Ny husdyrregulering 2017 Konsekvenser for grundvandsbeskyttelsen
Rehabilitering og hjemmehjælp
- Kan dynamisk landbrug og Grøn Vækst gå hånd i hånd?
Udpegning af indsatsområder for beskyttelse af nitrat i amterne
Indsatsplaner og rammerne for grundvandsbeskyttelse i Favrskov Kommune
Adresseprogrammet - styregruppemøde
Præsentationens transcript:

Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent Carl Åge Pedersen. Landsformandsmødet i Vissenbjerg den 3. april 2014 v/ Chefkonsulent Carl Åge Pedersen.

Udgangspunktet den unikke situation I Danmark er vi i den unikke situation, at vi de fleste steder har rigeligt med godt grundvand, der i stort set uforarbejdet stand kan pumpes op og anvendes til drikkevand. på trods af Denne gunstige situation har vi, på trods af at der har været landbrug i århundreder, og på trods af at afgrøderne er gødsket, og at der i de seneste 70 år er anvendt pesticider.

BNBO (Boringsnære beskyttelsesområder) Besluttet i Folketinget, at den gunstige tilstand skal opretholdes. Kommunerne skal udarbejde indsatsplaner m.h.t. menneskelig aktivitet ovenpå drikkevandsressourcen. Ikke mindst landbrugsdriften er i fokus

Kommunen kan Sikre drikkevandsressourcen på den samfundsøkonomiske bedste måde Sikre en afvejet indsats, så også landbrugsproduktionen kan fortsætte. Og dermed samtidig undgå at gøre vandet dyrere end nødvendigt

Kommunen skal Sikre, at proportionalitetsprincippet er overholdt. Jf. Miljøbeskyttelseslovens § 24: Indgreb må ikke være mere vidtgående end nødvendigt

Kommunen bør: Inddrage lodsejerne i hele forløbet. Bl.a. om: Vurdering af behovet for restriktioner Herunder behovet for yderligere undersøgelser, analyser e.l. Om nødvendigt: Drøfte alternative tiltag. Herunder evt. etablering af kvalitetsstyringskoncept, overvågningsboringer etc.

geofysiske målinger og geologiske vurderinger bør helt klart suppleres med analyser af grundvandets indhold af forskellige stoffer kan være påvirket af en dårlig kvalitet af boringer En stedslig kortlægning af grundvandets følsomhed bygger på geofysiske målinger og geologiske vurderinger. Den siger derfor noget om de potentielle risici for, at grundvandet ikke er tilstrækkeligt beskyttet, men den bør helt klart suppleres med analyser af grundvandets indhold af forskellige stoffer, og ikke mindst en vurdering af, hvorvidt disse analyser kan være påvirket af en dårlig kvalitet af boringer, således at der har kunnet finde nedsivning langs borerørene sted.

fund af BAM på ingen måde dokumentation nok Derfor er fund af BAM på ingen måde dokumentation nok for at indføre restriktioner i landmændenes pesticidanvendelse.

Der skal være en reel risiko for, at grænseværdierne bliver overskredet grundvandsdirektivet skal der først gøres en indsats for at reducere en forureningskilde, hvis der er fund i grundvandet på over 75% af grænseværdien, og der er en væsentlig og vedvarende opadgående tendens i indholdet. I henhold til grundvandsdirektivet skal der først gøres en indsats for at reducere en forureningskilde, hvis der er fund i grundvandet på over 75% af grænseværdien, og der er en væsentlig og vedvarende opadgående tendens i indholdet.

Bemærkninger til lovforslaget : De forhold, som er bestemmende for, om en forurening på jordoverfladen trænger ned i grundvandet, varierer fra stof til stof. For pesticider kan man derfor være nødt til at udpege områder, hvor grundvandsdannelsen er særligt stor, og hvor risikoen for forurening af grundvandet derfor alt andet lige er større end andre steder. Det er ikke meningen, at der skal ske indgreb over for den eksisterende lovlige gødnings- og pesticidanvendelse overalt i de således udpegede områder.”

KUPA

Landbrugts pesticider ikke årsag til lukning af boringer (Analyse fra januar 2012:)

Naturstyrelsens opgørelse Naturstyrelsen har rapporteret, at status pr 31. december 2012 var 110 (midlertidigt) lukkede boringer, hvoraf de 22 var på grund af pesticider. For de 16 af disse boringer drejer det sig om stoffer, som nu er forbudte, mens der ikke er indberetninger om, hvilket stof der har lukket de sidste 6 boringer

Den generelle udvikling er meget positiv, set fra et drikkevndssynspunkt. Nitratindholdet i det øverste grundvand er generelt lavt, og faldende De i dag godkendte pesticider vasker ikke ud af rodzonen i koncentrationer, der overskrider den meget lave grænseværdi, der er gældende for drikkevand.

13. december | BNBO redegørelse Egedal Kommune februar 2014 (uddrag)

Eksempler på BNBO 13. december |

13. december |

Bjellekær kildeplads. Filterdybde: 65 m.