Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

1 Undersøgelse blandt tekniske forvaltninger i kommunerne Dansk Energi oktober 2010.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "1 Undersøgelse blandt tekniske forvaltninger i kommunerne Dansk Energi oktober 2010."— Præsentationens transcript:

1 1 Undersøgelse blandt tekniske forvaltninger i kommunerne Dansk Energi oktober 2010

2 2 Indhold Hvor lang tid tager det typisk for kommunen at godkende varmepumper? Hvor mange tilladelser har kommunen givet til opsætning af varmepumper i det seneste år? Skal ansøgning om tilladelse til varmepumper i offentlig høring inden godkendelse? Er det muligt at søge om tilladelse til etablering af varmepumper via internettet f.eks. på kommunes hjemmeside? Hvordan er det muligt at søge om tilladelse til etablering af varmepumper i jeres kommune? Benytter I ansøgningsskemaet, som er udarbejdet af Miljøstyrelsen i forbindelse med den nye jordvarmebekendtgørelse? Har kommunen udarbejdet egne ansøgningsskemaer til etablering af varmepumper? Har sagsbehandlerne deltaget i kurser om varmepumper og administration af bekendtgørelsen om jordvarmeanlæg? Har kommunen særlige forbehold overfor vertikalt anlæg – set i forhold til bekendtgørelsen? Bliver BBR opdateret? DFG Undersøgelsen er baseret på 68 interview med repræsentanter fra tekniske forvaltninger i kommunerne. I interviewene er der efterspurgt personer, som til dagligt sidder med administration af sager vedrørende varmepumper. Undersøgelsesresultaterne bliver præsenteret som absolutte tal, hvorfor der er undladt procentvise andele. Undersøgelsen er udarbejdet som et tillæg til undersøgelsen blandt potentielle købere af varmepumper for Dansk Energi og Energinet.

3 3 Hvor lang tid tager det typisk for kommunen at godkende varmepumper? Der er stor forskel mellem de 68 kommuner, når der spørges til, hvor lang tid det typisk tager for kommunen at godkende varmepumper. Hvis man betragter kommunerne samlet bliver der gennemsnitligt brugt mellem 3 uger til en måned på at godkende varmepumper. Imidlertid er der en stor del af kommunerne som bruger seks uger eller mere på godkendelse af varmepumper. Omvendt er der samtidig en stor del af kommunerne, som bruger omkring 2 uger. Der er med andre ord ikke tale om ens forhold for de respektive kommuner, som er deltager i undersøgelsen.

4 4 Hvor mange tilladelser har kommunen givet til opsætning af varmepumper i det seneste år? Når der spørges til, hvor mange tilladelser kommunen har givet til opsætning af varmepumper i det seneste år, er der stor forskel mellem kommunerne. Denne forskel kan dog forklares af kommunernes størrelse. Hovedparten af kommunerne har givet op til 70 tilladelser inden for det seneste år til opsætning af varmepumper. Derudover er der en mindre gruppe af kommunerne, som har givet mellem 100 og 200 tilladelser inden for det seneste år.

5 5 Ansøgning om tilladelse til etablering af varmepumper For at afdække, hvordan der bliver ansøgt om tilladelse til etablering af varmepumper i kommunerne, er der spurgt til to ting: 1: Om ansøgningen skal i offentlig høring, og 2: Om det er muligt at søge om tilladelse via internettet. Figuren til venstre viser, at i langt over hovedparten af kommunerne skal ansøgninger om tilladelse til varmepumper ikke i offentlig høring inden godkendelse. Dette gør sig gældende for 62 kommuner ud af 68 kommuner. Derudover viser figuren til højre, at det udelukkende er muligt at søge om tilladelse til etablering af varmepumper i 20 kommuner ud af de 68 kommuner. Ansøgningen kan eksempelvis ske gennem kommunens hjemmeside.

6 6 Hvordan er det muligt at søge om tilladelse til etablering af varmepumper i jeres kommune? På forrige slide blev det præsenteret, at I 48 kommuner ud af de 68 kommuner er det ikke muligt at søge om tilladelse til etablering af varmepumper via internettet eksempelvis via kommunens hjemmeside. For at få en forståelse for, hvordan borgerne har mulighed for at søge om tilladelse på anden vis, har de kommunerne som ikke giver mulighed for ansøgning online fået stillet spørgsmålet ”Hvordan er det muligt at søge om tilladelse til etablering af varmepumper i jeres kommune”. På baggrund af dette spørgsmål viser det sig, at i 36 kommuner er det muligt for borgerne at printe et ansøgningsskema for derefter at udfylde det og sende det til kommunen. Derudover tilbyder 7 kommuner at sende et ansøgningsskema til borgerne, og 2 kommuner tilkendegiver at borgerne skal henvende sig personligt for at kunne søge om tilladelse til etablering af varmepumper.

7 7 Benytter I ansøgningsskemaet, som er udarbejdet af Miljøstyrelsen i forbindelse med den nye jordvarmebekendtgørelse? 26 kommuner ud af de 68 (38 procent) benytter ansøgningsskemaet, som er udarbejdet af Miljøstyrelsen i forbindelse med den nye jordvarmebekendtgørelse. Imidlertid tilkendegiver hele 37 kommuner, at de ikke benytter ansøgningsskemaet. Derudover fortæller to kommuner, at de aldrig har hørt om ansøgningsskemaet, som er udarbejdet af Miljøstyrelsen. På den baggrund er det væsentligt at undersøge, hvad kommunerne gør brug af, hvis det ikke er ansøgningsskemaet, som er udarbejdet af Miljøstyrelsen (Se næstkommende slide).

8 8 Har kommunen udarbejdet egne ansøgningsskemaer til etablering af varmepumper? De 37 kommuner som i sidste figur tilkendegav, at de ikke benytter ansøgningsskemaet, som er udarbejdet af Miljøstyrelsen i forbindelse med den nye jordvarmebekendtgørelsen er efterfølgende blevet stillet spørgsmålet ”Har kommunen udarbejdet egne ansøgningsskemaer til etablering af varmepumper”. 17 kommuner tilkendegiver, at de har udarbejdet eget ansøgningsskema, og 12 kommuner fortæller, at de har udarbejdet eget ansøgningsskema, men at dette er inspireret af ansøgningsskemaet, som er udarbejdet af Miljøstyrelsen. Endeligt er der en af kommunerne, som tilkendegiver, at de ikke benytter ansøgningsskemaer.

9 9 Har sagsbehandlerne deltaget i kurser om varmepumper og administration af bekendtgørelsen om jordvarmeanlæg? Ovenstående figur viser, hvor stor en andel af kommunerne der har sagsbehandlere, som deltager i kurser om varmepumper og administration af bekendtgørelsen om jordvarmeanlæg. Figuren viser, at i 44 kommuner ud af de 68 kommuner deltager sagsbehandlerne, som behandler sager om etablering af varmepumper, i kurser omkring bekendtgørelse om jordvarmeanlæg. Derudover ses det i figuren, at i 22 kommuner deltager sagsbehandlerne ikke i nogen form for kurser om varmepumper og administration af bekendtgørelsen om jordvarmeanlæg.

10 10 Har kommunen særlige forbehold overfor vertikalt anlæg - set i forhold til bekendtgørelsen? I ovenstående figur bliver der vist resultatet for, om kommunen har særlige forbehold overfor vertikalt anlæg set i forhold til bekendtgørelsen. Et vertikalt anlæg er et jordvarmeanlæg med en boring. Det vil sige, at der bores et anlæg ned i jorden, hvor luften bliver opvarmet, for derefter at blive brugt til at varme huset op med. En tredje del af kommunerne har ikke forbehold overfor vertikale anlæg set i forhold til bekendtgørelsen. Imidlertid har 19 af kommunerne fokus på risikoen for forurening af grundvand og drikkevand ved vertikale anlæg. Derudover tilkendegiver 12 kommuner, at de endnu ikke har haft nogle ansøgninger om vertikale anlæg.

11 11 Bliver BBR opdateret? Undersøgelsen bliver afsluttet ved at spørge til, hvorvidt BBR bliver opdateret i kommunerne. Her tilkendegiver hele 67 kommuner, at BBR bliver opdateret. Kun 1 kommune fortæller, at BBR ikke bliver opdateret. På baggrund af undersøgelsen af potentielle købere af varmepumper har det vist sig, at kun 65 procent af de BBR data, som blev brugt i undersøgelsen var opdateret. Dette kan være et udtryk for, at kommunernes oplevelser af, hvor ofte BBR bliver opdateret ikke lever op til det reelle billede i kommunerne.

12 12 Afslutning


Download ppt "1 Undersøgelse blandt tekniske forvaltninger i kommunerne Dansk Energi oktober 2010."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google